OFP i OF: MV510VR vs ADU 635W
Moderator: Moderatorzy
-
- Użytkownik forum
OFP i OF: MV510VR vs ADU 635W
Witam
Po kilku latach męki z EDGE w iPlusie postanowiłem wypróbować CDMA w orange. Aby zobaczyć, jakie to będzie miało u mnie osiągi, podpisałem umowię na Orange Freedom Pro na próbę.
Wynikami jestem BARDZO pozytywnie zaskoczony. Tu przykłady szybkości:
http://www.speedtest.pl/results/18294844.jpg
http://www.speedtest.net/result/1166562659.png
Realny transfer w nocy również utrzymuje się powyżej 300Kb/s. Takie prędkości zadowalają mnie w pełni.
Oczywiście jest jeden problem- z limitem 3gb nie ma szans, aby z tej szybkości skorzystać i cokolwiek ściągnąć.
Już prędzej planowałem, że jeśli OFP się spisze, to wezmę Orange Free 59, aby mieć Szczęśliwe Godziny z nielimitowanym transferem. I tu pojawia się moje pytanie:
Będę musiał wziąć Any DATA ADU - 635W (za złotówkę przy umowie 36msc). W związku z tym chciałbym się upewnić:
Czy między tym routerem, a modem nie ma większych różnic jeśli chodzi o transfery? Czy na ADU635W również będę miał takie osiągi jak z obecnym mv510vr?
Po kilku latach męki z EDGE w iPlusie postanowiłem wypróbować CDMA w orange. Aby zobaczyć, jakie to będzie miało u mnie osiągi, podpisałem umowię na Orange Freedom Pro na próbę.
Wynikami jestem BARDZO pozytywnie zaskoczony. Tu przykłady szybkości:
http://www.speedtest.pl/results/18294844.jpg
http://www.speedtest.net/result/1166562659.png
Realny transfer w nocy również utrzymuje się powyżej 300Kb/s. Takie prędkości zadowalają mnie w pełni.
Oczywiście jest jeden problem- z limitem 3gb nie ma szans, aby z tej szybkości skorzystać i cokolwiek ściągnąć.
Już prędzej planowałem, że jeśli OFP się spisze, to wezmę Orange Free 59, aby mieć Szczęśliwe Godziny z nielimitowanym transferem. I tu pojawia się moje pytanie:
Będę musiał wziąć Any DATA ADU - 635W (za złotówkę przy umowie 36msc). W związku z tym chciałbym się upewnić:
Czy między tym routerem, a modem nie ma większych różnic jeśli chodzi o transfery? Czy na ADU635W również będę miał takie osiągi jak z obecnym mv510vr?
-
- Mistrz bezprzewodowy
Re: OFP i OF: MV510VR vs ADU 635W
Sprzedają go jeszcze? Czy 3 lata to nie jest za długi termin?Polip pisze:Będę musiał wziąć Any DATA ADU - 635W (za złotówkę przy umowie 36msc).
Powinny być takie same.Polip pisze:Czy między tym routerem, a modem nie ma większych różnic jeśli chodzi o transfery? Czy na ADU635W również będę miał takie osiągi jak z obecnym mv510vr?
-
- Użytkownik forum
Witam
A jak dział Ci w dzień też taka sama prędkość bo jak widzę to testy były robione po godzinie 12 w nocy więc wtedy BTS nie są obciążone. I nie ufałbym za bardzo tym speedtestom. Spróbuj pobrać jakiś plik w godzinach od 14-17 i od 17-21 i wtedy zobacz jakie masz transfery. Pozdrawiam 

-
- Użytkownik forum
W dzień jest słabiej, około 1 - 1,5mb/s ale kompletnie mi to nie przeszkadza, ponieważ przeglądać strony mogę z tym i tak bez problemów, a ściągać większe pliki mam zamiar jedynie w nocy gdy będę miał nielimitowany transfer.
I nowy okres rozliczeniowy w OFP jest od 26.02? Ponieważ 3dni temu wziąłem OFP na próbę, chciałem jeszcze trochę potestować i przy okazji zjechać cały limit, a tu mi przyszedł sms od Orange, że do 26.02 pozostało 123MB danych. A całego limitu nie zmarnowałem jeszcze na pewno
więc pewnie nie miałem 3gb
W ofercie jest jeszcze any data ADU - 770, ale do niego musiałbym dopłacić 149zł. Warto?ryba825 pisze:Sprzedają go jeszcze?
I nowy okres rozliczeniowy w OFP jest od 26.02? Ponieważ 3dni temu wziąłem OFP na próbę, chciałem jeszcze trochę potestować i przy okazji zjechać cały limit, a tu mi przyszedł sms od Orange, że do 26.02 pozostało 123MB danych. A całego limitu nie zmarnowałem jeszcze na pewno

- Patryk
- Guru bezprzewodowy
No nie tak do końca.ryba825 pisze:Powinny być takie same.
Gdy się używa tylko anteny wbudowanej w ADU, to osiągi są gorsze od Axesstela.
Używałem ADU-500A (różnicy wielkiej pomiędzy nim a 635WA nie powinno być) i MV400 - ten pierwszy potrafił zgubić zasięg w miejscu, w którym Axesstel trzymał jeszcze jedną, dwie "kreski" i z biedą dało się korzystać z netu.
Cóż, wymiary anten robią swoje, szczególnie w 450 MHz.
-
- Użytkownik forum
Patryk, no to trochę mnie zmartwiłeś i teraz sam nie wiem, co zrobić.
Jak na razie OFP z Axesstelem odpowiada mi w pełni, ani razu nie zerwało mi jeszcze łącza, pingi bardzo dobre, transfery też, zasięg pokazuje się na max kresek. Gorzej, jeśli po przesiadce na ADU aż tak różowo nie będzie
Ew. może kupiłbym prywatnie tego mv510vr, ale nawet na allegro nie widzę żadnego aktualnie, a nowy wiadomo ile kosztuje.
Jak na razie OFP z Axesstelem odpowiada mi w pełni, ani razu nie zerwało mi jeszcze łącza, pingi bardzo dobre, transfery też, zasięg pokazuje się na max kresek. Gorzej, jeśli po przesiadce na ADU aż tak różowo nie będzie

Ew. może kupiłbym prywatnie tego mv510vr, ale nawet na allegro nie widzę żadnego aktualnie, a nowy wiadomo ile kosztuje.
- Patryk
- Guru bezprzewodowy
Jeżeli nie masz problemów z zasięgiem to pewnie wielkiej różnicy nie będzie, jeśli w ogóle.Polip pisze:Gorzej, jeśli po przesiadce na ADU aż tak różowo nie będzie
Tak jak napisałem - moje doświadczenia były prowadzone w warunkach bardzo kiepskiego sygnału.
-
- Mistrz bezprzewodowy
Na podstawie osiągów stwierdziłem, żePatryk pisze:Gdy się używa tylko anteny wbudowanej w ADU, to osiągi są gorsze od Axesstela.
więc większej różnicy nie powinno być.Polip pisze:zasięg pokazuje się na max kresek.
To jest nowsza wersja ADU635WA. Ponoć lepsza, nie wiem czy na pewno, bo nie testowałem.Polip pisze:W ofercie jest jeszcze any data ADU - 770, ale do niego musiałbym dopłacić 149zł. Warto?
Tak jak napisał Patryk, różnicy w osiągach przy maksymalnym zasięgu być nie powinno.Polip pisze:Gorzej, jeśli po przesiadce na ADU aż tak różowo nie będzie
Ile masz masz kilometrów do BTS CDMA?
- Brylant19
- Specjalista bezprzewodowy-junior
Polecam kupic Axesstela 410 na allegro (ok 200zl) i wziac to Free bez modemu na 12 miesiecy a nie pchac sie w umowy na 3lata bo to troche w obecnym czasie strzal w kolano.
Orange LTE 800 2x ATK20 (~20km)
http://www.speedtest.net/android/1925801168.png
http://www.speedtest.net/android/1925801168.png
-
- Guru bezprzewodowy
Podstawowa różnica w porównaniu do 635WA to HSPA.Polip pisze:W ofercie jest jeszcze any data ADU - 770, ale do niego musiałbym dopłacić 149zł. Warto?
Jeśli masz zamiar korzystać tylko z CDMA, to nie warto dopłacać.
Jeśli możesz być w zasięgu 3G, to warto mieć HSPA zamiast HSDPA.
-
- Użytkownik forum
Niestety okazało się, że 635 nie jest już sprzedawany- jedyną alternatywą pozostaje 770, a do niego będę musiał dopłacić 149zł nawet przy umowie na 36 miesięcy 

-
- Użytkownik forum
Złożyłem dziś zamówienie na stronie orange na Orange Free 59, umowa 3letnia z modemem ADU770.
Jednak na maila przyszła mi następująca wiadomość:
"Witaj,
Przykro nam, ale nie mozemy zrealizowac Twojego zamowienia zlozonego w Sklepie Orange.pl. Mozesz skorzystac z oferty abonamentowej pod warunkiem wplaty depozytu. Zapraszamy do salonu Orange."
Nie rozumiem, dlaczego zamówienie nie zostało przyjęte? Nawet nie ma podanego powodu, miał ktoś podobny przypadek?
Jednak na maila przyszła mi następująca wiadomość:
"Witaj,
Przykro nam, ale nie mozemy zrealizowac Twojego zamowienia zlozonego w Sklepie Orange.pl. Mozesz skorzystac z oferty abonamentowej pod warunkiem wplaty depozytu. Zapraszamy do salonu Orange."
Nie rozumiem, dlaczego zamówienie nie zostało przyjęte? Nawet nie ma podanego powodu, miał ktoś podobny przypadek?
- wojteks
- *** Administrator ***
Nie miałeś jakichś zaległych płatności u innych operatorów? Nie jesteś wpisany na jakieś listy dłużników?Polip pisze:Nie rozumiem, dlaczego zamówienie nie zostało przyjęte?
Nie musi być, system uznał że nie dostaniesz abonamentu bez wpłaty kaucji. W celu wyjaśnienia musisz udać się do salonu.Polip pisze:Nawet nie ma podanego powodu
Nie pomagam na PW!
-
- Użytkownik forum
Nie, umowa z Iplusem skończyła mi się i jej nie przedłużyłem.wojteks pisze:Nie miałeś jakichś zaległych płatności u innych operatorów? Nie jesteś wpisany na jakieś listy dłużników?
Natomiast wczoraj w salonie zrezygnowałem z OFP, które wziąłem na próbę. Podpisałem zerwanie umowy, dostałem pieniądze za modem itd. Ale przecież za zrezygnowanie z OFP chyba nie powinno być żadnych konsekwencji?
(OFP wziąłem na próbę tylko po to, aby sprawdzić, jaki jest u mnie zasięg CDMA).
- wojteks
- *** Administrator ***
I nie ma. Tylko system prosi o wizytę w salonie i wpłatę kaucji.Polip pisze:Ale przecież za zrezygnowanie z OFP chyba nie powinno być żadnych konsekwencji?
Nie pomagam na PW!
-
- Użytkownik forum
Samo to jest już dla mnie jakąś formą dziwnych konsekwencji.wojteks pisze:Tylko system prosi o wizytę w salonie i wpłatę kaucji.
Czym jest właściwie ta kaucja, ile wynosi i dlaczego osoba, która testowała usługę musi ją zapłacić?
- wojteks
- *** Administrator ***
Zabezpieczeniem na poczet przewidywanych niezapłaconych rachunków.Polip pisze:Czym jest właściwie ta kaucja,
Salon odpowie na to pytanie.Polip pisze:ile wynosi
Może jest inna przyczyna, salon też na to pytanie odpowie.Polip pisze:dlaczego osoba, która testowała usługę musi ją zapłacić?
Nie pomagam na PW!