Połączenie dwóch routerów

Sieci bezprzewodowe w technologii 2.4 GHz i 5 GHz oraz usługi polskich operatorów WiFi / Wi-Max / HiperLAN, dyskusje o routerach.
Reklama: Szukasz dostawcy internetu? Sprawdź https://isp.today/pl/ ogólnoświatowy katalog dostawców internetu.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
burczynski82
Początkujący użytkownik forum

Połączenie dwóch routerów

Post autor: burczynski82 »

Witam, jako że to mój 1 post chciałem się przywitać.

mam zamiar kupić dostęp do internetu z sieci O2 w UK.
Dają router z wifi a z tego co wiem to działa po kablu telefonicznym (ADSL ?)

moje pytanie: czy mogę z tego routera puścić kabel na poddasze i tam go wpiąć w drugi router i z niego łączyć się przez wifi?

czy dobrze myślę żeby kabel z głównego routera wpiąć w jedno z 4 łączy LAN i potem w drugi router wpiąć kabel w łącze WAN?
jaki kupic ten drugi router ? czy ten będzie ok ?

http://cgi.ebay.co.uk/Belkin-Wireless-G ... 3f04f7b9a5

dziękuje
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Re: Połączenie dwóch routerów

Post autor: Jo_gurt »

burczynski82 pisze:moje pytanie: czy mogę z tego routera puścić kabel na poddasze i tam go wpiąć w drugi router i z niego łączyć się przez wifi?
Tak.
burczynski82 pisze:czy dobrze myślę żeby kabel z głównego routera wpiąć w jedno z 4 łączy LAN i potem w drugi router wpiąć kabel w łącze WAN?
Może być. Może być też LAN-LAN. Kwestia konfiguracji i efektu jaki chcesz osiągnąć.
Awatar użytkownika
Digitall
Specjalista bezprzewodowy-junior

Post autor: Digitall »

Jak możesz to wystarczy pociągnąć kabel telefoniczny na poddasze.. Jak to jest ADSL, to kabel telefoniczny i tak rozdziela się poprzez taki mały spliter i nie potrzebujesz innego routera, chyba że chcesz zwiększać zasięg takiej swojej sieci domowej..
Aktualnie: bez limitu! [6Mbps ADSL] (((WiFi))) [Domowy LAN + (((WiFi)))]
Było: CSD, GPRS, EDGE, CDMA... same limity..
burczynski82

jeśli chodzi o efekt i "po co mi to" to:

1. na dole w roueter wpinam kablem dekoder+drukarke+ komp wifi

2. nie chce mieć zasięgu poprzez strop może i by działał dobrze ale wole dodatkowy router zawsze można coś w niego wpiąć

Jeszce jedna sprawa bo router z O2 bedzie działał jako adsl czyli telefoncznie, więc czy musze ten drugi router kupić adsl czy może być na zwykłą kablówke czy to ma jakieś znaczenie?

dziękuje
Awatar użytkownika
Digitall

Jako ten dodatkowy na poddasze, może być zwykły router WiFi z wejściem WAN i dodatkowo wyjściami LAN, choć jak chcesz wszystko spiąć w jednej sieci lokalnej tak aby ten router O2 nadawał adresy IP i żeby wszystkie urządzenia się widziały, to będziesz tego routera na poddaszu używał jako taki SWITCH + AP i kabel będzie wpięty pod wejście LAN, ale tu uwaga - różne routery mogą mieć to inaczej rozwiązane - patrz instrukcja obsługi - (ja mam tak zrobione na Ovislink WL-1600GL na sofcie TOMATO RAF, nie wiem jak jest w innych).

Kwestia jeszcze wyboru prędkości połączenia (Gigabit po LAN, WiFi w standardzie N, złącze USB na dodatkową pamięć zewnętrzną - lub zwykłe 100Mbps LAN i WiFi b/g).. Zależy co ci potrzeba.
burczynski82

sprawa jest bardziej skomplikowana niż podałem na początku bo:

-master router O2 na dole będzie podpięty pod linie telefoniczną do internetu
-master router O2 będzie udostępniał zwykły telefon stacjonarny (tym się nie martwię)
-master router O2 będzie udostępniał sygnał wifi na dolnym piętrze na laptop

-górny router będzie udostępniał złączę RJ45 pod dekoder cyfrowy
-górny router będzie udostępniał sygnał wifi na drukarkę, laptop, 2 telefony

oba routery mają działać osobno czyli nie chcę łączyć urządzeń z góry z dolnym routerem i odwrotnie, po prostu tak jakby to były oddzielne sieci.

rozumiem, czy mam to zrobić w ten sposób że w master router O2 wpisuje adres MAC routera z poddasza, wtedy dopiero mogę na poddaszu używać z drugiego routera co chcę np: wpisuję MAC dekodera cyfry i ustawiam hasło na wifi pod drukarkę i telefon

sam się już pogubiłem
Awatar użytkownika
Digitall

Żadnego MAC nie wpisujesz. Router na poddaszu będzie po prostu pracował w trybie AP i tyle (kabel wpięty pod gniazdo WAN). Na poddaszu będziesz miał oddzielną podsieć.
Z routerm O2 nic nie będziesz robił, chyba że będziesz chciał jakieś przekierowania portów albo uPnP.

Radzę jeszcze przed zakupem routera sprawdzić TTL.. Jaki TTL do Ciebie wpada po tym routerze z O2. Bo jeśli będzie konieczne podbijanie TTL to zwykły badziew Ci nie wystarczy :)

Jak sprawdzić TTL jest na forum.
burczynski82

a jaki router polecacie zeby byl tani i mial to podbijanie TTL ?
Awatar użytkownika
Digitall

Ovislink WL1600GL (najtańszy - mam takie 3 w swojej sieci, dobry sprzęt, choć w mojej sieci nie trzeba podbijać TTL) na alternatywnym oprogramowaniu Tomato albo WRT..
Albo inne podobne obsługujące Tomato lub WRT..

Tylko to mi przychodzi do głowy, są też i inne zapewne, ale sprawdzone rozwiązania są dobre.
ODPOWIEDZ