Połączenie dwóch routerów
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
Połączenie dwóch routerów
Witam, jako że to mój 1 post chciałem się przywitać.
mam zamiar kupić dostęp do internetu z sieci O2 w UK.
Dają router z wifi a z tego co wiem to działa po kablu telefonicznym (ADSL ?)
moje pytanie: czy mogę z tego routera puścić kabel na poddasze i tam go wpiąć w drugi router i z niego łączyć się przez wifi?
czy dobrze myślę żeby kabel z głównego routera wpiąć w jedno z 4 łączy LAN i potem w drugi router wpiąć kabel w łącze WAN?
jaki kupic ten drugi router ? czy ten będzie ok ?
http://cgi.ebay.co.uk/Belkin-Wireless-G ... 3f04f7b9a5
dziękuje
mam zamiar kupić dostęp do internetu z sieci O2 w UK.
Dają router z wifi a z tego co wiem to działa po kablu telefonicznym (ADSL ?)
moje pytanie: czy mogę z tego routera puścić kabel na poddasze i tam go wpiąć w drugi router i z niego łączyć się przez wifi?
czy dobrze myślę żeby kabel z głównego routera wpiąć w jedno z 4 łączy LAN i potem w drugi router wpiąć kabel w łącze WAN?
jaki kupic ten drugi router ? czy ten będzie ok ?
http://cgi.ebay.co.uk/Belkin-Wireless-G ... 3f04f7b9a5
dziękuje
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Re: Połączenie dwóch routerów
Tak.burczynski82 pisze:moje pytanie: czy mogę z tego routera puścić kabel na poddasze i tam go wpiąć w drugi router i z niego łączyć się przez wifi?
Może być. Może być też LAN-LAN. Kwestia konfiguracji i efektu jaki chcesz osiągnąć.burczynski82 pisze:czy dobrze myślę żeby kabel z głównego routera wpiąć w jedno z 4 łączy LAN i potem w drugi router wpiąć kabel w łącze WAN?
- Digitall
- Specjalista bezprzewodowy-junior
Jak możesz to wystarczy pociągnąć kabel telefoniczny na poddasze.. Jak to jest ADSL, to kabel telefoniczny i tak rozdziela się poprzez taki mały spliter i nie potrzebujesz innego routera, chyba że chcesz zwiększać zasięg takiej swojej sieci domowej..
Aktualnie: bez limitu! [6Mbps ADSL] (((WiFi))) [Domowy LAN + (((WiFi)))]
Było: CSD, GPRS, EDGE, CDMA... same limity..
-
jeśli chodzi o efekt i "po co mi to" to:
1. na dole w roueter wpinam kablem dekoder+drukarke+ komp wifi
2. nie chce mieć zasięgu poprzez strop może i by działał dobrze ale wole dodatkowy router zawsze można coś w niego wpiąć
Jeszce jedna sprawa bo router z O2 bedzie działał jako adsl czyli telefoncznie, więc czy musze ten drugi router kupić adsl czy może być na zwykłą kablówke czy to ma jakieś znaczenie?
dziękuje
1. na dole w roueter wpinam kablem dekoder+drukarke+ komp wifi
2. nie chce mieć zasięgu poprzez strop może i by działał dobrze ale wole dodatkowy router zawsze można coś w niego wpiąć
Jeszce jedna sprawa bo router z O2 bedzie działał jako adsl czyli telefoncznie, więc czy musze ten drugi router kupić adsl czy może być na zwykłą kablówke czy to ma jakieś znaczenie?
dziękuje
- Digitall
Jako ten dodatkowy na poddasze, może być zwykły router WiFi z wejściem WAN i dodatkowo wyjściami LAN, choć jak chcesz wszystko spiąć w jednej sieci lokalnej tak aby ten router O2 nadawał adresy IP i żeby wszystkie urządzenia się widziały, to będziesz tego routera na poddaszu używał jako taki SWITCH + AP i kabel będzie wpięty pod wejście LAN, ale tu uwaga - różne routery mogą mieć to inaczej rozwiązane - patrz instrukcja obsługi - (ja mam tak zrobione na Ovislink WL-1600GL na sofcie TOMATO RAF, nie wiem jak jest w innych).
Kwestia jeszcze wyboru prędkości połączenia (Gigabit po LAN, WiFi w standardzie N, złącze USB na dodatkową pamięć zewnętrzną - lub zwykłe 100Mbps LAN i WiFi b/g).. Zależy co ci potrzeba.
Kwestia jeszcze wyboru prędkości połączenia (Gigabit po LAN, WiFi w standardzie N, złącze USB na dodatkową pamięć zewnętrzną - lub zwykłe 100Mbps LAN i WiFi b/g).. Zależy co ci potrzeba.
-
sprawa jest bardziej skomplikowana niż podałem na początku bo:
-master router O2 na dole będzie podpięty pod linie telefoniczną do internetu
-master router O2 będzie udostępniał zwykły telefon stacjonarny (tym się nie martwię)
-master router O2 będzie udostępniał sygnał wifi na dolnym piętrze na laptop
-górny router będzie udostępniał złączę RJ45 pod dekoder cyfrowy
-górny router będzie udostępniał sygnał wifi na drukarkę, laptop, 2 telefony
oba routery mają działać osobno czyli nie chcę łączyć urządzeń z góry z dolnym routerem i odwrotnie, po prostu tak jakby to były oddzielne sieci.
rozumiem, czy mam to zrobić w ten sposób że w master router O2 wpisuje adres MAC routera z poddasza, wtedy dopiero mogę na poddaszu używać z drugiego routera co chcę np: wpisuję MAC dekodera cyfry i ustawiam hasło na wifi pod drukarkę i telefon
sam się już pogubiłem
-master router O2 na dole będzie podpięty pod linie telefoniczną do internetu
-master router O2 będzie udostępniał zwykły telefon stacjonarny (tym się nie martwię)
-master router O2 będzie udostępniał sygnał wifi na dolnym piętrze na laptop
-górny router będzie udostępniał złączę RJ45 pod dekoder cyfrowy
-górny router będzie udostępniał sygnał wifi na drukarkę, laptop, 2 telefony
oba routery mają działać osobno czyli nie chcę łączyć urządzeń z góry z dolnym routerem i odwrotnie, po prostu tak jakby to były oddzielne sieci.
rozumiem, czy mam to zrobić w ten sposób że w master router O2 wpisuje adres MAC routera z poddasza, wtedy dopiero mogę na poddaszu używać z drugiego routera co chcę np: wpisuję MAC dekodera cyfry i ustawiam hasło na wifi pod drukarkę i telefon
sam się już pogubiłem
- Digitall
Żadnego MAC nie wpisujesz. Router na poddaszu będzie po prostu pracował w trybie AP i tyle (kabel wpięty pod gniazdo WAN). Na poddaszu będziesz miał oddzielną podsieć.
Z routerm O2 nic nie będziesz robił, chyba że będziesz chciał jakieś przekierowania portów albo uPnP.
Radzę jeszcze przed zakupem routera sprawdzić TTL.. Jaki TTL do Ciebie wpada po tym routerze z O2. Bo jeśli będzie konieczne podbijanie TTL to zwykły badziew Ci nie wystarczy
Jak sprawdzić TTL jest na forum.
Z routerm O2 nic nie będziesz robił, chyba że będziesz chciał jakieś przekierowania portów albo uPnP.
Radzę jeszcze przed zakupem routera sprawdzić TTL.. Jaki TTL do Ciebie wpada po tym routerze z O2. Bo jeśli będzie konieczne podbijanie TTL to zwykły badziew Ci nie wystarczy

Jak sprawdzić TTL jest na forum.
-
a jaki router polecacie zeby byl tani i mial to podbijanie TTL ?
- Digitall
Ovislink WL1600GL (najtańszy - mam takie 3 w swojej sieci, dobry sprzęt, choć w mojej sieci nie trzeba podbijać TTL) na alternatywnym oprogramowaniu Tomato albo WRT..
Albo inne podobne obsługujące Tomato lub WRT..
Tylko to mi przychodzi do głowy, są też i inne zapewne, ale sprawdzone rozwiązania są dobre.
Albo inne podobne obsługujące Tomato lub WRT..
Tylko to mi przychodzi do głowy, są też i inne zapewne, ale sprawdzone rozwiązania są dobre.