Pomoc w konfiguracji

Pozostałe zagadnienia (sprzętowe i programowe), które nie pasują do powyższych kategorii np. optymalizacja łącza, liczniki danych, bezpieczeństwo w sieci, informacje podstawowe.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Cz3ski
Specjalista bezprzewodowy-junior

Pomoc w konfiguracji

Post autor: Cz3ski »

Otóż znajomy poprosił mnie o skonfigurowanie iPlus na modemie Huawei E1550, netbook Acer Aspire One 3G ( uszkodzony modem w netbooku ), oczywiście użyłem konfiguracji podanej na forum dotyczącej APN Plus, próbowałem na kilka naście sposobów no ale połączeni jak nie było tak niema. Teraz mam zainstalowany program który był na modemie Mobile Partner, w nim ustawienia: Nazwa PLUS, APN Statyczny www.plusgsm.pl, numer dostępowy *99***1#, nazwa użytkownika plusgsm, hasło plusgsm i po kliknięci połącz pokazuje się komunikat:
Błąd - 619: niemożna ustanowić połączenia ze zdalnym komputerem, więc port używany do tego połączenia został zamknięty. Zaznaczę że karta działa, modem też pokazuje nawet w lewym rogu programu WCMDA PLUS 97%.
EeePC 904HD + Huawei E169
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Re: Pomoc w konfiguracji

Post autor: YaHooo »

Cz3ski pisze:Błąd - 619:
Patrzyłeś tego posta http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=54499#54499 ?

Ewentualnie ja bym spróbował wymusić połączenie po 2G, albo na innej karcie SIM.
Cz3ski pisze: Zaznaczę że karta działa,
W jaki sposób to sprawdziłeś?
Pozdrawiam YaHooo :)
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
Awatar użytkownika
Cz3ski

Jak już napisałem wcześniej karta chodzi w Acer Aspire One 3G, tylko działa dziwnie jakoś bo niema zasięgu HSDPA, tylko EDGE lub GPRS ale też kiepsko działa, po to załatwiłem modem żeby sprawdzić jak będzie to działać na modemie zew. no i jest tak jak jest, po włożeniu karty PLAY śmiga bez problemu, ale zależy mi żeby działał ten iPlus ponieważ jest to abonament.
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Cz3ski pisze:tylko działa dziwnie jakoś bo niema zasięgu HSDPA, tylko EDGE lub GPRS
Masz możliwość przetestowania w innym miejscu jak działa modem? Najlepiej niemal pod samym modeB, ale warto aby to była inna stacja? Bo coś mi się wydaje, że to wina modemu. Ewentualnie coś się stało z antenami skoro nawet 2G ledwo działa.
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
Awatar użytkownika
Cz3ski

Sprawdziłem na dwóch stacjach zero poprawy, stawiam na uszkodzenie modemu lub antenki, mam jeszcze jedno pytanie? Czy operator wyłączając iPlusa pozwoli na połączenie się z siecią i powiedzmy po jakiś 15sek rozłączy się? czy nie ma możliwości połączenia po zablokowaniu internetu ( np. nie zapłacony rachunek )
Ostatnio zmieniony 2011-01-13, 07:29 przez Cz3ski, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Cz3ski pisze:Sprawdziłem na dwóch stacjach zero poprawy, stawiam na uszkodzenie modemu lub antenki,
Ja w takim razie też to obstawiam. A zacząłbym od sprawdzenia antenek.
Cz3ski pisze:Czy operator wyłączając iPlusa pozwoli na połączenie się z siecią i powiedzmy po jakiś 15sek rozłączy się? czy niema możliwości połączenia po zablokowaniu internetu ( np. nie zapłacony rachunek )
Ja akurat nie miałem tej przyjemności, ale wydaje mi się, że wtedy nie będziesz mógł się połączyć wcale z siecią.
ODPOWIEDZ