Czy warto kupować "szybszy" sprzęt?

Pozostałe kwestie techniczne (sprzętowe i programowe) dotyczące internetu radiowego - np. konfiguracja firewalli, antywirusów, przeglądarek internetowych.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Kszyhu
Początkujący użytkownik forum

Czy warto kupować "szybszy" sprzęt?

Post autor: Kszyhu »

Witam serdecznie.
Jestem TOTALNYM laikiem odnośnie internetu bezprzewodowego (przewodowego z resztą też ;).
W domu mam internet podpiety do stacjonarnego PC-ta poprzez kablówkę ASTER (Motorola SB5101E). Z modemu do PC-ta idzie kabelek "a'la" telefoniczny (taki typowy do karty sieciowej ;)
Przed chwilą (godzina 0:55) zrobiłem test prędkości (speedtest.pl) i wyszło:
DL: 10 864 Kbps;
UL: 1 040 Kbps.

I teraz zasadnicza zagwozdka: chcę rozdzielić internet na drugi komputer stacjonarny, który ma stać w drugim pokoju, ok. 10 dalej, za jedną betonową ścianą w bloku.
Wiem już (WOW! ;) ), że mam kupić router do domu i bezprzewodowa karte sieciową do tego drugiego kompa.
I TU PYTANIE: w sklepach (Saturn. MM, Euro RTV AGD) są modemy i karty sieciowe z oznaczeniami G, N150 i N (N300). Pewnie najlepsze są te najdroższe - z "pełnym" N.
Ale czy mam brać właśnie taki router (za ok.160-200 PLN), czy może warto zaoszczędzić i wziąć "G", bo i tak nie da sie połaczyć z siecią szybciej - niezależnie od routera i karty sieciowej?
Czy mam kupić Netgear JWNR2000 za 145 zł, czy WNR2000 WiFi N300 + karta USB WN111 za 250 zł, czy po prostu jakiś router "G" za - powiedzmy - 80 zł + jakąś najtańszą karte PCI (tez "G")?

Proszę o odpowiedź od "fachowca" :)
Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Re: Czy warto kupować "szybszy" sprzęt?

Post autor: Jo_gurt »

Kszyhu pisze: bezprzewodowa karte sieciową do tego drugiego kompa.
Lepiej kablem.
Kszyhu pisze:Ale czy mam brać właśnie taki router (za ok.160-200 PLN), czy może warto zaoszczędzić i wziąć "G", bo i tak nie da sie połaczyć z siecią szybciej - niezależnie od routera i karty sieciowej?
Różnica będzie głównie w komunikacji wewnątrz twojej sieci, tzn. jakbyś coś kopiował z kompa do kompa.
Na dostęp do netu nie będzie miało za dużego wpływu raczej.
Kszyhu
Początkujący użytkownik forum

Post autor: Kszyhu »

Jo_gurt pisze:
Kszyhu pisze: bezprzewodowa karte sieciową do tego drugiego kompa.
Lepiej kablem.
Mam dość kabli na podłodze i po kontach ;) Czyli taki internet bezprzewodowy jest jednak słaby (tyle, że wygodny "logistycznie"), tak?
Jo_gurt pisze:
Kszyhu pisze:Ale czy mam brać właśnie taki router (za ok.160-200 PLN), czy może warto zaoszczędzić i wziąć "G", bo i tak nie da sie połaczyć z siecią szybciej - niezależnie od routera i karty sieciowej?
Różnica będzie głównie w komunikacji wewnątrz twojej sieci, tzn. jakbyś coś kopiował z kompa do kompa.
Na dostęp do netu nie będzie miało za dużego wpływu raczej.
O kopiowaniu z kompa do kompa nawet nigdy nie pomyślałem, bo i po co? Jakby co - mam pendrive'a - mogę przenieśc coś 10 m z pokoju, do pokoju.
Chcę po prostu mieć tak szybki internet, jak na tym pierwszym komputerze. Szybki, tzn, aby strony "wchodziły od ręki", po kliknięciu, bez opóźnień. Nie zamierzam natomiast raczej niczego ściągać - żadnych filmów, dużych plików - może okazjonalnie jakąś muzykę... Tego drugiego komputera ma używać mój ponad 70-letni ojciec (pierwszego używa do gry w pokera mój brat ;)
Czyli brać śmiało N150, a nawet "G", bo i tak NIE MA TO ZNACZENIA dla prędkości korzystania z sieci?

[ Komentarz dodany przez: BliSki: 2011-01-20, 22:50 ]
<a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=59341#59341">Panie i Panowie tniemy cytaty!</a>
key
*Mistrz bezprzewodowy*

Post autor: key »

Dla "tylko internetu" G jest w zupelnosci wystarczajace.
Nie pomagam na PW.
ODPOWIEDZ