Huawei E180 - zmieniłem dashboard ;/

Kwestie techniczne, konfiguracja i rozwiązywanie problemów z modemami GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA).

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Budsmoker
Początkujący użytkownik forum

Huawei E180 - zmieniłem dashboard ;/

Post autor: Budsmoker »

Witam!!

Jestem n00bem w tej dziedzinie, więc postanowiłem "podkręcić" swój modem.
Zainstalowałem plik ze strony producenta, wszystko ładnie oraz pięknie dopóki się nie zrestartował.
Patrzę tam program "Mobile Partner" zamiast iPlusa.
Cała zabawa polega na tym, że gdyby chodziło o mnie to mnie rybka byleby internet śmigał.
Niestety seniorzy, nie potrafią się obsługiwać internetem (a tu na dodatek jeszcze program po angielsku) i przyzwyczajeni są do wciśnięcia "Połącz" w iPlusie.
Czy jest jakakolwiek opcja, aby przywrócić tzw. ustawienia fabryczne (czyli wgrany iplus, który się odpala po podłączeniu modemu do komputera)?

Moje drugie pytanie jest takie, czy jest opcja uaktualniania modemu bez zmiany programu do obsługi go ?

Chodzi mi o to, że mieszkam kawałek od Warszawy i zazwyczaj mam te 3 kreski na HSDPA. Jak trochę pomacham modemem grając w cs-a i w odpowiednim miejscu ustawię to ping jest rzędu 70 - 100, ale wystarczy że leciutko "szturchnę" i już 130 wskakuje.

Prosiłbym bardzo o w miarę szybką pomoc.

Pozdrawiam serdecznie.
key
*Mistrz bezprzewodowy*

Re: Huawei E180 - zmieniłem dashboard ;/

Post autor: key »

Iplus Menager mozesz sciagnac n.p. z tad: http://www.iplus.pl/indywidualni-pobier ... nager.html

Instaluje sie na kompie, nie ma znaczenia jaka wersja jest na modemie.
Budsmoker pisze:Jak trochę pomacham modemem grając w cs-a i w odpowiednim miejscu ustawię to ping jest rzędu 70 - 100, ale wystarczy że leciutko "szturchnę" i już 130 wskakuje.
Taki urok mobilnego internetu.
Nie pomagam na PW.
Budsmoker

Ja wiem, mam zainstalowany tylko chodzi o to że w modem zamiast iPlusa jest wgrany jakiś Mobile Partner ;/
Chris-Kr
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: Chris-Kr »

Budsmoker pisze:Ja wiem, mam zainstalowany tylko chodzi o to że w modem zamiast iPlusa jest wgrany jakiś Mobile Partner ;/
Mobile Partner jest znacznie lepszy od aplikacji iPlusa, a poza tym, on defaultowo też sam się uruchamia po podłączeniu modemu do komputera.
Jak chodzi o polską wersję językową, to była kiedyś na tym forum opracowana.
Poszukaj w tym wątku linku do ostatecznej wersji polskiego dashboardu Mobile Partnera i wgraj go do modemu.
M.P. jest bardzo łatwy w obsłudze, raz skonfigurowany nie powinien więcej sprawiać żadnych kłopotów.
Krzysztof
Budsmoker

Ja to wszystko rozumiem panowie i jak napisałem mi nie robi różnicy.
Chodzi o to że osoby które również korzystają z modemu, nie będą potrafiły obsługiwać tego programu dlatego potrzebuję oryginalnego iPlusa.

Potrzebuję dashboard taki aby w modem był wgrany iPlus.
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Post autor: YaHooo »

Budsmoker pisze:Potrzebuję dashboard taki aby w modem był wgrany iPlus.
To niestety z tego co wiem, to takowego nie znajdziesz. Bo Plus nie udostępnia dashboardu w postaci iPlus Managera do wgrania.
Pozdrawiam YaHooo :)
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
Budsmoker

A mógłby któryś z was mi takiego stworzyć, najnowsze sterowniki + iPlus do zainstalowania który odpala się jako autorun.
Byłaby taka możliwość, ładnie proszę :)
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Post autor: YaHooo »

Tu masz krok po kroku opis takiej operacji
http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=295667#295667
Pozdrawiam YaHooo :)
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
ODPOWIEDZ