niedawno kupiłem iPlusa z modemem Huawei B260A do tego kupiłem antenkę Erato coś tam w każdym razie 17dbi dookólna czy jakoś tak, taka jakby kwadratowa deska. Wspomnę ze do nadajnika plusa mam jakies 3km w lini prostej bez wiekszych przeszkód na tej drodze tj. drzew itd, nadajnik jest na kominie od ciepłowni który bardzo dobrze widać z mojego dachu.
No i wszystko niby ładnie niby mam to HSDPA 5 kresek na 5 ale zamula strasznie i czasami uda się zauważyć ze sygnał zmienia się na WCDMA i ja sobie tak myślę ze modem szmaji i cały czas mam WCDMA, w dzień prędkość pobierania wynosi około 30-100KB/s w nocy doszła do 160KB/s i nie poszło więcej, było dość stabilne jeśli mam rzec czasem spadło niżej ale 90% to 160KB/s. W dzień mi aż tak bardzo na tej prędkości nie zależny bo i tak jest limit transferu tylko pingi są kiepskie i powodują lagi nie duże ale są w jakiegoś FPSa jak CS nie da rady zagrać z 200-300ms. Dodam jeszcze że miałem też modem E1750 ? Jak go wystawiłem przez okno i sobie tam wisiał na usb to łapało mi 2 kreski HSDPA i osiągałem prędkość do 350KB/s i to nawet w dzień.
Nie wiem co jeszcze napisać powiedzcie mi co trzeba a w miare możliwości postaram sie udzielić wystarczających danych, nie dodaje zadnego speedtestu bo są żałosne

Lokalizacja mojego nadajnika plusa z btsearch oto gps: 50.078889,22.225556