Potrzebuje firmware do Huawei E5832
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
Potrzebuje firmware do Huawei E5832
Witam
Mam urządzenie Huawei E5832 które pochodzi z sieci PLAY. Nie można go wykorzystać w innej sieci ponieważ PLAY blokuje możliwość edytowania połączenia. Chciałbym do niego wgrać nowy firmware, najlepiej żeby był prosto od producenta tego urządzenia a nie przerobiny przez sieci komórkowe.
Czy ktoś wie skąd można pobrać najnowszy firmware???
Z góry dzięki za pomoc.
Mam urządzenie Huawei E5832 które pochodzi z sieci PLAY. Nie można go wykorzystać w innej sieci ponieważ PLAY blokuje możliwość edytowania połączenia. Chciałbym do niego wgrać nowy firmware, najlepiej żeby był prosto od producenta tego urządzenia a nie przerobiny przez sieci komórkowe.
Czy ktoś wie skąd można pobrać najnowszy firmware???
Z góry dzięki za pomoc.
- YaHooo
- Guru bezprzewodowy
Re: Potrzebuje firmware do Huawei E5832
Firmware http://sterowniki.bez-kabli.pl/index.ph ... fileid=435 Natomiast menadżera możesz użyć http://sterowniki.bez-kabli.pl/index.ph ... fileid=177Jarol pisze:Czy ktoś wie skąd można pobrać najnowszy firmware???
Pozdrawiam YaHooo 
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)

> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
-
Podany firmware wgrałem i wszystko działa. Teraz bez problemu moge się połączyć z siecią ORANGE.YaHooo pisze:Firmware http://sterowniki.bez-kabli.pl/index.ph ... fileid=435 Natomiast menadżera możesz użyć http://sterowniki.bez-kabli.pl/index.ph ... fileid=177Jarol pisze:<font color="#FF0000"><b>[...]</b></font>
Mam jeszcze pytanko, czy jest to najnowsza wersja firmware do tego urządzenia?? Jak w ogóle odczytać oznaczenie firmwareu który jest nowszy a który starszy itp???
[ Komentarz dodany przez: YaHooo: 2011-01-21, 22:27 ]
<a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=59341#59341">Panie i Panowie tniemy cytaty!</a>
Ostatnio zmieniony 2011-01-21, 22:26 przez Jarol, łącznie zmieniany 1 raz.
- YaHooo
- Guru bezprzewodowy
To fajnieJarol pisze:Podany firmware wgrałem i wszystko działa. Teraz bez problemu moge się połączyć z siecią ORANGE.

Z tego co wiem, to na naszej stronce są najnowsze softy. Jednak czasem mogą się zdarzać jakieś opóźnienia.Jarol pisze:Mam jeszcze pytanko, czy jest to najnowsza wersja firmware do tego urządzenia??
Weźmy dla przykładu dwa softy do E220 http://sterowniki.bez-kabli.pl/index.ph ... fileid=156 oraz http://sterowniki.bez-kabli.pl/index.ph ... fileid=157 Mają one wersje odpowiednio 11.117.09.00.100.B268 oraz 11.116.05.00.18.B271. Teraz zapiszmy je sobie jeden pod drugim:Jarol pisze:Jak w ogóle odczytać oznaczenie firmware który jest nowszy a który starszy itp???
11.117.09.00.100.B268
11.116.05.00.18.B271
Widzisz, że pierwsza liczba jest taka sama. Natomiast druga już się różni. Generalnie zasada jest taka, że im większa liczba tym nowszy soft. Dlatego, że 117 jest większe niż 116, to firmware 11.117.09.00.100.B268 jest nowszy. Tak samo postępujemy jeśli softy różnią się na 3, 4 bądź dalszej liczbie. Tu panuje zasada, że im większa różnica tym zmiana oprogramowania większa. Oraz można jeszcze powiedzieć, że im zmienia się liczba na dalszej pozycji, tym zmiana w oprogramowaniu jest mniejsza. Nie wiem jak jest w przypadku wersji firmware, ale w przypadku oprogramowania możesz poczytać sobie tu http://pl.wikipedia.org/wiki/Numeracja_ ... gramowania Pewnie w modemach jest analogicznie

Pozdrawiam YaHooo 

- valdens
- Specjalista bezprzewodowy-senior
Nie wiem, czy to firmware, które wgrałeś daje Ci "web admin interface", czyli sterowanie modemem w oknie przeglądarki (pod adresem 192.168.1.1)
Jeśli nie, to polecam to: 716.11.17.07.108SP02
stąd: http://3g-modem.wetpaint.com/page/Huawe ... 5838,+i-Mo)
Jeśli nie, to polecam to: 716.11.17.07.108SP02
stąd: http://3g-modem.wetpaint.com/page/Huawe ... 5838,+i-Mo)
-
Dziękuje bardzo za pomoc
[ Dodano: 2011-01-21, 22:52 ]
Co do firmwaru który podałeś to miałe go też wgrany i jest też ok ma dodatkowo wskaźnik baterii
ale jakoś wole orginalny soft z logiem producenta modemu.
Z tego co się dowiedziałem jest jeszcze inny firmware z polskim interfejsem, wie ktoś gdzie taki można pobrać??
Aha mam jeszcze jedno pytanie czy jest możliwość w tym urządzeniu udostępnienia karty microSD przez WiFi??
[ Dodano: 2011-01-22, 15:07 ]
Z tego co się dowiedziałem od użytkownika Adamgl on ma fimware o numerze 956.11.36.01.308 czy ktoś wie gdzie go można pobrać???

[ Dodano: 2011-01-21, 22:52 ]
Tak jest mozliwość zarządzania przez strone web.valdens pisze:Nie wiem, czy to firmware, które wgrałeś daje Ci "web admin interface", czyli sterowanie modemem w oknie przeglądarki (pod adresem 192.168.1.1)
valdens pisze: Jeśli nie, to polecam to: 716.11.17.07.108SP02
stąd: http://3g-modem.wetpaint.com/page/Huawe ... 5838,+i-Mo
Co do firmwaru który podałeś to miałe go też wgrany i jest też ok ma dodatkowo wskaźnik baterii

Z tego co się dowiedziałem jest jeszcze inny firmware z polskim interfejsem, wie ktoś gdzie taki można pobrać??
Aha mam jeszcze jedno pytanie czy jest możliwość w tym urządzeniu udostępnienia karty microSD przez WiFi??
[ Dodano: 2011-01-22, 15:07 ]
Z tego co się dowiedziałem od użytkownika Adamgl on ma fimware o numerze 956.11.36.01.308 czy ktoś wie gdzie go można pobrać???
- valdens
Podobno jest, ale nie wiem jak to działa, bo nie mam pod ręką żadnej karty microSD.Jarol pisze:czy jest możliwość w tym urządzeniu udostępnienia karty microSD przez WiFi??
Ja nie wiem, a sam bym to chętnie zainstalował. Wie ktoś?Jarol pisze:Z tego co się dowiedziałem jest jeszcze inny firmware z polskim interfejsem, wie ktoś gdzie taki można pobrać??
-
- Stary wyga bezprzewodowy
Odświeżę trochę lekko zakurzony temat. Otóż sam niedawno kupiłem sobie ów modem i jestem z niego bardzo zadowolony. Wgrałem oprogramowanie zaproponowane przez @YaHooo kilka postów wyżej. Jednak nadal pozostaje kwestia brandowanego przez Play Mobile Partnera. Owszem, pobrałem niebrandowaną wersję aplikacji ale jest to wersja podstawowa czyli bez obsługi WIFI. Chciałbym zapytać, czy ktoś z forumowiczów ma może wersję Mobile Partnera obsługującą konfigurację WIFI, nazywa się to zdaje się WIFI Mobile Partner. Znalazłem gdzieś w Sieci jakąś starą wersję ale dobrze byłoby mieć jak najnowszą.
Przeglądałem na forum wątek o zmianie dashboardu ale szczerze mówiąc nie wiele mi to wyjaśniło. Czy jest gdzieś dostępna do pobrania wersja niebrandowanego dashboardu z Mobile Partnerem dla tego modemu?
I jeszcze jedno - ponawiam pytanie @Jarol, czy jest jakaś możliwość udostępniania karty microSD albo chociaż dostępu do karty przed zainstalowaniem sterowników i Mobile Partnera?
Przeglądałem na forum wątek o zmianie dashboardu ale szczerze mówiąc nie wiele mi to wyjaśniło. Czy jest gdzieś dostępna do pobrania wersja niebrandowanego dashboardu z Mobile Partnerem dla tego modemu?
I jeszcze jedno - ponawiam pytanie @Jarol, czy jest jakaś możliwość udostępniania karty microSD albo chociaż dostępu do karty przed zainstalowaniem sterowników i Mobile Partnera?
Jeśli Internet, to tylko w Play, jeśli telefon, to tylko w Orange
- YaHooo
- Guru bezprzewodowy
Niestety my na forum nie posiadamy takiej wersji i jaką pytasz.przewaks pisze:Czy jest gdzieś dostępna do pobrania wersja niebrandowanego dashboardu z Mobile Partnerem dla tego modemu?
Pozdrawiam YaHooo 

-
Trudno, jakoś przeżyję, w końcu nie jest to duży problem zainstalować sobie inną wersję aplikacji. A mam jeszcze jedno pytanie - znalazłem gdzieś, ale nie zapisałem i po raz drugi znaleźć nie mogę, opis edycji pliku konfiguracyjnego Mobile Partner żeby ręcznie uaktywnić obsługę zarządzania WIFI. Gdyby ktoś przypadkiem miał taki opis albo jakiś link to byłoby fajnie.
-
Witam
Pomóżcie Panowie bo nie mogę zaktualizować firmware'u korzystając z instrukcji powyżej. Instalator nie znajduje modemu. Próbowałem na Windows XP 32bit oraz Windows 7 64bit.
Aktualny firmware: 676.11.79.02.113sp01
Harware version: WLC1GCPU
Urządzenie z Play'a kupione pod koniec lipca 2011.
Jest jakiś trik?
Z góry dzięki za pomoc!
Lukasz
Pomóżcie Panowie bo nie mogę zaktualizować firmware'u korzystając z instrukcji powyżej. Instalator nie znajduje modemu. Próbowałem na Windows XP 32bit oraz Windows 7 64bit.
Aktualny firmware: 676.11.79.02.113sp01
Harware version: WLC1GCPU
Urządzenie z Play'a kupione pod koniec lipca 2011.
Jest jakiś trik?
Z góry dzięki za pomoc!
Lukasz
-
Może kretyńskie pytanie - zamknąłeś wszelkie programy do łączenia czy to soft od playa czy też top_netinfo jeśli używasz ?
-
No nie takie kretyńskie jak się okazuje...bdkacz pisze:Może kretyńskie pytanie

Po tych zabiegach operacja się udała. Wciąż jednak nie mogę wywalić ustawień profilu Play'a z Advanced Settings->Dial-Up Settings->Profile Settings krzyczy że nie można usunąć domyślnego profilu.
Wcześniej na poprzednim firmwarze udało mi się dodać nowy profil i skonfigurować go dla Plus'a. Teraz ten właśnie jest w użyciu, (pojawiło się "D" obok jego nazwy) a Play'owego nie moge się pozbyć.
Obawiam się że jak wrócę w zasięg Play to się ten Playowy profil sam wpakuje i nie będę mógł korzystać z sieci Plusa.
Any ideas?

Lukasz
-
Profil Play'a można skasować ale najpierw trzeba utworzyć inny profil, np. Plusa czy Orange. Później trzeba ten nowo utworzony profil ustawić jako domyślny, a dopiero na samym końcu skasować profil Play'a. Sam mam modem właśnie z tej sieci i po zaktualizowaniu oprogramowania do wersji 676.11.00.20.112sp05 (podanej w jednym z pierwszych postów wątku) taka operacja stała się możliwa.
- wojteks
- *** Administrator ***
Plus będzie działał na profilu Play.lukaszs pisze: i skonfigurować go dla Plus'a.
Nie pomagam na PW!
-
Sęk w tym, że będąc w mieście gdzie Play ma zasięg, Plus nie chciał się połączyć. Jak wyjechałem na wieś, gdzie Play korzysta z infrastruktury Plus'a, było tak jak piszesz - zadziałało na ustawieniach Play'a.wojteks pisze:Plus będzie działał na profilu Play
Jutro wracam do miasta i sprawdzę czy będzie chodziło.
Jeden fakt jest taki, że nie mogę ciągle usunąć profilu Play'a. Domyśly jest ustawiony na Plus, chodzi właśnie na nim, a jak klikam Delete na Play'owym to dostają komunikat że nie można usunąć domyślnego profilu...

Lukasz
-
Czy jest jakiś firmware do tego modemu z obsługą sms przez www ???
Mam modem kupiony kilka tygodni temu z softem 676.11.79.02.113sp01 i niestety nie ma tekiej opcji
Mam modem kupiony kilka tygodni temu z softem 676.11.79.02.113sp01 i niestety nie ma tekiej opcji

-
kupiłam sobie modem E5832 w sieci Play.
Dotychczas miałam E156g i poza problemami na początku było ok.
Podłączyłam nowy modem do komputera z Windowsem 7. Wykrył Play online i na tym się skończyło. Nie widział w ogóle samego urządzenia. pobrałam sterowniki z powyższych linków. Niestety podczas instalacji nie mógł odnaleźć urządzenia. (Obsługa Play olała totalnie sprawę i stwierdzili, że mam sobie wyjasniać sprawę u producenta). Ze względu na to, iż muszę koniecznie dziś pracować z wykorzystaniem neta, usiłowałam powrócić do starego modemu - i nic - Play online widzi, ale modemu już nie.
Instalowałam, odinstalowałam uruchamiałam ponownie komputer, ... (już nawet nie wiem co jeszcze z tychj podstawowych zabiegów). Nie mam pojęcia w czym jest problem.
Dotychczas miałam E156g i poza problemami na początku było ok.
Podłączyłam nowy modem do komputera z Windowsem 7. Wykrył Play online i na tym się skończyło. Nie widział w ogóle samego urządzenia. pobrałam sterowniki z powyższych linków. Niestety podczas instalacji nie mógł odnaleźć urządzenia. (Obsługa Play olała totalnie sprawę i stwierdzili, że mam sobie wyjasniać sprawę u producenta). Ze względu na to, iż muszę koniecznie dziś pracować z wykorzystaniem neta, usiłowałam powrócić do starego modemu - i nic - Play online widzi, ale modemu już nie.
Instalowałam, odinstalowałam uruchamiałam ponownie komputer, ... (już nawet nie wiem co jeszcze z tychj podstawowych zabiegów). Nie mam pojęcia w czym jest problem.
pozdrawiam, AgaZerek
- jakubd
Zacznijmy od tego, że E5832 to głównie router WiFi, z którym najczęściej łączymy się nie przez USB, a przez WiFi.
Wracając do reszty problemów:
1. Sterowniki do E5832 nie pobiera się, tylko ściąga prosto z modemu - po jego podłączeniu pojawia się wirtualny napęd CD, a na nim są sterowniki.
2. Przed zainstalowaniem nowego modemu Huawei, zawsze najpierw odinstalowujemy sterowniki poprzedniego modemu Huawei - WSZYSTKIE jakie znajdziesz w Dodaj/Usuń programy. Inaczej są takie problemy.
3. Pamiętaj o przekładaniu karty SIM
jak zmieniasz modem.
Wracając do reszty problemów:
1. Sterowniki do E5832 nie pobiera się, tylko ściąga prosto z modemu - po jego podłączeniu pojawia się wirtualny napęd CD, a na nim są sterowniki.
2. Przed zainstalowaniem nowego modemu Huawei, zawsze najpierw odinstalowujemy sterowniki poprzedniego modemu Huawei - WSZYSTKIE jakie znajdziesz w Dodaj/Usuń programy. Inaczej są takie problemy.
3. Pamiętaj o przekładaniu karty SIM

-
Czy ktoś wie skąd ściągnąć oryginalne firmware z sieci Play o oznaczeniu 676.11.79.02.113 sp01?
-
podłączę się do prośbyadlozi pisze:Czy ktoś wie skąd ściągnąć oryginalne firmware z sieci Play o oznaczeniu 676.11.79.02.113 sp01?

mam jeszcze pytanie, czy wrzucał ktoś na swojego E5832 firmware 716.1.xxxxx ze strony http://3g-modem.wetpaint.com/page/Huawe ... 8,+i-Mo%29 ?
Trochę boję się to instalować w ciemno (jest adnotacja na w/w stronir że ten firmware ma japoński branding).
-
Witam...
Czy jest możliwość skonfigurowania tego routera tak, aby za każdym razem łączył się z siecią automatycznie, przy ponownym uruchomieniu jak i przy utracie połączenia?
Zależy mi, aby automatyzacja pochodziła bezpośrednio z modemu a nie z komputera za pomocą np. topnet info...
Czy jest możliwość skonfigurowania tego routera tak, aby za każdym razem łączył się z siecią automatycznie, przy ponownym uruchomieniu jak i przy utracie połączenia?
Zależy mi, aby automatyzacja pochodziła bezpośrednio z modemu a nie z komputera za pomocą np. topnet info...
-
- Stały użytkownik forum
To jest Router WiFi jak napisał wyżej kol.jakubd i gdy w taki sposób z niego korzystasz (łącząc PCta przez WiFi) wszystko odbywa się automatycznie.Gdy łączysz go kablem to pewnie musisz włączyć przycisk "połącz"
-
Mylisz się, nie trzeba używać żadnego zewnętrznego programu do połączenia się z tym routerem po usb.wibi pisze:To jest Router WiFi jak napisał wyżej kol.jakubd i gdy w taki sposób z niego korzystasz (łącząc PCta przez WiFi) wszystko odbywa się automatycznie.Gdy łączysz go kablem to pewnie musisz włączyć przycisk "połącz"
Router bez względu na to czy łączy się przez wifi czy przez USB traci połączenie raz na jakiś czas i go nie przywraca. Trzeba zrobić to ręcznie, za pomocą jednego z przycisków jaki posiada.
-
- Użytkownik forum
Witam. Niestety po zainstalowaniu tego oprogramowania nie mam możliwości skasowania profilu Play. Nie mam możliwości utworzenia nowego profilu.Jakieś pomysły?przewaks pisze:Profil Play'a można skasować ale najpierw trzeba utworzyć inny profil, np. Plusa czy Orange. Później trzeba ten nowo utworzony profil ustawić jako domyślny, a dopiero na samym końcu skasować profil Play'a. Sam mam modem właśnie z tej sieci i po zaktualizowaniu oprogramowania do wersji 676.11.00.20.112sp05 (podanej w jednym z pierwszych postów wątku) taka operacja stała się możliwa.
- jakubd
Połącz się przez przeglądarkę internetową z interfejsem tego modemu i tam zmień ustawienia.
-
- Użytkownik forum
Podłączyłem się i niestety nie mogę wykasować playa. W managerze play on line też nie mogę (w mobile patrtnher z wifi nic nic nie da się zrobić bo po podłączeniu urządzenia jest wiecznie connect i nie da się rozłączyć). Mogę dodać profile np. T-mobile, AERO 2 i połączyć się z nimi. Gdy wejdę w okno przeglądarki nadal siedzi play.
Edit.
Wgrałem oprogramowanie o numerach E5830_Update_666.11.00.20.112sp05 i zmieniłem Play na T-mobile jednak nadal tego playa nie mogę usunąć. Mogę też zmienić APN ale nie da się zmienić Dial-up Number na nowy dial up T-Mobile. Czy to normalne?
Edit.
I lipa. Po odłączeniu modemu znów mam Play mimo że ustawione mam T-mobile.
http://img809.imageshack.us/img809/8844/schowek01zq.jpg
http://img545.imageshack.us/img545/4932/36585894.jpg
Mógłby ktoś wrzucić te dwa pliki z tego postu bo niestety strona nie działa:
http://img534.imageshack.us/img534/3268/26288474.jpg
[ Komentarz dodany przez: wojteks: 2012-03-06, 07:06 ]
<a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=262799#262799">Zamiana obrazka na link.</a>
Edit.
Wgrałem oprogramowanie o numerach E5830_Update_666.11.00.20.112sp05 i zmieniłem Play na T-mobile jednak nadal tego playa nie mogę usunąć. Mogę też zmienić APN ale nie da się zmienić Dial-up Number na nowy dial up T-Mobile. Czy to normalne?
Edit.
I lipa. Po odłączeniu modemu znów mam Play mimo że ustawione mam T-mobile.
http://img809.imageshack.us/img809/8844/schowek01zq.jpg
http://img545.imageshack.us/img545/4932/36585894.jpg
Mógłby ktoś wrzucić te dwa pliki z tego postu bo niestety strona nie działa:
Wgrałem teraz 676.11.00.20.112sp05 i nadal mam:YaHooo pisze:Firmware http://sterowniki.bez-kabli.pl/index.ph ... fileid=435 Natomiast menadżera możesz użyć http://sterowniki.bez-kabli.pl/index.ph ... fileid=177Jarol pisze:Czy ktoś wie skąd można pobrać najnowszy firmware???
http://img534.imageshack.us/img534/3268/26288474.jpg
[ Komentarz dodany przez: wojteks: 2012-03-06, 07:06 ]
<a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=262799#262799">Zamiana obrazka na link.</a>
Ostatnio zmieniony 2012-03-06, 07:06 przez niuniek24w, łącznie zmieniany 1 raz.
- lesiolo
Poczytaj ten post, a zmienisz zdaniecymesky pisze:USB traci połączenie raz na jakiś czas i go nie przywraca
kolego ustaw jako default inny i usuniesz playniuniek24w pisze:Wgrałem teraz 676.11.00.20.112sp05 i nadal mam:

-
Ten modem pozwala korzystać z Aero2?
-
- Użytkownik forum
Mam ustawiony domyślnie T-mobile jak to widać na screenie nr1.Na screenie ostatnim jest komunikat gdy próbuję usunąć playa.lesiolo pisze: ..... kolego ustaw jako default inny i usuniesz play
Tak.matbla91 pisze:Ten modem pozwala korzystać z Aero2?
[ Komentarz dodany przez: wojteks: 2012-03-06, 07:07 ]
<a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=59341#59341">Panie i Panowie tniemy cytaty!</a>
Ostatnio zmieniony 2012-03-06, 07:06 przez niuniek24w, łącznie zmieniany 1 raz.