OFP i OF: MV510VR vs ADU 635W

SubForum obecnych i przyszłych użytkowników internetu w technologii CDMA - Centertel (Orange Freedom PRO), Sferia, Nordisk, Plus (CDMA2000 1xEVDO itd.)

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Polip
Użytkownik forum

OFP i OF: MV510VR vs ADU 635W

Post autor: Polip »

Witam
Po kilku latach męki z EDGE w iPlusie postanowiłem wypróbować CDMA w orange. Aby zobaczyć, jakie to będzie miało u mnie osiągi, podpisałem umowię na Orange Freedom Pro na próbę.
Wynikami jestem BARDZO pozytywnie zaskoczony. Tu przykłady szybkości:
http://www.speedtest.pl/results/18294844.jpg
http://www.speedtest.net/result/1166562659.png

Realny transfer w nocy również utrzymuje się powyżej 300Kb/s. Takie prędkości zadowalają mnie w pełni.
Oczywiście jest jeden problem- z limitem 3gb nie ma szans, aby z tej szybkości skorzystać i cokolwiek ściągnąć.

Już prędzej planowałem, że jeśli OFP się spisze, to wezmę Orange Free 59, aby mieć Szczęśliwe Godziny z nielimitowanym transferem. I tu pojawia się moje pytanie:
Będę musiał wziąć Any DATA ADU - 635W (za złotówkę przy umowie 36msc). W związku z tym chciałbym się upewnić:
Czy między tym routerem, a modem nie ma większych różnic jeśli chodzi o transfery? Czy na ADU635W również będę miał takie osiągi jak z obecnym mv510vr?
ryba825
Mistrz bezprzewodowy

Re: OFP i OF: MV510VR vs ADU 635W

Post autor: ryba825 »

Polip pisze:Będę musiał wziąć Any DATA ADU - 635W (za złotówkę przy umowie 36msc).
Sprzedają go jeszcze? Czy 3 lata to nie jest za długi termin?
Polip pisze:Czy między tym routerem, a modem nie ma większych różnic jeśli chodzi o transfery? Czy na ADU635W również będę miał takie osiągi jak z obecnym mv510vr?
Powinny być takie same.
dadamczuk2
Użytkownik forum

Post autor: dadamczuk2 »

Witam :) A jak dział Ci w dzień też taka sama prędkość bo jak widzę to testy były robione po godzinie 12 w nocy więc wtedy BTS nie są obciążone. I nie ufałbym za bardzo tym speedtestom. Spróbuj pobrać jakiś plik w godzinach od 14-17 i od 17-21 i wtedy zobacz jakie masz transfery. Pozdrawiam :)
Polip
Użytkownik forum

W dzień jest słabiej, około 1 - 1,5mb/s ale kompletnie mi to nie przeszkadza, ponieważ przeglądać strony mogę z tym i tak bez problemów, a ściągać większe pliki mam zamiar jedynie w nocy gdy będę miał nielimitowany transfer.
ryba825 pisze:Sprzedają go jeszcze?
W ofercie jest jeszcze any data ADU - 770, ale do niego musiałbym dopłacić 149zł. Warto?

I nowy okres rozliczeniowy w OFP jest od 26.02? Ponieważ 3dni temu wziąłem OFP na próbę, chciałem jeszcze trochę potestować i przy okazji zjechać cały limit, a tu mi przyszedł sms od Orange, że do 26.02 pozostało 123MB danych. A całego limitu nie zmarnowałem jeszcze na pewno :hyhy: więc pewnie nie miałem 3gb
Awatar użytkownika
Patryk
Guru bezprzewodowy

Post autor: Patryk »

ryba825 pisze:Powinny być takie same.
No nie tak do końca.
Gdy się używa tylko anteny wbudowanej w ADU, to osiągi są gorsze od Axesstela.
Używałem ADU-500A (różnicy wielkiej pomiędzy nim a 635WA nie powinno być) i MV400 - ten pierwszy potrafił zgubić zasięg w miejscu, w którym Axesstel trzymał jeszcze jedną, dwie "kreski" i z biedą dało się korzystać z netu.
Cóż, wymiary anten robią swoje, szczególnie w 450 MHz.
Polip
Użytkownik forum

Patryk, no to trochę mnie zmartwiłeś i teraz sam nie wiem, co zrobić.
Jak na razie OFP z Axesstelem odpowiada mi w pełni, ani razu nie zerwało mi jeszcze łącza, pingi bardzo dobre, transfery też, zasięg pokazuje się na max kresek. Gorzej, jeśli po przesiadce na ADU aż tak różowo nie będzie :/
Ew. może kupiłbym prywatnie tego mv510vr, ale nawet na allegro nie widzę żadnego aktualnie, a nowy wiadomo ile kosztuje.
Awatar użytkownika
Patryk
Guru bezprzewodowy

Post autor: Patryk »

Polip pisze:Gorzej, jeśli po przesiadce na ADU aż tak różowo nie będzie
Jeżeli nie masz problemów z zasięgiem to pewnie wielkiej różnicy nie będzie, jeśli w ogóle.
Tak jak napisałem - moje doświadczenia były prowadzone w warunkach bardzo kiepskiego sygnału.
ryba825
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: ryba825 »

Patryk pisze:Gdy się używa tylko anteny wbudowanej w ADU, to osiągi są gorsze od Axesstela.
Na podstawie osiągów stwierdziłem, że
Polip pisze:zasięg pokazuje się na max kresek.
więc większej różnicy nie powinno być.
Polip pisze:W ofercie jest jeszcze any data ADU - 770, ale do niego musiałbym dopłacić 149zł. Warto?
To jest nowsza wersja ADU635WA. Ponoć lepsza, nie wiem czy na pewno, bo nie testowałem.
Polip pisze:Gorzej, jeśli po przesiadce na ADU aż tak różowo nie będzie
Tak jak napisał Patryk, różnicy w osiągach przy maksymalnym zasięgu być nie powinno.

Ile masz masz kilometrów do BTS CDMA?
Awatar użytkownika
Brylant19
Specjalista bezprzewodowy-junior

Post autor: Brylant19 »

Polecam kupic Axesstela 410 na allegro (ok 200zl) i wziac to Free bez modemu na 12 miesiecy a nie pchac sie w umowy na 3lata bo to troche w obecnym czasie strzal w kolano.
Orange LTE 800 2x ATK20 (~20km)
http://www.speedtest.net/android/1925801168.png
marens
Guru bezprzewodowy

Post autor: marens »

Polip pisze:W ofercie jest jeszcze any data ADU - 770, ale do niego musiałbym dopłacić 149zł. Warto?
Podstawowa różnica w porównaniu do 635WA to HSPA.
Jeśli masz zamiar korzystać tylko z CDMA, to nie warto dopłacać.
Jeśli możesz być w zasięgu 3G, to warto mieć HSPA zamiast HSDPA.
Polip
Użytkownik forum

Niestety okazało się, że 635 nie jest już sprzedawany- jedyną alternatywą pozostaje 770, a do niego będę musiał dopłacić 149zł nawet przy umowie na 36 miesięcy :dobani:
Polip
Użytkownik forum

Złożyłem dziś zamówienie na stronie orange na Orange Free 59, umowa 3letnia z modemem ADU770.
Jednak na maila przyszła mi następująca wiadomość:
"Witaj,
Przykro nam, ale nie mozemy zrealizowac Twojego zamowienia zlozonego w Sklepie Orange.pl. Mozesz skorzystac z oferty abonamentowej pod warunkiem wplaty depozytu. Zapraszamy do salonu Orange."
Nie rozumiem, dlaczego zamówienie nie zostało przyjęte? Nawet nie ma podanego powodu, miał ktoś podobny przypadek?
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

Polip pisze:Nie rozumiem, dlaczego zamówienie nie zostało przyjęte?
Nie miałeś jakichś zaległych płatności u innych operatorów? Nie jesteś wpisany na jakieś listy dłużników?
Polip pisze:Nawet nie ma podanego powodu
Nie musi być, system uznał że nie dostaniesz abonamentu bez wpłaty kaucji. W celu wyjaśnienia musisz udać się do salonu.
Nie pomagam na PW!
Polip
Użytkownik forum

wojteks pisze:Nie miałeś jakichś zaległych płatności u innych operatorów? Nie jesteś wpisany na jakieś listy dłużników?
Nie, umowa z Iplusem skończyła mi się i jej nie przedłużyłem.
Natomiast wczoraj w salonie zrezygnowałem z OFP, które wziąłem na próbę. Podpisałem zerwanie umowy, dostałem pieniądze za modem itd. Ale przecież za zrezygnowanie z OFP chyba nie powinno być żadnych konsekwencji?
(OFP wziąłem na próbę tylko po to, aby sprawdzić, jaki jest u mnie zasięg CDMA).
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Polip pisze:Ale przecież za zrezygnowanie z OFP chyba nie powinno być żadnych konsekwencji?
I nie ma. Tylko system prosi o wizytę w salonie i wpłatę kaucji.
Nie pomagam na PW!
Polip
Użytkownik forum

wojteks pisze:Tylko system prosi o wizytę w salonie i wpłatę kaucji.
Samo to jest już dla mnie jakąś formą dziwnych konsekwencji.
Czym jest właściwie ta kaucja, ile wynosi i dlaczego osoba, która testowała usługę musi ją zapłacić?
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Polip pisze:Czym jest właściwie ta kaucja,
Zabezpieczeniem na poczet przewidywanych niezapłaconych rachunków.
Polip pisze:ile wynosi
Salon odpowie na to pytanie.
Polip pisze:dlaczego osoba, która testowała usługę musi ją zapłacić?
Może jest inna przyczyna, salon też na to pytanie odpowie.
Nie pomagam na PW!
ODPOWIEDZ