Orange Free i CDMA

SubForum obecnych i przyszłych użytkowników internetu w technologii CDMA - Centertel (Orange Freedom PRO), Sferia, Nordisk, Plus (CDMA2000 1xEVDO itd.)

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Xarcin
Początkujący użytkownik forum

Orange Free i CDMA

Post autor: Xarcin »

Witam, sytuacja wygląda tak:
5 lat temu podpisałem umowę na Orenge Free (kiedy jeszcze nie istniało cdma) 2 lata temu przedłużyłem umowę(która kończy się w czerwcu tego roku). I tu moje pytanie jako iż korzystam z modemu Icon 255 i karty sim czy mogę kupić na własny koszt modem do CDMA i wymienić swoja kartę sim na kartę do modemu CDMA.
Dodam iż korzystam z Orange Free 59.

Chodzi mi o to ze dotychczas korzystałem z internetu poprzez EDGE, jest on bardzo wolny a wysokość pingu to się nawet filozofom nie śniła. Cdma jest w mojej okolicy.
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Re: Orange Free i CDMA

Post autor: wojteks »

Xarcin pisze: karty sim czy mogę kupić na własny koszt modem do CDMA i wymienić swoja kartę sim na kartę do modemu CDMA.
Musisz wymienić kartę SIM na dualną SIM/R-UIM i jeszcze żeby włączyli dla Ciebie CDMA. Mają to nowi klienci i przedłużający domyślnie włączone, nie wiem jak dla starszych klientów.
Nie pomagam na PW!
Xarcin

Post autor: Xarcin »

Okazało się ze umowa kończy mi sie w czerwcu, a więc 3 miesiące wcześniej mogę przedłużyć umowę, więc zaoszczędzę na modemie, dzięki za pomoc.
kamill4566
Użytkownik forum

Post autor: kamill4566 »

PAMIĘTAJ ja przedłużałem 2 miesiace przed zakonczeniem umowy a CDMA włączą dopiero jak wejdzie w życie nowa umowa a stara wygasnie sam tak miałem :gwiazdki:

[ Komentarz dodany przez: wojteks: 2011-02-18, 07:11 ]
<font color=orange>Poprawa pisowni.</font>
Ostatnio zmieniony 2011-02-18, 07:10 przez kamill4566, łącznie zmieniany 1 raz.
szkura
Użytkownik forum

Post autor: szkura »

Przedłużyłem umowę, mam teraz orange Free59 i dwa dni temu przysłali nowa kartę (CDMA). Umowa którą mam kończy się 8 marca a nowa taryfa ma być włączona 24 marca bo wtedy jest okres rozliczeniowy ale wczoraj stara karta została zablokowana i działa ta nowa. Czy to jest na tej starej taryfie czy na nowej?
Zamierzam kupić modem CDMA i nie wiem czy mogę już czy jeszcze mam czas.
kamill4566
Użytkownik forum

Post autor: kamill4566 »

Czyli CDMA też włącza ci 24 jak okres rozliczeniowy jest. Ja tak miałem ;-)
Awatar użytkownika
antonio

Post autor: antonio »

może mi ktoś wyjaśnić ocb w tych usługach orange? bo już się pogubiłem,
obecnie mam orange free, zasięg edge 3 kreski, lipa, max pobieranie 24kb/s
kończy mi się umowa i chcę przedłużyć umowę, ale na orange freedom pro CDMA

limity, nocne ściąganie ble ble, teraz moje pytanie,
biorę cdma domowy, biorę axesstela 510 i wszystko smiga limit mam 3gb, 49zł jasne
ale o co chodzi z ta ofertą orange pro? mogę wziąć abo za 59zł w tym jakiś limit plus nocne ściąganie. modem adu data 770. czyli ta oferta chodziłaby mi na zasięgu edge? czy na cdma? czy cdma korzystam w dzień (limit) a w nocy ciągnę z edge? zgłupiałem i już nie mam pojęcia o co im chodzi :gwiazdki:
z góry dzięki za jakieś wyjaśnienie :super:
Ostatnio zmieniony 2011-02-22, 08:00 przez antonio, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
trybun
Specjalista bezprzewodowy-senior

Post autor: trybun »

antonio pisze: czyli ta oferta chodziłaby mi na zasięgu edge? czy na cdma? czy cdma »»korzystam«« w dzień (limit) a w nocy ciągnę z edge? zgłupiałem i już nie mam pojęcia o co im chodzi :gwiazdki:
z góry dzięki za jakieś wyjaśnienie :super:
Nie za bardzo jest co wyjaśniać, Masz dostęp do obydwu standardów przez całą dobę. I to jest o tyle dobre że gdy nawali coś w przekazie CDMA to nie jesteś pozbawiony dostępu do netu bo masz do dyspozycji jeszcze EDGE.
Awatar użytkownika
antonio

To jest jasne, pytanie dotyczyło oferty orange, ;)

czyt. czy jak wezmę ten abo za 59 zł (nie mam pojęcia czego on dotyczy czy cdma czy edge czy obu opcji) to będę mógł korzystać z cdma i ściągać bez limitów z cdma? czy te szczęśliwe godziny dotyczą tylko dostępu przez edge (w moim przypadku) :(

a zrezygnować chcę z orange free bo 2km od mojego domu postawili nadajnik CDMA
Awatar użytkownika
trybun
Specjalista bezprzewodowy-senior

Post autor: trybun »

antonio pisze:To jest jasne, pytanie dotyczyło oferty orange, ;)

czyt. czy jak wezmę ten abo za 59 zł (nie mam pojęcia czego on dotyczy czy cdma czy edge czy obu opcji) to będę mógł korzystać z cdma i ściągać bez limitów z cdma? czy te szczęśliwe godziny dotyczą tylko dostępu przez edge (w moim przypadku) :(

a zrezygnować chcę z orange free bo 2km od mojego domu postawili nadajnik CDMA
Dotyczy obu, to Ty sam wybierasz z czego chcesz korzystać w danej chwili , także w "szczęśliwych godzinach" obydwa pasma masz do dyspozycji. Dla Orange to wsio ryba z czego korzystasz.

I słusznie postępujesz.
Awatar użytkownika
antonio

to ja juz calkiem ich nie rozumiem odnosnie tych limitow, przeciez ta oferta jest lepsza od normlnej cdma, a drozsza tylko 10zl/miesiac. jedyna zaleta domowego jest tylko axesstel? O ile mozna to nazwac zaleta.

Moze ktos mi doradzi co lepiej wybrac
1. Cdma domowy, 49zl/msc na 30 miesiecy umowa, limit 6gb, axesstel 510 za 1pln, mam 2 kompy w domu, pc + netbook i fajnie by bylo nieprzelaczac usb tylko oba na raz smigaja
2. Ten mieszany, 59zl/msc na 30 miesiecy umowa, limit 4gb, w nocy brak limitu na cdma. adudata 770 za 50pln
na sieci gsm mi nie zalezy

cdma w godzinach 14-17 smiga 1.5mb
ps. Sorry za brak pl znakow ale pisze z telefonu
Polip
Użytkownik forum

Post autor: Polip »

antonio, oczywiście, że to drugie.
Ja OFP wziąłem tylko na próbę, aby zobaczyć, jakie szybkości osiąga u mnie CDMA.
Teraz zrezygnuję z usługi i wezmę OF, aby mieć w nocy nielimitowany transfer. Bo co mi po 2,5mb z OFP, skoro przy limicie 3gb wyleci z kilka godzinek.
Awatar użytkownika
Brylant19
Specjalista bezprzewodowy-junior

Post autor: Brylant19 »

Zdecydowanie lepiej wziąć ORANGE FREE. Mozesz korzystac z CDMA i z GSM/UMTS. Ale Ciebie interesuje tylko CDMA wiec bedziesz z niego korzystal tak samo jak w taryfie Freedom Pro tyle ze z wiekszym limitem i ze szczęśliwymi godzinami. Nie ma tu żadnej filozofii. Podpisujesz umowe na FREE z modemem Anydata albo bierzesz bez modemu i z alledrogo kupujesz Axesstela.

[ Komentarz dodany przez: Sundance_kid: 2011-02-22, 14:36 ]
Dodanie spacji.
Ostatnio zmieniony 2011-02-22, 14:34 przez Brylant19, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
antonio

to teraz już wszystko jasne, tylko jeszcze pytanie w sprawie adu data i axesstela, co lepiej wybrać? brać adu potem pogonić na alledrogo i kupić axesstela? czy zostać z adu i jakoś inaczej sobie pod lapka skonfigurować neta?

EDIT: aha, a jak to jest z tym limitem na dzień? tzn. dostaję 6gb itp. ale na orange.pl w tabelce cen jest coś takiego "cena za 1 MB
po wykorzystaniu abonamentu"
cena 5 gr. :dobani: Czyli jak przekroczę te 6gb o 500mb to zapłacę dodatkowo 25PLN :/ ? bo w tym normalnym czegoś takiego nie ma, po prostu zwalnia łącze do 64kb/s (nie wiem do ilu, gdzieś tu wyczytałem różne wartości może ktoś podpowie) i spokój
Awatar użytkownika
Brylant19
Specjalista bezprzewodowy-junior

Post autor: Brylant19 »

Zwalnia łącze, nic wiecej Ci nie nabije na rachunku. To cena 1 mb w usłudze "cala naprzód".
Orange LTE 800 2x ATK20 (~20km)
http://www.speedtest.net/android/1925801168.png
Awatar użytkownika
antonio

czyli tą usługę włącza się dodatkowo? to jeszcze niech mi ktoś podpowie w sprawie tych modemów :)

dzięki za info
ODPOWIEDZ