Konfiguracja połączenia GPRS EDGE HSDPA dial-up telefon

Najczęściej zadawane pytania na forum i odpowiedzi na nie. Polecamy na początek: podstawy -> www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t=1118, defnicje bezprzewodowe -> www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t=1896, test prędkości Internetu -> www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t=548 oraz konfiguracja połączenia GPRS EDGE UMTS HSDPA -> www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t=7211.

Moderator: Moderatorzy

zDaleKi
Stary bywalec bezprzewodowy
Posty: 12117
Rejestracja: 2005-10-12, 11:18
Lokalizacja: Wrocław
Kontaktowanie:

Konfiguracja połączenia GPRS EDGE HSDPA dial-up telefon

Postautor: zDaleKi » 2007-05-09, 09:02

Konfiguracja laptopa (notebooka) lub komputera stacjonarnego (PC) celem utworzenia połączenia dial-up (GPRS EDGE UMTS HSDPA) przy podłączeniu modemu lub telefonu.
Przykład połączenie komórki GPRS.
Uwaga, każdy obrazek po kliknięciu się powiększa i jest bardziej czytelny :]

Tutoriale wideo:
> Konfiguracja połączenia Dial-UP (2.07min) < Nowość!

Krótki przepis na szczęście jak zainstalować telefon jako modem na porcie podczerwieni. Analogicznie postępujemy z instalacją modemu/telefonu np. na porcie USB. (bardzo podobnie będzie przy połączeniu za pomocą kabla USB).
:arrow: Konfiguracja Dial-Up przez kabel USB (by Jaco)
:arrow: Konfiguracja Dial-Up przez kabel USB na Vista (by Jaco)

Natomiast dla osób szukających jak to ustawić przez Bluetooth polecam ten wątek:
:arrow: Konfiguracja Dial-Up przez Bluetooth przykłady z obrazkami. (by Jaco)
:arrow: Konfiguracja Dial-Up przez Bluetooth na Windows 7 + Windows 7 PL przykłady z obrazkami. (by Jaco)


Krok 1 - Instalacja Modemu. Wynik po instalacji ma być podobny do tego poniżej:

Obrazek


Krok 2 - Jak już mamy zainstalowany modem przechodzimy do jego zaawansowanych właściwości i wpisujemy tam taki ciąg jak na obrazku.
Ciąg oczywiście jest zależny od operatora, tu przykład dla iPlusa.
Czyli: AT+CGDCONT=1,"IP","internet" ( zamiast internet, możemy wpisać również "www.plusgsm.pl" lub "optimizer" ) - ciąg ten nie zawsze jest potrzebny, ale jednak się przydaje. W zapisie tym "www.plusgsm.pl" lub "internet" to nic innego jak APN.
Uwaga - dla innych operatorów ciąg ten może być inny, proszę wpisać poprawny ciąg dla swojego operatora wg. tego spisu => >Klik<

Obrazek


Krok 3 - Dodajemy nowe połączenie, tu dla przykładu kreatorem z XP:

Obrazek


Krok 4 - Połącz z internetem:

Obrazek


Krok 5 - Konfiguruj moje połączenie ręcznie:

Obrazek


Krok 6 - Połącz używając modemu telefonicznego:

Obrazek


Krok 7 - Wpisujemy nazwę naszego połączenia, np. iPlus, Era, Orange, Play....:

Obrazek


Krok 8 - Wpisujemy numer do połączenia *99***1# lub*99#:

Obrazek


Krok 9 - Tu możemy sobie ustawić ikonkę skrótu na pulpicie do naszego nowego połączenia :)

Obrazek

Krok 10 - Konfigurowanie właściwości połączenia:

Obrazek


Krok 11 - Główne okno właściwości powinno wyglądać podobnie do poniższego (XP):

Obrazek


Krok 12 - Tu uwaga! Jeśli ta opcja będzie źle ustawiona (czyli będzie tu za mały czas, to może nas rozłączać i nie wiadomo będzie dlaczego tak się dzieje. Na poniższym przykładzie ustawienie domyślne:

Obrazek


Krok 13 - Właściwości TCPIP:

Obrazek


Krok 14 - Tu czasami trzeba podać na sztywno pewne adresy IP zależne od operatora, ale przy ustawieniach automatycznych w 99% wypadków wszystko działa OK:

Obrazek


I to już koniec, po kliknięciu na ikonkę powinniśmy uzyskać połączenie.

Uzupełnienie tego tematu -> > Konfiguracja modemów oraz telefonów - GPRS EDGE UMTS HSDPA na komputerze PC, laptopie, notebooku, palmtopie < > Chcę mieć internet komórkowy, co mam zrobić, co wybrać? <

Opis powyższy w formie PDF (ok 800kB) znajduje się poniżej oraz w dziale download tu: >KLIK do dział download - PDF<
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Ostatnio zmieniony 2009-08-27, 18:48 przez zDaleKi, łącznie zmieniany 36 razy.

zDaleKi
Stary bywalec bezprzewodowy
Posty: 12117
Rejestracja: 2005-10-12, 11:18
Lokalizacja: Wrocław
Kontaktowanie:

konfiguracja połączenia dial-up

Postautor: zDaleKi » 2007-05-09, 09:42

Jeszcze o konfiguracji połączenia Dial-up:

Należy jeszcze uzupełnić, że aby telefon działał jako modem należy zainstalować w systemie operacyjnym odpowiednie drivery, które umożliwiają jego pracę jako modemu (zazwyczaj jest na płycie dołączonej do telefonu), >tutaj opis jak instalować drivery<. Niektóre telefony Windows XP/Vista same wykryją. Należy też dodać, że nie wszystkie telefony umożliwiają pracę jako modem. Czy nasz telefon ma taką funkcjonalność należy się o tym upewnić na stronie producenta.

Ważne dla telefonów Nokia:
Jeżeli wgrywaliśmy menadżer połączenia od nokii (czasami mógł się sam zainstalować razem z driverami), to często w razie problemów trzeba również w nim ustawić APN naszego połączenia. Czyli wchodzimy do "Panelu sterowania" i tam w "Nokia Modem Options" (lub czymś podobnym) wpisujemy nasz APN. Ale to ustawmy tylko wtedy, jak inne sposoby zawiodą.

Dla wszystkich pozostałych telefonów (także Nokii) mamy:
Skrótowo przykład jak w powyższym poście.
numer dialup:*99***1# jeśli nie zadziała można spróbować *99# (zależy on od modemu).
ip automatyczny

Dodatkowo czasami we właściwościach modemu -> zaawansowane ->
dodatkowe ustawienia (polecenia inicjujące):
trzeba dopisać:
dla Plusa (iPlus/ simData):
AT+CGDCONT=1,"IP","www.plusgsm.pl"
lub
AT+CGDCONT=1,"IP","internet"
lub
AT+CGDCONT=1,"IP","optimizer" - APN dla optimizera - >KLIK<

dla Orange:
AT+CGDCONT=1,"IP","internet"
lub
AT+CGDCONT=1,"IP","www.idea.pl" - ale na tym nie działa pełne HSDPA >KLIK do wątku o tym

dla Ery:
AT+CGDCONT=1,"IP","erainternet"
Tak-Tak: AT+CGDCONT=1,"IP","erainternettt"
Heyah: AT+CGDCONT=1,"IP","heyah.pl"

dla Play:
AT+CGDCONT=1,"IP","internet"

dla WPmobi:
AT+CGDCONT=1,"IP","wpmobi.internet"

Pozostałe dane dotyczące APNów znajdziecie tutaj: > Dane do konfiguracji połączeń (APN, login, hasło, numer)<

Dla publicznego IP w Plusie zamiast APN "www.plusgsm.pl" lub "internet" podajemy APN: m2m.plusgsm.pl lub pro.plusgsm.pl

Czasem konieczne będzie jeszcze ustawienia DNSów (dla iPlusa są to):
DNS podstawowy: 212.2.96.51,
DNS zapasowy: 212.2.96.52,

Można także zamiast powyższych użyć DNSów http://www.opendns.com/start/
Czyli:
podstawowy: 208.67.222.222
zapasowy: 208.67.220.220
I takie rozwiązanie zalecam.


ERAINTERNET (GPRS):
APN: erainternet (erainternettt - dla użytkowników systemu TakTak)
ID (nazwa) użytkownika: erainternet
Hasło: erainternet
więcej na http://era.pl/index.php?id=par_konf&section=korp&zone=4
podesłał Vipera - http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t=1373

Heyah:
login: heyah
hasło: heyah
apn: heyah.pl

Przed każdym połączeniem poprzez modem trzeba niestety uruchomić "wireless managera"
lub inny program (np. MMM pogara), który poda pin (np. >Programy do PINu<) do karty modemowej, lub ustawić kartę, aby nie pytała się
o pin
poprzez np. włożenie jej do telefonu i "wyłączenie kodu pin"
(przy połączeniu przez telefon nie trzeba tego robić).

Po wprowadzeniu pinu przez "wireless managera" możemy ten program zamknąć i uruchomić połączenie Dial-Up:
login i hasło zazwyczaj puste (ktoś pisał, że jemu działało tylko na
ppp/ppp - więc warto w razie problemów to sprawdzić). Oficjalnie
operatorzy podają, że powinno działać bez hasła.

Konfiguracja połączenia na palmtopach, PDA:
>Cały wątek o konfiguracja Palmtopa (PDA) i połączenia GPRS EDGE HSDPA < - > tu wersja obrazkowa konfiguracji połączenia palmtopa <

Jednocześnie podkreślam, że nie biorę odpowiedzialności jeśli operatorzy
zmienia te ustawienia!
Czekam na ewentualne uzupełnienia i uwagi na ->klik PW


Optymalizacja połączenia Nokii za pomocą kabla
Ostatnio zmieniony 2010-07-14, 21:31 przez zDaleKi, łącznie zmieniany 19 razy.
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.

Awatar użytkownika
Jaco
Mistrz bezprzewodowy - moderator
Posty: 11419
Rejestracja: 2006-03-27, 18:24
Lokalizacja: Polska

Konfigracja Dial-Up przez Bluetooth przykłady z obrazkami.

Postautor: Jaco » 2007-06-06, 14:32

Przykładowe połączenie Dial-Up za pomocą Bluetooth. UWAGA DUŻO OBRAZKÓW


1. Otwieramy połączenia sieciowe i klikamy Utwórz nowe połączenie. Otwiera nam się Kreator nowego połączenia. Klikamy Dalej.

Obrazek


2. Zaznaczamy opcję Połącz... Klikamy Dalej.

Obrazek


3. Zaznaczamy Konfiguruj ... klikamy Dalej.

Obrazek


4. Wpisujemy nazwę połączenia i klikamy Dalej.

Obrazek


5. Wpisujemy numer: Dla ERY, Plusa i Orange *99# klikamy Dalej.

Obrazek


6. Teraz zaznaczamy przez który modem będziemy się łączyć. WAŻNE aby był zaznaczony tylko jeden. Klikamy Dalej.

Obrazek


7. Następny bardzo ważny wpis Nazwa Użytkownika (APN). Tu wpisujemy dla Ery erainternet Plus www.plusgsm.pl lub internet i Orange internet Hasła możemy pominąć. Klikamy Dalej.

Obrazek


8. I tak już mamy prawidłowo skonfigurowane połączenie.

9. Następnie otwieramy Menadżera Urządzeń i wyszukujemy modem przez który będziemy się łączyć z internetem. Klikamy prawym klawiszem myszy i wybieramy Właściwości.

10. Klikamy zakładkę Zaawansowane.

Obrazek


11. Tu wpisujemy odpowiednią komendę. Ważne Komendy należy wpisywać nie kopiować wpisów. Komendy inicjujące Klikamy OK.

Obrazek


12. Teraz możemy kliknąć Połącz.

Obrazek


Jest jeszcze prostszy sposób z oprogramowaniem BuleSoleii i jego zastosowanie polecam
Tu zamiast robić powyższe czynności po wyszukaniu przez BT telefonu należy kliknąć jego nazwę i następnie symbol aparatu telefonicznego.
Jeśli nie będzie numeru to należy go dopisać jak powyżej. Resztę zrobi za nas program BlueSoleii. Ważne również aby była dopisana dodatkowa komenda.


Obrazek

Obrazek


Bardzo ważną rolę odgrywa również sama prawidłowa konfiguracja telefonu. Konfigurację można pobrać bezpośrednio na telefon ze strony operatora lub jak w przypadku telefonów Nokia ze strony Nokia Polska. > USTAWIENIA - Konfiguracja telefonu, modemu do Internetu, spis APN, DNS <
Ustawienia są bezpłatne.
Proszę nie zwracać uwagi na prędkość pokazywaną w trayu. Rzeczywistą prędkość możemy sprawdzić poprzez strony do testowania prędkości, które znajdziemy > TUTAJ - Test łącza, PING, TRACERT, IPCONFIG, szybkości łącza-strony < a także programy do pomiaru transferu > TUTAJ - Testy łącza, programy do pomiaru transferu <


Uwaga: wszystkie fotki można powiększyć przez kliknięcie na nie.


Opracował Jaco
Ostatnio zmieniony 2008-09-19, 11:31 przez Jaco, łącznie zmieniany 6 razy.

Awatar użytkownika
Darecky
Stary wyga bezprzewodowy
Posty: 694
Rejestracja: 2007-07-15, 14:02
Lokalizacja: Gdańsk
Kontaktowanie:

Re: Konfiguracja połączenia GPRS EDGE HSDPA dial-up telefon

Postautor: Darecky » 2007-09-06, 17:24

Aplikacja "Dial-up Wizard" znajduje się w pakiecie "Mobtime Cell Phone Manager". Jest on najczęściej dodawany na płycie z oprogramowaniem do kabli USB. "Dial-up Wizard" pomoże nam w konfiguracji połączenia z internetem. Jest idealny dla początkujących "simdatowców".

Gdy zainstalujemy już sterowniki do modemu w telefonie (instrukcję możemy znaleźć TUTAJ) i pakiet "Mobtime Cell Phone Manager" (najnowszą wersję aplikacji możesz pobrać TUTAJ, a TUTAJ znajdziesz inne wersje), klikamy na tą ikonę:
Obrazek

Następnie, gdy pojawi się to okienko:
Obrazek

Klikamy na OK:
Obrazek

Gdy pojawi się następne okienko:
Obrazek

wszystko zostawiamy tak jak jest ( Nowe połączenie (Port) ) i klikamy na OK:
Obrazek

W następnym oknie ustawiamy wszystko tak, jak jest pokazane na obrazku. Pole "Zapisz hasło" możemy zaznaczyć, jeżeli chcemy nie wpisywać w przyszłości nazwy użytkownika i hasła.
Obrazek

Nazwę użytkownika i hasło uzupełniamy wg tego schematu. Przykładowo w Orange trzeba napisać w obu polach my klikamy na:
Obrazek

Chwilkę czekamy:
Obrazek

Po czym:
Obrazek

:D :D :D :D :D :D :D :D

Żeby połączyć się z internetem, klikamy dwa razy na:
Obrazek

i potem na "Wybierz numer""
Obrazek

Już za chwilę będziemy połączeni z internetem! :D

PS: Nie do wszystkich telefonów trzeba instalować sterowniki. Np. do mojego SE K300i wystarczyło zainstalować tylko sterowniki od kabla i pakiet "Mobtime Cell..." i utworzyć połączenie wg powyższego schematu.

Ps: Tak, odpoczywałem, a potem problem najpierw z modemem, teraz mam problemy z kompem, ale jakoś daję radę.

Uwaga: wszystkie fotki można powiększyć przez kliknięcie na nie.
Ostatnio zmieniony 2008-09-18, 20:37 przez Darecky, łącznie zmieniany 4 razy.
Pokaż siebie! showyourself.tk
[url=http://www.watacukrowa.tk/]Wata cukrowa - Pomorze/url]

Awatar użytkownika
Jaco
Mistrz bezprzewodowy - moderator
Posty: 11419
Rejestracja: 2006-03-27, 18:24
Lokalizacja: Polska

Re: Konfiguracja połączenia GPRS EDGE HSDPA dial-up telefon

Postautor: Jaco » 2007-12-27, 22:23

Tu przykładowy dial-up w obrazkach dla telefonu podłączonego przez kabel USB. Połączenie zostało stworzone za pomocą kabla USB DKE-2 i telefonu Nokia 6300 z kartą sim w sieci Era w systemie Tak-Tak.
Jeśli już zainstalowaliśmy poprawnie kabel i modem jest widziany w systemie możemy przystąpić do tworzenia połączenia.

Otwieramy połączenia sieciowe i klikamy zakładkę ,,Utwórz nowe połączenie,,

Obrazek

Otwiera nam się okno kreatora nowego połączenia .Klikamy Dalej

Obrazek

W następnym oknie wybieramy typ połączenia i klikamy Dalej

Obrazek

Tu wybieramy konfigurację ręczną i klikamy Dalej

Obrazek

W tym oknie wybieramy jak chcemy się łączyć z internetem .Zaznaczamy właściwą opcję i klikamy Dalej

Obrazek

Teraz wybieramy przez jaki modem się będziemy łączyć i klikamy Dalej

Obrazek

Tu wpisujemy nazwę swojego połączenia. Klikamy Dalej

Obrazek

Ważne okno gdzie wpisujemy numer dostępowy .Klikamy Dalej

Obrazek

W tym oknie mamy również bardzo ważne okno Nazwę użytkownika inaczej APN.Nie wpisujemy hasła.Pomijamy je. Wpisujemy tylko APN i klikamy Dalej

Obrazek

I tak ukończyliśmy tworzenie połączenia.Klikamy Zakończ

Obrazek

Teraz już możemy się połączyć wybierając numer.

Obrazek

Trwa łączenie:

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Połączenie zostaje ustanowione.

Obrazek

Obrazek

Niekiedy połączenie wymaga dopisania komendy dodatkowej dla modemu i ją dopisujemy w właściwościach modemu w zakładce ,,Zaawansowane,,

Obrazek

Obrazek

Uwaga: wszystkie fotki można powiększyć przez kliknięcie na nie.
Ostatnio zmieniony 2009-02-20, 11:59 przez Jaco, łącznie zmieniany 2 razy.

Awatar użytkownika
Jaco
Mistrz bezprzewodowy - moderator
Posty: 11419
Rejestracja: 2006-03-27, 18:24
Lokalizacja: Polska

Dial-up na Vista Home Basic

Postautor: Jaco » 2009-02-19, 08:52

Aby skonfigurować połączenie dial-up na tym systemie musimy kliknąć ikonę połączenia sieciowego w pasku zadań i wybrać Centrum sieci i udostępniania

Obrazek

Następnie klikamy Skonfiguruj połączenie lub sieć

Obrazek

Następnie mamy do wyboru kilka opcji połączeń. My będziemy się łączyć przez modem telefoniczny więc wybieramy tę opcję:

Obrazek

Teraz wybieramy modem przez który będziemy się łączyć. Tu w tym przypadku jest użyta Nokia 6300.

Obrazek

Następnie wpisujemy dane dla połączenia:

Obrazek

Klikając opcję Połącz połączenie automatycznie zostaje nawiązane.

Obrazek

Obrazek

Połączenie zostało ustanowione.

Obrazek

Obrazek

W zarządzaniu połączeniami sieciowymi możemy ikonę utworzonego połączenia skopiować na pulpit aby mieć bezpośredni dostęp do tego połączenia.

Uwaga: wszystkie fotki można powiększyć przez kliknięcie na nie.
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez Jaco, łącznie zmieniany 2 razy.

Awatar użytkownika
Jaco
Mistrz bezprzewodowy - moderator
Posty: 11419
Rejestracja: 2006-03-27, 18:24
Lokalizacja: Polska

Dial-up na Windows 7 + Windows 7 PL

Postautor: Jaco » 2009-03-15, 23:00

Aby utworzyć nowe połączenie dial-up przez Bluetooth na Windows 7 należy mieć poprawnie zainstalowany moduł Bluetooth który również posiada funkcję modemu.Identycznie tworzone jest takie połączenie w Windows Vista Home Basic.

Po poprawnym zainstalowaniu sprawdzamy kwerendę modemu czy widzi się z modemem użytym do połączenia. Tu na przykładzie jest użyta Nokia 6300.

Obrazek Obrazek

Jeśli wszystko jest OK przystępujemy do tworzenia nowego połączenia.

Otwieramy Centrum Sieci i Udostępniania i klikamy Skonfiguruj połączenie lub sieć

Obrazek Obrazek

Następnie wybieramy opcję połączenia. My tworzymy połączenie z internetem i wybieramy tę opcję i klikamy DALEJ

Obrazek Obrazek

Tu już mamy wybór w jaki sposób będziemy się łączyć. Tworzymy dial-up więc klikamy jak na załączniku .

Obrazek Obrazek


Teraz wybieramy modem do połączenia. Tworzymy połączenie przez Bluetooth więc wybieramy modem Bluetooth i klikamy DALEJ

Obrazek Obrazek

Teraz najważniejsze. Wpisujemy APN i numer dostępowy. Ja robiłem połączenie na Tak-Taku więc wpisałem APN erainternettt i numer *99#
Możemy również wpisać własną nazwę połączenia.
To już koniec całej konfiguracji. Teraz już tylko wystarczy kliknąć POŁĄCZ

Obrazek Obrazek

Trwa wybieranie numeru...

Obrazek Obrazek
Rejestracja komputera w sieci...

ObrazekObrazek
Połączenie zostało ustanowione .

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek



Dodano zrzuty ekranowe z tworzenia połączenia w Windows 7 PL . Sposób jest identyczny jak w anglojęzycznej wersji.
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez Jaco, łącznie zmieniany 1 raz.


Wróć do „FAQ - zbiór odpowiedzi”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości