iPlus i nieuzasdniona podwyżka abonamentu po zmianie VATu
Moderator: Moderatorzy
- Pijo
- Stary wyga bezprzewodowy
iPlus i nieuzasdniona podwyżka abonamentu po zmianie VATu
Od nowego roku obowiązuje nowa stawka VAT 23%. Plus zmienił ceny poszczególnych promocji Iplusa dodając 90gr do planu . Np Iplus 60 to teraz koszt 60,90gr. Dla nowych klientów którzy podpisują umowy po 1.1.2011 mogą oferować sobie co chcą , tu nie ma dyskusji.
Sprawa zaś tyczy sie klientów , którzy podpisali umowę przed 1.1.2011.
Ich tez obejmie ta podwyżka . Tylko ze ta podwyżka jest niezgodna z prawem .
Zmiana VATu powinna zmienić cenę , np dla planu Iplus 60 nowa cena powinna wynosić 60,49zl. Plus zaś inkasuje 60,90 zl . Ceny 60,90zl nie nakazuje prawo.
Czyżby szykuje się kolejna seria możliwości rozwiązania umowy bez płacenia kary umownej?
PS. To na razie teoria, wszystko okaże sie , gdy Plus wystawi pierwsze faktury w 2011 , czy będzie tam widnieć kwota to co dotychczas , a moze wyższa tylko o wysokość VATu, a może ta z końcówką 90 groszy.
Sprawa zaś tyczy sie klientów , którzy podpisali umowę przed 1.1.2011.
Ich tez obejmie ta podwyżka . Tylko ze ta podwyżka jest niezgodna z prawem .
Zmiana VATu powinna zmienić cenę , np dla planu Iplus 60 nowa cena powinna wynosić 60,49zl. Plus zaś inkasuje 60,90 zl . Ceny 60,90zl nie nakazuje prawo.
Czyżby szykuje się kolejna seria możliwości rozwiązania umowy bez płacenia kary umownej?
PS. To na razie teoria, wszystko okaże sie , gdy Plus wystawi pierwsze faktury w 2011 , czy będzie tam widnieć kwota to co dotychczas , a moze wyższa tylko o wysokość VATu, a może ta z końcówką 90 groszy.
Ostatnio zmieniony 2011-01-03, 19:53 przez Pijo, łącznie zmieniany 3 razy.
- krystianb
- Guru bezprzewodowy
Re: iPlus i nieuzasdniona podwyżka abonamentu po zmianie VATu
Niestety operatorzy rąbią wszystkich na tym vacie ile wlezie.
Era użytkowników tt nawet smsem nie raczyła poinformować o zmianie cennika.
Era użytkowników tt nawet smsem nie raczyła poinformować o zmianie cennika.
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
- Pijo
Akurat Era cenniki standardowe i promocyjne zmieniała zgodnie z prawem. Co do powiadomienia w TT o zmianie VAT , to masz zarejestrowany numer?krystianb pisze:Era użytkowników tt nawet smsem nie raczyła poinformować o zmianie cennika.
- YaHooo
- Guru bezprzewodowy
Tylko ja jako osoba prywatna podpisywałem umowę na wartość brutto i o VAT nie muszę słyszeć. Dlatego moim zdaniem cena nie powinna wzrosnąć dla starych użytkowników.Pijo pisze:Zmiana VATu powinna zmienić cenę , np dla planu Iplus 60 nowa cena to 60,49zl. Plus zaś inkasuje 60,90 zl . Ceny 60,90zl nie nakazuje prawo.
Dodatkowo jeśli wzrośnie więcej niż wyniesie podwyżka VAT'u to dla mnie to już jest powód do zerwania umowy bez ponoszenia kosztów. Co więcej pierwsza faktura powinna uwzględnić częściową podwyżkę, z racji tego, że tylko około połowa abonamentu jest z nowym VAT'em. Bo ja mam okres 17/16. Więc tylko 16 dni mam z nowym VATem

Pozdrawiam YaHooo 
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)

> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
- Pijo
Czyli dopiero po drugiej fakturze w 2011 bedzie wiadomo jaki to ugryzł Polkomtel.
Tutaj państwo stoi za przedsiębiorcami i musisz to przyjąć tak jak jest
Żaden sąd nie przyznałby Ci racji gdybyś chciał zerwać umowę z tego powodu bez płacenia kary umownej.
YaHooo pisze:Tylko ja jako osoba prywatna podpisywałem umowę na wartość brutto i o VAT nie muszę słyszeć.
Tutaj państwo stoi za przedsiębiorcami i musisz to przyjąć tak jak jest

Żaden sąd nie przyznałby Ci racji gdybyś chciał zerwać umowę z tego powodu bez płacenia kary umownej.
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Pijo, nie ma mowy o wartości netto i wysokości VAT w cenniku. Jest tylko np. 60 zł z VAT i tyle.
Tylko w punktach o aktywacji jest xx zł z VAT (zz zł netto).
Tylko w punktach o aktywacji jest xx zł z VAT (zz zł netto).
- YaHooo
- Guru bezprzewodowy
Tak mi sie wydajePijo pisze:Czyli dopiero po drugiej fakturze w 2011 bedzie wiadomo jaki to ugryzł Polkomtel.

No niestety, ale nie to, że chcę zrywać umowęPijo pisze:Tutaj państwo stoi za przedsiębiorcami i musisz to przyjąć tak jak jest![]()

Dobrze, ale tak już nieco uprawiając demagogię, co jeśli podwyżka jest większa niż podwyżka VAT'u? Dajmy na to VAT rośnie o 10gr, a mamy podwyżkę o 70gr, czy tu też nie mam racji? Czy ktoś jest mi w stanie wyjaśnić skąd ta podwyżka? Jakaś sensowna kalkulacja, albo coś...Pijo pisze:Żaden sąd nie przyznałby Ci racji gdybyś chciał zerwać umowę z tego powodu bez płacenia kary umownej.

Pozdrawiam YaHooo 

- witoj
- Specjalista bezprzewodowy-junior
Ja mam zarejestrowany Tak Tak, sprawdziłem wszystkie sms nie mam powiadomienia.Pijo pisze: to masz zarejestrowany numer?
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
I dokładnie o to chodzi w tym niusieYaHooo pisze:Dajmy na to VAT rośnie o 10gr, a mamy podwyżkę o 70gr, czy tu też nie mam racji? Czy ktoś jest mi w stanie wyjaśnić skąd ta podwyżka? Jakaś sensowna kalkulacja, albo coś..

-
- *Mistrz bezprzewodowy*
We Freshu widzę, że nowy cennik od 1 stycznia, ale ceny te same co były.
- Pijo
ja.michal pisze:nie ma mowy o wartości netto i wysokości VAT w cenniku. Jest tylko np. 60 zł z VAT i tyle.
No i co w związku z tym, ze nie ma wartości netto podanej wprost? Można to sobie wyliczyć .
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Z tym, że umowa jest podpisana na stawkę brutto bez podania netto.
-
Jest taki myk że umowa z promocją będzie miała nowy VAT naliczany od kwoty netto z pominięciem promocji o ile promocja jest na zasadzie kwotowej.
Przykład:
po staremu - abonament netto 100,- + VAT 22% - promocja 70,- = 122-70=52,-
po nowemu - abonament netto 100,- + VAT 23% - promocja 70,- = 123-70=53,-
wzrost o około 2%
Przykład jest nieco abstrakcyjny, ale celowo taki podałem żeby zobrazować sam mechanizm. Chodzi o pokazanie że istota leży w tym jak była skonstruowana pierwotna oferta i umowa. Diabeł jak zawsze tkwi w szczegółach.
Przykład:
po staremu - abonament netto 100,- + VAT 22% - promocja 70,- = 122-70=52,-
po nowemu - abonament netto 100,- + VAT 23% - promocja 70,- = 123-70=53,-
wzrost o około 2%
Przykład jest nieco abstrakcyjny, ale celowo taki podałem żeby zobrazować sam mechanizm. Chodzi o pokazanie że istota leży w tym jak była skonstruowana pierwotna oferta i umowa. Diabeł jak zawsze tkwi w szczegółach.

- Pijo
Ja zdaje sobie sprawę z tego że brutto nie powinni ruszyć po zmianie VATu . Ale patrzcie , wszyscy ją zmieniają . To jest cięzki temat i raczej dla prawników. Sąd i państwo staje po stronie przedsiębiorców i klient końcowy nic z tym nie zrobi . Mi chodzi o inną kwestię.ja.michal pisze:podpisana na stawkę brutto bez podania netto.
Era podniosła ceny tak jak należało, czyli tylko o róznicę VAT . Nic więcej.
Plus to robi wg. swojego widzimisię.
Przykład :
VAT 22
IPlus 60 = 60zl -22VAT = 49,18 netto .
VAT 23
Iplus 60 = 49,18 + 23%VAT = 60, 49zl
Plus podnosi opłaty do 60,90zl
Plus bierze 41gr do swojej kieszeni. Jakim prawem ?
Ostatnio zmieniony 2011-01-03, 21:05 przez Pijo, łącznie zmieniany 2 razy.
- krystianb
- Guru bezprzewodowy
Przecież umowy w plusie są na kwotę brutto, nie ma ani słowa o rabacie, chyba że się zmieniły, bo dość dawno temu ostatnią umowę podpisywałem.
A jak ktoś chce policzyć jaka powinna być cena po podwyżce to wzór jest prosty nowa cena=stara cena/122*123
A jak ktoś chce policzyć jaka powinna być cena po podwyżce to wzór jest prosty nowa cena=stara cena/122*123
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
- YaHooo
- Guru bezprzewodowy
W sumie racjaJo_gurt pisze:I dokładnie o to chodzi w tym niusie![]()

Ale Plus nie daje czasem rabatów %-owych?alias pisze:Jest taki myk że umowa z promocją będzie miała nowy VAT naliczany od kwoty netto z pominięciem promocji o ile promocja jest na zasadzie kwotowej.
Ja mam umowę na brutto.krystianb pisze:Przecież umowy w plusie są na kwotę brutto, nie ma ani słowa o rabacie, chyba że się zmieniły, bo dość dawno temu ostatnią umowę podpisywałem.
Pozdrawiam YaHooo 

-
- Guru bezprzewodowy
-
- Mistrz bezprzewodowy
W sytuacji gdy gospodarka jest stabilna (stabilny i niski jednocześnie wzrost gospodarczy) to wystąpi, ale gdy gospodarka jest w fazie ożywienia (tak jak nasza, wychodzimy z depresji, gospodarka nie jest stabilna) takie zjawisko może nie wystąpić. Po prostu ludzie nie będą się wzbogacać na tyle, aby przechodzić na wyższy poziom życia społecznego.marens pisze:Najgorsze jest to, że zmiana VAT zmniejsza popyt.
Za czym zmniejsza się podaż i w efekcie...
-
- Stary bywalec bezprzewodowy
Ja mam kilka zarejestrowanych PP w tym jednego TT i nigdzie żaden SMS od żadnego operatora nie przyszedł.Pijo pisze:Co do powiadomienia w TT o zmianie VAT , to masz zarejestrowany numer?
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
-
To nie ma znaczenia - procenty czy kwoty, mechanizm analogiczny.YaHooo pisze:Ale Plus nie daje czasem rabatów %-owych?
-
- Specjalista bezprzewodowy-senior
Sprawa jest bardzo prosta jak budowa cepa, nie ma tu żadnej magii.
1. Od stycznia wchodzi nowy VAT
2. Prawo telekomunikacyjne po zmianach pozwala operatorom na wprowadzanie zmian w umowach i cennikach w sytuacji gdy zmiany te wynikają z konieczności dostosowania do zmiany prawa.
3. Nowy VAT jest taką okolicznością, w związku z czym operatorzy mogą zwiększyć cenę usługi - czy się to komuś podoba czy nie, nie ma tu znaczenia czy jest to klient indywidualny czy prowadzący działalność gosp. Jest na to ustawa i sądy będą ją interpretować na korzyść operatorów.
4. Wzrost ceny nie może być wyższy niż wynikający ze zmian przepisów, czyli jeśli Plus wprowadzi większe podwyżki niż to jest uzasadnione, to zapewne będzie można iść do sądu z nadzieją na wygranie procesu.
Wg. mnie ew. kruczki w stylu odliczania upustów itp. zostały by łatwo odrzucone przez sądy bo umowa jest na określoną kwotę, którą klient płaci a udzielony rabat nie ma tutaj znaczenia (chyba, że nie doceniam ich prawników, przyznam że nie widziałem dawno umowy z Plusa)
5. Jeśli Plus podniesie cenę o kwotę, która będzie przewyższać tę wynikającą ze wzrostu VAT-u, trzeba najpierw wysłać pismo z prośbą o wyjaśnienie wg, jakich zasad zostało to wyliczone i następnie skonsultować to z UKE oraz jakimś prawnikiem załączając umowę która była podpisywana.
Nie ma co robić paniki ani się nastawiać na możliwość rozwiązania umowy, wątpię, aby Plus drugi raz popełnił taki błąd, aczkolwiek warto obserwować rozwój sytuacji.
1. Od stycznia wchodzi nowy VAT
2. Prawo telekomunikacyjne po zmianach pozwala operatorom na wprowadzanie zmian w umowach i cennikach w sytuacji gdy zmiany te wynikają z konieczności dostosowania do zmiany prawa.
3. Nowy VAT jest taką okolicznością, w związku z czym operatorzy mogą zwiększyć cenę usługi - czy się to komuś podoba czy nie, nie ma tu znaczenia czy jest to klient indywidualny czy prowadzący działalność gosp. Jest na to ustawa i sądy będą ją interpretować na korzyść operatorów.
4. Wzrost ceny nie może być wyższy niż wynikający ze zmian przepisów, czyli jeśli Plus wprowadzi większe podwyżki niż to jest uzasadnione, to zapewne będzie można iść do sądu z nadzieją na wygranie procesu.
Wg. mnie ew. kruczki w stylu odliczania upustów itp. zostały by łatwo odrzucone przez sądy bo umowa jest na określoną kwotę, którą klient płaci a udzielony rabat nie ma tutaj znaczenia (chyba, że nie doceniam ich prawników, przyznam że nie widziałem dawno umowy z Plusa)
5. Jeśli Plus podniesie cenę o kwotę, która będzie przewyższać tę wynikającą ze wzrostu VAT-u, trzeba najpierw wysłać pismo z prośbą o wyjaśnienie wg, jakich zasad zostało to wyliczone i następnie skonsultować to z UKE oraz jakimś prawnikiem załączając umowę która była podpisywana.
Nie ma co robić paniki ani się nastawiać na możliwość rozwiązania umowy, wątpię, aby Plus drugi raz popełnił taki błąd, aczkolwiek warto obserwować rozwój sytuacji.
-
- Guru bezprzewodowy
Mam już podgląd Styczniowej faktury za iPlusa.
Wszystko się zgadza, zawsze miałem kwotę netto 36,88zł
Do tej pory płaciłem 36,88zł * 1,22 = 44,99zł, teraz będę płacił 36,88zł * 1,23 = 45,36zł
Czyli żadnej ukrytej podwyżki nie ma, tylko ta związana ze zmianą VATu.
Wszystko się zgadza, zawsze miałem kwotę netto 36,88zł
Do tej pory płaciłem 36,88zł * 1,22 = 44,99zł, teraz będę płacił 36,88zł * 1,23 = 45,36zł
Czyli żadnej ukrytej podwyżki nie ma, tylko ta związana ze zmianą VATu.
- Pijo
No i sprawa sie wyjaśniła . Wszystko jest zgodnie z prawem. Dla tych co podpisali umowę przed 1.1.2011 podwyżka abo tylko o różnicę VAT.
Ostatnio zmieniony 2011-01-04, 21:59 przez Pijo, łącznie zmieniany 1 raz.
- YaHooo
- Guru bezprzewodowy
Całkiem móżliwe, nie przeliczałem tegoalias pisze:To nie ma znaczenia - procenty czy kwoty, mechanizm analogiczny.

To bardzo ładniePijo pisze:Dla tych co podpisali umowę przed 1.1.2011 podwyżka abo tylko o równicę VAT.

Pozdrawiam YaHooo 

- rio bravo
Można tą zmianę cen rozumieć też tak, że to nie operatorzy podwyższyli ceny tylko Rząd, te pieniądze przecież nie idą do operatorów i moim zdaniem nie ma się co ich czepiać.
- YaHooo
- Guru bezprzewodowy
Oczywiście. Chodzi bardziej o przypadek gdzie operator przy okazji zwiększy cenę nie tylko o wartość zwiększenia VAT'u, ale również cenę nettorio bravo pisze:to nie operatorzy podwyższyli ceny tylko Rząd, te pieniądze przecież nie idą do operatorów i moim zdaniem nie ma się co ich czepiać.

Pozdrawiam YaHooo 

- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Tylko akurat właśnie ta nadwyżka pójdzie do operatora.rio bravo pisze:ożna tą zmianę cen rozumieć też tak, że to nie operatorzy podwyższyli ceny tylko Rząd, te pieniądze przecież nie idą do operatorów i moim zdaniem nie ma się co ich czepiać.