Internet z multimo na MV410R z OFP

SubForum obecnych i przyszłych użytkowników internetu w technologii CDMA - Centertel (Orange Freedom PRO), Sferia, Nordisk, Plus (CDMA2000 1xEVDO itd.)

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
YaRoO
Użytkownik forum

Internet z multimo na MV410R z OFP

Post autor: YaRoO »

Witam. Mam pytanie odnośnie internetu z multimo. Kończy mi się umowa w OFP i po 2 latach męki zaproponowali mi tylko podwojenie limitu za mniejszą cene... Pomyślałem o multimo. Niestety jestem w szpitalu, korzystam z neta po wifi w telefonie i nie ciężko mi się zapoznać z artykułami na forum :/ Dlatego prosiłbym kogoś o konkretną pomoc i odpowiedź na moje pytania. Czy z multimo można korzystać na mv410r ? Czy jeśli w ofp w mojej okolicy są przeciążone btsy co w konsekwencji oznacza swobodne korzystanie z internetu dopiero po 23 to znaczy że z multimo również będzie podobnie i czy w tej sytuacji pomoże kupienie anteny zewnętrznej? I jak to jest z limitem w multimo ile go jest? Z góry dzięki za wyrozumiałość.
piotrek2308
Specjalista bezprzewodowy-junior

Re: Internet z multimo na MV410R z OFP

Post autor: piotrek2308 »

Multimo to jest to samo co Orange i jest oparte na technologii CDMA. Jeźli teraz chodzi ci wolniej OFP To tak samo będzie chodzić multimo bo to to samo. Limit Oficjalnie to 7GB ale w rzeczywistości trochę wiecej za 55,45 zł. Antena może coś pomoże.

A ja mam pytanie do jednego z adminów który zrezygnował z multimo.
Kartę SIM odesłałeś wraz z wypowiedzeniem czy po następnym okresie rozliczeniowym. Bo po wypowiedzeniu powinna być usługa ważna jeszcze co najmniej 30dni?

Właśnie byłem na stronie multimo (www.multimo.pl) i trochę Cię w błąd wprowadziłem. Zmienili ofertę i teraz tego niema o czym pisałem. Musisz sam popatrzeć co teraz oferują.
Awatar użytkownika
Patryk
Guru bezprzewodowy

Post autor: Patryk »

piotrek2308 pisze:Kartę SIM odesłałeś wraz z wypowiedzeniem czy po następnym okresie rozliczeniowym. Bo po wypowiedzeniu powinna być usługa ważna jeszcze co najmniej 30dni?
Czuję się wywołany do tablicy, choć adminem nie jestem ;)
Trzeba się wykosztować na dwa listy polecone, najlepiej za potwierdzeniem odbioru - jednym idzie wypowiedzenie, drugim później karta SIM (oczywiście należy pamiętać o zachowaniu terminów określonych w umowie).
piotrek2308

Patryk pisze:choć adminem nie jestem
Ale jako moderator też masz więkrze możliwości niż zwykły user.
Patryk pisze:trzeba się wykosztować na dwa listy polecone

Oto mi chodziło, dzięki za info.
zDaleKi
Stary bywalec bezprzewodowy

Post autor: zDaleKi »

piotrek2308 pisze:A ja mam pytanie do jednego z adminów który zrezygnował z multimo.
Żaden z adminów nie miał a tym samym nie rezygnował z multimo.
Patryk pisze:Czuję się wywołany do tablicy, choć adminem nie jestem ;)
Zatem to o Ciebie chyba chodziło?
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
Awatar użytkownika
Patryk
Guru bezprzewodowy

Post autor: Patryk »

BliSki pisze:Zatem to o Ciebie chyba chodziło?
Zapewne.
ZTCP jestem jedynym "kolorowym" - byłym abonentem Multimo ;)
Awatar użytkownika
wilq
Stały użytkownik forum

Post autor: wilq »

piotrek2308 pisze:Multimo to jest to samo co Orange i jest oparte na technologii CDMA. Jeźli teraz chodzi ci wolniej OFP To tak samo będzie chodzić multimo bo to to samo.
To zależy o jakim OFP mówimy. Jeśli o Orange Freedom Pro, to nie jest to samo co Multimo. Ale zdaje się, że miałeś okazję przetestować obie karty w tym samym modemie (bez różnic w osiągach?), więc chyba wiesz co mówisz :).
piotrek2308 pisze:A ja mam pytanie do jednego z adminów który zrezygnował z multimo.
Kartę SIM odesłałeś wraz z wypowiedzeniem czy po następnym okresie rozliczeniowym.
A ja mam pytanie do Ciebie, jeśli pozwolisz... Zauważyłem że masz Multimo od paru miesięcy a Twoja wypowiedź sugeruje, że chcesz zrezygnować (może się mylę). Czy jesteś niezadowolony z usługi ?
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

Post autor: krystianb »

Aktualnie jak widać na stronie multimo jest nowa oferta, nie będąca już taryfami orange z innym logiem. Można przyjąć za pewnik, że w nowych taryfach o cdma można tylko pomarzyć.
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
piotrek2308

wilq pisze:To zależy o jakim OFP mówimy
A jest jakieś inne OFP?
wilq pisze:Ale zdaje się, że miałeś okazję przetestować obie karty w tym samym modemie (bez różnic w osiągach?)
Nie testowałem tego, gdyż multimo działa na infrastrukturze orange, więc korzysta z tych samych technologii i bts-ów(tak przynajmniej było jak ja podpisywałem umowe a teraz nie weim czy cdma oferują).
wilq pisze: Zauważyłem że masz Multimo od paru miesięcy a Twoja wypowiedź sugeruje, że chcesz zrezygnować (może się mylę). Czy jesteś niezadowolony z usługi ?
Mam multimo od 3 m-c i jest nie porównywalnie lepsze niż EDGE. Miałem też do wyboru Orange ale limit 3GB za 49zł czy 7GB za 75zł trochę nie zbyt. Ma u mnie w okolicy kilka osób OFP z 3 GB i im to wystarcz. Więc jak u nich chodzi cdma to stwierdziłem, że u mnie też będzie chodzić z multimo. Dzięki forum (oczywiście bez-kabli.pl :D ) dowiedziałem się, że w multimo nie oficialnie działa cdma. Płacę 55,45(po podwyżce VAT) i mam w umowie 7GB (a w rzeczywistości 20 :D ). Nie mam zamiaru rezygnować z (według mnie najlepszej oferty na rynku(tylko że już niedostępnej)) multimo. Pytałem się o sposób zrezygnowania żeby na przyszłość wiedzieć.
Awatar użytkownika
wilq
Stały użytkownik forum

Post autor: wilq »

piotrek2308 pisze:A jest jakieś inne OFP?
Obecnie w ofercie być może nie ma (bo taryfy są nazwane liczbami) ale było coś takiego jak np. Orange Free Premium (dualna karta SIM/RUIM z limitem... no zgadnij... 20GB). A to nie to samo co "nasze" Orange Freedom Pro (karta RUIM, 3GB).
piotrek2308 pisze:Nie testowałem tego, gdyż multimo działa na infrastrukturze orange, więc korzysta z tych samych technologii i bts-ów
To się nazywa wnioskowanie przez poszlaki ;) albo, w programowaniu: "Wartościowanie leniwe" :). Wierz mi, nie zawsze się sprawdza.
piotrek2308 pisze:Nie mam zamiaru rezygnować z (według mnie najlepszej oferty na rynku(tylko że już niedostępnej)) multimo. Pytałem się o sposób zrezygnowania żeby na przyszłość wiedzieć.
Ok, dzięki za wyczerpującą odpowiedź.
piotrek2308

wilq pisze: "Wartościowanie leniwe" . Wierz mi, nie zawsze się sprawdza.
Może i nie zawsze alle co do tego przypadku to jestem pewny.
ODPOWIEDZ