Dawno temu poruszałem ten problem, jednak nie było jednoznacznego rozwiązania...może teraz coś sie zmieniło i coś wymyślimy:)
Mieszkam w Opolu, mam Iplusa od ok. roku, mieszkam w bloku ( 6 piętro)w dzielnicy poza centrum Opola, sprawdzałem na mapce swój nr bloku i mieszkania, wielokrotnie sprawdzałem razem z BOK. Wszystko wskazuje na to , iż zasięg Edge powinien być u mnie w mieszkaniu odbierany bez najmniejszych problemów.
Najbliższy nadajnik edge jest umieszczony niedalego mnie.
Coś blokuje najwyraźniej sygnał..bo odbeira mi tylko GPRS, zmuszony byłem więc dokupić antene dookólną , wystawic na balkon i wtedy ledwo odbiera słabiutkie EDGE.
Jak wychodze na zewnątrz odbiera EDGE, nawet dalej na peryferiach Opola, pod lasem itp...wszędzie odbiera EDGE.
BOK nie potrafi mi odpowiedzieć jednoznacznie na pytanie co jest problemem...według nich wszystko powinno grać.
Typowe osiedle czyli blok obok bloku, z tym , że mój jest najwyższy

Czy będzie to jakimś rozwiązaniem jak kupię antene ale tym razem kierunkową? i ustawie w kierunku najblizszej bazy edge?
Jakieś pomysł, rozwiązania? Zakupiłem specjalnie modem Edge za krocie, aby cieszyć sie lepszym transferem, tymczasem mam zasięg góra 3 kb/s :-/
Pozdrawiam