Dziwny problem z naliczaniem danych

Pozostałe zagadnienia (sprzętowe i programowe), które nie pasują do powyższych kategorii np. optymalizacja łącza, liczniki danych, bezpieczeństwo w sieci, informacje podstawowe.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Maciek764
Mistrz bezprzewodowy

Dziwny problem z naliczaniem danych

Post autor: Maciek764 »

Jak wiemy w XP i Viście są podobne ekrany informacyjne o połączeniu, chodzi o ilość bajtów wysłanych odebranych itd. Zastanawia mnie jedna rzecz. Mam dwa laptopy:

- Dell D600 - Pentium III, 512MB RAM, Windows XP
- Asus K50IJ - Core2Duo, 4GB RAM, Windows 7

Obydwa wyposażone w "allegrowy" bluetooth za kilka złotych. Są skonfigurowane na połączenie Dial-up przez bluetooth z telefonem Sony Ericsson Zylo, a ten zaś łączy się z internetem przez 3G Plusa. No i łącze się z Dellem z XP, wejdę na jedną stronę internetową i w oknie Windowsowym "Stan połączenia" jest już pobrane 1,5MB. Wejde na Allegro, sprawdzę jakieś 2 przedmioty i mam już naliczone 10MB. A na Asusie z Windows 7 wejśćie na jedną stronę to jakieś 200-300kb. Obydwa kompy są czyste z wirusów, na tym XP to praktycznie nic nie ma poza Google Chrome. Przecież to jest niemały rozrzut, ogólnie to wynika z tego że w Dellu jest jakieś 5 razy więcej pakietów odebranych niż w Asusie. Może te systemy jakoś inaczej liczą dane a ja o tym nie wiem? Proszę o oświecenie ;)
marens
Guru bezprzewodowy

Re: Dziwny problem z naliczaniem danych

Post autor: marens »

Maciek764 pisze:Obydwa kompy są czyste z wirusów, na tym XP to praktycznie nic nie ma poza Google Chrome.
Sprawdź czy Dell nie pobiera w tym czasie aktualizacji (system, program antywirusowy).
Maciek764
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: Maciek764 »

To była pierwsza rzecz którą sprawdziłem. Aktualizacje wyłączone, antywirusa brak. Rzecz w tym że dane nie są naliczane ciągle. Jak się nic nie robi to nic nie jest pobierane. Tylko np podczas wczytywania stron to występuje (dlatego jest to zagadka czemu potrzebne jest na to kilka razy więcej danych...)
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Post autor: YaHooo »

Maciek764 pisze:Rzecz w tym że dane nie są naliczane ciągle. Jak się nic nie robi to nic nie jest pobierane. Tylko np podczas wczytywania stron to występuje
Miałem kiedyś takiego wirusa co wysyłał/pobierał dane jak tylko było coś ściągane/wysyłane. Więc akurat tego bym nie wykluczał. A co mówią programy z tego zestawu <a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t=6047" target="_blank">»NetMetery«</a>
Pozdrawiam YaHooo :)
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
ODPOWIEDZ