koniec cdma orange i co dalej?
Moderator: Moderatorzy
-
- Użytkownik forum
koniec cdma orange i co dalej?
Witam.
Za jakiś czas kończy mi się 2-letnia umowa z Orange na dostawę internetu.
Usługa już dawno przyprawiła mnie o siwe włosy.
Modem ( MV 410R) kosztował 250zł. Co z nim zrobić w przypadku rezygnacji z usługi?
Czy macie jakieś ciekawe propozycje dotyczące innych operatorów.
Mieszkam w Jasnej 13 km od Elbląga (w linii prostej) i 10 km od Dzierzgonia (również w linii prostej).
Nie ma tu Dialogu (z kabla) z którego byłem zadowolony. Jest tylko linia TP SA (mocno obciążona). Sąsiadka ma jakiś internet (z małym modemem) i w ogóle jej nie chce chodzić. Może coś z Polsatu?
Pozdrawiam
Za jakiś czas kończy mi się 2-letnia umowa z Orange na dostawę internetu.
Usługa już dawno przyprawiła mnie o siwe włosy.
Modem ( MV 410R) kosztował 250zł. Co z nim zrobić w przypadku rezygnacji z usługi?
Czy macie jakieś ciekawe propozycje dotyczące innych operatorów.
Mieszkam w Jasnej 13 km od Elbląga (w linii prostej) i 10 km od Dzierzgonia (również w linii prostej).
Nie ma tu Dialogu (z kabla) z którego byłem zadowolony. Jest tylko linia TP SA (mocno obciążona). Sąsiadka ma jakiś internet (z małym modemem) i w ogóle jej nie chce chodzić. Może coś z Polsatu?
Pozdrawiam
AMD Athlon Dual 4400+, Nvidia Geforce 8500GT 512MB
HP 630, Kiano 7 elegance
Orange freenet 13Gb, Huawei E3131+TP-Link MR-3420
HP 630, Kiano 7 elegance
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Re: koniec cdma orange i co dalej?
Co chcesz. To Twój sprzęt od chwili zakupu. Możesz komuś dać, wyrzucić czy sprzedać.ali1983 pisze:Co z nim zrobić w przypadku rezygnacji z usługi?
Ciężka sytuacja bardzo. Dziura radiowa. Może coś się wymyśli.ali1983 pisze:Czy macie jakieś ciekawe propozycje dotyczące innych operatorów.
No nie wiem. Najbliższa stacja jest w Malborku, ale nie działa jeszcze. Wg mapki CP jesteś w zasięgu, ale na jego końcu. Do stacji jest 17km. Pewnie bez anteny się nie obejdzie, żeby to chodziło sensownie.ali1983 pisze:Może coś z Polsatu?
Jak nie jesteś zadowolony w ogóle z Orange w CDMA to Cyfrowy Polsat na 7 dni na próbę można wziąć i zobaczyć jak to będzie wyglądać.
Jeszcze tylko powiedz dla czego nie jesteś zadowolony z Orange? Za mały limit? Prędkość mała? Problem z zasięgiem?
Pytam bo może coś z tym się zrobi bo nie ma co ukrywać, że ta częstotliwość jest najlepsza na takie dystanse. Jeśli problem ze stacją to zawsze można anteną wymusić inną.
-
- Początkujący użytkownik forum
Zdecydowanie sprzedać. Ja swój upchnąłem za jakieś 350~400, co zwróciło mi z nawiązką karę umowną za zerwanie umowyali1983 pisze:Modem ( MV 410R) kosztował 250zł. Co z nim zrobić w przypadku rezygnacji z usługi?

-
- Użytkownik forum
limit wystarczający, ale mała prędkość i gubi zasięg (często się rozłącza). nie korzystam z żadnej anteny "wspomagającej"ja.michal pisze:Jeszcze tylko powiedz dla czego nie jesteś zadowolony z Orange? Za mały limit? Prędkość mała? Problem z zasięgiem?
a co do tej dziury radiowej to wbrew pozorom mieszkam na górce i widzę teren od Sztumu aż po Elbląg czyli kawał przestrzeni.
AMD Athlon Dual 4400+, Nvidia Geforce 8500GT 512MB
HP 630, Kiano 7 elegance
HP 630, Kiano 7 elegance
-
- Stały użytkownik forum
Kolego kup antenę i zobaczysz różnicę!.Nic lepszego w tej chwili na takie miejsca nie ma
http://www.dipol.com.pl/antena_freedom_ ... _A6910.htm

http://www.dipol.com.pl/antena_freedom_ ... _A6910.htm
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
ali1983, kolega Topiło ma rację. Może tylko wystarczy antenę kupić. W okolicy widzę co najmniej 2 stacje CDMA.
Antena powinna ustabilizować sygnał i prędkość powinna się zwiększyć. Dodatkowo można anteną wybrać BTS, który lepiej działa.
Co do oferty i limitów to od jakiegoś czasu w ofertach mobilnych działa CDMA. Dodatkowo biorąc opcję bez modemu jest zniżka na cały okres umowy 10%. Jeszcze w godzinach 0.00 - 8.00 jest połączenie bez limitu. Tylko w Orange Free 19 nie ma żadnego ruchu w ciągu dnia.
Dostajesz kartę dualną i działa to też w Twoim routerze.
http://www.orange.pl/portal/map/map/int ... Id=4389738
Antena powinna ustabilizować sygnał i prędkość powinna się zwiększyć. Dodatkowo można anteną wybrać BTS, który lepiej działa.
Co do oferty i limitów to od jakiegoś czasu w ofertach mobilnych działa CDMA. Dodatkowo biorąc opcję bez modemu jest zniżka na cały okres umowy 10%. Jeszcze w godzinach 0.00 - 8.00 jest połączenie bez limitu. Tylko w Orange Free 19 nie ma żadnego ruchu w ciągu dnia.
Dostajesz kartę dualną i działa to też w Twoim routerze.
http://www.orange.pl/portal/map/map/int ... Id=4389738
- wilq
- Stały użytkownik forum
To błąd. Antena zewnętrzna to podstawa. To z pewnością zlikwiduje problem małej prędkości. Za to niekoniecznie zlikwiduje problem siwych włosów, tzn. rozłączania co jest cechą szczególną modemów Axesstel (ja zainwestowałem w pilota do włączania/wyłączania modemu).ali1983 pisze:limit wystarczający, ale mała prędkość i gubi zasięg (często się rozłącza). nie korzystam z żadnej anteny "wspomagającej"