E220 i iPlus problem

Kwestie techniczne, konfiguracja i rozwiązywanie problemów z modemami GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA).

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Chosen
Początkujący użytkownik forum

E220 i iPlus problem

Post autor: Chosen »

Witam wszystkich.
Mam problem z modemem Huawei E220, mianowicie nie mogę się połączyć w żaden sposób z internetem. Ale zacznę może od początku
Modem oryginalny z Playa, simlocka pozbyłem się dzięki tematowi na forum, następnie wgrałem Mobile Partner w wersji 11.002.-3.16.03. Wsadziłem kartę iPlusa i pojawia się problem w postaci komunikatu: You can't connect before redister an avaliable network, profile jakie używam to te dostępne w temacie: http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=156660#156660 na każdym ten sam błąd.
Skorzystałem też z opcji Dial-up (bo jak dobrze rozumiem zastępuje ona mobile partnera i mam za to błąd 692)
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Re: E220 i iPlus problem

Post autor: YaHooo »

Chosen pisze:You can't connect before redister an avaliable network
Ten komunikat oznacza, że modem nie zalogował się do sieci. A Ty już próbujesz łączyć się z internetem. Zasięg na pewno masz w miejscu gdzie chcesz się łączyć? Ewentualnie może spróbuj wymusić samo 2G oraz samo 3G i połączyć się wtedy.
Pozdrawiam YaHooo :)
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
Chosen

zasięg mam bo próbuje się łączyć w Krakowie na czyżynach dokładnie. Nie wiem czy to nie błąd jakiś od zdejmowania sim locka bo miałem z tym nie lada problem, a to z 2G i 3G zaraz przetestuję
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Chosen pisze:Nie wiem czy to nie błąd jakiś od zdejmowania sim locka bo miałem z tym nie lada problem
To może przetestuj na karcie SIM operatora na jakiego założony był simlock?
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
Chosen

testowałem wszelkie ustawienia i nic modem się nie łączy, mam tez problem z wygenerowaniem pliku EFS.bin do simlocka po prostu tworzy go za małego, a na karcie z Playa postaram się przetestować w tym tygodniu
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Chosen pisze:mam tez problem z wygenerowaniem pliku EFS.bin do simlocka po prostu tworzy go za małego
Niestety z tym Ci nie potrafię za bardzo pomóc. Ale mam nadzieję, że czytałeś dokładnie ten wątek http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t=15106 i tam ludzie mieli problemy. Pomogło wciśnięcie przycisku "Genric QC", a dopiero potem "Lets go".
Chosen pisze:a na karcie z Playa postaram się przetestować w tym tygodniu
Było by dobrze.
Awatar użytkownika
Jaco
Mistrz bezprzewodowy - moderator

Post autor: Jaco »

Chosen pisze:am tez problem z wygenerowaniem pliku EFS.bin do simlocka po prostu tworzy go za małego,
A może tego simlocka w ogóle nie było? Mam taki modem w domu , właśnie z iPlusa. Gdy próbowałem zdjąć z niego blokadę nie generowało mi tego pliku wcale. Dałem sobie z tym spokój i włożyłem kartę Tak-Taka. Modem zalogował się do sieci i za pomocą <a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t=9557" target="_blank">»Top NetInfo«</a> poszło od pierwszego strzału. Widać modem nie miał simlocka.
ODPOWIEDZ