Problemy z iPlusem

Informacje na temat podłączania i doboru anten GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA), lokalizacji nadajników, zasięgów, wymuszania EDGE/3G, funkcjonowania sieci i awarii BTS-ów.

Moderator: Moderatorzy

Zablokowany
iplus_netbox
Użytkownik forum

Problemy z iPlusem

Post autor: iplus_netbox »

Witam! iPlusa mam od kwietnia 06 i przez pierwsze dwa-trzy miesiące nie sprawiał problemów. Natomiast później zaczęła się cała seria problemów i utrudnień ze strony Plus GSM. Połączenie było kilkakrotnie zrywane, przychodziły mi sms-y, że prędkość transmisji została obniżona, po kilka razy w miesiącu. Dzwoniłem cały czas na infolinię plusa, wysyłałem reklamacje lecz plus nie przyznawał się do winy i nic nie potrafił zrobić. Teraz ilość problemów się zmniejszyła, ale i tak występują m.in. to, że plus bezpodstawnie zmniejsza mi prędkość łącza, ponieważ "przekroczyłem limit", ale w tym jest problem, że ani razu go nie przekroczyłem, a oni mi go zmniejszają. Ja mam GPRS u siebie i prędkość wynosi w porywach 5 kB/s, a jak zmniejszą to 2-3. Ale po przeczytaniu kilku wątków na tym forum, dotyczących podłączenia anten pomyślałem, że warto taka założyć, tylko nie wiem jaki konkretny model. W mojej okolicy (mieszkam w Kruszowie/k. Tuszyna/k. Łodzi) w odległości ok. 10 km jest jakiś nadajnik z EDGE. Mam modem NetBox I. Jeżeli możecie to odpiszcie.
zDaleKi
Stary bywalec bezprzewodowy

Re: Problemy z iPlusem

Post autor: zDaleKi »

Przenoszę na Anteny i problemy z zasięgiem.
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
iplus_netbox
Użytkownik forum

Widzę tu na forum, że łączycie się Dial-up, bez użycia aplikacji (w mojej sytuacji jest to iPlus Manager). Fakt, bo jest to niezbyt dobra aplikacja (gdy miałem stary komputer, tzn 3-letni, bardzo spowalniał pracę, lecz teraz gdy mam nowego już mi to nie przeszkadza), ale chciałbym ja czymś zastąpić. Piszecie również o jakimś Terminalu. Próbowałem zrobić tak, jak pisaliście, lecz nic mi nie wyszło, bo nie wiem w jaki sposób dostosować to do iPlusa.
iplus_netbox
Użytkownik forum

Piszecie również coś o jakimś NetMonitorze, którego ściągnąłem, ale on podaje tylko aktualny transfer i ilość pobranych Mb. A wam chodzi o to, aby ten program był na telefonie, aby coś znaleźć. POMÓŻCIE, ponieważ ja nie orientuje się w komórkowym internecie!!! :!:
Awatar użytkownika
Jaco
Mistrz bezprzewodowy - moderator

Post autor: Jaco »

A próbowałeś z programem @pogara?Do sprawdzania ilości pobranych danych służy między innymi NetMeter.NetMonitor służy do sprawdzenia z jakiej technologi przesyłu danych możesz skorzystać i tak naprawdę nadaje sie tylko do komórek, Nokii.
Pomyśl nad anteną kierunkową.Na Allegro <font color="#FF00FF"><b>»»na pewno««</b></font> coś dla siebie znajdziesz.
Co do cięcia transferu to my forumowicze możemy ci wierzyć tylko na słowo że go nie przekraczasz a jaka jest prawda sam wiesz.Pamiętaj że żadna mapa zasięgu nie jest podstawą do reklamacji.
Dziwie się że zanim wziołeś iPlusa nie sprawdziłeś który operator ma lepsze warunki z zasięgiem i nie potestowałeś.
iplus_netbox
Użytkownik forum

Jak decydowałem się na iPlusa myślałem, że wszystko będzie super i było, ale tylko parę miesięcy. A później mnie plus zaczął wkurzać. A co do tego limitu, to go nie przekroczyłem, bo mierzyłem iPlus Manager, NetLimiter i NetMeter, i ani razu nie został przekroczony limit. DZisiaj z tą sprawa dzwoniłem do 601101101 i powiedzieli żebym złożył reklamację. Tyle, że ja juz w niejednej sprawie składałem reklamację i nic z tego nie wynikło. W jednej poprosiłem żeby z własnej woli zerwali umowę, lecz odpowiedź była taka, jak zawsze, czyli NIE. Zastanawiam się nawet żeby zgłosić sprawę do Rzecznika Praw Konsumenta.
Awatar użytkownika
Jaco
Mistrz bezprzewodowy - moderator

Post autor: Jaco »

wszystko będzie super i było, ale tylko parę miesięcy
Jakie miałeś transfery.Może coś ci siedzi w kompie i szkodzi.Jeśli naprawdę nie przekroczyłeś limitu to może nadajnik z którego korzystałeś jest bardziej obciążony i dlatego słaby transfer.Przyczyny mogą byc naprawdę rózne.Masz NetBox czy NetBox 2.
Dodam że Plus ma słabiej rozwiniety zasięg EDGE niż inni operatorzy.
Umowę możesz tylko sam zerwac.
Ja proponuję zrobić cesję.Przepisać na kogoś.Daj ogłoszenie na forum w dziale OGŁOSZENIA.
iplus_netbox
Użytkownik forum

Komputer jest czysty, a z tego nadajnika korzysta raczej mało osób, dlatego chcę założyć antenę (myślę o modelu ATK 20), ale jak rozmawiałem z kolesiem z biura iPlusa mówił, że to nie prawda, że te anteny na taką odległość działają, a przecież ten nadajnik z EDGE jest o jakieś 10 km oddalony, więc już sam nie wiem co robić. Mam pierwszy model NetBox-a, więc nie powinno być problemu ze znalezieniem anteny z taką wtyczka, jaka tam jest, czyli SMA. A co do tej cesji, to nie wiem czy ktoś zechce tak zrobić, bo ja bym się zgodził na coś takiego.
Może znacie jakieś inne firmy, które oferują bezprzewodowy internet w województwie łódzkim, żeby w okolicach Tuszyna, Kruszowa był jeszcze zasięg (jestem oddalony od Łodzi jakieś 20 km). Jeżeli tak, to proszę o linki tu na forum, albo na gg (7469693). Z góry dzięki.
Ufo atakuje
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: Ufo atakuje »

Zacząłeś dwa tematy o tym samym. Jeśli antena nie pomoże będziemy badać sprawę dalej, ale w innym dziale. Ten temat zamykam.
Zablokowany