Problem z zasięgiem Opole.

Informacje na temat podłączania i doboru anten GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA), lokalizacji nadajników, zasięgów, wymuszania EDGE/3G, funkcjonowania sieci i awarii BTS-ów.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Rooney
Stały użytkownik forum

Problem z zasięgiem Opole.

Post autor: Rooney »

Witam
Dawno temu poruszałem ten problem, jednak nie było jednoznacznego rozwiązania...może teraz coś sie zmieniło i coś wymyślimy:)

Mieszkam w Opolu, mam Iplusa od ok. roku, mieszkam w bloku ( 6 piętro)w dzielnicy poza centrum Opola, sprawdzałem na mapce swój nr bloku i mieszkania, wielokrotnie sprawdzałem razem z BOK. Wszystko wskazuje na to , iż zasięg Edge powinien być u mnie w mieszkaniu odbierany bez najmniejszych problemów.
Najbliższy nadajnik edge jest umieszczony niedalego mnie.
Coś blokuje najwyraźniej sygnał..bo odbeira mi tylko GPRS, zmuszony byłem więc dokupić antene dookólną , wystawic na balkon i wtedy ledwo odbiera słabiutkie EDGE.
Jak wychodze na zewnątrz odbiera EDGE, nawet dalej na peryferiach Opola, pod lasem itp...wszędzie odbiera EDGE.
BOK nie potrafi mi odpowiedzieć jednoznacznie na pytanie co jest problemem...według nich wszystko powinno grać.
Typowe osiedle czyli blok obok bloku, z tym , że mój jest najwyższy :) No i nie wiem co z tym fantem robić, uciążliwe strasznie jest wystawianie anteny na balkon, bo po to kupiłem internet bezprzewodowy aby się swobodnie poruszać w różne miejsca z Laptopem a nie podłączony w 1 miejscu w pokoju Ojca, bo tam jest wejście na balkon i tylko tam odbiera EDGE. Wiadomo przeszkadza to też innym domownikom...

Czy będzie to jakimś rozwiązaniem jak kupię antene ale tym razem kierunkową? i ustawie w kierunku najblizszej bazy edge?

Jakieś pomysł, rozwiązania? Zakupiłem specjalnie modem Edge za krocie, aby cieszyć sie lepszym transferem, tymczasem mam zasięg góra 3 kb/s :-/

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
magmike
Specjalista bezprzewodowy-senior

Re: Problem z zasięgiem Opole.

Post autor: magmike »

Kierunkowa to bardzo dobre rozwiązanie.
Moim zdaniem mieszkasz za wysoko i łapiesz z jakiegoś BTSa GPRS a nie widzisz tego z EDGE ;-)
pozdrawiam, magmike
Rooney
Stały użytkownik forum

Post autor: Rooney »

magmike pisze:Kierunkowa to bardzo dobre rozwiązanie.
Moim zdaniem mieszkasz za wysoko i łapiesz z jakiegoś BTSa GPRS a nie widzisz tego z EDGE ;-)
Dzięki za odp. ;)

Tylko pytanie...czy znów będe musiał tą kierunkową wystawiać na balkon ;) czy np. na parapet u mnie w pokoju wystarczy?BTS EDGE jest niedaleko, ale nie wiem czy wystaczyłoby kierunkową antenę na parapt np. postawić:) ...też mi sie wydaje , że łapie mi "na siłę" jakiegoś BTSa z GPRS

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
magmike
Specjalista bezprzewodowy-senior

Post autor: magmike »

Rooney pisze:Tylko pytanie...czy znów będe musiał tą kierunkową wystawiać na balkon ;) czy np. na parapet u mnie w pokoju wystarczy?
To zależy od jej gabarytów i sposobu mocowania ;-)
pozdrawiam, magmike
ODPOWIEDZ