BIQAD
Moderator: Moderatorzy
-
- Stały użytkownik forum
BIQAD
Witam.
Przyjechałem dziś po feriach do internatu podłączam antenkę biqad włączam laptopa a tu... wcięło wifi.
Przed feriami łapała mi około 10 nadajników wifi a teraz ze 2 tylko i to na dodatek z gorszym sygnałem.
Moje pytanie brzmi: Czy własnoręcznie robione antenki double biquad się jakoś zużywają po czasie lub coś traci na mocy? Czy trzeba miedź czymś co jakiś czas czyścic oprócz zwykłego wycierania z kurzu?
Antenka wygląda OK wszystko leżało przez ferie w szafce nie ruszane.
Przyjechałem dziś po feriach do internatu podłączam antenkę biqad włączam laptopa a tu... wcięło wifi.
Przed feriami łapała mi około 10 nadajników wifi a teraz ze 2 tylko i to na dodatek z gorszym sygnałem.
Moje pytanie brzmi: Czy własnoręcznie robione antenki double biquad się jakoś zużywają po czasie lub coś traci na mocy? Czy trzeba miedź czymś co jakiś czas czyścic oprócz zwykłego wycierania z kurzu?
Antenka wygląda OK wszystko leżało przez ferie w szafce nie ruszane.
- KrissTofferr
- Mistrz bezprzewodowy
Re: BIQAD
Może krzywo wkręciłeś wtyk kabla w gniazdo karty.kemmil50 pisze:Przed feriami łapała mi około 10 nadajników wifi a teraz ze 2 tylko i to na dodatek z gorszym sygnałem.
Przyczyną może być też zimny lut. Zimny lut- jak go znalezc
-
- Stały użytkownik forum
Dzięki za pomoc, sam sobie poradziłem.
Przyczyną okazał się "zaśniedziały" promiennik, wystarczyło go wypolerować drobnym papierem ściernym i działa jak nowa. Znacie może jakiś sposób ochrony miedzi przed zaśniedzeniem(miedź robi się brązowa traci połysk) bo chyba nie będzie mi się chciało polerować antenki co 2 miesiące.
[ Dodano: 2011-02-07, 22:15 ]
Dowiedziałem się na innym forum że śniedzenie miedzi jest naturalne gdy jest dostęp powietrza do miedzi nawet zabudowanie go przed tym nie chroni. Nie wieżę w to że tylko ja na tym forum mam antenkę własnoręcznie robioną typu biquad i tylko ja mam z tym problemy więc proszę o porady.

Przyczyną okazał się "zaśniedziały" promiennik, wystarczyło go wypolerować drobnym papierem ściernym i działa jak nowa. Znacie może jakiś sposób ochrony miedzi przed zaśniedzeniem(miedź robi się brązowa traci połysk) bo chyba nie będzie mi się chciało polerować antenki co 2 miesiące.

[ Dodano: 2011-02-07, 22:15 ]
Dowiedziałem się na innym forum że śniedzenie miedzi jest naturalne gdy jest dostęp powietrza do miedzi nawet zabudowanie go przed tym nie chroni. Nie wieżę w to że tylko ja na tym forum mam antenkę własnoręcznie robioną typu biquad i tylko ja mam z tym problemy więc proszę o porady.
-
- Stary bywalec bezprzewodowy
I dobrze się dowiedziałeś.kemmil50 pisze:Dowiedziałem się na innym forum że śniedzenie miedzi jest naturalne gdy jest dostęp powietrza
Różne sposoby już czytałem aby uchronić się od tego problemu.
Przytoczę tu trzy z nich i który jest najlepszy a który najgorszy to się nie wypowiem.
1) pomalowanie lakierem elektroizolacyjnym do transformatorów.
2) posmarowanie silikonem.
3) posmarowanie smarem lub wazeliną techniczną.
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
-
- Stały użytkownik forum
Jutro skoczę do sklepu i zakupię wazelinę techniczną. Czytałem na innym forum że jest izolatorem to bez obaw mogę nią smarować. Pytanie tylko jak wazelina działa na fale przepuszcza je czy będzie może je lekko zakłócać i odbiór będzie słabszy? Nie przekonam się puki nie spróbuję.

- YaHooo
- Guru bezprzewodowy
Moim zdaniem różnicy nawet nie zauważyszkemmil50 pisze:Pytanie tylko jak wazelina działa na fale przepuszcza je czy będzie może je lekko zakłócać i odbiór będzie słabszy?

A ja bym zrobił sobie promiennik BiQuada ze srebrzanki. Jest to zwyczajny drut miedziany. Z tą różnicą, że jest pokryty warstewką srebra, która przeciwdziała zaśniedzeniu.
Natomiast ekran bym wykonał z laminatu do płytek drukowanych i pokrył go zwykłym lakierem do ochrony ścieżek drukowanych.
Jeśli ktoś ma możliwość, to może sobie sam wszystko poddać galwanizacji i wtedy też będzie to trwałe

Pozdrawiam YaHooo 
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)

> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
-
- Stały użytkownik forum
Tak YaHoo teraz to i ja to wiem
Gdybym to wiedział jakieś 3 miechy temu gdy ją robiłem to też bym pewnie o tym pomyślał. Starałem się wykonać ją jak najdokładniej,(jestem zadowolony z niej) ale jakoś wtedy gdy ją robiłem jeszcze nikt się nie skarżył na śniedzenie i nie wiedziałem że będą takie problemy. Jeśli będę robił następną na pewno będzie lepsza od tej.
Jednak w tej nie chce mi się teraz rozlutowywać tego wszystkiego i malować dlatego jutro ładnie ją wypoleruję i od razu zabezpieczę ją wazeliną
Oczywiście o wynikach postaram się pochwalić.

Jednak w tej nie chce mi się teraz rozlutowywać tego wszystkiego i malować dlatego jutro ładnie ją wypoleruję i od razu zabezpieczę ją wazeliną

Oczywiście o wynikach postaram się pochwalić.
- YaHooo
- Guru bezprzewodowy
Będzie dobrze jak napiszeszkemmil50 pisze:Oczywiście o wynikach postaram się pochwalić.

Pozdrawiam YaHooo 

-
- Stary bywalec bezprzewodowy
Czekamy zatem na relacje.kemmil50 pisze:Oczywiście o wynikach postaram się pochwalić.
PS. Ja osobiście wybrałbym chyba raczej lakier

Pozdr, (R) BliSki. (tm)
-
- Stały użytkownik forum
Wazelina nałożona.
Zakupiłem dziś w sklepie elektronicznym wazelinę techniczną niskotopliwą.
Nakładało się dosyć łatwo- na płytkę normalnie palcem(wazelina ładnie się klei do płytki) a następnie na promiennik, tylko taką różnicą że na promienniku rozprowadzałem ją lekko nagrzaną lutownicą żeby zrobiła się gładsza.
Straty sygnału nie zauważyłem, jakości łącza też (5mb 35pings 400m. od modemu
)
Zobaczymy na efekty po czasie lecz wydaje mi się że taka warstwa powinna uchronić przed powietrzem.
Ciekawy jestem tylko jak wazelina będzie zachowywać w lato na słońcu czy nie będzie spływać ale jak na razie na upały się nie zapowiada

Zakupiłem dziś w sklepie elektronicznym wazelinę techniczną niskotopliwą.
Nakładało się dosyć łatwo- na płytkę normalnie palcem(wazelina ładnie się klei do płytki) a następnie na promiennik, tylko taką różnicą że na promienniku rozprowadzałem ją lekko nagrzaną lutownicą żeby zrobiła się gładsza.
Straty sygnału nie zauważyłem, jakości łącza też (5mb 35pings 400m. od modemu

Zobaczymy na efekty po czasie lecz wydaje mi się że taka warstwa powinna uchronić przed powietrzem.
Ciekawy jestem tylko jak wazelina będzie zachowywać w lato na słońcu czy nie będzie spływać ale jak na razie na upały się nie zapowiada

- YaHooo
- Guru bezprzewodowy
To superkemmil50 pisze:Straty sygnału nie zauważyłem, jakości łącza też

Raczej będziekemmil50 pisze:Ciekawy jestem tylko jak wazelina będzie zachowywać w lato na słońcu czy nie będzie spływać

Pozdrawiam YaHooo 

-
- Stały użytkownik forum
Minęły już prawie 3 tygodnie a ja wciąż nie zauważyłem spadku zasięgu- czyli wazelina coś pomogła bo zazwyczaj po takim czasie zasięg spadał o jakieś 10-15% -musiałem rozbierać antenkę i ją polerować. 

- YaHooo
- Guru bezprzewodowy
kemmil50 dobrze wiedzieć 

Pozdrawiam YaHooo 

-
- Początkujący użytkownik forum
A co powiesz na klej na gorąco z pistoletu polany na promiennik?BliSki pisze:I dobrze się dowiedziałeś.
Różne sposoby już czytałem aby uchronić się od tego problemu.
Przytoczę tu trzy z nich i który jest najlepszy a który najgorszy to się nie wypowiem.
1) pomalowanie lakierem elektroizolacyjnym do transformatorów.
2) posmarowanie silikonem.
3) posmarowanie smarem lub wazeliną techniczną.
Ja to już mam powiedzenia:
Nic na sile wszystko klejem (na goraco).
Wszystko zapięte na ostatni TRYT
[ Komentarz dodany przez: YaHooo: 2013-07-22, 17:53 ]
<a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=59341#59341">Panie i Panowie tniemy cytaty!</a>
Ostatnio zmieniony 2013-07-22, 16:53 przez djduke, łącznie zmieniany 1 raz.