Niestabilny sygnał iPlus

Pozostałe kwestie techniczne (sprzętowe i programowe) dotyczące internetu radiowego - np. konfiguracja firewalli, antywirusów, przeglądarek internetowych.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Ditos
Początkujący użytkownik forum

Niestabilny sygnał iPlus

Post autor: Ditos »

Witam,
niedawno kupiłem iPlusa z modemem Huawei B260A do tego kupiłem antenkę Erato coś tam w każdym razie 17dbi dookólna czy jakoś tak, taka jakby kwadratowa deska. Wspomnę ze do nadajnika plusa mam jakies 3km w lini prostej bez wiekszych przeszkód na tej drodze tj. drzew itd, nadajnik jest na kominie od ciepłowni który bardzo dobrze widać z mojego dachu.

No i wszystko niby ładnie niby mam to HSDPA 5 kresek na 5 ale zamula strasznie i czasami uda się zauważyć ze sygnał zmienia się na WCDMA i ja sobie tak myślę ze modem szmaji i cały czas mam WCDMA, w dzień prędkość pobierania wynosi około 30-100KB/s w nocy doszła do 160KB/s i nie poszło więcej, było dość stabilne jeśli mam rzec czasem spadło niżej ale 90% to 160KB/s. W dzień mi aż tak bardzo na tej prędkości nie zależny bo i tak jest limit transferu tylko pingi są kiepskie i powodują lagi nie duże ale są w jakiegoś FPSa jak CS nie da rady zagrać z 200-300ms. Dodam jeszcze że miałem też modem E1750 ? Jak go wystawiłem przez okno i sobie tam wisiał na usb to łapało mi 2 kreski HSDPA i osiągałem prędkość do 350KB/s i to nawet w dzień.

Nie wiem co jeszcze napisać powiedzcie mi co trzeba a w miare możliwości postaram sie udzielić wystarczających danych, nie dodaje zadnego speedtestu bo są żałosne :P:)

Lokalizacja mojego nadajnika plusa z btsearch oto gps: 50.078889,22.225556
Ostatnio zmieniony 2011-01-26, 10:26 przez Ditos, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Re: Niestabilny sygnał iPlus

Post autor: wojteks »

Ditos pisze: Erato coś tam w każdym razie 17dbi doogólna czy jakoś tak,
A powinieneś dokupić panel 15dBi Bestpartnera.
Ditos pisze:czasami uda się zauważyć ze sygnał zmienia się na WCDMA
To normalne, brak transferu (bo akurat nic nie ściągasz) powoduje przełączenie na umts (WCDMA).
Ditos pisze:w jakiegoś FPSa jak CS nie da rady zagrać z 200-300ms
Taki internet nie bardzo nadaje się do grania w FPSy, jest nieprzewidywalny ping i jego zmiany wynikające ze zmiany obciążenia Node B.
Ditos pisze: tam wisiał na usb to łapało mi 2 kreski HSDPA i osiągałem prędkość do 350KB/s
Tym bardziej wymień (wyrzuć ten złom co masz) antenę na inną lepszego producenta. Ile masz kabla antenowego?
Nie pomagam na PW!
Ditos

Kabla mam około 10m a antena od Yagi to podobno dobre to nie wiem,

a i to jest antena kierunkowa Erato 17/1800 ;)
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Ditos pisze: od Yagi to podobno dobre
Tu akurat jesteś w błędzie.

Proszę pisz ze znakami przestankowymi bo tak to nie wiadomo co chcesz napisać!
Nie pomagam na PW!
Ditos

hmm no moze i ciezej ale az tak zle w tym zdaniu to chyba jeszcze nie jest ;) Na pewno widziało się cięższe zdania do zrozumienia ;)

Więc jaką antenę powinienem zamówić ?
Ditos

bump.

A jest jakis sposób na zmniejszenie pinga ? Średnio mam około 250-300ms, dobre i te 50ms czy ile by można było wyciągnąć jeśli oczywiscie cos mozna. I czy mam na przykład prawo do tego aby ktos z plusa do mnie przyjechal i ustawil mi wszystko tak jak trzeba ?
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Ditos pisze:A jest jakis sposób na zmniejszenie pinga
Jaki masz rodzaj i siłę sygnału? EDGE/3G/HSDPA? Jeżeli masz mocny sygnał to nic sięnie da zrobić, jeżeli słaby to antena powinna pomóc o ile ten modem ma gniazdo anteny zewnętrznej. Sprawdź ping wcześnie rano.
Ditos pisze: czy mam na przykład prawo do tego aby ktos z plusa do mnie przyjechal i ustawil mi wszystko tak jak trzeba ?
\
Nie.
Nie pomagam na PW!
Ditos

Mam HSDPA no i pokazuje mi pełny zasięg.
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Ditos pisze:Mam HSDPA no i pokazuje mi pełny zasięg.
Sprawdź przykładowo <a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t=9557" target="_blank">»Top NetInfo«</a> ile masz CSQ albo dBm.

Sprawdź wcześnie rano ping.
Nie pomagam na PW!
Ditos

Nie bardzo moge uruchomić ten programik. Nie widze tam swojego modemu Huawei B260A..
ODPOWIEDZ