Best partner antena na inną częstotliwość

Informacje na temat podłączania i doboru anten GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA), lokalizacji nadajników, zasięgów, wymuszania EDGE/3G, funkcjonowania sieci i awarii BTS-ów.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
yanan
Stały użytkownik forum

Best partner antena na inną częstotliwość

Post autor: yanan »

Witam

Mam pytanie odnośnie anteny panelowej Bestpartner. Czy jeżeli podłącze do modemu 3G antenę ale na częstotliwość 2,4GHz to polepszy ona odbiór na HSDPA czy nie będzie to miało sensu?
Pytam, bo ciekawi mnie jak to się zachowa... :)

P.S. Zależy mi na kierunkowości anteny, w mniejszym stopniu polepszeniu sygnału.
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Re: Best partner antena na inną częstotliwość

Post autor: YaHooo »

yanan pisze:Czy jeżeli podłącze do modemu 3G antenę ale na częstotliwość 2,4GHz to polepszy ona odbiór na HSDPA czy nie będzie to miało sensu?
Polepszyć to pewnie nieco będzie. Ale jest druga ważniejsza rzecz. Taka antena jest niedopasowana do modemu. A co będzie powodować niekorzystną pracę końcówki mocy która może po pewnym czasie po prostu paść, mocniej się nagrzewać itp.
yanan pisze:Zależy mi na kierunkowości anteny, w mniejszym stopniu polepszeniu sygnału.
To jeśli chcesz wysoką kierunkowość, to może zrób własnoręcznie biquada i zamontuj go w czaszy od anteny satelitarnej?
Pozdrawiam YaHooo :)
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
yanan
Stały użytkownik forum

Post autor: yanan »

Wiedziałem, że w czymś musi tkwić problem. Wiedziałem, że coś za tanio by to było...
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Post autor: YaHooo »

yanan pisze:Wiedziałem, że coś za tanio by to było...
Niestety taka prawda, że na antenach nie można oszczędzać jeśli się chce jakości ;)
Pozdrawiam YaHooo :)
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
ODPOWIEDZ