Router do internetu z sieci gsm

Dyskusje na temat wyboru sprzętu. Jaki modem, telefon do GPRS/EDGE/UMTS/HSDPA/HSUPA, jaką przejściówkę, kabel do telefonu... itp. mam wybrać?

Moderator: Moderatorzy

Awatar użytkownika
canidy
Stary wyga bezprzewodowy

Re: Router do internetu z sieci gsm

Post autor: canidy »

Patryk pisze:Chyba, że pod Openwrt :) - już działa pięknie.
Qrczę, aż wstyd się przyznać, ale w temacie OpenWrt jestem totalnie zielony :)
Jest gdzieś jakiś ładny opis jak to to zainstalować na TL-MR3420 lub czymś podobnym? No żeby na starcie nie "ubić" nowego nabytku ;)
1jaga2
Początkujący użytkownik forum

Post autor: 1jaga2 »

Pan z działu technicznego dał mi w końcu odpowiedź. Bridge działa - tylko u mnie nie chce co może powodować karta, bo ma tylko 2 opcje do ustawienia. Poleca kupić nową kartę wifi albo switcha. Czy to możliwe, że przez kartę nie chce mi to działać?
Awatar użytkownika
canidy
Stary wyga bezprzewodowy

Co sądzicie o D-Link DIR-412KLIK ?
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

Post autor: krystianb »

canidy pisze:Co sądzicie o D-Link DIR-412
Poszukaj listy kompatybilności,mam pewne przeczucie...
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
Awatar użytkownika
canidy
Stary wyga bezprzewodowy

Eeee, jakoś nie sprawdziłem http://global.dlink.com.sg/site_pdtpdfs ... 3GList.pdf straszzznie krótka :( dzięki za zwrócenie uwagi :)
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

Post autor: krystianb »

canidy pisze:straszzznie krótka
A ja powiem, że strasznie długa. Dlink kiedyś zrobił router z wielofunkcyjnym (dysk, drukarka lub modem3g) gniazdem usb, to lista kompatybilności zaczynała się i kończyła na d-link'u...
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
Awatar użytkownika
canidy
Stary wyga bezprzewodowy

Podobnie to wygląda niestety i tym razem... :(
Cezary
Stały użytkownik forum

Post autor: Cezary »

@canidy: http://eko.one.pl/?p=openwrt-mr3420 , wgrywasz normalnie przez www.

[ Komentarz dodany przez: krystianb: 2011-01-10, 14:27 ]
Poprawa linka.
Ostatnio zmieniony 2011-01-10, 14:27 przez Cezary, łącznie zmieniany 1 raz.
https://eko.one.pl - prawie wszystko o OpenWrt
Awatar użytkownika
-niXon-
Specjalista bezprzewodowy-junior

Post autor: -niXon- »

czy TP-LINK TL-MR3420 po wrzuceniu openwrt zadziała z huaweiem e353 z Ery ?

czy w razie jakiegoś niepowodzenia jest później możliwość powrócić do oryginalnego firmware tplinka ?
Awatar użytkownika
pogodabartek
Stary wyga bezprzewodowy

Post autor: pogodabartek »

Powinien działać,bo mi działał z Huawei E372 z Orange.

Tylko,że ja bym się rewelacji po tym routerze nie spodziewał,bo były i są problemy z niskim upload.Znaczy się Ja takie miałem,ale teraz są nowsze wersje alternatywnego softu,a co do powrotu do oryginalnego softu to tak jest możliwość tylko musisz odpowiednie firmware wgrywać z Polskiej strony a nie z zagranicznej Tp-Linka bo uwalisz router.
Awatar użytkownika
-niXon-
Specjalista bezprzewodowy-junior

Post autor: -niXon- »

dzieki za odp
pogodabartek pisze:ja bym się rewelacji po tym routerze nie spodziewał,bo były i są problemy z niskim upload
masz tu na myśli router czy modem ?
Awatar użytkownika
pogodabartek
Stary wyga bezprzewodowy

Post autor: pogodabartek »

Router ,w dziale testy jest mój test

http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t ... sc&start=0

Pisałem tam o tym,może się inni wypowiedzą co maja ten router i modem.
jarek999
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: jarek999 »

Coś z tym testem jest nie tak skoro u mnie MR-3420Gargoyle by obsy+aktywny HUB Belkin +E1820iPlus wyciąga UL 1Mb/s przy bezpośrednim połączeniu do kompa ok.10% więcej-także szału nie ma. To bardzo dobry i wydajny sprzęt po bdb cenie, następny w zestawieniu to Netgear3700v2 a wyżej Dovado 4GR do którego nawet nie musimy kupować aktywnego HUB-a ;)
jareq
Darek.74
Stary wyga bezprzewodowy

Post autor: Darek.74 »

Do mojego Air3GII też nie trzeba aktywnego huba, a przesiadka z tl-mr3420 to jak przesiadka z poloneza na mercedesa ;) Aczkolwiek w obronie TP-linka uploadu wcale on nie zaniża, u mnie w plusie dochodził do 2mb
jarek999
Mistrz bezprzewodowy

Darek.74,
Do mojego Air3GII też nie trzeba aktywnego huba, a przesiadka z tl-mr3420 to jak przesiadka z poloneza na mercedesa
Pochlebiasz sobie, do MR-3420 nie musimy koniecznie używać HUB-a (ale Dovado 4GR przewiduje możliwość zaistnienia takiego problemu), to jest zależne od modemu i poziomu sygnału z BTS-a.Mój TP-Link robi również jako print serwer, w perspektywie jeszcze jako web-serwer bo tą swobodę mi daje Open-Wrt. ;)
jareq
Darek.74
Stary wyga bezprzewodowy

jarek999 pisze:Pochlebiasz sobie
A tam pochlebiam :D to tylko kawałek plastiku. Szanuje twoją bezgraniczną miłość do TP-linka, okazywaną w każdym poście, jeżeli jest to twoją pasją. Ja tylko stwierdzam swoje odczucia, stabilność jest nie porównywalna, sierra 307 w ogóle mi się nie wywala co w TP-linku było częste. Mam swoje niezmienne marki takie jak Panasonic w telewizorach i Magnat w kolumnach głośnikowych, ale routery będę zmieniał na różne marki i za żadnym nie będę stał murem, bo zbyt dynamicznie przebiega ich rozwój
jarek999
Mistrz bezprzewodowy

Darek.74,
A tam pochlebiam to tylko kawałek plastiku. Szanuje twoją bezgraniczną miłość do TP-linka, okazywaną w każdym poście, jeżeli jest to twoją pasją.
Bazuje na faktach, nie jestem uprzedzony do żadnej marki.Akurat te 2 produkty (MR-3220 i 3420) najlepiej się wstrzeliły w rynek i jego zapotrzebowanie-z innych produktów tej marki wyróżniają się tylko modemy ADSL i switch giga-bitowy na dziesiątki innych.Air-Live nie jest dla mnie żadną nowością, posiadam A.Duo. Zawsze przy pomocy w wyborze sprzętu pytam o kwotę jaką możemy wydać na zakupy i zastosowanie jakie chcemy uzyskać-nie krzyczę kupuj MR-3220, 3420 lub Air3GII :D
jareq
Chris-Kr
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: Chris-Kr »

jarek999 pisze: do MR-3420 nie musimy koniecznie używać HUB-a
http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=376003#376003
Krzysztof
Darek.74
Stary wyga bezprzewodowy

Mój tl-mr3420 pracował równy rok. Oprócz wywalania modemu zaczął zanikać co parę dni-godzin sygnał wi-fi widocznie trafiłem na słabszy egzemplarz. Air3GII ma mocniejszy sygnał wi-fi pobierając tylko! 2,2W w trybie pracy (testy) do tego jest ledwo letni, podczas gdy TP-link robił się bardzo ciepły. Stabilność na razie wzorowa, tyle moich obserwacji. Nie polecam nikomu bo nie wiadomo co będzie za parę miesięcy czy rok. TP-linka na początku polecałem i się przejechałem ;)
jarek999
Mistrz bezprzewodowy

Do obsługi połączenia 3G przetestowałem już 3 egzemplarze różnych firm (Asus WL-500gp v2, Sapido GR-1222 i TP-Link MR-3420) i z każdym z nich był problem z wydajnością zasilania portu USB E-1820-co się objawiało nie stabilnością i zrywaniem połączenia.Darek.74,
podczas gdy TP-link robił się bardzo ciepły.
Ma przetwornicę 12/5V dlatego się grzeje.Jeżeli jeszcze łączymy się przez wifi to już jest jakieś nieporozumienie i zarzynanie tego sprzętu na maxa. Schodzenie extremalne z ceny ma swoje skutki uboczne-dostajemy wydajny sprzęt do którego trzeba dokupić aktywny HUB-co również jest warunkiem oczekiwanej stabilności przy sprzęcie innych firm(pomijając Dovado 4GR-gdzie producent już o tym pomyślał i zawołał za to kasę). :) P.S @Darek.74 pokaż status aktywności połączenia modemu. ;)
jareq
Chris-Kr
Mistrz bezprzewodowy

jarek999 pisze:Do obsługi połączenia 3G przetestowałem już 3 egzemplarze różnych firm (Asus WL-500gp v2, Sapido GR-1222 i TP-Link MR-3420) i z każdym z nich był problem z wydajnością zasilania portu USB
Dzięki, to jest cenna informacja! Oszczędzi mi to następnych rozczarowań :)
Krzysztof
Darek.74
Stary wyga bezprzewodowy

jarek999 pisze: P.S @Darek.74 pokaż status aktywności połączenia modemu. ;)
Luz, opisałem swoje subiektywne spostrzeżenia i nikomu nie muszę nic udowadniać. Ważne że "ja" jestem zadowolony bo wreszcie mam stabilny sprzęt. Chociaż to też była dla mnie ruletka, bo nie znałem żadnych opinii o tym routerze. Cieszę się że nie potrzebuje żadnych dodatkowych pobieraczy energii w postaci hubów i zwojów dodatkowych przewodów. I powtarzam ja nikogo nie nawracam na ten model. Być może z innym modemem niż mój Sierra 307 już tak fajnie nie działa.
Chris-Kr
Mistrz bezprzewodowy

Jako prawidłowość zauważyłem, że router przestaje widzieć modem zazwyczaj wieczorem, co byłem skłonny kojarzyć z możliwymi spadkami napięcia w sieci zasilającej. Postanowiłem więc w ramach eksperymentu podpiąć router do UPS-a, z którego zasilam komputer.
Leci już trzecia doba, a (odpukać) jak na razie router nie stracił łączności z modemem jeszcze ani razu.
Zobaczymy, co będzie dalej.
Krzysztof
Chris-Kr
Mistrz bezprzewodowy

Niestety, ale przed upływem czwartej doby router znowu przestał widzieć modem, czyli UPS też problemu nie rozwiązuje.
Jeszcze spróbuję rozwiązania z aktywnym hubem, chociaż mnie ono nie zachwyca.
Krzysztof
jarek999
Mistrz bezprzewodowy

Chris-Kr,
czyli UPS też problemu nie rozwiązuje.
UPS stabilizuje 230V,
Jeszcze spróbuję rozwiązania z aktywnym hubem, chociaż mnie ono nie zachwyca.
to bdb rozwiązanie, wskazane praktycznie do 95% tego rodzaju sprzętu (do Dovado 4GR jest zbędne-gdyż producent sam się chwali że przewidział ten problem i zastosował wydajną przetwornicę). Co do dodatkowego zużycia prądu to nie dajmy się zwariować-sam HUB może pobierać jakieś śmieszne wartości-nie grzeje się w ogóle, ma temperaturę otoczenia, pewnie przetwornica w zasilaczu coś tam łyka.
Air3GII ma mocniejszy sygnał wi-fi pobierając tylko! 2,2W w trybie pracy (testy) do tego jest ledwo letni, podczas gdy TP-link robił się bardzo ciepły
Ten router z pewnością jest zakonspirowaną prądnicą-2,2W to nie wystarczy mojemu modemowi E1820/E367, stosując HUB w MR-3420 zwalniamy przetwornicę w routerze i sprzęt jest ledwie ciepły a poza tym np. ja mam połączoną jeszcze drukarkę Samsunga i kartę pamięci-extroot Open-Wrt Gargoyle by obsy. W perspektywie do wolnego portu podłączę jeszcze kamerkę. :cwaniak:
jareq
Chris-Kr
Mistrz bezprzewodowy

jarek999 pisze:to bdb rozwiązanie, wskazane praktycznie do 95% tego rodzaju sprzętu [...]
Co do dodatkowego zużycia prądu to nie dajmy się zwariować-sam HUB może pobierać jakieś śmieszne wartości-nie grzeje się w ogóle, ma temperaturę otoczenia, pewnie przetwornica w zasilaczu coś tam łyka.
Bronię się przed hubem nie ze względu na dodatkowe zużycie energii, lecz dlatego, że już mi brakuje miejsca na kolejne klamoty.
Ten router z pewnością jest zakonspirowaną prądnicą-2,2W to nie wystarczy mojemu modemowi E1820/E367
Mnie też to 2,2 W ubawiło :)
Nie twierdzę, że ten router jest zły, ale przydałby się jakiś obiektywny jego test.
Co ciekawe, producent w ogóle nie podaje żadnych informacji na temat jego poboru mocy!
Krzysztof
Darek.74
Stary wyga bezprzewodowy

http://www.chip.pl/testy/akcesoria/rout ... ve-air3gii
Tu jest test
Powiem tyle panowie źle nie jest, 10 dni pracy bez zwiechy :)
jarek999
Mistrz bezprzewodowy

Chris-Kr,
Mnie też to 2,2 W ubawiło
Mój E-1820 z pewnością pobiera więcej,zwłaszcza przy dużej ilości przerzucanych danych-jest gorący. Takie dane podważają celowość i wiarygodność prowadzonych testów,
Bronię się przed hubem nie ze względu na dodatkowe zużycie energii, lecz dlatego, że już mi brakuje miejsca na kolejne klamoty.
to w takim przypadku sprzęt proponowany przez @Darek.74 jest dobrym rozwiązaniem, zresztą produkty firmy Air-Live są wykonane o wiele bardziej starannie w porównaniu z TP-Linkiem, co przekłada się na cenę-nie ma nic za free. Proponuję zawsze w 1-ej kolejności MR-3420, bo przy spełnieniu pewnych warunków o których pisałem wyżej można mieć więcej... ;)
jareq
ODPOWIEDZ