Głupie (?) pytanie o IP

Pozostałe zagadnienia (sprzętowe i programowe), które nie pasują do powyższych kategorii np. optymalizacja łącza, liczniki danych, bezpieczeństwo w sieci, informacje podstawowe.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
agatrop
Użytkownik forum

Głupie (?) pytanie o IP

Post autor: agatrop »

Witam serdecznie.
Posiadam modem zewnętrzny Commander USB i umowę mam podpisana w iPlusie.
Jeśli przełożę ten modem z mojego laptopa do komputera stacjonarnego, to czy będę widziana w sieci pod tym samym IP, czy pod innym?
pozdrawiam
przewaks
Stary wyga bezprzewodowy

Re: Głupie (?) pytanie o IP

Post autor: przewaks »

To, do jakiego komputera podłączysz modem, nie ma żadnego znaczenia. Adres IP jest przydzielany przez operatora dynamicznie tzn. przy każdym połączeniu otrzymujesz inne IP. Nie wiem jak jest dokładnie w przypadku iPlusa ale np. w Orange można uruchomić usługę VPN - będzie się wówczas otrzymywać również dynamiczne IP (zmienne) ale będzie to już IP widoczne bezpośrednio z Internetu.
agatrop
Użytkownik forum

Dziękuję za odpowiedź.
Czyli to jest identycznie jak w przypadku neostrady?
Tylko zastanawia mnie jedno, dlaczego (będąc zbanowaną na jednym forum) nie mogę założyć innego konta z tego komputera (pojawia się komunikat, że z tego komputera mam czasowo ograniczony dostęp do forum), a jak przełożę modem do komputera stacjonarnego nie ma żadnego problemu z założeniem drugiego konta?
Awatar użytkownika
Selvis
Stały użytkownik forum

Post autor: Selvis »

agatrop pisze:dlaczego (będąc zbanowaną na jednym forum) nie mogę założyć innego konta z tego komputera (pojawia się komunikat, że z tego komputera mam czasowo ograniczony dostęp do forum), a jak przełożę modem do komputera stacjonarnego nie ma żadnego problemu z założeniem drugiego konta?
Zależy od tego którą procedurę "banowania" stosuje administrator danego Forum (lub autor programu).
Może to być poprzez zablokowanie konkretnego adresu IP (co powoli staje się coraz mnie popularne z racji coraz większej liczby userów korzystających z tego samego IP.
Wykorzystywane są do tego tez pliki cookie (wystarczy je wtedy tylko wykasować z pamięci).
Są tez metody "kombibowane". te już zależą od autora programu.

To co opisujesz może być też spowodowane tym, że łącząc się ponownie (już z innego kompa) masz też nowe (inne) IP przyznane automatycznie przez operatora.

Możesz też próbować połączeń via serwer PROXY (UWAGA: dobry autor skryptu potrafi sobie poradzić i z tym problemem).
Jeżeli na Forum nie ma skryptu który wyszukuje prawdziwy adres Ip, połączenie przez PROXY (np w3.cache.icm.edu.pl na porcie 8080) powinno załatwić sprawę.
Dla pewności wyczyść też ciasteczka w przeglądarce
Awatar użytkownika
crow6
Stały użytkownik forum

Post autor: crow6 »

Nie ma glupich pytan - sa tylko te niezadane ;)
Wyczysc ciasteczka (cookies) w przegladarce. Z tego co pamietam to w Operze i FireFoxie wszystko jest w narzedziach (i dodatkowo mozna wybrac ktore ciasteczka chcesz skasowac - np te z forum na ktorym jestes zablokowana). W IE poszukaj przycisku "wyczysc cookies" gdzies w opcjach (w prywatnosci?).
Gott ist ein Popstar ]:->
agatrop
Użytkownik forum

Dziękuję bardzo za wszystkie odpowiedzi, teraz kumam o co chodzi :D
Ol3k60
Początkujący użytkownik forum

Post autor: Ol3k60 »

A nie wie przypadkiem ktoś czy w BC też jest dynamiczne IP? bo podoba mi sie to ze względu na 'brak czekania' przy ściąganiu ze stron jak rapidshare czy megaupload :P
Awatar użytkownika
Selvis
Stały użytkownik forum

Post autor: Selvis »

Ol3k60 pisze:A nie wie przypadkiem ktoś czy w BC też jest dynamiczne IP?
Na chwilę obecną w BC nie oferują IP publicznego.
Wygląda też na to że nie zanosi się na zmiany w tym temacie ze strony Ery :(
przewaks
Stary wyga bezprzewodowy

Nie ma to jak Era. Od zawsze nie lubiłem tej sieci i widzę, że nadal ie robią nic by normalnemu klientowi ułatwić życie...
Awatar użytkownika
Varmack
Stały użytkownik forum

Post autor: Varmack »

"Takie rzeczy to tylko w Erze..." ;p
Ja nie my?le co mówie - ja, mówi? co my?l?...
przewaks
Stary wyga bezprzewodowy

Varmack pisze:"Takie rzeczy to tylko w Erze..." ;p
Święta racja :D
ODPOWIEDZ