Technologia LED

Zagadnienia dotyczące technice w szerokim tego pojęcia znaczeniu czyli luźne dyskusje o zagadnieniach technicznych ale nie związanych z główną tematyką forum, m.in, komputery, oprogramowanie, systemy operacyjne - techniczny Hyde-Park.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
mirek007
Początkujący użytkownik forum

Technologia LED

Post autor: mirek007 »

Co myślicie o technologii LED? Widziałem ostatnio pewien monitor LG LED w sklepie, taki duży 23 cali, zrobił na mnie wrażenie, jakość kolorów świetna.

Chcę sobie kupić duży nowoczesny monitor do salonu, taki wypasiony, ale nie wiem czy jeszcze czekać na coś nowszego, czy dokonać zakupu.
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Re: Technologia LED

Post autor: wojteks »

mirek007 pisze:Widziałem ostatnio pewien monitor LG LED w sklepie, taki duży 23 cali,
Kupiłem ostatnio Samsung BX2350, całkiem fajny sprzęt, obraz lepszy niż w klasycznych LCD CCFL. Czarny jest bardziej czarny a to ma znaczenie w wielu grach/filmach.
Niestety podłączenie dekodera cyfrowego z programem SD to porażka, kwadratowe piksele i marny obraz. Co innego to obraz HD (porównywałem na Eurosport HD i SD) widać róznicę przy HD. Inne kanały SD to dużo gorzej niż Eurosport SD.

Oczywiście grafika komputera musi obsługiwać 1920x1080 (pracować w Full HD), ma złacza DSUB, HDMIx2 i w zestawie jest kabel DVI-HDMI.
Nie pomagam na PW!
key
*Mistrz bezprzewodowy*

Post autor: key »

wojteks pisze: Czarny jest bardziej czarny a to ma znaczenie w wielu grach/filmach.
Mowisz ogolnikami. Stwierdzenie typu "skorka na pomaranczy jest bardziej szorstka niz na ziemniaku" ;)

Kontrast panela (maks transmisja/min transmisja) jest niezalezny od sposobu podswietlania. Przy bezposrednim podswietlaniu panela przy pomocy LED istnieje mozliwosc lokalnej modulacji jasnosci, przez co wzrasta glebokosc czerni.
Nie pomagam na PW.
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

key pisze:Mowisz ogolnikami.
Wiem, ale mówienie o sposobie działania nie zmienia odczucia przy oglądaniu obrazu.
key pisze:Przy bezposrednim podswietlaniu panela przy pomocy LED istnieje mozliwosc lokalnej modulacji jasnosci, przez co wzrasta glebokosc czerni.

Dla przeciętnego użytkownika oglądającego taki obraz czarny jest bardziej czarny a to jak/dlaczego się to dzieje nie ma znaczenia.
Nie pomagam na PW!
key
*Mistrz bezprzewodowy*

wojteks pisze:Dla przeciętnego użytkownika oglądającego taki obraz czarny jest bardziej czarny a to jak/dlaczego się to dzieje nie ma znaczenia.
Zgadza sie. Ale argumentacja: "mam czerwone buty, dobrze mi sie w nich chodzi, wiec wszystkie czerwone buty sa wygodne" jest do bani.
Nie pomagam na PW.
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

key pisze:Ale argumentacja:
Tu masz rację. Prawda jest taka, że należy iść do sklepu i porównać monitory różnych producentów LED i CCFL (tak jak buty, ale w monitorach będzie łatwiej bo mniejsza możliwość wyboru).
Nie pomagam na PW!
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

Post autor: krystianb »

wojteks pisze:że należy iść do sklepu i porównać monitory różnych producentów LED i CCFL
To też nic nie da, trzeba by iść i obejrzeć dokładnie ten model, który chce się kupić.
Ogólnie to monitory z podświetleniem LED są droższe, przez co są w nich lepszej jakości matryce.

Choć zdarzają się wyjątki: matryce 14,1" 1440x900 w dellach min E6400 (mizerny kontrast 150:1)
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
Maciek764
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: Maciek764 »

Niestety podłączenie dekodera cyfrowego z programem SD to porażka, kwadratowe piksele i marny obraz.
Bo jest bardzo duże skalowanie obrazu (PAL -> 1080p) + kompresja cyfrowa obrazu i jest kupa. A co do LEDów to są trwalsze niż CCFL i w droższych TVkach się raczej nie należy tego bać. Co innego np tanie matryce w laptopach - czasem są po prostu za jasne, za zimne i niektórych bolą od nich oczy. Ja osobiście wolałem CCFL w starym laptopie niż aktualne LEDy)
key
*Mistrz bezprzewodowy*

Maciek764 pisze: A co do LEDów to są trwalsze niż CCFL
Polemizowal bym ;)
krystianb pisze:Ogólnie to monitory z podświetleniem LED są droższe, przez co są w nich lepszej jakości matryce.
Pierwsza czesc ACK, druga nie. LEDy sa modne, przez co drozej sie sprzedaja.

BTW: CCFL nie sa zgodne z ROHS i w zasadzie nie powinny byc juz produkowane.
Nie pomagam na PW.
mirek007

Swoim gołym okiem porównałem CCFL i LED, w tej led obraz jest jakby jaśniejszy, bardziej kolorowy.

Maciek, ja uważam że przy jaśniejszym obrazie oczy mniej się męczą.

W tym samsungu, czas reakcji matrycy 2ms? standardowo widziałem ze jest 5ms, jakie to ma znaczenie? czy to widać?
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

mirek007 pisze: ja uważam że przy jaśniejszym obrazie oczy mniej się męczą.
To akurat zależy do czego, zawsze można przyciemnić, przy zbyt jasnym też się bardzo oczy męczą.
mirek007 pisze:, jakie to ma znaczenie? czy to widać?
2 a 5ms, nie wiem czy widać, nie mam z czym porównać, zresztą to już jest tak wyśrubowany parametr że w domu trudno to ocenić/zmierzyć.
Nie pomagam na PW!
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

mirek007 pisze:Maciek, ja uważam że przy jaśniejszym obrazie oczy mniej się męczą.
Bzdura, jasność ekranu musi być dostosowana do otoczenia. Porządne laptopy mają montowany czujnik oświetlenia. Jak po ciemku rozkręcisz jasność na max to raz dwa wzrok sobie popsujesz. Znów w jasnym pomieszczeniu/w pogodny dzień pod chmurką na ciemnym ekranie nic nie będzie widać.
mirek007 pisze:W tym samsungu, czas reakcji matrycy 2ms? standardowo widziałem ze jest 5ms, jakie to ma znaczenie? czy to widać?
To już zależy jak jest mierzone. Jedni producenci podają czasz grey to grey (on jest zawsze bardzo mały i zwykle nie mówi zbyt wiele o jakości matrycy) o wiele bardziej miarodajny jest czas black to white (czy tam odwrotnie) To jest dopiero faktyczny czas reakcji matrycy.
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Post autor: Jo_gurt »

wojteks pisze:zawsze można przyciemnić, przy zbyt jasnym też się bardzo oczy męczą.
Chyba, że nie można. W Y550 mam strasznie nędzną matrycę LED, którą musiałem przyciemniać software'owo w panelu nVidii, bo się na to patrzeć nie dało w innym otoczeniu niż pełne słońce.
mirek007

czyli w rezultacie nie ma co się kierować tym, że w tym monitorze jest 2ms a w drugim 5ms? czyli to mało istotne?

Ale podajecie skrajne przypadku do tej jasności :D, jak sobie zaświecę reflektor w oczy w ciemnym garaży to na pewno nie będę zadowolony.
key
*Mistrz bezprzewodowy*

mirek007 pisze:czyli w rezultacie nie ma co się kierować tym, że w tym monitorze jest 2ms a w drugim 5ms? czyli to mało istotne?
Oko ma bezwladnosc okolo 65 ms.
Nie pomagam na PW.
MAREKMAREK
Specjalista bezprzewodowy-junior

Post autor: MAREKMAREK »

No moja wypowiedź z tematem może ma mniej wspólnego, ale mile zaskoczył mnie telewizor plazmowy. Po włączeniu niemieckiego kanału z Astry ( tak, bo polskiemu TVP HD, czy Nsport HD to do niemieckich kanałów HD dużo brakuje jeszcze...) widać bardzo dobre intensywne kolory, czerń jest czernią, i jak piszą podobno nie ma efektu smużenia, chociaż takiego też nie dostrzegłem. No ale z tego co widzę to plazmy spycha się w sklepach gdzieś na bok, bo wiadomo, stare to :) i prądożerne, 42 cale - 250 W . Co do kolorów, grunt , to dobre ich ustawienie w menu tv. :)
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

key pisze:Oko ma bezwladnosc okolo 65 ms.
Ale to chyba w obrazach statycznych. W dynamicznych obraz staje się nieostry, przy zbyt kiepskiej matrycy.
mirek007 pisze:Ale podajecie skrajne przypadku do tej jasności , jak sobie zaświecę reflektor w oczy w ciemnym garaży to na pewno nie będę zadowolony.
Niestety niektóre matryce mają zbyt wysoki poziom minimalnej jasności. A na drugim końcu porządny lcd ma 300cd/m2 15" w nocy cały pokój oświetla.
key
*Mistrz bezprzewodowy*

Ale to chyba w obrazach statycznych.
Bezwladnosc jest bezwladnoscia. Dla kazdego obrazu.
krystianb pisze:W dynamicznych obraz staje się nieostry, przy zbyt kiepskiej matrycy.
Tu pojawia sie bezwladnosc LC. "Nieostrosc" to niedokladnosc wysterowania.

BTW: nie znam technologii ktora by w chwili obecnej dawala czas rzedu 2..5 ms. Tego typu wartosci mozna tylko pomierzyc w ostro zaostrzonych warunkach laboratoryjnych. Podobnie zreszta z kontrastem - realne sa wartosci 1:2000 perp. Wieksze tylko przy odpowiednio "dopracowanych" metodach pomiaru.
Nie pomagam na PW.
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Post autor: YaHooo »

key pisze:Bezwladnosc jest bezwladnoscia.
Wystarczy popatrzeć na obraz jaki ma TV. Masz tam odświeżanie 50Hz, co daje 20ms. I tu żadnego smużenia nie będzie widać. Dlatego moim zdaniem jeśli matryca będzie miała realny czas reakcji około 20ms to powinno być ok. Dalsze zmniejszanie tych wartości do 5, 2 czy jeszcze mniej po prostu nie ma sensu, bo oko i tak nie wychwyci takiej poprawy.
Pozdrawiam YaHooo :)
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
mirek007

Ale czy przypadkiem oko bardziej się nie męczy przy dłuższym czasie reakcji? Przeglądając monitory zauważyłem, że raczej mają 5ms.
key
*Mistrz bezprzewodowy*

mirek007 pisze:Ale czy przypadkiem oko bardziej się nie męczy przy dłuższym czasie reakcji?
Nie.
Nie pomagam na PW.
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

YaHooo pisze:Wystarczy popatrzeć na obraz jaki ma TV. Masz tam odświeżanie 50Hz, co daje 20ms.
No nie do końca, bo w przypadku CRT wyświetlanie obrazu trwa o wiele krócej, reszta czasu to ciemność. A co do czasów reakcji LCD to niestety zwykle są brane z sufitu.
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

krystianb pisze:No nie do końca, bo w przypadku CRT wyświetlanie obrazu trwa o wiele krócej, reszta czasu to ciemność.
Jednak oko raczej nie dostrzeże takiej zmiany. Ponieważ oko działa z matematycznego punktu widzenia jak układ całkujący (filtr dolnoprzepustowy) o dość dużej stałej czasowej. W wyniku czego można zauważyć tylko drobne fluktuacje natężenia światła. Objawia się to migotaniem obrazu.

Poza tym w kineskopach używane luminofory mają różne czasy poświaty. I tak R/B mają czas rzędu 0.1ms. natomiast G około 10ms. Mimo to człowiek nie dostrzega zmiany koloru obrazu.
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

YaHooo pisze:Jednak oko raczej nie dostrzeże takiej zmiany.
Problem pojawia się jak pojawiają się 2 obrazy nałożone na siebie. Co objawia się nieostrością obrazu.

No i czas reakcji tez nie jest porównywalny. Bo w kineskopach masz sygnał wyświetlania obrazu i potem on zanika. Znów w LCD można przyjąć, że klatka jest wyświetlana przez cały czas jej trwania i dopiero potem następuje wyświetlenie następnej. I to właśnie przez to jest problem z czasem reakcji.
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

krystianb pisze:Problem pojawia się jak pojawiają się 2 obrazy nałożone na siebie. Co objawia się nieostrością obrazu.
Nad tym akurat się nie zastanawiałem, jednak faktycznie w TV obraz jest wyświetlany jako 2 półobrazy. Być może jest tak jak mówisz.
krystianb pisze:Bo w kineskopach masz sygnał wyświetlania obrazu i potem on zanika.
To prawda, tylko ja to rozumiem tak. Jak napisałem luminofor ma czas poświaty max 10ms. Zatem można by przyjąć, że te 10ms jest czasem reakcji kineskopu. A tu nie widzę żadnego smużenia. I dlatego można przyjąć, że schodzenie poniżej 10ms w matrycach LCD to czysto praktyczny zabieg.

Co więcej czas reakcji LCD, to jest od pełnego czarnego, do pełnego białego. A moim zdaniem raczej mało kiedy obraz wyświetlany jest aż tak dynamiczny, że w czasie następnej klatki natężenie danej składowej koloru R, G czy B zmienia się z 0 do max, ewentualnie odwrotnie. A przy mniejszych zmianach matryca powinna szybciej reagować na zmiany.
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Post autor: ja.michal »

krystianb pisze:A co do czasów reakcji LCD to niestety zwykle są brane z sufitu.
Bo to zależy jaki jest podany czas reakcji. Z tego co wiem to są dwa. Gray to gray i black to white (chyba white).
key
*Mistrz bezprzewodowy*

YaHooo pisze:Co więcej czas reakcji LCD, to jest od pełnego czarnego, do pełnego białego.
Wysterowanie obrazu.Mierzona jest zmiana 10%-90% (ostatnio nawet 20%-80%) przy pelnym wysterowaniu.
YaHooo pisze:A przy mniejszych zmianach matryca powinna szybciej reagować na zmiany.
Jest wolniejsza. Trick z wysterowaniem 100%- 0% pozwala na przesterowanie (podawane sa napiecia na -50%..150%). Chcac osiagnac zmiane n.p. 30%..85% nie mozesz tego zrobic.
Nie pomagam na PW.
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

key pisze:Wysterowanie obrazu.Mierzona jest zmiana 10%-90% (ostatnio nawet 20%-80%) przy pelnym wysterowaniu.
No to chyba ma na celu dodatkowe zmniejszenie czasu rekacji.
key pisze:Trick z wysterowaniem 100%- 0% pozwala na przesterowanie (podawane sa napiecia na -50%..150%).
Czyli jeśli przesterujemy matrycę to będzie miała szybszą reakcję? To w takim razie taki parametr nie jest miarodajny. Bo raczej według standardów nie można przekraczać tych napięć i w rzeczywistości takich czasów się nie osiągnie.
mirek007

oglądałem dzisiaj znowu monitory, niektóre to wg beznadziejnie wyglądały, tandeta z plastyku:/, będę brał pod uwagę także wygląd (w rozsądnej cenie), w końcu monitor ma stać w głównym pokoju,

słyszeliście o jakiś testach na najładniejszy monitor?
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

mirek007 pisze:słyszeliście o jakiś testach na najładniejszy monitor?
Nie, ale ładny wg mnie jest Samsung BX2350 http://www.samsung.com/pl/consumer/pc-p ... returnurl=
Nie pomagam na PW!
ODPOWIEDZ