iPlus na OpenSUSE 11.3
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
iPlus na OpenSUSE 11.3
Dzień dobry!
Mam w abonamencie iPlusa 3GB miesięcznie oraz nielimitowane pobieranie od północy do południa.
Skonfigurowałem modem ExpressCard Huawei E800 HSDPA 7,2 na openSUSE 11.3 zgodnie z opisem ze strony http://portal.suse.pl/wiki/index.php/%C ... ie_z_iPlus .
Używam innego menadżera połączeń - załączam zrzuty ekranu. Pozostawiłem puste pole APN.
Mam kilka pytań.
1. Czy dane na stronie z instruktażem są w zupełności prawidłowe?
2. Nie zaczną być naliczane jakieś bajońskie opłaty przez pomyłkę?
3. Ponieważ nie ma wpisanego APN, to jaka nazwa jest wybierana?
4. Czy w ustawieniach należy cokolwiek jeszcze zmienić?
5. Czym różni się ta konfiguracja od wybieranej na Windowsie przez aplikację iPlus Manager?
Mam w abonamencie iPlusa 3GB miesięcznie oraz nielimitowane pobieranie od północy do południa.
Skonfigurowałem modem ExpressCard Huawei E800 HSDPA 7,2 na openSUSE 11.3 zgodnie z opisem ze strony http://portal.suse.pl/wiki/index.php/%C ... ie_z_iPlus .
Używam innego menadżera połączeń - załączam zrzuty ekranu. Pozostawiłem puste pole APN.
Mam kilka pytań.
1. Czy dane na stronie z instruktażem są w zupełności prawidłowe?
2. Nie zaczną być naliczane jakieś bajońskie opłaty przez pomyłkę?
3. Ponieważ nie ma wpisanego APN, to jaka nazwa jest wybierana?
4. Czy w ustawieniach należy cokolwiek jeszcze zmienić?
5. Czym różni się ta konfiguracja od wybieranej na Windowsie przez aplikację iPlus Manager?
- ra-v
- Mistrz bezprzewodowy
Re: iPlus na OpenSUSE 11.3
Ustawienia_IPv4.jpg - zmien na "Automatyczne, tylko adresy" i wpisz w serwery DNS "212.2.96.51, 212.2.96.52, 212.2.96.53, 212.2.96.54" lub "8.8.8.4, 8.8.8.8"
Komórkowe.jpg - wywal login i hasło, APN (jeśli nei kupiłeś prywatnego IP) to "www.plusgsm.pl". Nie sprawdzałem czy opcja "PIN" działa - wyłączyłem PIN telefonem.
Komórkowe.jpg - wywal login i hasło, APN (jeśli nei kupiłeś prywatnego IP) to "www.plusgsm.pl". Nie sprawdzałem czy opcja "PIN" działa - wyłączyłem PIN telefonem.
Internet 70GB/nolimit: Huawei E3372s-153+TP-LINK MR3420 v2
Telefon: Moto G 1gen / Lumia 625 / iPhone 4 / Nokia 6310i
-
Ustawienie APN "www.plusgsm.pl" powoduje, że nie można się wcale połączyć. Dostaję wtedy do /var/log/messages "Got failure code 100: Unknown error" - nie pojawia się w przypadku pozostawienia pustej wartości.
Resztę opcji zmieniłem zgodnie ze wskazówkami.
Już dawniej się łączyłem poprzez Linuxa i było w porządku bez ustawionego APN. Teraz jednak zaciekawiło mnie dodatkowo, czy nie ma możliwości, aby były naliczone przez pomyłkę jakieś dodatkowe opłaty?
Resztę opcji zmieniłem zgodnie ze wskazówkami.
Już dawniej się łączyłem poprzez Linuxa i było w porządku bez ustawionego APN. Teraz jednak zaciekawiło mnie dodatkowo, czy nie ma możliwości, aby były naliczone przez pomyłkę jakieś dodatkowe opłaty?
- ra-v
- Mistrz bezprzewodowy
Zmień jeszce numer na *99# i usuń PIN. Ja kot nie pomoze to może to być bug w NM - purl=https://wiki.ubuntu.com/DebuggingModemmanager/]KLIK[/url] - tylko że np. na modemie USB ZTE to działa. Jak masz starszą wersję NM to uaktualnij wraz z systemem, jak nowszą to zainstaluj starszą. Jak nie ruszy a masz KDE pod ręka to spróbuj się połaczyć przez KPPP. W ostateczności konsolowym pppd.
Internet 70GB/nolimit: Huawei E3372s-153+TP-LINK MR3420 v2
-
Pewnie zostanę przy poprzednim numerze *99***1#, bo taki miałem w iPlus Managerze na Windowsie. Tego APNu może nie da się wpisać dlatego, że ***1 oznacza domyślne ustawienia z sieci i razem kolidują.
- YaHooo
- Guru bezprzewodowy
Nie za bardzo. Ta 1 oznacza profil wprowadzony za pomocą komendy:MistrzPodejrzeń pisze:Tego APNu może nie da się wpisać dlatego, że ***1 oznacza domyślne ustawienia z sieci i razem kolidują.
AT+CGDCONT=1,"IP","internet"
Jeśli sobie ustawisz profil 2-gi:
AT+CGDCONT=2,"IP","internet"
wtedy będziesz się łączyć za pomocą numeru:
*99***2#
Pozdrawiam YaHooo 
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)

> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)