CDMA Orange Free
Moderator: Moderatorzy
-
- Użytkownik forum
CDMA Orange Free
Witam. Dziś weszła w życie moja nowa umowa na ofertę orange free 59 z modemem Adu-770WA . W obsłudze klienta powiedzieli mi, że dziś CDMA zostanie odblokowane na moim numerze. Jednakże nadal mam tylko zasięg GPRS. Dioda zasięgu Cdma nie świeci się. Zadzwonić do nich i im o tym powiedzieć? A może to jest normalne, że modem łapie sygnał po jakimś czasie?
-
- Mistrz bezprzewodowy
Re: CDMA Orange Free
klawiatura30, może jeszcze nie został włączony profil CDMA. Poczeka do jutra, jeśli nie zostanie włączone, to jeszcze raz do nich (*800) zadzwoń.
-
- Użytkownik forum
Dostałem sms'a na numer mojej karty, że nowy plan taryfowy został aktywowany. CDMA nadal jednak nie ma, ciągle pokazuje "Poza zasięgiem" . Zadzwonić do nich pod *800? W niedzielę też oni się tym zajmują?
-
- Mistrz bezprzewodowy
klawiatura30, na pewno jesteś w zasięgu? Jakiś znajomy w pobliżu ma CDMA?
Spróbować możesz.klawiatura30 pisze:Zadzwonić do nich pod *800? W niedzielę też oni się tym zajmują?
-
- Użytkownik forum
Jestem w zasięgu, sąsiad ma OFP. BTS widzę cały z podwórka. Tylko jedyną przeszkodą jest mój dom, ponieważ modem jest w pokoju, z którego okna nie widać nadajnika. Ale to chyba nie jest tak duża przeszkoda żeby CDMA nie załapało.. 

-
- Mistrz bezprzewodowy
Nie jest. Dzwoń do BOK technicznego i powiedz, żeby sprawdzili czy włączone.klawiatura30 pisze:Ale to chyba nie jest tak duża przeszkoda żeby CDMA nie załapało..
- trybun
- Specjalista bezprzewodowy-senior
Załatwi Ci to konsultant od ręki. Miałem to samo, - chodzi o odświeżenie Twojego konta.klawiatura30 pisze: Zadzwonić do nich pod *800? W niedzielę też oni się tym zajmują?
-
- Użytkownik forum
Witam mi dopiero 16 lutego wejdzie aneks w życie .I jestem bardzo ciekawy rozwiązania tego problemu . Proszę o dostarczane informaci w postępie sprawy ;-)
A czy dioda CDMA świecila sie przed wejściem aneksu w zycie. Mi dopiero 16 lutego a sygnał wskazuje na pełen i sie swieci CDMA. Może masz problemyz modemem ustawienia profilu CDMA .Albo coś z zasięgiem ;-)
A czy dioda CDMA świecila sie przed wejściem aneksu w zycie. Mi dopiero 16 lutego a sygnał wskazuje na pełen i sie swieci CDMA. Może masz problemyz modemem ustawienia profilu CDMA .Albo coś z zasięgiem ;-)
- trybun
- Specjalista bezprzewodowy-senior
U mnie dioda też się świeciła, jednak zasięg CDMA po po kilkudziesięciu sekundach z maksymalnego spadał do zera.kamill4566 pisze: A czy dioda CDMA świecila sie przed wejściem aneksu w zycie. Mi dopiero 16 lutego a sygnał wskazuje na pełen i sie swieci CDMA. Może masz problemyz modemem ustawienia profilu CDMA .Albo coś z zasięgiem ;-)
Za 2 dni miną 2 miesiące jak miałem aktywowana kartę i wszystko chodzi jak w zegarku.
-
- Użytkownik forum
A ja półtorej godziny temu dzwoniłem do obsługi. Babka powiedziała mi, że profil CDMA zostanie włączony w przeciągu 2, 3 godzin i zostanie wtedy wysłany sms na kartę sim modemu. Na razie dostałem tylko wiadomości o włączonej usłudze "Szczęśliwe godziny"..
a jak powinny wyglądać prawidłowe ustawienia modemu pod kątem CDMA?
a jak powinny wyglądać prawidłowe ustawienia modemu pod kątem CDMA?
-
- Użytkownik forum
login "cdma@orange" i hasło "orange" Numer wybierania #777 . O tego typu .. I jak już masz CDMA ;-)
-
- Użytkownik forum
CDMA zostało aktywowane na karcie sim, dzwoniłem 3 razy do BOK. Moja sprawa wygląda tak:
sieć gsm działa normalnie, teraz właśnie z niej korzystam. CDMA od pierwszego użycia modemu ani chwilę nie było aktywne. Dioda nigdy się nie świeciła. Gość z orange powiedział mi żebym pod nadajnik się udał z modemem i sprawdził czy wyłapuje zasięg. Tylko jak to zrobić skoro modem po chwili od włączenia się od razu wyłącza? .. Macie jakieś rady jak się z tym uporać, by w końcu cdma zadziałało?
sieć gsm działa normalnie, teraz właśnie z niej korzystam. CDMA od pierwszego użycia modemu ani chwilę nie było aktywne. Dioda nigdy się nie świeciła. Gość z orange powiedział mi żebym pod nadajnik się udał z modemem i sprawdził czy wyłapuje zasięg. Tylko jak to zrobić skoro modem po chwili od włączenia się od razu wyłącza? .. Macie jakieś rady jak się z tym uporać, by w końcu cdma zadziałało?

-
- Użytkownik forum
Może jednak usterka modemu ? Proponuje udać się do punktu Orange i niech sprawdzą .
A SMS dostałeś . W tej chwili ja nie mam aktywnego CDMA ale dioda ciagle się świeci sa spadki zasiegu do zera a mam pełny ale to jest dlatego ze nie aktywne łącze i stabilnosci niema
A SMS dostałeś . W tej chwili ja nie mam aktywnego CDMA ale dioda ciagle się świeci sa spadki zasiegu do zera a mam pełny ale to jest dlatego ze nie aktywne łącze i stabilnosci niema
-
- Mistrz bezprzewodowy
Od dawna tak się dzieje?klawiatura30 pisze:Tylko jak to zrobić skoro modem po chwili od włączenia się od razu wyłącza? ..
-
- Użytkownik forum
Jest tak od nowości. Wydaje mi się to dziwne, bo przecież modem ma baterię. Więc jeżeli nie jest podłączony do usb czy do ładowarki, to powinien pracować z energii zgromadzonej w baterii. Ale jest tak:
Włączam modem na samej baterii, świeci się pomarańczowa dioda. I po 5-7 sekundach gaśnie. Czy to jest usterka modemu? Jeżeli tak, to wszystko już wiem. Brak CDMA jest spowodowane złym działaniem modemu. Czy jeżeli udam się do salonu z modemem i udowodnię im, że jest zepsuty to mi wymienią na nowy?
Włączam modem na samej baterii, świeci się pomarańczowa dioda. I po 5-7 sekundach gaśnie. Czy to jest usterka modemu? Jeżeli tak, to wszystko już wiem. Brak CDMA jest spowodowane złym działaniem modemu. Czy jeżeli udam się do salonu z modemem i udowodnię im, że jest zepsuty to mi wymienią na nowy?
-
- Mistrz bezprzewodowy
klawiatura30, zanieś go do salony Orange w celu oddanie do naprawy.
-
- Użytkownik forum
A mogę go sam oddać czy musi to zrobić osoba, na którą umowa jest zawiązana? Bo sprzęt i umowa jest na moją mamę. Mógłbym pójść sam do salonu, bo chodzimy zawsze do tego samego i do tej samej babki, więc ona mnie zna. Przyjęliby ode mnie modem do naprawy jeżeli nie pójdę ze swoją mamą? Wolałbym sam to załatwić..
PS. A CDMA jak nie było tak nie ma. A karta jest aktywowana w pełni..
PS. A CDMA jak nie było tak nie ma. A karta jest aktywowana w pełni..

-
- Mistrz bezprzewodowy
Możesz Ty go oddać.klawiatura30 pisze:A mogę go sam oddać czy musi to zrobić osoba, na którą umowa jest zawiązana?
-
- Stały użytkownik forum
y
Modem niekoniecznie musi być dostarczony do salonu przez osobę, która podpisywała umowę. Może to być osoba postronna. Pamiętaj tylko, aby zabrać ze sobą wszystkie elementy wchodzące w skład zestawu - modem, bateria, instrukcja obsługi, płyta ze sterownikami, okablowanie itd... Pamiętaj też o umowie. W zgłoszeniu reklamacyjnym będą po prostu widniały Twoje dane. 3 tyg. temu załatwiałem podobną sprawę tylko, że z MV410R...klawiatura30 pisze: A mogę go sam oddać czy musi to zrobić osoba, na którą umowa jest zawiązana?
-
- Mistrz bezprzewodowy
I dowodzie zakupu modemu.centrix23 pisze: Pamiętaj też o umowie.
- wilq
- Stały użytkownik forum
I kartę SIM też masz nową ? Bo wiesz, musi być dualnaklawiatura30 pisze:Witam. Dziś weszła w życie moja nowa umowa na ofertę orange free 59 z modemem Adu-770WA .

-
- Użytkownik forum
Witam ponownie. Przepraszam za odkopywanie starego tematu, ale nie chcę tworzyć kolejnego niepotrzebnego. Dziś modem wrócił z naprawy. Oto co mi napisali:
Opis naprawy: "KALIBRACJA MODEMU, PO PEŁNYM NAŁADOWANIU BATERI DZIAŁA PRAWIDŁOWO. TESTOWANY NA KARTACH I URZADZENIACH SERWISOWYCH DZIAŁA PRAWIDŁOWO."
Uwagi: "PROSZE O SPRAWDZENIE KARTY SIM U OPERATORA W CELU EWENTUALNEJ JEJ WYMIANY."
Jakoś nie zauważyłem żeby modem działał prawidłowo, nadal się wyłącza po kilku sekundach, a oprogramowanie orange pokazuje, że bateria jest w pełni naładowana.. Moja karta sim jest dualna.
A czy to, że kurier dostarczał sprzęt może mieć jakieś negatywne skutki?
Opis naprawy: "KALIBRACJA MODEMU, PO PEŁNYM NAŁADOWANIU BATERI DZIAŁA PRAWIDŁOWO. TESTOWANY NA KARTACH I URZADZENIACH SERWISOWYCH DZIAŁA PRAWIDŁOWO."
Uwagi: "PROSZE O SPRAWDZENIE KARTY SIM U OPERATORA W CELU EWENTUALNEJ JEJ WYMIANY."
Jakoś nie zauważyłem żeby modem działał prawidłowo, nadal się wyłącza po kilku sekundach, a oprogramowanie orange pokazuje, że bateria jest w pełni naładowana.. Moja karta sim jest dualna.
A czy to, że kurier dostarczał sprzęt może mieć jakieś negatywne skutki?
-
- Użytkownik forum
Zrobiłem dziś duplikat karty. Włożyłem ją do modemu. Właśnie z niej korzystam, ale CDMA nadal nie ma! To miało być rozwiązaniem problemu, ale tak się nie stało. Nadal jest tylko EDGE. Co mam zrobić? Może poszukać zasięgu w innym miejscu? 

-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Może CDMA na karcie nie jest aktywne? Może trzeba zadzwonić do BOK i aktywować CDMA.
-
- Użytkownik forum
CDMA jest aktywne na pewno, bo dzwoniłem do nich miesiąc temu i aktywowali. Do tego czasu jednak ani razu dioda od CDMA na modemie na zapaliła się.. Oddałem do naprawy, a tam odnotowali, że modem jest w pełni sprawny. Zalecili żebym zrobił duplikat. To zrobiłem. A może odczekać kilka godzin zanim modem załapie sygnał?
EDIT.
Dodam, że zasięg EDGE modem złapał po dwóch minutach od uruchomienia z nową kartą SIM.
EDIT.
Dodam, że zasięg EDGE modem złapał po dwóch minutach od uruchomienia z nową kartą SIM.
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Musisz podjechać pod inną stację bazową i zobaczyć jak będzie.
-
- Mistrz bezprzewodowy
Podjedź pod BTS CDMA (który na pewno jest odpalony) z modemem, jeśli nie złapie zasięgu, to albo jeszcze raz kartę wymienić, albo modem coś trafiło.klawiatura30 pisze:Do tego czasu jednak ani razu dioda od CDMA na modemie na zapaliła się..
-
- Użytkownik forum
Tak. Tylko nadal modem wyłącza się po kilku sekundach od włączenia na samej baterii. A w serwisie podobno normalnie im działał.. Nie wiem jak to zrobili.ryba825 pisze:Podjedź pod BTS CDMA (który na pewno jest odpalony) z modemem, jeśli nie złapie zasięgu, to albo jeszcze raz kartę wymienić, albo modem coś trafiło.klawiatura30 pisze: <font color="#FF0000"><b>[...]</b></font>

Pomyślałem czy by nie sprzedać go za jakieś 350 zł i kupić jakiegoś Axesstela. W sumie mój modem jest używany tylko 2 miesiące, a ma gwarancję..
[ Komentarz dodany przez: BliSki: 2011-03-12, 21:46 ]
<a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=59341#59341">Panie i Panowie tniemy cytaty!</a>
Ostatnio zmieniony 2011-03-12, 21:45 przez klawiatura30, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Użytkownik forum
Po dwóch miesiącach walki z orange, CDMA zadziałało. Dostałem nowy modem, bo tamten był bezużyteczny. Właśnie jadę na CDMA, ale prędkość nie jest taka jakiej oczekiwałem.. Około 300kb/s . Zasięg waha się na poziomie 2, 3 kresek. Co może być przyczyną niskiej prędkości? Dodam, że raczej niewiele osób ma CDMA w okolicy..
- wojteks
- *** Administrator ***
Skąd to wiesz? Okolica to może być miej więcej okrąg o promieniu 20km czyli całkiem duży obszar.klawiatura30 pisze:Dodam, że raczej niewiele osób ma CDMA w okolicy..
Nie pomagam na PW!