Problem -> wifi i blokada łącza przez operatora.

Sieci bezprzewodowe w technologii 2.4 GHz i 5 GHz oraz usługi polskich operatorów WiFi / Wi-Max / HiperLAN, dyskusje o routerach.
Reklama: Szukasz dostawcy internetu? Sprawdź https://isp.today/pl/ ogólnoświatowy katalog dostawców internetu.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
NOTTI80
Specjalista bezprzewodowy-junior

Problem -> wifi i blokada łącza przez operatora.

Post autor: NOTTI80 »

Problem jest w sieci w WIFI. Niemożliwe jest wejście z pewnego numer IP wewnętrznego w sieci.
Internet został ograniczony z powodu

WIRUSA

(saser, blaster)

w celu usuniecia niedogodnosci prosimy o skontaktowanie sie z administratorem pod numerem telefonu XXX przy ponownej instalacji systemu prosimy pamietac aby Windows XP posiadal dodatek Service Pack 2 (SP2) w celu unikniecia w przyszlosci problemow z internetem.
EDIT: Modyfikacja tematu (uzupelnienie po ->)
(BliSki)
Awatar użytkownika
morion
Specjalista bezprzewodowy-senior

Re: Problem -> wifi i blokada łącza przez operatora.

Post autor: morion »

wyczyść kompa to ci go puszczą spowrotem ;)
admin pewnie widział że komp sieje dużą ilością pakietów na jakichś charakterystycznych potach więc ci zablokował...
jutro to dzis... tyle że jutro :)
Awatar użytkownika
MaxFM
Stary wyga bezprzewodowy

Post autor: MaxFM »

I ja tez tak robie. Masz za duzo pakietow wych. w stosunku do przychodzacych. Zazwyczaj to sprawa wirusa (ddos). A ten wir potrafi skutecznie zawalic siec. Jesli anty nie uleczy a ddos'ow zazwyczaj nie ulecza to tylko format i zanim podepniesz neta zarzuc sp2 i jakigos anty z firewallem. Zgłos adminowi i Cie odblokuje.
NOTTI80

morion pisze:wyczyść kompa to ci go puszczą spowrotem ;)
admin pewnie widział że komp sieje dużą ilością pakietów na jakichś charakterystycznych potach więc ci zablokował...
MaxFM pisze:I ja tez tak robie. Masz za duzo pakietow wych. w stosunku do przychodzacych. Zazwyczaj to sprawa wirusa (ddos). A ten wir potrafi skutecznie zawalic siec. Jesli anty nie uleczy a ddos'ow zazwyczaj nie ulecza to tylko format i zanim podepniesz neta zarzuc sp2 i jakigos anty z firewallem. Zgłos adminowi i Cie odblokuje.
Powiem tak zablokowany został numer wewnetrzny w sieci IP 192.168.0.XXX oparty na numerze zewnetrznym na bazie.
Jeśli zmienie IP zewnetrzny w sieci (np.sąsiada) to nie ma blokady.
Szadzik
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: Szadzik »

NOTTI80 pisze:Powiem tak zablokowany został numer wewnetrzny w sieci IP 192.168.0.XXX oparty na numerze zewnetrznym na bazie.
Jeśli zmienie IP zewnetrzny w sieci (np.sąsiada) to nie ma blokady.
Admin ma do Ciebie sprawę, np. z rachunkiem lub czymś takim więc tak Ci napisał. Skontaktuj się to się dowiesz co chodzi.

P.S. Nie zmieniaj koloru na niebieski bo się czytać nie da.
Back to the Future ;)
NOTTI80

Oj problem to on ma! Niedoszyć iż źle traktują klienta, nie wykonują reklamacji, nie przeszyłąja rachunków, rozwiązuja umową z bezzasadnych przyczyn to teraz na dodatek blokuje IP wirusami.
NOTTI80

Skoro zablokował mi IP a mogę wejśc z innego numeru IP wewnetrzengo w sieci i korzysztać z neta :-) Operator wydaję się niedoświadczonym w tym co robi :-)
Awatar użytkownika
morion

moze i nie wie wszystkiego o zabezpieczeniach sieci ale wie że masz zasyfiony komputer, a to źle świadczy o tobie a nie o nim...
NOTTI80

hmmm zaszyfiały komputer? dobre se, jak dotąd nie miałem i nie mam problemów z swoim kompem. Syfu w kompie nie mam, skanuje reguralnie specjalistycznymi programi, mam równiez SP2 wiecz...
A powiadam operator w dziwny sposób blokuje dostęp do internetu, ponieważ nie potrafi w inny sposób zablokować klienta.
Nadmieniam iż, dostęp z innego numeru wewnętrznego jest możliwy, a więc co mu stego przyjdzie ze będę korzystał z innego IP?
Do opereratora to ja nie będe się zgłaszał ponieważ, sprawa jest na drodzę urządowej w sprawie nieprawidłowego wypoiwedzenia umowy klientowi przez operatora. Więc umowa o świadczenie usług dawno wygasła, a operator zastanawiał się jak zablokować mi neta, jak dotąd nic mocznego nie wymyślił, tylko blkokuje dostęp wirusem na IP.
Awatar użytkownika
morion

jasne zmieniaj numer, a bedziesz działał na szkodę operatora i możesz go cmoknąć w tych twoich drogach urzędowych... współczuje mu takiego klienta
NOTTI80

morion pisze:jasne zmieniaj numer, a bedziesz działał na szkodę operatora i możesz go cmoknąć w tych twoich drogach urzędowych... współczuje mu takiego klienta
Słuchaj jak chcesz mi coś konkretnego powiedzieć to powiedź a nie dajesz jakieś głupie uwagi. Czy uważasz ze ktoś może być bez karny.

Lepiej mi powiedz co to znaczy i jak się tego <font color="#FF0000"><b>***Cenzura***</b></font> pozbyć!

WIRUSA

(saser, blaster)

w celu usuniecia niedogodnosci prosimy o skontaktowanie sie z administratorem pod numerem telefonu XXX przy ponownej instalacji systemu prosimy pamietac aby Windows XP posiadal dodatek Service Pack 2 (SP2) w celu unikniecia w przyszlosci problemow z internetem.
Awatar użytkownika
Jaco
Mistrz bezprzewodowy - moderator

Post autor: Jaco »

Wypadało by jednak tam pójść i wyjaśnić zaistniałą sprawę.To że ty jesteś wporządku możemy wieżyć tylko na słowo.Jak jest naprawdę wiesz sam.
NOTTI80

OK. Ale interesuje mnie jak się pozbyć tego czegoś.

WIRUSA

(saser, blaster)

Czy w/w wirus znajduję się u mnie na komputerze czy to jakaś blokada założona na serwerze operatora na danym IP?
Hmmm zagrożenia na swoim komputerze nie widze. Zeskanowałem programami antywirusowymi, i sprawdziłem miejsca lokalizacji tych wirusów ręcznie i nic nie znalazłem.
Hmmm format tu chyba nie potrzebny skoro to coś jest na ustawieniach mojego IP 192.168.0.XXX a jak korzystam z 192.168.0.YYY(sąsiada) to nie ma tego ograniczenia.
Awatar użytkownika
Jaco

NOTTI80 pisze:A powiadam operator w dziwny sposób blokuje dostęp do internetu, ponieważ nie potrafi w inny sposób zablokować klienta.
Więc umowa o świadczenie usług dawno wygasła, a operator zastanawiał się jak zablokować mi neta, jak dotąd nic mocznego nie wymyślił, tylko blkokuje dostęp wirusem na IP.
Czegoś tu nie rozumiem.Piszesz że ci blokuje.Dalej piszesz że zastanawia jak ci go zablokować.Jest tez tu mowa o wygaśnięciu umowy.
Nie ma umowy nie ma netu.A to że masz życzliwego sąsiada to już inna sprawa.
Wychodzi na to że jednak znalazł sposób na to aby cię skutecznie zablokować.
NOTTI80

Qrde czego nie rozumiesz!

Operator daje wypowiedzenie umowy.Po upływie prawie m-ca od od daty ustalonej na zaprzestanie świadczenia usług ogranicza dostęp do IP w dziwny sposób;
...ze niby co...

WIRUSA

(saser, blaster)

...ze niby mam...
wirusa (saser, blaster) na swoim kompie i sieje zagrożenie dla sieci?
...ze niby nie mam...
zainstalowanego dodatku Service Pack 2 (SP2)?
Awatar użytkownika
Jaco

NOTTI80 pisze:
WIRUSA
(saser, blaster)
Skąd masz taką informacje.Wyświetla ci się na ekranie monitora,dostałeś pocztą?Skoro nie masz z nim umowy to jak może swiadczyć tobie usługi.Ty raczej zamierzasz mieć ten net na lewo ale z tej sieci.Nad bezpieczeństwem całego interesu <font color="#FF00FF"><b>»»na pewno««</b></font> czuwa jakiś system który zapamietuje kto był,kto jest klientem.
Może nie jestem asem w swiecie netu radiowego ale dla przykładu jeśli nie zapłacę abonamentu to operator mi zablokuje jego dostep.
Ty za wszelką cenę chcesz złozyć winę na operatora.Skoro on sam rozwiązuje z toba umowe to musiałeś naruszyć jakis punkt regulaminu,umowy.Tak bez powodu to szczerze można w r..j dostać.
Operator daje wypowiedzenie umowy.Po upływie prawie m-ca od od daty ustalonej na zaprzestanie świadczenia usług
Skoro miesiąc upłynoł to co ty jeszcze chcesz.
NOTTI80

Tak, wyświetla mi się po wejściu na neta z moimi przydzielonymi ustawieniami dostępu do sieci.Umowę miałem tylko została ona rozwiązana w sposób nie prawidłowy i bezzasadny.
Nie naruszyłem żadnych przepisów regulaminu, natomiast operator wymigiwał się od wykonania złożonej przeze mnie reklamacji. Po długiej udręce oporatora, ten się wqrwia i przeszyła mi wypowiedzenie.
Wiec proszę zauważ, kto tu złamał regulamin.
Awatar użytkownika
morion

a nie masz przypadkiem w regulaminie że operator może rozwiązać z tobą umowę bez podania przyczyn lub z powodów technicznych?
skoro operator zerwał z tobą umowę to nie dziw że ci net nie działa, strona z komunikatem pojawia się dlatego że akurat tak ustawione jest powiadamianie kompów o blokadzie, poprostu operator nie ma kilku stron na różne ewentualności... jak dla mnie to teraz ty sie próbujesz włamać do jego sieci a to już leci przestepstwem... dla mnie EOT
Awatar użytkownika
Jaco

NOTTI80 pisze:Wiec proszę zauważ, kto tu złamał regulamin.
morion pisze: w regulaminie że operator może rozwiązać z tobą umowę bez podania przyczyn lub z powodów technicznych?....
jak dla mnie to teraz ty sie próbujesz włamać do jego sieci ...
Operator ma do tego prawo.Ja myślę że ty sobie wymysliłeś że skoro on zerwał z tobą umowę to należy ci się jakieś zadość uczynienie ze strony operatora.
Jedyne wyjście z sytuacji to rozmowa z operatorem i wyjasnienie sprawy.
Jak dla mnie to temat już zamkniety.
NOTTI80

Jaco wrzuć na lóz. Temat nie jest zwiażany z twoją dyskusją jaką poruszasz, a...

WIRUSA

(saser, blaster)

I chce wiedzieć co z tym fantem począć.
Awatar użytkownika
morion

czytaj uważniej ... napisałem o tym w ostatnim poscie
Awatar użytkownika
Jaco

Skoro już dwóch moderatorów proponwało ci sie udać do twojego operatora i wyjaśnić sprawę ja z resztą również to już nikt tu więcej niczego nie wymyśli.
NOTTI80

Do operatora to ja nie mam po co się udawać, ponieważ jest on nieobiektywny w stosunku do swych klientów.

Mam rozumieć ze operator założył blokadę na dane IP wewnętrzne w sieci i ograniczenie nie koniecznie jest spowodowane jak to pisze na wyświetlanej planszy (wirusem saser, blaster), jeśli to nie ten powód to co i w jak sposób zostało zablokowane IP.
MaxFM zasegórował; za dużo pakietów wychodzących. w stosunku do przychodzących. Zazwyczaj to sprawa wirusa (ddos). hmmm

Zastosowanie (wirusem saser, blaster) przeanalizowałem i wiem na czym polegają. Zbadałem także system pod tym względem nie znalazłem.Zablokowane mam również porty, które przepuszczają owe wirusy.
Przebadam jeszcze system pod względem wirusa (ddos).
A moze format i skuteczne zabezpieczenia?
Awatar użytkownika
MaxFM
Stary wyga bezprzewodowy

Post autor: MaxFM »

Spróbuj z formatem i postaw na nowo system, jak Ci nie odblokuje to zje***ka adminowi.
Awatar użytkownika
morion

a po co ma mu odblokowac skoro zerwał z nim umowe?
NOTTI80

Teraz tak z Mozilla Firefox nie mozna wejść w sieć wewnetrzną z zadnego numeru IP z serii 192.168.0.2-192.168.0.254.
Sieć wewnetrzna oparta na IP brama 192.168.0.1 i zewnetrznym numerze IP.
Natomiast IE nie łapie tylko IP kolegi 192.168.0.XXX. Natomiast z kzdego innego numeru IP 192.168.0.... mozna bez problemu wejść zmnieniając IP w ustawieniach karty.
Nierozumiem tego, skoro ze swojego IP 192.168.0.XXX w sieci wewnetrznej nie moze wejść nieraeguje ani Mozilla Firefox, ani IE. Natomiast Mozilla Firefox nie reaguja na zadne IP 192.168.0.... to czy oznacza, ze wszysty w sieci mają zablokowany dostęp z tej przeglądarki?
Szadzik
Mistrz bezprzewodowy

NOTTI80 pisze: I chce wiedzieć co z tym fantem począć.
Przestać kombinować i pójść do operatora i wyjaśnić sprawę.

My NIE POMAGAMY włamywać się do niczyjej sieci i od nikogo takie pomocy tu nie oczekuj.
Back to the Future ;)
NOTTI80

Szadzik kolego jak już się wypowiedziałeś na którymś tematów z forum czytuje;
Szadzik pisze:Jako, że nie jestem specjalistą od netu radiowego,...
proszę nie udzielaj takich komentarzy.
Nie chce się nigdzie włamać do żadnej sieci! Czytaj uważnie proszę to kto co pisze w postach Panie Moderatorze. A tak przy okazji, weź sobie zbadaj programem Network Stumbler jakie sieci masz w eterze. Sam zobaczysz ze większość WIFi pozostaje nie zabezpieczonymi sieciami i bez problemu możesz mieć neta za friko.
Ale nie o to mi chodzi w tym temacie.

Jak byś miał takiego operatora jak ja to tez byś chciał go zgnębić...! Czy ty rozumiesz ze on nie przyjmuje do wiadomości żadnych reklamacji!?
Szadzik
Mistrz bezprzewodowy

NOTTI80 pisze:Szadzik kolego jak już się wypowiedziałeś na którymś tematów z forum czytuje;
Szadzik pisze:Jako, że nie jestem specjalistą od netu radiowego,...
proszę nie udzielaj takich komentarzy.
Nie chce się nigdzie włamać do żadnej sieci! Czytaj uważnie proszę to kto co pisze w postach Panie Moderatorze. A tak przy okazji, weź sobie zbadaj programem Network Stumbler jakie sieci masz w eterze. Sam zobaczysz ze większość WIFi pozostaje nie zabezpieczonymi sieciami i bez problemu możesz mieć neta za friko.
Ale nie o to mi chodzi w tym temacie.

Jak byś miał takiego operatora jak ja to tez byś chciał go zgnębić...! Czy ty rozumiesz ze on nie przyjmuje do wiadomości żadnych reklamacji!?
1. Net Stumbler mi nie potrzebny, bo on wykrywa sieci WLAN, a nie sieć jaką ja mam. Mojej sieci nic nie wykrywa, bo do dostępu do niej potrzeba odpowiedzniego sprzętu, stalego IP i wszelkich innych ustawień. Głupot mi nie opowiadaj. NetStumblera to sobie mogę użyć, żeby sieci sąsiadów pooglądać. To, że sieć jest niezabezpieczona, nie znaczy, że każdy ma do niej dostęp.
Wystarczy ustawić filtrowanie adresów MAC i nikt z sieci nie skorzysta.

A że sieć, z której korzystam to nie wifi, to już kompletnie inna bajka.

Tyle by było nt. mojej niekompetencji, którą mi próbuujesz wykazać.

To, ze nie jestem specjalistą, nie znaczy, że jestem ciemniakiem.

A wracając do Twojej sprawy.

Jakby wszysko było jak trzeba, to by operator Cię nie blokował. Złożyłeś reklamację i wszcząłeś postępowanie to zaczekaj na wyniki i się wtedy domagaj, a póki co nie próbuj korzystać z sieci, za którą nie płacisz.
Ostatnio zmieniony 2007-02-20, 12:11 przez Szadzik, łącznie zmieniany 1 raz.
Back to the Future ;)
Awatar użytkownika
morion

Amen :D
ODPOWIEDZ