[ Komentarz dodany przez: BliSki: 2010-12-02, 11:26 ]
Wydzielam z

Moderator: Moderatorzy
Pre i draft to by tez było spore nadużycie - dlatego przyjęto w literaturze określać LTE jako 3,9G. Nie wdając się w szczegóły techniczne nie są spełnione 32 aspekty dopełnienia standardu z 59 które różnią 4G od 3G, z tym że kilka warunków zniknie z LTE w momencie spełnienia 4G.ja.michal pisze:Nie spełnia do końca, ale część. Dlatego powinno to być pre-4G (lub Draft 4G).
Jankesi przywiązali się już bardzo do swojego CDMA i tak już chyba zostanie.ja.michal pisze:Niestety. Ciekawe czy prawidłowo w USA określają mianem 4G nowy standard CDMA.
Tak gwoli ścisłości, IMT-Advanced (nazywane 4G) to certyfikacja nadawana konkretnej technologii spełniającej wymagania ITU-R. Nie można więc powiedzieć że 4G (certyfikacja) może być następcą LTE (technologii).alias pisze: Tak więc 4G będzie następcą LTE i nie będzie czegoś takiego jak LTE2. Natomiast bliski ratyfikacji jest standard WiMAX2.
Grid, No nie do końca masz rację jeśli chodzi o określenie czym jest 4G. ITU przed 6 grudnia nigdy, oficjalnie nie przedstawiła swojego stanowiska, co można określać technologią/telefonią czwartej generacji.Grid pisze: IMT-A (4G) (...) LTE = Technologia przejściowa 3G (...) LTE-A = Technologia certyfikowana 4G
Zawsze możesz być pierwszyra-v pisze:Znajdzie się ktos kto napisze słownik, książkę, wyda jakąś publikację na temat 2G/3G/4G - taki jak Leksykon teleinformatyka
ja.michal pisze:alias, wiesz, dla mnie to w ogóle dawanie tych numerków jak 3.9G, 3.75G to dziwactwo bo to w sumie nic nie mówi, a raczej nie mówi dokładnie o co chodzi i często są błędy.
Już na Wikipedii nawet usunęli HSPA i zrobili, że HSPA+ i HSPA to to samo co wg mnie jest błędem.
Kod: Zaznacz cały
"HSPA+ is an incremental upgrade of the existing HSPA networks,
using the same spectrum and network resources. HSPA+ performance
in single or aggregated 5 MHz block is comparable to LTE, using the same
number of antennas"
3GPP is also standardizing LTE in Release 8, an OFDMA-based system
supported by a new core network called EPC. Throughout the design of
LTE and EPC, emphasis is placed on ensuring interoperability with
existing 3GPP technologies like WCDMA/HSPA. This will ensure that
HSPA+ and LTE co-exist while LTE will leverage newer, wider or TDD
spectrum to provide a capacity boost in high-demand areas. Initial
deployments of LTE will be best suited for urban hot spots, whereas
HSPA+ will cover the existing vast HSPA footprint. Multimode devices
will be used. HSPA+ will also ensure a consistent user experience
across the entire network with similar performance when using the same
bandwidth and number of antennas as LTE.
Jak powstanie nasze wiki, to może coś się z tym zrobi.alias pisze:Jak my tego tu nie uporządkujemy i nie wyprostujemy to nadal