[EdiMax AR-7284WnA] Brak synchronizacji Netia (Łącza TP)

Sieci bezprzewodowe w technologii 2.4 GHz i 5 GHz oraz usługi polskich operatorów WiFi / Wi-Max / HiperLAN, dyskusje o routerach.
Reklama: Szukasz dostawcy internetu? Sprawdź https://isp.today/pl/ ogólnoświatowy katalog dostawców internetu.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
kg666
Początkujący użytkownik forum

[EdiMax AR-7284WnA] Brak synchronizacji Netia (Łącza TP)

Post autor: kg666 »

Nabyłem parę dni temu Router ADSL AR-7284WnA (Firmware 1.0.3).
Problemem jest brak synchronizacji łącza.
Dioda ADSL miga. Problem zgłosiłem do Netii. Przez parę dni biedzili się z tym problemem i stwierdzili, że ten router nie nadaje się do podziału ich łącza.
Trochę mnie to zdziwiło, gdyż sprzedawca zarzekał się, że sprzęt będzie odpowiedni.
W czasie tych dni, kiedy próbowali usunąć usterkę przez parę godzin dioda ADSL świeciła stale na zielono, a dioda 'internet' na czerwono.

W konfiguracji stosowałem zarówno ustawienia dla Appendix A jak i Appendix B. Bez skutku.
Oto zrzut ekranu obecnych ustawień (które zalecił konsultant Netii).
(Kliknij aby powiększyć)
Obrazek
Po trzech dniach od zgłoszenia problemu przybył technik i wpiął do linii swój serwisowy router (Cisco jakieś) i zadziałało. Więc wina łącza/kabli odpada

Z góry dziękuję za wszelkie sugestie i porady.
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Re: [EdiMax AR-7284WnA] Brak synchronizacji Netia (Łącza TP)

Post autor: Jo_gurt »

Jesteś pewny ustawień VPI/VCI?
Jest gdzieś możliwość ustawienia modulacji, np w Advanced?
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

Sprawdź zamiast VCMUX opcję LLC

Jeżeli jesteś pewien że to router w wersji Annex A to co ma w "status" i zakładka adsl czy podobna?

Jak masz od kogo to pożycz inny router i sprawdź. Może być tak, że linia jest za słaba na Edimaxa a powiedzmy WAG54g2 czy jakiś Tp-Link będzie działał prawidłowo
Nie pomagam na PW!
kg666

Na początku chciałbym podziękować za szybki odzew.
Na oficjalnym forum firmy EdiMax od 2-óch tygodni totalna zlewka.

A więc:
Jo_gurt pisze:Jesteś pewny ustawień VPI/VCI?
Sprawdzałem obie możliwości.
Poza tym wg http://forum.edimax.pl/viewtopic.php?f=20&t=3
oraz konsultanta Netii poprawne wartości są takie jak na screenshoocie.
Jest gdzieś możliwość ustawienia modulacji, np w Advanced?
Obawiam się że nie ma. Nie dam głowy, ponieważ nie mam obecnie jak tego sprawdzić
wojteks pisze:Sprawdź zamiast VCMUX opcję LLC
sprawdzałem wszelkie możliwe kombinacje.
(http://forum.edimax.pl/viewtopic.php?f=20&t=3)
Jeżeli jesteś pewien że to router w wersji Annex A to co ma w "status" i zakładka adsl czy podobna?
Sprawdziłem parę losowych sklepów online, i ten model jest reklamowany jako sprzęt Annex A. Drugiej części pytania niestety nie rozumiem.
W status nie ma nic. Po prostu nie może zestawić połączenia.
Jak masz od kogo to pożycz inny router i sprawdź. Może być tak, że linia jest za słaba na Edimaxa a powiedzmy WAG54g2 czy jakiś Tp-Link będzie działał prawidłowo
Sęk w tym, że nie mam i będę musiał chyba kupić najpierw na allegro jakiś modem netii i podpiąć swojego starego TP-Linka.
Co do linii to dziękuję za sugestię. Nie znam się do końca na tych technologiach, ale serwisant wpinał swój serwisowy router Cisco, a tenże wyglądał o niebo bardziej profesjonalnie i skomplikowanie niż EdiMax i uzyskal połączenie.

Ogólnie chciałbym też dowiedzieć się od Was, czy teoretycznie ten router da radę obsłużyć łącze Netii na kablach TPSA. Może ktoś z Was ma taki sprzęt i net od tego dostawcy?
Jeżeli w teorii to powinno działać, to jeżeli nic nie wymyślę - będę próbował załatwić to znów przez zgłoszenie usterki.

Pozdrawiam

PS: Ogólnie sam mam utrudnioną możliwość sprawdzania i testowania :)
Jestem w tym uzależniony od...mojej kobiety :)
Z zawodu jestem kierowcą i większość czasu spędzam w aucie/za granicą.
Jak tylko wydaje mi się, że znalazłem w sieci jakieś rozwiązanie, to rozpoczynam na gg rozmowę z moją lubą i tłumacze jej co ma zmienić w panelu admina :)
Niemniej jednak postaramy się sprawdzić wszystkie Wasze porady i sugestie.
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

kg666 pisze:Drugiej części pytania niestety nie rozumiem
W zakładce "status" powinno być coś o adsl czy coś takiego, pokaż obrazek ale skoro adsl miga to znaczy że brak połączenia.

Czy ktoś ze znajomych ma np. neostradę żeby ten router sprawdzić u innego dostawcy?

Jak nic nie pomoże to zwrot (lepsza opcja) albo reklamacja do skutku.
Nie pomagam na PW!
kg666

Tak, na forum edimaxa też właśnie poruszano sprawę wyświetlania statusu, dokładnie już nie pamiętam co tam się wyświetlało, ale generalnie monit był o braku synchronizacji.

Znając życie po prostu będę musiał kupić modem i wpiąć starego TP-Linka.
Szkoda, bo chciałem mieć wszystko schludnie w jednym pudełeczku zamknięte (i wyżyłowałem 150zł za router).

Niemniej jednak chciałbym nadal się dowiedzieć od innych, czy ten model obsługuje takie łącze. Bo Netia (po ciężkich bojach telefonicznych, gdzie musiałem czasem 5 razy tłumaczyć coraz to innym konsultantom swój problem) się wypięła twierdząc, że ten model nie obsługuje tego łącza.
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

kg666 pisze:czy ten model obsługuje takie łącze
Sprzęt mało popularny, sprawdź jak radziłem u kogoś znajomego z neostradą. Miałem kiedyś problem z Draytekiem, 2 kolejne nie działały na linii gdzie Pentagram Cerberus ledwie utrzymywał połączenie a doskonale na tej samej linii zadziałał Linksys WAG200G.
kg666 pisze:i wyżyłowałem 150zł za router
Zwróć jako niezgodny z umową, nie działa. Nie daj się wrobić w reklamacje.
Nie pomagam na PW!
ODPOWIEDZ