OPTION GLOBETROTTER hsdpa,firmware,soft,simlock,etc-ARCHIWUM
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
Re: OPTION GLOBETROTTER hsdpa,firmware,soft,simlock,etc-ARCHIWUM
Problem w tym, że ta umowa jeszcze się nie ukończyła... (zostało jeszcze chyba 2 m-ce). Po prostu kupiłem niezależnie nową kartę i tak chciałbym mieć teraz jedną standardowo na abonamencie BlueConnecta (tą nową) a jedną niezależną na pre-paidzie (tą starszą).
- Jaco
- Mistrz bezprzewodowy - moderator
To słabo czytałeś.Zobacz jak ja ten problem rozwiązałem:
http://www.bez-kabli.pl/ftopic990-0-asc-20.html
Tobie radze to samo.
http://www.bez-kabli.pl/ftopic990-0-asc-20.html
Tobie radze to samo.
-
No jak chodzi ci o ten sposób z zainstalowaniem samych sterowników to jak już pisałem u mnie nie chcą się zainstalować...
A jak o tym zdjęciu simlocka w salonie Ery to pisałeś tam, że jak spłaciłeś już "raty" a u mnie umowa się jeszcze nie skończyła...
A jak o tym zdjęciu simlocka w salonie Ery to pisałeś tam, że jak spłaciłeś już "raty" a u mnie umowa się jeszcze nie skończyła...
-
- Stały użytkownik forum
Swobi, niemniej jednak możesz podejść do salonu Ery z tym modemem oraz fakturą i kartą gwarancyjną. Jeżeli trafiłbyś na dobrego konsultanta to pewnie udało by się ściągnąć simlocka nawet w trakcie tego abonamentu.
Warto spróbować - przy okazji będzie to dobra (lub zła) wiadomość dla innych posiadających usługę BlueConnect.
Pozdr.
Warto spróbować - przy okazji będzie to dobra (lub zła) wiadomość dla innych posiadających usługę BlueConnect.
Pozdr.
- Jaco
To w końcu kupiłeś ją z abonamentem czy poza.Kupując w Erze telefon bez umowy mozesz juz na drugi dzień po zakupie poprosic o zdjecie z niego simloka.Ja właśnie tak zakupilem karte.Nawet jesli bym jej jeszcze nie spłacił to i tak miałem prawo do zdjecia z niej simloka z czego skorzystałem i mam wolny sprzecik.Swobi pisze: Po prostu kupiłem niezależnie nową kartę i tak chciałbym mieć teraz jedną standardowo na abonamencie BlueConnecta (tą nową) a jedną niezależną na pre-paidzie (tą starszą).
Co do sterów to ja zrobiłem tak jak napisałem wczesniej.Wsadziłem modem do gnizada i poprzez menager dodawania sprzetu zainstalował mi kartę bez MM.A może twój problem wiaże sie z niekompatybilnościa modemu i procesora.Poczytaj forum duzo o tym było.
- bob
- Guru bezprzewodowy
Zrobiłem jak Jaco prawi i mam teraz blueconnect`a z orange w środku. 

-
- Stały użytkownik forum
Swobi wyraźnie zaznaczył, że kupił modem razem z abonamentem w BlueConnect.Jaco pisze:To w końcu kupiłeś ją z abonamentem czy poza.
Jeżeli faktycznie można podczas trwania abonamentu poprosić o ściągnięcie simlocka z modemu to tak jak pisałem wyżej - warto podejść do salonu Ery.
- Jaco
Nie chce tu gry na słówka ale tu wyrażnie jest napisane:
Może ja to żle czytam ale tu jest mowa o dwóch kartach.Po prostu kupiłem niezależnie nową kartę i tak chciałbym mieć teraz jedną standardowo na abonamencie BlueConnecta (tą nową) a jedną niezależną na pre-paidzie (tą starszą).
- bob
- Guru bezprzewodowy
Poza tym informacja o możliwości ściągnięcia simlocka dotyczyła zakupu modemu bez umowy.
-
- Stały użytkownik forum
Faktycznie bob, dzisiaj sprawdziłem raz jeszcze te informacje i potwierdza się, że simlock ściągany jest tylko z urządzeń zakupionych w promocji bez umowy w sieci Era.
Pozostaje w takim razie ponowna próba sposobu Jaco - ze sterownikami.
Powodzenia,
Pozostaje w takim razie ponowna próba sposobu Jaco - ze sterownikami.
Powodzenia,
-
Pierwszy modem kupiłem razem z abonamentem Blueconnect i to właśnie ten modem chciałbym teraz przerobić na pre-paid!
Co do sterowników to udało mi się je dzisiaj zainstalować korzystając z starej dołączonej płytki bo te z nowszych wersji pobieranych z netu nie chciały działać...
Próbowałem używając komend z terminala wpisać pin, ale za każdym razem kończy się to errorem.
Próbowałem też komendy na sprawdzenie simlocka (z początku tego tematu):
Może update firmwaru by coś tutaj pomógł?
Co do sterowników to udało mi się je dzisiaj zainstalować korzystając z starej dołączonej płytki bo te z nowszych wersji pobieranych z netu nie chciały działać...
Próbowałem używając komend z terminala wpisać pin, ale za każdym razem kończy się to errorem.
Próbowałem też komendy na sprawdzenie simlocka (z początku tego tematu):
Ale wpisanie tej komendy również kończy się errorem...6.wpisać: AT+CLCK=”PN”,2 i nacisnąć enter.
Może update firmwaru by coś tutaj pomógł?
-
- Stały użytkownik forum
PIN z kart Plusa możesz wyłączyć w każdym telefonie kom. - Ja taką operację wykonałem w swojej SimDacie oraz iPlusie na s55.
- Jaco
Oto moje jeszcze jedno doświadczenie:
Otórz po zmianie frimware nie mogłem uzyskać na próbę połączenia poprzez aplikację MM.
Karta normalnie sie loguje do sieci ale połączenia nie mozna uzyskać.
Dzis robiłem reinstalkę systemu.
Po zainstalowaniu wszystkiego co potrzebne do neta i kompa włozylem modem do gniazda i (płytę ze sterami też) zainstalowałem modem i net odpalił za pierwszym razem.
Może nie wszystkim aplikacja MM sprawia kłopoty ale ja jej nie nawidze.Dial-Up najlepsze rozwiązanie.
A zapomniałem jeszcze o aplikacji @pogara.Jest naprawdę w pytkę.
Otórz po zmianie frimware nie mogłem uzyskać na próbę połączenia poprzez aplikację MM.
Karta normalnie sie loguje do sieci ale połączenia nie mozna uzyskać.
Dzis robiłem reinstalkę systemu.
Po zainstalowaniu wszystkiego co potrzebne do neta i kompa włozylem modem do gniazda i (płytę ze sterami też) zainstalowałem modem i net odpalił za pierwszym razem.

Może nie wszystkim aplikacja MM sprawia kłopoty ale ja jej nie nawidze.Dial-Up najlepsze rozwiązanie.
A zapomniałem jeszcze o aplikacji @pogara.Jest naprawdę w pytkę.

-
- Stary wyga bezprzewodowy
A ja odebrałem dziś swój modem Fusion+ z serwisu Orange. Nie namęczyli się zbytnio nad jego naprawą - RR Serwis stwierdził, że wymieni go na nowy. Tak też się stało. Kiedy już obejrzałem modem dokładnie w domu to okazało się, że nie wygląda jak nowy... Tu jakieś drobne zadrapanie, tu logo Orange troszkę wytarte i z jakimiś dziwnymi plamkami (może się czepiam drobiazgów ale taki już jestem). Jakież było moje zdiwienie kiedy po włożeniu do kompa okazało się, że nie obsługuje nawet HSDPA... Miał soft w wersji 3.19Wd, która, co ciekawe, jest datowana na ten sam dzień co wersja z HSDPA (3.19Hd). Cóż miałem zrobić - dokonałem aktualizacji i niby wszystko działa. Przyznam jednak, że zaskoczyło mnie takie podejście ze strony RR Serwis i Orange - dawać stary (być może używany) modem... Tek, ntóry kupiłem na początku stycznia był w oryginalnym "zaplombowanym" pudełku i od nowości obsługiwał HSDPA. Nie wiem sam co o tym sądzić. Czy iść się kłócić, że dostałem "używany" modem czy też dać sobie spokój i czekać na rozwój wypadków? Najzabawniejsze, że kiedy oddawali mi modem, dostałem jedynie samą kartę w tym plastikowym etui, pudełko zostało mi od starego modemu.
- Jaco
Jeśli oni twierdzą że jest to nowe urządzenie to powinno moim zdaniem być zapakowany jak nowy modem.Czyli pudełko zaplombowane i przy tobie otwierane. Serwis powinien powiadomić salon orange(bo chyba do salonu go oddawałeś) o nie możliwości naprawy i wydaniu nowego modemu.W twoim przypadku dostałeś modem sserwisowy po jakiejś drobnej usterce.No chyba że zapomniałeś dokładnie jak wyglądał twój kiedy oddawałeś do serwisu.
Ale skoro miał byc nowy to dlaczego nie jest.
Ale skoro miał byc nowy to dlaczego nie jest.
-
Mam taką dziwną przypadłość, że doskonale wiem jak wyglądają moje urządzenia - wiem jakie (ewentualnie) zaresywania i inne drobiazgi się na nich znajdują. Kiedy oddawałem modem, miałem cały komplet (pudełko, antenka itp.). Pani przyjmująca modem stwierdziła, że weźmie sam modem (w tym plastikowym etui), resztę zaś oddała.
Kiedy wczoraj modem odbierałem, dostałem go zawinięty w kilka kartek z serwisu. Na jednej z nich widniała informacja, że modem podległ wymianie. Otzrymałem jednak modem dokładnie w takiej wersji w jakiej go oddałem (tylko w plastikowym etui). Przyznam, że trochę mnie to zdzwiło ale cóż. Dopiero, kiedy w domu zorientowałem się, że modem nie ma nawet obsługi HSDPA (poprzedni miał od nowości), trochę się zirytowałem. Zastanawiam się nawet czy nie przejść się w poniedziałek do salonu i wyjaśnić całą sytuację. Obawiam się jednak, że usłyszę "dostał pan nowy modem więc o co panu jeszcze chodzi?"
Dobrze, że te urządzenia mają 2-letnią gwarancję. Mogę zawsze poczekać trochę i znów oddać do serwisu jeśli coś będzie się działo.
Kiedy wczoraj modem odbierałem, dostałem go zawinięty w kilka kartek z serwisu. Na jednej z nich widniała informacja, że modem podległ wymianie. Otzrymałem jednak modem dokładnie w takiej wersji w jakiej go oddałem (tylko w plastikowym etui). Przyznam, że trochę mnie to zdzwiło ale cóż. Dopiero, kiedy w domu zorientowałem się, że modem nie ma nawet obsługi HSDPA (poprzedni miał od nowości), trochę się zirytowałem. Zastanawiam się nawet czy nie przejść się w poniedziałek do salonu i wyjaśnić całą sytuację. Obawiam się jednak, że usłyszę "dostał pan nowy modem więc o co panu jeszcze chodzi?"
Dobrze, że te urządzenia mają 2-letnią gwarancję. Mogę zawsze poczekać trochę i znów oddać do serwisu jeśli coś będzie się działo.
- Jaco
Możesz pójśc i wyjasnić że gdy oddawałeś modem to osługiwał wszystkie technologie a ten który dostałeś nie ma.
Jesli ci się uda go z aktualizować to nie masz po co tam iść.Jesli nie to będziesz musiał sie pofatygować.
Jesli ci się uda go z aktualizować to nie masz po co tam iść.Jesli nie to będziesz musiał sie pofatygować.
-
Na szczęście udało się zaktualizować modem do HSDPA i teraz wszystko działa poprawnie, odnoszę wrażenie, że nawet jakby lepiej niż na poprzednim egzemplarzu. Tak więc daruję sobie wizytę w salonie i użeranie się z mało kompetentnymi konsultantami, którzy i tak często nie rozumieją o co chodzi...
- nawrokrz
- Stały użytkownik forum
Napisz jeszcze co z tą sygnalizacją pracy modemu? Czy teraz podczas trwania połączenia masz 4 błyski diody czerwonej na EDGE lub 4 szybkie błyski niebieskiej na HSDPA, czy jednak są to po 3 szybkie błyski?przewaks pisze:teraz wszystko działa poprawnie, odnoszę wrażenie, że nawet jakby lepiej niż na poprzednim egzemplarzu
- muri
witam, jestem tu nowy więc z góry przepraszam za byki i inne takie 
posiadam modem option 3g z vodafona (zdjęty simlock). modem działa prawidłowo w iPlusie (simdata), w każdej innej polskiej sieci też bo sprawdzaliśmy, ale mam pytania:
1. czy da się jakoś zmusić go do działania z iPlus managerem? bo po zainstalowaniu managera nie wykrywa modemu (tylko ciągle "karta nie gotowa" albo po wybraniu jakiegoś polecenia dla karty "Błąd! Karta nie gotowa."). myślałem że to przez sterowniki (że mam te vodafonowe), ale nie mogę też zaktualizowac sterowników z vodafonowych na te z plusa, bo wywala komunikat że mu nie pasują (podejrzewam że to sie rozbija o wersje firmware ? czy po prostu usunąć sterowniki z systemu TOTALNIE czyli tak żeby winda krzyczała o płytkę po włożeniu modemu ? (btw: jak to zrobić
? ) bo teraz jak usunę sterowniki, wyjmę modem i włoże go spowrotem, to niestety wykrywa go od razu jako vodafone cośtam i również od razu instaluje sterowniki... ). nie znam wersji sterowników ani firmware'u, jeżeli to jest potrzebne to będę mógł to dodać jutro wieczorem...
2. czy w hyperterminalu używając polecenia ATDT (albo jakiegokolwiek innego) mozna wysyłac krótkie komedny? chodzi konkretnie o *100# do sprawdzania stanu konta w iPlus simdata, bo w tej aplikacji Vodafone (mobility manager czy jakos tak, w każdym razie od aplikacji globtrottera różni sie tylko imagem, wszystkie funkcje ma te same) takich komend wysyłać sie nie da (a może sie da, tylko nie wiem jak?)
zaznaczam że nie przekopywałem tych 15 stron tematu, więc jeżeli te pytania byly już poruszane to prosiłbym o podanie linka z wyszukiwarki albo czegoś...
aha, czy ja dobrze rozumiem z tego co rzuciło mi się w oczy że zmuszenie tego modemu do pracy w hsdpa polega na podmianie firmware'u? czy to zbyt piekne zeby było prawdziwe...
z góry dzięki za pomoc, pozdrawiam

posiadam modem option 3g z vodafona (zdjęty simlock). modem działa prawidłowo w iPlusie (simdata), w każdej innej polskiej sieci też bo sprawdzaliśmy, ale mam pytania:
1. czy da się jakoś zmusić go do działania z iPlus managerem? bo po zainstalowaniu managera nie wykrywa modemu (tylko ciągle "karta nie gotowa" albo po wybraniu jakiegoś polecenia dla karty "Błąd! Karta nie gotowa."). myślałem że to przez sterowniki (że mam te vodafonowe), ale nie mogę też zaktualizowac sterowników z vodafonowych na te z plusa, bo wywala komunikat że mu nie pasują (podejrzewam że to sie rozbija o wersje firmware ? czy po prostu usunąć sterowniki z systemu TOTALNIE czyli tak żeby winda krzyczała o płytkę po włożeniu modemu ? (btw: jak to zrobić

2. czy w hyperterminalu używając polecenia ATDT (albo jakiegokolwiek innego) mozna wysyłac krótkie komedny? chodzi konkretnie o *100# do sprawdzania stanu konta w iPlus simdata, bo w tej aplikacji Vodafone (mobility manager czy jakos tak, w każdym razie od aplikacji globtrottera różni sie tylko imagem, wszystkie funkcje ma te same) takich komend wysyłać sie nie da (a może sie da, tylko nie wiem jak?)
zaznaczam że nie przekopywałem tych 15 stron tematu, więc jeżeli te pytania byly już poruszane to prosiłbym o podanie linka z wyszukiwarki albo czegoś...
aha, czy ja dobrze rozumiem z tego co rzuciło mi się w oczy że zmuszenie tego modemu do pracy w hsdpa polega na podmianie firmware'u? czy to zbyt piekne zeby było prawdziwe...
z góry dzięki za pomoc, pozdrawiam
carpe diem!
- nawrokrz
- Stały użytkownik forum
http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=4608#4608muri pisze:2. czy w hyperterminalu używając polecenia ATDT (albo jakiegokolwiek innego) mozna wysyłać krótkie komendy? chodzi konkretnie o *100# do sprawdzania stanu konta w iPlus simdata
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez nawrokrz, łącznie zmieniany 2 razy.
- muri
dzięki Ci dobry człowieku 
jeszcze tylko oczekam na jakąś odpowiedź do wcześniejszej części pytania...

jeszcze tylko oczekam na jakąś odpowiedź do wcześniejszej części pytania...

carpe diem!
- Jaco
A po co ci ta aplikacja.Ciesz się że ci działa i bez tego.Zamiast upraszczać sobie łatwość połączenia ty chcesz sobie go utrudniać.Zapewne chodzi ci o wysyłanie i odbieranie sms ale po co dokładać jeszcze do i tak drogiego z limitami internetu.Chąc sprawdzić z jaką prędkością ci to chodzi wystarczy że zainstalujesz sobie NetMeter lub inne podobnie działające programy pokazujące prękość połączenia w danej chwili.Przy samym pobieranu również możesz okreslić mniej więcej z jakich dobrodziejstw technologicznych korzystasz.
-
@nawrokrz, diody błyskają tak samo jak przed oddaniem modemu do serwisu - 3xczerwona na EDGE i 3xniebieska na HSDPA. Otrzymałem również informacje od innych formumowiczów, ktorzy testowali więcej mdemów, że mają identyczne objawy. Nie należy się znakiem tego przejmować ilością błyśnięć i cieszyć się z działającego modemu.
- muri
Jaco: po pierwsze to smsy moge tak samo wysyłać z tego co mam, pozatym smsy nie są rozliczane jak dane, tylko jak sms (czyli w simdacie 12gr za sztuke) po drugie: chodziło mi o możliwość sprawdzania konta i doładowywania go... pozatym chodziło mi głownie o to żeby sie dowiedzieć "why da <font color="#FF0000"><b>***Cenzura***</b></font> that doesn't work", bo ja mam nature detektywa 
po 3cie: net metera mam, a prędkość to mnie nie za bardzo rusza... bardziej ilość danych/dzień
więc generalnie sprawdzanie konta już działa przez HT, a reszta to dla samego siebie wiedziec chciałem... no i jak z tym HSDPA?
pozdrawiam

po 3cie: net metera mam, a prędkość to mnie nie za bardzo rusza... bardziej ilość danych/dzień

więc generalnie sprawdzanie konta już działa przez HT, a reszta to dla samego siebie wiedziec chciałem... no i jak z tym HSDPA?
pozdrawiam
carpe diem!
- Jaco
Proponuję pociągnij ze strony Ery MobilityManager.Zainstaluj włóż modem do kompa.Uruchom MM i tam jest opcja do diagnostyki modemu.Pokaże ci ona jaką wersję masz zainstalowaną w modemie.
Aby uruchomić diagnostykę klikasz prawym myszy na ikone w pasku zadań i wybierasz.A co do HSDPA to spróbuj go zrobić z linkiem ze strony BC.Ale zanim to zrobisz poczytaj ten watek od poczatku.Różnie z tym bywa.
Aby uruchomić diagnostykę klikasz prawym myszy na ikone w pasku zadań i wybierasz.A co do HSDPA to spróbuj go zrobić z linkiem ze strony BC.Ale zanim to zrobisz poczytaj ten watek od poczatku.Różnie z tym bywa.
- nawrokrz
- Stały użytkownik forum
Jak chcesz sprawdzić wersję firmware zainstalowaną na swojej karcie, to skorzystaj z HT i wpisz AT+CGMR . Sprawdzone na 3G CDMA, U630 i Fusion+. Zobaczymy szybko jaką wersję masz wgraną.
- muri
firmware moge sprawdzić z tego co mam, bo ta aplikacja vodafona co była dołączona różni sie od tej orginalnej globtrotterowej (którą daje era) tylko wizualnie no i wiekiem, bo tamta jest jakoś chyba 2002 czy 2003 (funkcjonalnie jest to dokładnie to samo). firmware mam chyba jakoś 3.12 czy coś takiego, jak już mówiłem sprawdzę to jutro, bo nie mam sprzętu na miejscu...
pozdrawiam
EDIT:
jednak przekopałem sie przez cały ten temat... więc z tego co widze zrozumiałem tyle, że karta Option GlogeTrotter 3Gplus to to samo co Option GlogeTrotter 3G EDGE, ma numery seryjne NZ... lub NL... i można jej zrobić upgrade firmware'u do wersji cośtam, żeby działało HSDPA. natomiast nieco inną bajką jest Option GlogeTrotter 3G (którą posiadam, chociaz w wersji customize'owanej pod vodafona, jutro sprawdze SN to już sie całkiem rozjaśni...) i jej sie do HSDPA zmusić nie da? prosze kogoś o potwierdzenie tego...
czyli pytanie zasadnicze: czy 3G da sie stuningować do HSDPA, czy tylko 3G+ ?
pozdrawiam
pozdrawiam

EDIT:
jednak przekopałem sie przez cały ten temat... więc z tego co widze zrozumiałem tyle, że karta Option GlogeTrotter 3Gplus to to samo co Option GlogeTrotter 3G EDGE, ma numery seryjne NZ... lub NL... i można jej zrobić upgrade firmware'u do wersji cośtam, żeby działało HSDPA. natomiast nieco inną bajką jest Option GlogeTrotter 3G (którą posiadam, chociaz w wersji customize'owanej pod vodafona, jutro sprawdze SN to już sie całkiem rozjaśni...) i jej sie do HSDPA zmusić nie da? prosze kogoś o potwierdzenie tego...
czyli pytanie zasadnicze: czy 3G da sie stuningować do HSDPA, czy tylko 3G+ ?
pozdrawiam
carpe diem!
- nawrokrz
- Stały użytkownik forum
Czy masz taką kartę (FW, nazwa i wydanie się zgadza)? Jeżeli tak, to nie ma możliwości jej aktualizacji do EDGE czy HSDPA. >KLIK<muri pisze:firmware mam chyba jakoś 3.12 czy coś takiego. Natomiast nieco inną bajką jest Option GlogeTrotter 3G (którą posiadam, chociaz w wersji customize'owanej pod vodafona) czyli pytanie zasadnicze: czy 3G da sie stuningować do HSDPA, czy tylko 3G+ ?
--
Poprawa linka, BliSki
-
- Użytkownik forum
a z GT max T-mobile niemcy jak zdjac simlocka bo chyba ma lub jak go mobejść co zrobić. dzieki za info