Rejestrator DVR + komputer + Modem USB

Pozostałe zagadnienia (sprzętowe i programowe), które nie pasują do powyższych kategorii np. optymalizacja łącza, liczniki danych, bezpieczeństwo w sieci, informacje podstawowe.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
RychuAkansas
Początkujący użytkownik forum

Rejestrator DVR + komputer + Modem USB

Post autor: RychuAkansas »

Witam, otóż mam rejestrator DVR gdzieś na wsi i pilnuje sprzętu który jest na działce. Mam też starego PCeta który mało mi się przydaje oraz modem USB ZTE626 bodajże z Orange.

Mam zamiar podłączyć rejestrator DVR pod kompa i do kompa podłączyć modem USB.
Chcę przez internet mieć podgląd czy mi czegoś z działki nie wynoszą, jak to zrobić?

Czytałem dużo o problemie lecz wszyscy co podłączali rejestratory to podłączali je pod routery lub ap i mieli raczej stały dostęp do neta. W kompie planuje postawić jakiś goły czysty system powyłączać wszystko co żre kb neta i ustawić żeby przy włączeniu kompa czy też przy zerwaniu połączenia łączyło się ponownie automatycznie i tym samym będę miał cały czas dostęp do internetu. Połączenie rejestrator - komp myślę że nie będzie jakiegoś problemu ale teraz pytanie jak to wszystko skonfigurować żeby rejestrator korzystał z internetu który jest w teorii dla kompa. Proszę o pomoc. tak, wiem o dydns. ;)
Problem uważam że jest ciekawy.

Z racji tego że wieś a moje miejsce zamieszkania jest oddalone w znacznej odległości chciałby mieć wszystko obmyślone i tylko pojechać na wieś założyć i skonfigurować wszystko wrócić do domu i sprawdzić.

EDIT
Forumowicze pomóżcie też nad wyborem operatora na karte do tego modemu. ja myślałem nad kartą play fresh (12gr/100kb ;O) bo zależy mi na małych kosztach miesięcznych. przez internet będę łączył się rzadko a jak już będę się łączył to obejrze parę klatek czy ktoś jest na działce czy nie i wyłącze. a to wszystko za 9 zł za rok.
Dobrze myślę? Inne oferty mają tańszy internet ale doładowania są drogie.
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

Re: Rejestrator DVR + komputer + Modem USB

Post autor: krystianb »

Na żądnego prepaida nie wbijesz się z zewnątrz, wszystkie porty wchodzące są zablokowane.

Trzeba było by napisać program który po odebraniu odpowiedniego smsa połączy się z internetem i dalej tunelem do Ciebie.
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
RychuAkansas

a może można wykorzystać aplikacje Team Viewer?! w ogóle pójdzie Team Viewer na prepaidzie? to zawsze jakieś rozwiązanie... chociaż lipne
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Post autor: Jo_gurt »

TV albo jakieś Hamachi mogłoby zadziałać, jednak oszczędne to to nie będzie. Tzn. modem musi być cały czas połączony z netem, a połączony komp zawsze coś wyśle/odbierze.
RychuAkansas

No już moja w tym głowa żeby komp był cały czas podłączony do neta i starał się nie brać kB dlatego czysty system bez zbędnych śmieci javy, aktualizacji antywira itd. Ważne że mówicie że to może zadziałać ale czy aby <font color="#FF00FF"><b>»»na pewno««</b></font>?! :D Wiem wiem nie przekonam się do póki sam nie spróbuje. Modem ma simlocka na Orange i zanim zainwestuje w zdjęcie smoka chyba spróbuje na jakiejś karcie z orandża. a podepne tak troszkę temat, da rade jakoś ściągnąć simlocka z ZTE MF626 oszczędzając przy tym $?
ODPOWIEDZ