Jak wymusić zasięg HSDPA.
Moderator: Moderatorzy
-
- Użytkownik forum
Jak wymusić zasięg HSDPA.
Witam;)
Próbowałem uzyskać odpowiedź na pytanie zawarte w tytule w innym dziale - nie udało się. Być może tu mi ktoś pomoże.
Mianowicie chodzi o to, że po wgraniu firmwear'u do mojego modemu (e156g) udało mi się 'podłapać' zasięg HSDPA. Wszystko śmigało jak należy, jakieś siedem razy szybciej niż wcześniej. Byłem przekonany, że tak już pozostanie, jednak przy ponownym połączeniu zasięg HSDPA zniknął. Pozostało 3G które było już wcześniej. Pochwaliłem się tym faktem koledze, i okazało się, że u niego jest identycznie. Zaraz po wgraniu firmware jemu również udało się złapać HSDPA, jednak przy ponownym połączeniu, zasięg już nie wrócił. Dodam tylko, że kolega ma nieco inny modem - E160. Nie mam pojęcia w czym tkwi problem i co zrobić aby HSDPA zostało na stałe. Jeśli ktoś zna odpowiedź to proszę o pomoc.
Próbowałem uzyskać odpowiedź na pytanie zawarte w tytule w innym dziale - nie udało się. Być może tu mi ktoś pomoże.
Mianowicie chodzi o to, że po wgraniu firmwear'u do mojego modemu (e156g) udało mi się 'podłapać' zasięg HSDPA. Wszystko śmigało jak należy, jakieś siedem razy szybciej niż wcześniej. Byłem przekonany, że tak już pozostanie, jednak przy ponownym połączeniu zasięg HSDPA zniknął. Pozostało 3G które było już wcześniej. Pochwaliłem się tym faktem koledze, i okazało się, że u niego jest identycznie. Zaraz po wgraniu firmware jemu również udało się złapać HSDPA, jednak przy ponownym połączeniu, zasięg już nie wrócił. Dodam tylko, że kolega ma nieco inny modem - E160. Nie mam pojęcia w czym tkwi problem i co zrobić aby HSDPA zostało na stałe. Jeśli ktoś zna odpowiedź to proszę o pomoc.
-
- Mistrz bezprzewodowy
Re: Jak wymusić zasięg HSDPA.
TopNetInfo i w opcjach wymuszenie HSDPA. Na E1550 które jest w sumie zaznaczone jako E160 działa wyśmienicie. Jeszcze jest jedna opcja wymuszenia w tym programie, polegająca na podtrzymywaniu połączenia HSDPA (żeby nie schodziło do 3G).
-
- Użytkownik forum
Nie sądzę aby manager do połączenia z siecią miał tu jakieś znaczenie. Obecnie korzystam z dashbordu producenta (Mobile Partner) i skoro wcześniej złapałem na nim HSDPA to teraz też powinienem. Tym bardziej, że program o którym wspomniałeś nie sprawuje się u mnie za dobrze.
-
- Mistrz bezprzewodowy
Może za słaba siła sygnału i odrzuca połączenie. Nie wiem, nie zdarzyło mi się jeszcze że miałem UMTS, bo na wszystkich operatorach (Plus, Orange, Play, z Ery nie korzystałem) miałem albo HSDPA albo nic. Jedynie Orange w czasie bezczynności połączenia przełącza się na UMTS.
-
- Użytkownik forum
Mimo wszystko poszedłem za Twoją radą i spróbowałem wymusić HSDPA za pomocą owego programu. Niestety nie udało się ;| Jest sygnał z UMTSA ale HSDPA nie ma, pomimo prób wywołania go za pomocą programu. Sygnał jest dość stabilny (posiadam antenę dookólną 11dBi). Tu musi być jakieś rozwiązanie, skoro po wgraniu firmware'u udało się podłapać HSDPA zarówno mi jak i ziomkowi, a przy następnych połączeniach już go nie było.
- YaHooo
- Guru bezprzewodowy
A jaki masz zasięg podawany przez TNI? Bo przy bardzo słabym/obciążonym nodeB możne być, że modem łapie tylko UMTS.Ramzes2345 pisze:Mimo wszystko poszedłem za Twoją radą i spróbowałem wymusić HSDPA za pomocą owego programu. Niestety nie udało się
Pozdrawiam YaHooo 
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)

> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
-
- Użytkownik forum
Moc zasięgu na TNI to 41% (ale już w Mobile Partner mam 90-99%) z tego co pamiętam było również -87 db (nie pamiętam dokładnie skrótu)
- YaHooo
- Guru bezprzewodowy
Dokładnie to się pisze -87dBmRamzes2345 pisze:z tego co pamiętam było również -87 db (nie pamiętam dokładnie skrótu)

Ale moim zdaniem to nie jest jakiś szczególnie słaby zasięg. Sam mam mniej więcej (-82dBm) taki zasięg w 3G i wszystko działa bardzo stabilnie. Zatem ja winy szukałbym albo w modemie, albo obciążonej sieci.
Pozdrawiam YaHooo 

-
- Stary wyga bezprzewodowy
Na kilku NodeB mam zasieg marginalny i przełacza mnie na HSPA lub HSDPA. WCDMA jest tylko w IDLE(po rejstracji w sieci badz stanie bezczynnosci) ale gdy modem ustawie w "zlej pozycji"(gdy mnie nodeB nie widzi) nawet przy dobrym zasięgu z TNI nie moge uzyskac połączenia tylko sama rejestracja i WCDMA i marne transfery albo w ogóle nie ma transferu,
Próbował bym w pierwszej kolejności zmienić lokalizacje modemu/anteny
Próbował bym w pierwszej kolejności zmienić lokalizacje modemu/anteny
-
- Użytkownik forum
Jak na ironię zasięg HSDPA wczoraj 'nagle' się włączył i na razie śmiga
Nie wiem co jest przyczyną takiego stanu rzeczy. Ale tak jak napisał Yahoo podejrzewam dwie opcje : stary modem lub problem z siecią. Póki co jest ok i mam nadzieję że tak zostanie
Pozdro
P.S. Atento - to jest antena dookólna, więc przemieszczenie jej tak czy siak nie przyniosło by skutku

P.S. Atento - to jest antena dookólna, więc przemieszczenie jej tak czy siak nie przyniosło by skutku

- YaHooo
- Guru bezprzewodowy
To jeśli sygnał HSDPA nagle sam powrócił to ja bym z pewnością 90% stawiał na problemy w sieciRamzes2345 pisze:Ale tak jak napisał Yahoo podejrzewam dwie opcje : stary modem lub problem z siecią.

Pozdrawiam YaHooo