Internet w Niemczech

[Reklama] Telefony satelitarne wszystkich sieci Thuraya, Iridium, Inmarsat https://ts2.shop/pl/3-telefony-satelitarne

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
key
*Mistrz bezprzewodowy*

Re: Internet w Niemczech

Post autor: key »

patak pisze:Fonic, budżetowe o2 zezwala na VoIP.
Masz racje (pomijajac ze Fonic wcale nie jest taki budzetowy: 2,5€ / dzien, 25€ miesiac).

Na stronce O2 jest jeszcze ciekawszy zapis:
Datennutzung gilt nur für nationale paketvermittelte Daten inklusive VoIP-Nutzung, nicht bei sonstigen Sprach-, Videotelefoniediensten oder Peer-to-Peer-Verkehren.
Czyli niby VoiP jest mozliwy, ale rozmowy, P2P i Videotelefonia nie?
Maciek764
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: Maciek764 »

W tym wszystkim ja mam jedno pytanie - czemu oni się tak uparli na ten VoIP?
key
*Mistrz bezprzewodowy*

VoiP jest tanszy GSM/UMTS.

5GB (15..25€) starcza na okolo 80h rozmow ktore normalnie kosztowaly by okolo 350..400€.
patak
Użytkownik forum

Post autor: patak »

key pisze:Masz racje (pomijajac ze Fonic wcale nie jest taki budzetowy: 2,5€ / dzien, 25€ miesiac).
Na pewno jest tańszy od o2 gdzie dzień kosztuje 3,50euro. Co do konkurencji się nie wypowiem, bo nie zagłębiałem się w temat. Za każdym wyjazdem mam dostęp do DSL 6000 :)
key pisze:Czyli niby VoiP jest mozliwy, ale rozmowy, P2P i Videotelefonia nie?
Ja to widzę tak: internet z wykluczeniem P2P, ale VoIP możliwy; rozmowy GSM i wideorozmowy UMTS niedostępne. Jak w typowej ofercie internetowej.
Na co dzień: Neostrada 10Mbps / Speedstream 4100 / TP-Link TL-WR1043ND
Mobilnie: OFnK / Huawei K3765-HV oraz Play / Motorola Milestone
Maciek764
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: Maciek764 »

Czemu w naszym biednym kraju nie zabraniają VoIP a tam zabraniają?
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Post autor: ja.michal »

Maciek764 pisze:Czemu w naszym biednym kraju nie zabraniają VoIP a tam zabraniają?
Może z powodu w pierwszej części zdania? ;)
A inna sprawa, że chyba mało osób tego używa w postaci mobilnej.
wolodi
Początkujący użytkownik forum

Post autor: wolodi »

Mam pytanie odnośnie oferty www.bildmobil.de. jest tam możliwość wykupienia pakietu 90 dniowego. Jednak nie bardzo rozumiem punkt 4 regulaminu. Bo to chyba jakaś kpina zeby na 3 miesiące był limit danych 3GB?

Kod: Zaznacz cały

4 Der Nutzungszeitraum beginnt mit der Buchung eines Surfpakets. Einmal begonnene Surfpakete werden unabhängig von der Nutzung nach dem gebuchten Zeitraum
bzw. bei Erreichen eines Datenvolumens von 1 GB (gilt für: 30 Min., 90 Min., sowie 7-Tage-Paket) bzw. 3 GB (gilt für: 90-Tage-Paket) je Surfpaket beendet. Das Angebot
für das 90-Tage-Paket gilt befristet bis zum 31. Januar 2011.

[ Komentarz dodany przez: Sundance_kid: 2011-02-12, 23:16 ]
Dodanie znacznika code.
Ostatnio zmieniony 2011-02-12, 23:16 przez wolodi, łącznie zmieniany 1 raz.
key
*Mistrz bezprzewodowy*

Nieaktualne, pakiet 90 dni, mozna bylo aktywowac do 31 stycznia 2011.

W zapisie jest sformulowanie (w wolnym tlumaczeniu) - pakiet konczy sie po 90 dniach lub po wykorzystaniu 3 GB.
Nie pomagam na PW.
wolodi

Post autor: wolodi »

A czy zna ktoś może taką podobną ofertę internet na 3-4 miesiące? Tylko żeby ten limit był większy
key
*Mistrz bezprzewodowy*

W tej chwili najtaniej wychodzi aldi albo lidl - 15€ na miesiac, 5 GB.
Nie pomagam na PW.
arek k

Post autor: arek k »

Witam wszystkich i dzięki za informacje w temacie.
Mam jednak trochę inną sytuację - zamierzam na mobilnym necie w D - Freiburg korzystać intensywnie z VoIP , streaming ... Ustaliliśmy, że w O2 można korzystać z VoIP, ale karta prepaid z Lidla za 15 € miesięcznie może być za mało ??
Czy możecie mi podpowiedzieć jakieś opcje w abo ?
key
*Mistrz bezprzewodowy*

Taniej wychodza dwie albo trzy karty i podmianka jak sie skonczy. Abo to kontrakt na dwa lata i imho wcale nie taniej. 10 GB kosztuja kolo 50 €
Nie pomagam na PW.
wojteklu

Post autor: wojteklu »

Witam.
Za tydzień wyjeżdżam do niemiec na 3 miesiące. Wiadomo, jak większość jestem dzieckiem neo, tzn. bez internetu jak bez ręki..;)
Interesuje mnie internet w miarę tani. Mam tutaj na myśli o2 lub e plusa. Jednak, wychodząc z tego, że w o2 będę mógł korzystać ze skype (sporadycznie). 25 e za 5 gb miesięcznie? Tutaj pojawia się moje pytanie. Szukałem mapek z dostępem i z o2 nie moge znaleźć ( na forum ktoś wcześniej podał, jednak nie działa stronka "Strona nie istnieje") Potrzebuję mapkę, bądź też informacje o zasięgu w Geiselhöring kod pocztowy 94333. Z tego co się orientuję e plus ma nieciekawo z zasięgiem, w tym miescie, bo tylko gsm? Jaką prędkość intenretu obsługuje to gsm? a o2?
Wybaczcie moje pytania, ale jestem totalnym laikiem..;/
Z tego co zrozumiałem Wasze wypowiedzi na temat mobilki w De., kupuję modem (allegro), karte sim (również allegro). Wpinam karte do modemu, wszystko się instaluję, bez konieczności rejestracji karty i cieszę się z internetu? A wpisuje jeszcze APN, Hasło itd. Powinno śmigać, hmm.. czy się mylę? Jeżeli chcę sobie doladować konto, lece na stacje benzynową, kupuję doładowanie za 25 e i...? no wlasnie, wbijam to jakoś w karte? Tak jak z telefonem na karte w pl? wpisuje nr. kod i go zatwierdzam? Wysyłam smsa o treści mi nie znanej, żeby aktywować pakiet 5 gb?
Proszę o cierpliwość i wyrozumiałość.
key
*Mistrz bezprzewodowy*

wojteklu pisze:Geiselhöring kod pocztowy 94333
Jesli dobrze interpretuje mapki - nie jestem pewien na ile sa aktualne- to pozostaje Ci tylko Vodafone (3GB/30 dni/40€) lub BildMobil (tez siec Vodafone, 1GB/7 dni/7€). "Tani" internet - tzn E+/02 sa bez pokrycia.
Z tego co zrozumiałem Wasze wypowiedzi na temat mobilki w De., kupuję modem (allegro), karte sim (również allegro). Wpinam karte do modemu, wszystko się instaluję, bez konieczności rejestracji karty i cieszę się z internetu?
Nie. Kupujesz modem (drogo na allegro, tanio D), kupujesz sim (albo z modemem albo osobno, drogo na Allegro, tanio w D), rejestrujesz karte, cieszysz sie internetem.

Ja na teoim miejscu (pomijajac miejsce kupna modemu) przyjechal bym do D z prepaidem polskim (orange, tik-tak....), zobaczyl jakie jest pokrycie i dopiero na miejscu decydowal jaka siec wybrac.
Nie pomagam na PW.
wojteklu

Post autor: wojteklu »

A co do tych prędkości. GSM 900, taki zasięg oferuje e plus = gprs? Czyli 56 kb/s?
Poproszę Cię jeszcze o mapke z o2.

Modem na allegro z o2 koszt 85 zł ( w De 10-15 e, jest różnica, no ale..) , chcę kupić na Allegro z 2 przyczyn. Jedną jest to, ze czasu nie będę mieć praktycznie na kupno modemu w De, praca od 5-6 rano do 20, a druga przyczyna, to że niemiecki znam podstawowy i strach przed kontaktami z ludzmi jest. Jednak, jeszcze pomyślę jak to zrobić, czy kupić w De czy w Pl. Czytajac wcześniejsze wypowiedzi wyczytałem, że modem + mobilka + prepaid koszt koło 60 e?
Vodafone, wiem że oferuję dobry zasięg jednak 40 e, a 25 e w o2 lub 15 w e plusie, robi swoje. Tak czy siak, chce mieć w miarę szybki internet, zebym nie musiał sie denerwować, ze strona wczytuje mi sie 2 minuty. Jeżeli Vodafone jest dla mnie najlepszy, cóż..;)
Aha, aha.. i jeszcze jedno pytanie. Kupić mobilke w pl, zobaczyć pokrycie. Mianowicie skąd będę wiedział że Vodafone czy o2 wybrać?
Edit------
Sprawdzałem T-mobile, z mapki wynika, że mam UMTS, możesz mi przybliżyć koszt i ile transferu miesięcznie jest?
Znalazłem tez na Alledrogo VoIP, opłaca sie kupić doładowanie? Ale do tego zapewne trzeba mieć internet? Firma Betamax.
Wybacz za głupie pytania.

[ Komentarz dodany przez: Sundance_kid: 2011-03-26, 00:02 ]
Regulamin czytałeś?
Ostatnio zmieniony 2011-03-26, 00:02 przez wojteklu, łącznie zmieniany 3 razy.
key
*Mistrz bezprzewodowy*

Jak zlapiesz EDGE to do 59,2 GPRS zapomnij.

http://www.o2online.de/nw/support/mobil ... ckung.html

JAk kupisz modem na Alledrogo, to sprawdz czy nie ma simloka.
wojteklu pisze:Czytajac wcześniejsze wypowiedzi wyczytałem, że modem + mobilka + prepaid koszt koło 60 e?
Nie wiem co masz na mysli piszac "mobilka". Pakiet z modemem do kupna od 10€. W zestawie wszystko co potrzebujesz zeby uruchomic neta.
Vodafone, wiem że oferuję dobry zasięg jednak 40 e, a 25 e w o2 lub 15 w e plusie, robi swoje.

Z drugiej strony 30€ za cos co chodzi (BildMobile) a 25 za cos co nie chodzi, tez robi swoje ;)
wojteklu pisze:Mianowicie skąd będę wiedział że Vodafone czy o2 wybrać?
Polski SIM pozwoli Ci sie zalogowac do wszystkich sieci, zobaczysz jak mocny jest zasieg poszczegolnych sieci i potem podejmniesz decyzje.

T-mobile jest porownywalny/ciout drozszy od vodafone.

EDYTA:
Sprobuj jeszcze http://www.simplydata.de
Nie pomagam na PW.
elwira151

Post autor: elwira151 »

Hej mam pytanko
Clopenburg kupiony modem z karta w Lidl Mobile.

Jak to odpalic pierwszy raz? Włożone do kompa zainstalowalo sie w kompie ale neta nie laczy. Czy to mam gdzies wyslac sms czy eitp? Prosze o szybka odpowiedz bo pilne.

[ Komentarz dodany przez: Karate_kij: 2011-04-01, 19:59 ]
<font color=orange>Poprawa pisowni.</font>
Ostatnio zmieniony 2011-04-01, 18:58 przez elwira151, łącznie zmieniany 1 raz.
key
*Mistrz bezprzewodowy*

elwira151 pisze:Jak to odpalic pierwszy raz?
Musisz sie zarejestrowac. https://www.fonic.de/selfcare2/servlet/ActivationInfo

Na karcie masz numer telefonu i kod do aktywacji.
Nie pomagam na PW.
elwira151

Post autor: elwira151 »

Dziękuję bardzo za wskazówkę i przekażę ją dalej koleżance,żeby ją wykonała.
rogmaniek

Post autor: rogmaniek »

Hej! Nie czytałem całego tematu, ale mam pytanie: który operator in Deutschland ma najlepiej rozbudowaną sieć, jeśli chodzi o dostęp do nowych technologii? Oczywiście, na pewno zależy od m.in. od lokalizacji. Czy rzeczywiście T-Mobile ma tak dobrze rozbudowaną sieć? I Fresh'cie, jak się ma sieć O2 Germany- mają teraz dobre pokrycie własnym zasięgiem i dobrze rozbudowaną sieć, odnośnie dostępności do 3G? Który operator może się też pochwalić w miarę działającą siecią HSPA +? Chyba DT nawet testowało już LTE, a może jeszcze inny opertor?

Wiem, jest trochę tych pytań :roll:

Jeszcze odnośnie O2- kiedyś czytałem, że na początku korzystali z roaming'u DT? Może pomyliłem z siecią E-Plus? Jeśli jednak, dobrze kojarzę, to czy w całych Niemczech mają już własną sieć czy może jeszcze gdzieś udostępniają roaming krajowy dla swoich Klientów?

Z góry dzięki za odpowiedzi- może się kiedyś przeprowadzę do Niemiec :hyhy: Ale pytam głównie z ciekawości :D

[ Dodano: 2011-04-03, 10:44 ]
wojteklu pisze:Modem na allegro z o2 koszt 85 zł
Wczoraj widziałem taki fajny zestaw O2 Germany z modemem? Pytanie czy modemy niemieckich operatorów mają sim-lock'i?
O2- We're better, connected!
O2- see what you can do!
O2- together is better!
karolaSTK

Post autor: karolaSTK »

Witam.Kupilam karte startowa vodafone wlozylam ja do swojego modemu (huawei e160g) i wymaga PIN a nigdzie nie moge <font color="#FF00FF"><b>»»znaleźć««</b></font> tego PIN-u.Czy vodafone ma jakis uniwersalny?
key
*Mistrz bezprzewodowy*

Poogladaj dobrze papiery ktore byly z karta, karta jest zapakowana w taki czerwony liscik, na lisciku jest ciemne pole. IIRC trzeba go zdrapac lub sciagnac naklejke.
Nie pomagam na PW.
Ewelina2
Użytkownik forum

Post autor: Ewelina2 »

witam:) jutro wyjezdzam do niemiec i okazalo sie ze nie mam stalego dostepu do neta i interesuje mnie jaka karta niemiecka byłaby najlepsza aby moc z tel korzystac z neta chodzi mi o samo gg?? zastanawiam sie nad aldi czy to dobry pomysl, jesli tak to czy ma ktos kod na 500mb za 7,99euro/ 30dni bo nie moge nigdzie znalezc...bo 5 gb to juz za duzo jak dla mnie...prosze o szybka odpowiedz
greenfrog
Specjalista bezprzewodowy-junior

Post autor: greenfrog »

ewelina*** pisze:zastanawiam sie nad aldi czy to dobry pomysl
To wszystko zależy od miejsca w którym będziesz przebywać. Jaki będziesz miała zasięg sprawdzisz tu: http://eis03sn1.eplus-online.de/geo/portal/umts
czy ma ktos kod na 500mb za 7,99euro/ 30dni
Przecież jest napisane, że dzwonisz na nr 1155 albo uruchamiasz przez ALDI TALK App.
Ewelina2
Użytkownik forum

bede w miejscowosci straelen...wiem ze mozna zadzownic ale nie znam niemieckiego wiec nie wiem jak sie dogadam

[ Dodano: 2011-05-03, 14:14 ]
a czy mógłbyś dokładnie napisać jak to zrobić, bo jak patrze na tą strone aldi talk pp to nic nie rozumiem i nie widze zeby byl jakis kod...i czy uzywajac karte w tel tez trzeba ja rejestrowac czy jak kupie startowke i ja wloze do tel juz wszystko bedzie dzialac??? i czy nie wykupujac pakietu tylko np chcialabym co jakis czas korzystac chwile to ile mi licza??? i czy na startwoce juz jest jakas kasa do wykorzystania??? bardzo prosze o odpowiedz...nie mam bardzo kiedy juz w necie o tym czytac
greenfrog

ewelina*** pisze:bede w miejscowosci straelen
Czy to pod granicą holenderską :?: Na mapie zasięgu sieci e-plus musisz podać: Plz - kod pocztowy, Ort - nazwa miejscowości a Strasse - nazwa ulicy, w nieopisane okienko podajesz nr domu i klikasz przycisk Suche starten - zacznij szukać. Nie wiem, czy jest możliwość wyboru języka angielskiego na karcie Aldika. Jeśli nie, to na pewno ktoś z Niemców Ci pomoże
Ewelina2
Użytkownik forum

tak to jest pod holenderską granicą...czyli nie wiesz czy jak włoże karte to wszystko działa czy trzeba ja rejestrowac?
key
*Mistrz bezprzewodowy*

Trzeba rejestrowac - mozna przez internet. Wszystko jest opisane w tym watku.
Nie pomagam na PW.
greenfrog

Karta kosztuje 12,99 € , w tym masz 10 € na start. Niestety musisz ją zarejestrować najlepiej online: https://www.alditalk.de/talk/registrier ... /index.php i dopiero po 6 godz. będzie aktywna. Obawiam się, że będziesz musiała prosić jakiegoś zaprzyjaźnionego Niemca :cry: Alternatywą jest zakup po stronie holenderskiej karty Vodafone, która po wsadzeniu do komórki od razu będzie działać. Za 7,25 € kupisz wysyłając na bezpłatny numer 4000 sms o treści "smartphone blox aan" i dostaniesz 1GB na miesiąc. W Straelen zasięg holenderskiego Vodafone powinien być, ale po przyjeździe to sprawdź.
key
*Mistrz bezprzewodowy*

greenfrog pisze:i dopiero po 6 godz. będzie aktywna.
Doswiadczenie mowi ze w 95% wszystkich wypadkow w przeciagu kwadransu.
greenfrog pisze:Obawiam się, że będziesz musiała prosić jakiegoś zaprzyjaźnionego Niemca
Poslij dane do rejestracji na PW. Potrzebne tez sa dane z karty - numer sima i nr telefonu.
Nie pomagam na PW.
ODPOWIEDZ