CDMA Orange Free

SubForum obecnych i przyszłych użytkowników internetu w technologii CDMA - Centertel (Orange Freedom PRO), Sferia, Nordisk, Plus (CDMA2000 1xEVDO itd.)

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
klawiatura30
Użytkownik forum

CDMA Orange Free

Post autor: klawiatura30 »

Witam. Dziś weszła w życie moja nowa umowa na ofertę orange free 59 z modemem Adu-770WA . W obsłudze klienta powiedzieli mi, że dziś CDMA zostanie odblokowane na moim numerze. Jednakże nadal mam tylko zasięg GPRS. Dioda zasięgu Cdma nie świeci się. Zadzwonić do nich i im o tym powiedzieć? A może to jest normalne, że modem łapie sygnał po jakimś czasie?
ryba825
Mistrz bezprzewodowy

Re: CDMA Orange Free

Post autor: ryba825 »

klawiatura30, może jeszcze nie został włączony profil CDMA. Poczeka do jutra, jeśli nie zostanie włączone, to jeszcze raz do nich (*800) zadzwoń.
klawiatura30
Użytkownik forum

Dostałem sms'a na numer mojej karty, że nowy plan taryfowy został aktywowany. CDMA nadal jednak nie ma, ciągle pokazuje "Poza zasięgiem" . Zadzwonić do nich pod *800? W niedzielę też oni się tym zajmują?
ryba825
Mistrz bezprzewodowy

klawiatura30, na pewno jesteś w zasięgu? Jakiś znajomy w pobliżu ma CDMA?
klawiatura30 pisze:Zadzwonić do nich pod *800? W niedzielę też oni się tym zajmują?
Spróbować możesz.
klawiatura30
Użytkownik forum

Jestem w zasięgu, sąsiad ma OFP. BTS widzę cały z podwórka. Tylko jedyną przeszkodą jest mój dom, ponieważ modem jest w pokoju, z którego okna nie widać nadajnika. Ale to chyba nie jest tak duża przeszkoda żeby CDMA nie załapało.. :szok:
ryba825
Mistrz bezprzewodowy

klawiatura30 pisze:Ale to chyba nie jest tak duża przeszkoda żeby CDMA nie załapało..
Nie jest. Dzwoń do BOK technicznego i powiedz, żeby sprawdzili czy włączone.
Awatar użytkownika
trybun
Specjalista bezprzewodowy-senior

Post autor: trybun »

klawiatura30 pisze: Zadzwonić do nich pod *800? W niedzielę też oni się tym zajmują?
Załatwi Ci to konsultant od ręki. Miałem to samo, - chodzi o odświeżenie Twojego konta.
kamill4566
Użytkownik forum

Post autor: kamill4566 »

Witam mi dopiero 16 lutego wejdzie aneks w życie .I jestem bardzo ciekawy rozwiązania tego problemu . Proszę o dostarczane informaci w postępie sprawy ;-)
A czy dioda CDMA świecila sie przed wejściem aneksu w zycie. Mi dopiero 16 lutego a sygnał wskazuje na pełen i sie swieci CDMA. Może masz problemyz modemem ustawienia profilu CDMA .Albo coś z zasięgiem ;-)
Awatar użytkownika
trybun
Specjalista bezprzewodowy-senior

Post autor: trybun »

kamill4566 pisze: A czy dioda CDMA świecila sie przed wejściem aneksu w zycie. Mi dopiero 16 lutego a sygnał wskazuje na pełen i sie swieci CDMA. Może masz problemyz modemem ustawienia profilu CDMA .Albo coś z zasięgiem ;-)
U mnie dioda też się świeciła, jednak zasięg CDMA po po kilkudziesięciu sekundach z maksymalnego spadał do zera.
Za 2 dni miną 2 miesiące jak miałem aktywowana kartę i wszystko chodzi jak w zegarku.
klawiatura30
Użytkownik forum

A ja półtorej godziny temu dzwoniłem do obsługi. Babka powiedziała mi, że profil CDMA zostanie włączony w przeciągu 2, 3 godzin i zostanie wtedy wysłany sms na kartę sim modemu. Na razie dostałem tylko wiadomości o włączonej usłudze "Szczęśliwe godziny"..

a jak powinny wyglądać prawidłowe ustawienia modemu pod kątem CDMA?
kamill4566
Użytkownik forum

login "cdma@orange" i hasło "orange" Numer wybierania #777 . O tego typu .. I jak już masz CDMA ;-)
klawiatura30
Użytkownik forum

CDMA zostało aktywowane na karcie sim, dzwoniłem 3 razy do BOK. Moja sprawa wygląda tak:
sieć gsm działa normalnie, teraz właśnie z niej korzystam. CDMA od pierwszego użycia modemu ani chwilę nie było aktywne. Dioda nigdy się nie świeciła. Gość z orange powiedział mi żebym pod nadajnik się udał z modemem i sprawdził czy wyłapuje zasięg. Tylko jak to zrobić skoro modem po chwili od włączenia się od razu wyłącza? .. Macie jakieś rady jak się z tym uporać, by w końcu cdma zadziałało? :zdziwko:
kamill4566
Użytkownik forum

Może jednak usterka modemu ? Proponuje udać się do punktu Orange i niech sprawdzą .
A SMS dostałeś . W tej chwili ja nie mam aktywnego CDMA ale dioda ciagle się świeci sa spadki zasiegu do zera a mam pełny ale to jest dlatego ze nie aktywne łącze i stabilnosci niema
ryba825
Mistrz bezprzewodowy

klawiatura30 pisze:Tylko jak to zrobić skoro modem po chwili od włączenia się od razu wyłącza? ..
Od dawna tak się dzieje?
klawiatura30
Użytkownik forum

Jest tak od nowości. Wydaje mi się to dziwne, bo przecież modem ma baterię. Więc jeżeli nie jest podłączony do usb czy do ładowarki, to powinien pracować z energii zgromadzonej w baterii. Ale jest tak:
Włączam modem na samej baterii, świeci się pomarańczowa dioda. I po 5-7 sekundach gaśnie. Czy to jest usterka modemu? Jeżeli tak, to wszystko już wiem. Brak CDMA jest spowodowane złym działaniem modemu. Czy jeżeli udam się do salonu z modemem i udowodnię im, że jest zepsuty to mi wymienią na nowy?
ryba825
Mistrz bezprzewodowy

klawiatura30, zanieś go do salony Orange w celu oddanie do naprawy.
klawiatura30
Użytkownik forum

A mogę go sam oddać czy musi to zrobić osoba, na którą umowa jest zawiązana? Bo sprzęt i umowa jest na moją mamę. Mógłbym pójść sam do salonu, bo chodzimy zawsze do tego samego i do tej samej babki, więc ona mnie zna. Przyjęliby ode mnie modem do naprawy jeżeli nie pójdę ze swoją mamą? Wolałbym sam to załatwić..

PS. A CDMA jak nie było tak nie ma. A karta jest aktywowana w pełni.. :gwiazdki:
ryba825
Mistrz bezprzewodowy

klawiatura30 pisze:A mogę go sam oddać czy musi to zrobić osoba, na którą umowa jest zawiązana?
Możesz Ty go oddać.
centrix23
Stały użytkownik forum

y

Post autor: centrix23 »

klawiatura30 pisze: A mogę go sam oddać czy musi to zrobić osoba, na którą umowa jest zawiązana?
Modem niekoniecznie musi być dostarczony do salonu przez osobę, która podpisywała umowę. Może to być osoba postronna. Pamiętaj tylko, aby zabrać ze sobą wszystkie elementy wchodzące w skład zestawu - modem, bateria, instrukcja obsługi, płyta ze sterownikami, okablowanie itd... Pamiętaj też o umowie. W zgłoszeniu reklamacyjnym będą po prostu widniały Twoje dane. 3 tyg. temu załatwiałem podobną sprawę tylko, że z MV410R...
ryba825
Mistrz bezprzewodowy

centrix23 pisze: Pamiętaj też o umowie.
I dowodzie zakupu modemu.
Awatar użytkownika
wilq
Stały użytkownik forum

Post autor: wilq »

klawiatura30 pisze:Witam. Dziś weszła w życie moja nowa umowa na ofertę orange free 59 z modemem Adu-770WA .
I kartę SIM też masz nową ? Bo wiesz, musi być dualna :cfaniak:
klawiatura30
Użytkownik forum

Witam ponownie. Przepraszam za odkopywanie starego tematu, ale nie chcę tworzyć kolejnego niepotrzebnego. Dziś modem wrócił z naprawy. Oto co mi napisali:

Opis naprawy: "KALIBRACJA MODEMU, PO PEŁNYM NAŁADOWANIU BATERI DZIAŁA PRAWIDŁOWO. TESTOWANY NA KARTACH I URZADZENIACH SERWISOWYCH DZIAŁA PRAWIDŁOWO."

Uwagi: "PROSZE O SPRAWDZENIE KARTY SIM U OPERATORA W CELU EWENTUALNEJ JEJ WYMIANY."

Jakoś nie zauważyłem żeby modem działał prawidłowo, nadal się wyłącza po kilku sekundach, a oprogramowanie orange pokazuje, że bateria jest w pełni naładowana.. Moja karta sim jest dualna.

A czy to, że kurier dostarczał sprzęt może mieć jakieś negatywne skutki?
klawiatura30
Użytkownik forum

Zrobiłem dziś duplikat karty. Włożyłem ją do modemu. Właśnie z niej korzystam, ale CDMA nadal nie ma! To miało być rozwiązaniem problemu, ale tak się nie stało. Nadal jest tylko EDGE. Co mam zrobić? Może poszukać zasięgu w innym miejscu? :(
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Post autor: ja.michal »

Może CDMA na karcie nie jest aktywne? Może trzeba zadzwonić do BOK i aktywować CDMA.
klawiatura30
Użytkownik forum

CDMA jest aktywne na pewno, bo dzwoniłem do nich miesiąc temu i aktywowali. Do tego czasu jednak ani razu dioda od CDMA na modemie na zapaliła się.. Oddałem do naprawy, a tam odnotowali, że modem jest w pełni sprawny. Zalecili żebym zrobił duplikat. To zrobiłem. A może odczekać kilka godzin zanim modem załapie sygnał?

EDIT.

Dodam, że zasięg EDGE modem złapał po dwóch minutach od uruchomienia z nową kartą SIM.
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Post autor: ja.michal »

Musisz podjechać pod inną stację bazową i zobaczyć jak będzie.
ryba825
Mistrz bezprzewodowy

klawiatura30 pisze:Do tego czasu jednak ani razu dioda od CDMA na modemie na zapaliła się..
Podjedź pod BTS CDMA (który na pewno jest odpalony) z modemem, jeśli nie złapie zasięgu, to albo jeszcze raz kartę wymienić, albo modem coś trafiło.
klawiatura30
Użytkownik forum

ryba825 pisze:
klawiatura30 pisze: <font color="#FF0000"><b>[...]</b></font>
Podjedź pod BTS CDMA (który na pewno jest odpalony) z modemem, jeśli nie złapie zasięgu, to albo jeszcze raz kartę wymienić, albo modem coś trafiło.
Tak. Tylko nadal modem wyłącza się po kilku sekundach od włączenia na samej baterii. A w serwisie podobno normalnie im działał.. Nie wiem jak to zrobili. :brawa:

Pomyślałem czy by nie sprzedać go za jakieś 350 zł i kupić jakiegoś Axesstela. W sumie mój modem jest używany tylko 2 miesiące, a ma gwarancję..

[ Komentarz dodany przez: BliSki: 2011-03-12, 21:46 ]
<a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=59341#59341">Panie i Panowie tniemy cytaty!</a>
Ostatnio zmieniony 2011-03-12, 21:45 przez klawiatura30, łącznie zmieniany 1 raz.
klawiatura30
Użytkownik forum

Po dwóch miesiącach walki z orange, CDMA zadziałało. Dostałem nowy modem, bo tamten był bezużyteczny. Właśnie jadę na CDMA, ale prędkość nie jest taka jakiej oczekiwałem.. Około 300kb/s . Zasięg waha się na poziomie 2, 3 kresek. Co może być przyczyną niskiej prędkości? Dodam, że raczej niewiele osób ma CDMA w okolicy..
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

klawiatura30 pisze:Dodam, że raczej niewiele osób ma CDMA w okolicy..
Skąd to wiesz? Okolica to może być miej więcej okrąg o promieniu 20km czyli całkiem duży obszar.
Nie pomagam na PW!
ODPOWIEDZ