Orange Free i CDMA
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
Orange Free i CDMA
Witam, sytuacja wygląda tak:
5 lat temu podpisałem umowę na Orenge Free (kiedy jeszcze nie istniało cdma) 2 lata temu przedłużyłem umowę(która kończy się w czerwcu tego roku). I tu moje pytanie jako iż korzystam z modemu Icon 255 i karty sim czy mogę kupić na własny koszt modem do CDMA i wymienić swoja kartę sim na kartę do modemu CDMA.
Dodam iż korzystam z Orange Free 59.
Chodzi mi o to ze dotychczas korzystałem z internetu poprzez EDGE, jest on bardzo wolny a wysokość pingu to się nawet filozofom nie śniła. Cdma jest w mojej okolicy.
5 lat temu podpisałem umowę na Orenge Free (kiedy jeszcze nie istniało cdma) 2 lata temu przedłużyłem umowę(która kończy się w czerwcu tego roku). I tu moje pytanie jako iż korzystam z modemu Icon 255 i karty sim czy mogę kupić na własny koszt modem do CDMA i wymienić swoja kartę sim na kartę do modemu CDMA.
Dodam iż korzystam z Orange Free 59.
Chodzi mi o to ze dotychczas korzystałem z internetu poprzez EDGE, jest on bardzo wolny a wysokość pingu to się nawet filozofom nie śniła. Cdma jest w mojej okolicy.
- wojteks
- *** Administrator ***
Re: Orange Free i CDMA
Musisz wymienić kartę SIM na dualną SIM/R-UIM i jeszcze żeby włączyli dla Ciebie CDMA. Mają to nowi klienci i przedłużający domyślnie włączone, nie wiem jak dla starszych klientów.Xarcin pisze: karty sim czy mogę kupić na własny koszt modem do CDMA i wymienić swoja kartę sim na kartę do modemu CDMA.
Nie pomagam na PW!
-
Okazało się ze umowa kończy mi sie w czerwcu, a więc 3 miesiące wcześniej mogę przedłużyć umowę, więc zaoszczędzę na modemie, dzięki za pomoc.
-
- Użytkownik forum
PAMIĘTAJ ja przedłużałem 2 miesiace przed zakonczeniem umowy a CDMA włączą dopiero jak wejdzie w życie nowa umowa a stara wygasnie sam tak miałem
[ Komentarz dodany przez: wojteks: 2011-02-18, 07:11 ]
<font color=orange>Poprawa pisowni.</font>

[ Komentarz dodany przez: wojteks: 2011-02-18, 07:11 ]
<font color=orange>Poprawa pisowni.</font>
Ostatnio zmieniony 2011-02-18, 07:10 przez kamill4566, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Użytkownik forum
Przedłużyłem umowę, mam teraz orange Free59 i dwa dni temu przysłali nowa kartę (CDMA). Umowa którą mam kończy się 8 marca a nowa taryfa ma być włączona 24 marca bo wtedy jest okres rozliczeniowy ale wczoraj stara karta została zablokowana i działa ta nowa. Czy to jest na tej starej taryfie czy na nowej?
Zamierzam kupić modem CDMA i nie wiem czy mogę już czy jeszcze mam czas.
Zamierzam kupić modem CDMA i nie wiem czy mogę już czy jeszcze mam czas.
-
- Użytkownik forum
Czyli CDMA też włącza ci 24 jak okres rozliczeniowy jest. Ja tak miałem ;-)
- antonio
może mi ktoś wyjaśnić ocb w tych usługach orange? bo już się pogubiłem,
obecnie mam orange free, zasięg edge 3 kreski, lipa, max pobieranie 24kb/s
kończy mi się umowa i chcę przedłużyć umowę, ale na orange freedom pro CDMA
limity, nocne ściąganie ble ble, teraz moje pytanie,
biorę cdma domowy, biorę axesstela 510 i wszystko smiga limit mam 3gb, 49zł jasne
ale o co chodzi z ta ofertą orange pro? mogę wziąć abo za 59zł w tym jakiś limit plus nocne ściąganie. modem adu data 770. czyli ta oferta chodziłaby mi na zasięgu edge? czy na cdma? czy cdma korzystam w dzień (limit) a w nocy ciągnę z edge? zgłupiałem i już nie mam pojęcia o co im chodzi
z góry dzięki za jakieś wyjaśnienie
obecnie mam orange free, zasięg edge 3 kreski, lipa, max pobieranie 24kb/s
kończy mi się umowa i chcę przedłużyć umowę, ale na orange freedom pro CDMA
limity, nocne ściąganie ble ble, teraz moje pytanie,
biorę cdma domowy, biorę axesstela 510 i wszystko smiga limit mam 3gb, 49zł jasne
ale o co chodzi z ta ofertą orange pro? mogę wziąć abo za 59zł w tym jakiś limit plus nocne ściąganie. modem adu data 770. czyli ta oferta chodziłaby mi na zasięgu edge? czy na cdma? czy cdma korzystam w dzień (limit) a w nocy ciągnę z edge? zgłupiałem i już nie mam pojęcia o co im chodzi

Ostatnio zmieniony 2011-02-22, 08:00 przez antonio, łącznie zmieniany 1 raz.
- trybun
- Specjalista bezprzewodowy-senior
Nie za bardzo jest co wyjaśniać, Masz dostęp do obydwu standardów przez całą dobę. I to jest o tyle dobre że gdy nawali coś w przekazie CDMA to nie jesteś pozbawiony dostępu do netu bo masz do dyspozycji jeszcze EDGE.antonio pisze: czyli ta oferta chodziłaby mi na zasięgu edge? czy na cdma? czy cdma »»korzystam«« w dzień (limit) a w nocy ciągnę z edge? zgłupiałem i już nie mam pojęcia o co im chodzi![]()
- antonio
To jest jasne, pytanie dotyczyło oferty orange,
czyt. czy jak wezmę ten abo za 59 zł (nie mam pojęcia czego on dotyczy czy cdma czy edge czy obu opcji) to będę mógł korzystać z cdma i ściągać bez limitów z cdma? czy te szczęśliwe godziny dotyczą tylko dostępu przez edge (w moim przypadku)
a zrezygnować chcę z orange free bo 2km od mojego domu postawili nadajnik CDMA

czyt. czy jak wezmę ten abo za 59 zł (nie mam pojęcia czego on dotyczy czy cdma czy edge czy obu opcji) to będę mógł korzystać z cdma i ściągać bez limitów z cdma? czy te szczęśliwe godziny dotyczą tylko dostępu przez edge (w moim przypadku)

- trybun
- Specjalista bezprzewodowy-senior
Dotyczy obu, to Ty sam wybierasz z czego chcesz korzystać w danej chwili , także w "szczęśliwych godzinach" obydwa pasma masz do dyspozycji. Dla Orange to wsio ryba z czego korzystasz.antonio pisze:To jest jasne, pytanie dotyczyło oferty orange,![]()
czyt. czy jak wezmę ten abo za 59 zł (nie mam pojęcia czego on dotyczy czy cdma czy edge czy obu opcji) to będę mógł korzystać z cdma i ściągać bez limitów z cdma? czy te szczęśliwe godziny dotyczą tylko dostępu przez edge (w moim przypadku)![]()
I słusznie postępujesz.
- antonio
to ja juz calkiem ich nie rozumiem odnosnie tych limitow, przeciez ta oferta jest lepsza od normlnej cdma, a drozsza tylko 10zl/miesiac. jedyna zaleta domowego jest tylko axesstel? O ile mozna to nazwac zaleta.
Moze ktos mi doradzi co lepiej wybrac
1. Cdma domowy, 49zl/msc na 30 miesiecy umowa, limit 6gb, axesstel 510 za 1pln, mam 2 kompy w domu, pc + netbook i fajnie by bylo nieprzelaczac usb tylko oba na raz smigaja
2. Ten mieszany, 59zl/msc na 30 miesiecy umowa, limit 4gb, w nocy brak limitu na cdma. adudata 770 za 50pln
na sieci gsm mi nie zalezy
cdma w godzinach 14-17 smiga 1.5mb
ps. Sorry za brak pl znakow ale pisze z telefonu
Moze ktos mi doradzi co lepiej wybrac
1. Cdma domowy, 49zl/msc na 30 miesiecy umowa, limit 6gb, axesstel 510 za 1pln, mam 2 kompy w domu, pc + netbook i fajnie by bylo nieprzelaczac usb tylko oba na raz smigaja
2. Ten mieszany, 59zl/msc na 30 miesiecy umowa, limit 4gb, w nocy brak limitu na cdma. adudata 770 za 50pln
na sieci gsm mi nie zalezy
cdma w godzinach 14-17 smiga 1.5mb
ps. Sorry za brak pl znakow ale pisze z telefonu
-
- Użytkownik forum
antonio, oczywiście, że to drugie.
Ja OFP wziąłem tylko na próbę, aby zobaczyć, jakie szybkości osiąga u mnie CDMA.
Teraz zrezygnuję z usługi i wezmę OF, aby mieć w nocy nielimitowany transfer. Bo co mi po 2,5mb z OFP, skoro przy limicie 3gb wyleci z kilka godzinek.
Ja OFP wziąłem tylko na próbę, aby zobaczyć, jakie szybkości osiąga u mnie CDMA.
Teraz zrezygnuję z usługi i wezmę OF, aby mieć w nocy nielimitowany transfer. Bo co mi po 2,5mb z OFP, skoro przy limicie 3gb wyleci z kilka godzinek.
- Brylant19
- Specjalista bezprzewodowy-junior
Zdecydowanie lepiej wziąć ORANGE FREE. Mozesz korzystac z CDMA i z GSM/UMTS. Ale Ciebie interesuje tylko CDMA wiec bedziesz z niego korzystal tak samo jak w taryfie Freedom Pro tyle ze z wiekszym limitem i ze szczęśliwymi godzinami. Nie ma tu żadnej filozofii. Podpisujesz umowe na FREE z modemem Anydata albo bierzesz bez modemu i z alledrogo kupujesz Axesstela.
[ Komentarz dodany przez: Sundance_kid: 2011-02-22, 14:36 ]
Dodanie spacji.
[ Komentarz dodany przez: Sundance_kid: 2011-02-22, 14:36 ]
Dodanie spacji.
Ostatnio zmieniony 2011-02-22, 14:34 przez Brylant19, łącznie zmieniany 1 raz.
- antonio
to teraz już wszystko jasne, tylko jeszcze pytanie w sprawie adu data i axesstela, co lepiej wybrać? brać adu potem pogonić na alledrogo i kupić axesstela? czy zostać z adu i jakoś inaczej sobie pod lapka skonfigurować neta?
EDIT: aha, a jak to jest z tym limitem na dzień? tzn. dostaję 6gb itp. ale na orange.pl w tabelce cen jest coś takiego "cena za 1 MB
po wykorzystaniu abonamentu" cena 5 gr.
Czyli jak przekroczę te 6gb o 500mb to zapłacę dodatkowo 25PLN
? bo w tym normalnym czegoś takiego nie ma, po prostu zwalnia łącze do 64kb/s (nie wiem do ilu, gdzieś tu wyczytałem różne wartości może ktoś podpowie) i spokój
EDIT: aha, a jak to jest z tym limitem na dzień? tzn. dostaję 6gb itp. ale na orange.pl w tabelce cen jest coś takiego "cena za 1 MB
po wykorzystaniu abonamentu" cena 5 gr.

- Brylant19
- Specjalista bezprzewodowy-junior
Zwalnia łącze, nic wiecej Ci nie nabije na rachunku. To cena 1 mb w usłudze "cala naprzód".
Orange LTE 800 2x ATK20 (~20km)
http://www.speedtest.net/android/1925801168.png
http://www.speedtest.net/android/1925801168.png
- antonio
czyli tą usługę włącza się dodatkowo? to jeszcze niech mi ktoś podpowie w sprawie tych modemów 
dzięki za info

dzięki za info