Głupie (?) pytanie o IP
Moderator: Moderatorzy
-
- Użytkownik forum
Głupie (?) pytanie o IP
Witam serdecznie.
Posiadam modem zewnętrzny Commander USB i umowę mam podpisana w iPlusie.
Jeśli przełożę ten modem z mojego laptopa do komputera stacjonarnego, to czy będę widziana w sieci pod tym samym IP, czy pod innym?
pozdrawiam
Posiadam modem zewnętrzny Commander USB i umowę mam podpisana w iPlusie.
Jeśli przełożę ten modem z mojego laptopa do komputera stacjonarnego, to czy będę widziana w sieci pod tym samym IP, czy pod innym?
pozdrawiam
-
- Stary wyga bezprzewodowy
Re: Głupie (?) pytanie o IP
To, do jakiego komputera podłączysz modem, nie ma żadnego znaczenia. Adres IP jest przydzielany przez operatora dynamicznie tzn. przy każdym połączeniu otrzymujesz inne IP. Nie wiem jak jest dokładnie w przypadku iPlusa ale np. w Orange można uruchomić usługę VPN - będzie się wówczas otrzymywać również dynamiczne IP (zmienne) ale będzie to już IP widoczne bezpośrednio z Internetu.
-
- Użytkownik forum
Dziękuję za odpowiedź.
Czyli to jest identycznie jak w przypadku neostrady?
Tylko zastanawia mnie jedno, dlaczego (będąc zbanowaną na jednym forum) nie mogę założyć innego konta z tego komputera (pojawia się komunikat, że z tego komputera mam czasowo ograniczony dostęp do forum), a jak przełożę modem do komputera stacjonarnego nie ma żadnego problemu z założeniem drugiego konta?
Czyli to jest identycznie jak w przypadku neostrady?
Tylko zastanawia mnie jedno, dlaczego (będąc zbanowaną na jednym forum) nie mogę założyć innego konta z tego komputera (pojawia się komunikat, że z tego komputera mam czasowo ograniczony dostęp do forum), a jak przełożę modem do komputera stacjonarnego nie ma żadnego problemu z założeniem drugiego konta?
- Selvis
- Stały użytkownik forum
Zależy od tego którą procedurę "banowania" stosuje administrator danego Forum (lub autor programu).agatrop pisze:dlaczego (będąc zbanowaną na jednym forum) nie mogę założyć innego konta z tego komputera (pojawia się komunikat, że z tego komputera mam czasowo ograniczony dostęp do forum), a jak przełożę modem do komputera stacjonarnego nie ma żadnego problemu z założeniem drugiego konta?
Może to być poprzez zablokowanie konkretnego adresu IP (co powoli staje się coraz mnie popularne z racji coraz większej liczby userów korzystających z tego samego IP.
Wykorzystywane są do tego tez pliki cookie (wystarczy je wtedy tylko wykasować z pamięci).
Są tez metody "kombibowane". te już zależą od autora programu.
To co opisujesz może być też spowodowane tym, że łącząc się ponownie (już z innego kompa) masz też nowe (inne) IP przyznane automatycznie przez operatora.
Możesz też próbować połączeń via serwer PROXY (UWAGA: dobry autor skryptu potrafi sobie poradzić i z tym problemem).
Jeżeli na Forum nie ma skryptu który wyszukuje prawdziwy adres Ip, połączenie przez PROXY (np w3.cache.icm.edu.pl na porcie 8080) powinno załatwić sprawę.
Dla pewności wyczyść też ciasteczka w przeglądarce
- crow6
- Stały użytkownik forum
Nie ma glupich pytan - sa tylko te niezadane 
Wyczysc ciasteczka (cookies) w przegladarce. Z tego co pamietam to w Operze i FireFoxie wszystko jest w narzedziach (i dodatkowo mozna wybrac ktore ciasteczka chcesz skasowac - np te z forum na ktorym jestes zablokowana). W IE poszukaj przycisku "wyczysc cookies" gdzies w opcjach (w prywatnosci?).

Wyczysc ciasteczka (cookies) w przegladarce. Z tego co pamietam to w Operze i FireFoxie wszystko jest w narzedziach (i dodatkowo mozna wybrac ktore ciasteczka chcesz skasowac - np te z forum na ktorym jestes zablokowana). W IE poszukaj przycisku "wyczysc cookies" gdzies w opcjach (w prywatnosci?).
Gott ist ein Popstar ]:->
-
- Użytkownik forum
Dziękuję bardzo za wszystkie odpowiedzi, teraz kumam o co chodzi 

-
- Początkujący użytkownik forum
A nie wie przypadkiem ktoś czy w BC też jest dynamiczne IP? bo podoba mi sie to ze względu na 'brak czekania' przy ściąganiu ze stron jak rapidshare czy megaupload 

- Selvis
- Stały użytkownik forum
Na chwilę obecną w BC nie oferują IP publicznego.Ol3k60 pisze:A nie wie przypadkiem ktoś czy w BC też jest dynamiczne IP?
Wygląda też na to że nie zanosi się na zmiany w tym temacie ze strony Ery

-
Nie ma to jak Era. Od zawsze nie lubiłem tej sieci i widzę, że nadal ie robią nic by normalnemu klientowi ułatwić życie...
- Varmack
- Stały użytkownik forum
"Takie rzeczy to tylko w Erze..." ;p
Ja nie my?le co mówie - ja, mówi? co my?l?...
-
Święta racjaVarmack pisze:"Takie rzeczy to tylko w Erze..." ;p