Brak polaczenia z komputerem zdalnym - co jest grane ??

Kwestie techniczne, konfiguracja i rozwiązywanie problemów z modemami GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA).

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
rysiek24
Początkujący użytkownik forum

Brak polaczenia z komputerem zdalnym - co jest grane ??

Post autor: rysiek24 »

witam

mam laptopa znajomego HP OmniBook 6000 , siadla mu karta Sony Ericson GC89 i dostal tymczasowo inna Novatel Wireless Merlin U530 , wszystko wyglada ok, wykrywam UMTS odbieram sygnal nadajnika 4 z 5 kresek , ale przy probie polaczenia wyskakuje komunikat "Brak polaczenia z komputerem zdalnym " - wie ktos co jest grane ? Aplikacja jakiej uzywam byla na cd dolaczonej do karty, a jest to Moblink w wersji 1.02.21.00 z 15.09.2004 roku
Awatar użytkownika
Jaco
Mistrz bezprzewodowy - moderator

Re: Brak polaczenia z komputerem zdalnym - co jest grane ??

Post autor: Jaco »

Stwórz sobie dial-up lub wykorzystaj program @pogara.
Awatar użytkownika
nawrokrz
Stały użytkownik forum

Post autor: nawrokrz »

1. Sprawdź dodatkowe polecenie inicjujące w swoim modemie
http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t=1118 i spróbuj nawiązać połączenie przez Mobilinka
2. Jak się nie uda połączyć wykreuj połączenie dial-up
http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t=7211 i ponownie spróbuj.
3. W tym modemie nie możesz skorzystać z dobrodziejstwa aplikacji pogar`a więc jak powyższe nie przyniosą skutku, to proponuję odinstalować wszystkie menadżery połączeń (może masz coś jeszcze od GC89), zrestartuj kompa i zainstaluj ponownie Merlina.
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez nawrokrz, łącznie zmieniany 2 razy.
rysiek24

zrobilem tak jak bylo napisane w tych linkach , ale teraz komputer stwierdza awarie modemu , albo ze urzadzenie podlaczone do komputera nie dziala, to samo pokazuje diagnostyka modemu
LukasMWS
Użytkownik forum

Post autor: LukasMWS »

rysiek24 pisze:"Brak polaczenia z komputerem zdalnym " - wie ktos co jest grane?
Jeśli to Orange, to zazwyczaj jest to awaria po ich stronie.
Czasem trwa chwilę, czasem (rzadziej) kilka godzin. U mnie komunikat brzmi "Komputer zdalny nie odpowiedział". Zadzwoń do BOK i spytaj, czy nie mają awarii.
Orange - ED77 + ATK-20
rysiek24

to ERA , wpadl koles ktory jest nieco bardziej kumaty w tych sprawach , po tescie stwierdzil ze komp nie laczy sie z karta , wiec albo karta padnieta albo sloty
Awatar użytkownika
nawrokrz
Stały użytkownik forum

rysiek24 pisze:po tescie stwierdzil ze komp nie laczy sie z karta , wiec albo karta padnieta albo sloty
Nie wiem jak jest w U530, ale jeżeli analogiczne jak w U630, to o ile test wykonujesz z poziomu menadżera urządzeń->Diagnostyka->Kwerenda modemu, to otrzymasz komunikat "Komunikacja z modemem ..." i po chwili kolejny komunikat "Modem nie odpowiada. Sprawdź, czy ...".
Sęk w tym, że modem będzie prawidłowo zainstalowany (właśnie u mnie tak jest, sprawdzam to w tej chwili na U630), dlatego ciekawi mnie z jakiego poziomu go wykonaliście. Swoją drogą z początkowej Twojej wypowiedzi wnioskowałem, że modem widoczny był w aplikacji MobiLink, UMTS miałeś dostępny, tyle że chcąc nawiązać połączenie miałeś problem.
rysiek24

Wszystko co napisales zgadza sie , ale test z poziomu menadzera urzadzen wychodzi pozytywnie , na poczatku modem nie chcial sie polaczycz z komputerem zdalnym , zreszta teraz tez tak jest , ale podczas polaczenia z poziomu windy a nie Moblink-a wyskakuje problem sprzetowy.
Awatar użytkownika
nawrokrz
Stały użytkownik forum

No to faktycznie mamy zgryz. Jeżeli w menadżerze urządzeń masz poprawnie zainstalowany modem (nie ma żadnych wykrzykników), masz wpisane dodatkowe polecenie inicjujące dla Ery: AT+CGDCONT=1,"IP","erainternet", próbowałeś łączyć się dial-up`em, to nie mam już pomysłów. Chyba, że jeszcze spróbować zmienić konfigurację modemu, może coś faktycznie dzieje się z przerwaniami czy też samymi portami? Dodam, że też mam HP compaq nc6000. Merlina U530 instalowałem z 1,5 m-ca temu z Mobilinkiem i nie miałem żadnego problemu. Zatem walcz dzielnie :)
rysiek24

hehe udalo sie polaczyl sie , mialem blad w poleceniiu inicjujacym , ale transfer bardzo slabiutki , ledwo otwiera strony na wp.pl
ODPOWIEDZ