koniec cdma orange i co dalej?

SubForum obecnych i przyszłych użytkowników internetu w technologii CDMA - Centertel (Orange Freedom PRO), Sferia, Nordisk, Plus (CDMA2000 1xEVDO itd.)

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
ali1983
Użytkownik forum

koniec cdma orange i co dalej?

Post autor: ali1983 »

Witam.

Za jakiś czas kończy mi się 2-letnia umowa z Orange na dostawę internetu.
Usługa już dawno przyprawiła mnie o siwe włosy.
Modem ( MV 410R) kosztował 250zł. Co z nim zrobić w przypadku rezygnacji z usługi?
Czy macie jakieś ciekawe propozycje dotyczące innych operatorów.
Mieszkam w Jasnej 13 km od Elbląga (w linii prostej) i 10 km od Dzierzgonia (również w linii prostej).
Nie ma tu Dialogu (z kabla) z którego byłem zadowolony. Jest tylko linia TP SA (mocno obciążona). Sąsiadka ma jakiś internet (z małym modemem) i w ogóle jej nie chce chodzić. Może coś z Polsatu?

Pozdrawiam
AMD Athlon Dual 4400+, Nvidia Geforce 8500GT 512MB
HP 630, Kiano 7 elegance
Orange freenet 13Gb, Huawei E3131+TP-Link MR-3420
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Re: koniec cdma orange i co dalej?

Post autor: ja.michal »

ali1983 pisze:Co z nim zrobić w przypadku rezygnacji z usługi?
Co chcesz. To Twój sprzęt od chwili zakupu. Możesz komuś dać, wyrzucić czy sprzedać.
ali1983 pisze:Czy macie jakieś ciekawe propozycje dotyczące innych operatorów.
Mieszkam w Jasnej 13 km od Elbląga (w linii prostej) i 10 km od Dzierzgonia (również w linii prostej).
Ciężka sytuacja bardzo. Dziura radiowa. Może coś się wymyśli.
ali1983 pisze:Może coś z Polsatu?
No nie wiem. Najbliższa stacja jest w Malborku, ale nie działa jeszcze. Wg mapki CP jesteś w zasięgu, ale na jego końcu. Do stacji jest 17km. Pewnie bez anteny się nie obejdzie, żeby to chodziło sensownie.

Jak nie jesteś zadowolony w ogóle z Orange w CDMA to Cyfrowy Polsat na 7 dni na próbę można wziąć i zobaczyć jak to będzie wyglądać.

Jeszcze tylko powiedz dla czego nie jesteś zadowolony z Orange? Za mały limit? Prędkość mała? Problem z zasięgiem?
Pytam bo może coś z tym się zrobi bo nie ma co ukrywać, że ta częstotliwość jest najlepsza na takie dystanse. Jeśli problem ze stacją to zawsze można anteną wymusić inną.
matiz87
Początkujący użytkownik forum

Post autor: matiz87 »

ali1983 pisze:Modem ( MV 410R) kosztował 250zł. Co z nim zrobić w przypadku rezygnacji z usługi?
Zdecydowanie sprzedać. Ja swój upchnąłem za jakieś 350~400, co zwróciło mi z nawiązką karę umowną za zerwanie umowy :)
ali1983
Użytkownik forum

Post autor: ali1983 »

ja.michal pisze:Jeszcze tylko powiedz dla czego nie jesteś zadowolony z Orange? Za mały limit? Prędkość mała? Problem z zasięgiem?
limit wystarczający, ale mała prędkość i gubi zasięg (często się rozłącza). nie korzystam z żadnej anteny "wspomagającej"

a co do tej dziury radiowej to wbrew pozorom mieszkam na górce i widzę teren od Sztumu aż po Elbląg czyli kawał przestrzeni.
AMD Athlon Dual 4400+, Nvidia Geforce 8500GT 512MB
HP 630, Kiano 7 elegance
Orange freenet 13Gb, Huawei E3131+TP-Link MR-3420
Topiło
Stały użytkownik forum

Post autor: Topiło »

Kolego kup antenę i zobaczysz różnicę!.Nic lepszego w tej chwili na takie miejsca nie ma :D
http://www.dipol.com.pl/antena_freedom_ ... _A6910.htm
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Post autor: ja.michal »

ali1983, kolega Topiło ma rację. Może tylko wystarczy antenę kupić. W okolicy widzę co najmniej 2 stacje CDMA.
Antena powinna ustabilizować sygnał i prędkość powinna się zwiększyć. Dodatkowo można anteną wybrać BTS, który lepiej działa.

Co do oferty i limitów to od jakiegoś czasu w ofertach mobilnych działa CDMA. Dodatkowo biorąc opcję bez modemu jest zniżka na cały okres umowy 10%. Jeszcze w godzinach 0.00 - 8.00 jest połączenie bez limitu. Tylko w Orange Free 19 nie ma żadnego ruchu w ciągu dnia.
Dostajesz kartę dualną i działa to też w Twoim routerze.

http://www.orange.pl/portal/map/map/int ... Id=4389738
Awatar użytkownika
wilq
Stały użytkownik forum

Post autor: wilq »

ali1983 pisze:limit wystarczający, ale mała prędkość i gubi zasięg (często się rozłącza). nie korzystam z żadnej anteny "wspomagającej"
To błąd. Antena zewnętrzna to podstawa. To z pewnością zlikwiduje problem małej prędkości. Za to niekoniecznie zlikwiduje problem siwych włosów, tzn. rozłączania co jest cechą szczególną modemów Axesstel (ja zainwestowałem w pilota do włączania/wyłączania modemu).
ODPOWIEDZ