Orange Free czy Play Online

[Reklama] Telefony satelitarne wszystkich sieci Thuraya, Iridium, Inmarsat https://ts2.shop/pl/3-telefony-satelitarne

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
piotrulla145
Początkujący użytkownik forum

Orange Free czy Play Online

Post autor: piotrulla145 »

Witam wszystkich :)

Wkrótce ( w kwietniu) kończy mi się umowa na Orange FreedomPro i muszę się powoli zastanawiać, co dalej wybrać. Mieszkam na wsi, lecz pewnie wkrótce przeniosę się do Warszawy. Dlatego przedłużanie OFP raczej nie ma sensu. Miesięcznie moŋe wydawać ok. 50 zł. Zastanawiam się nad dwiema opcjami:

1. Przeniesienie się, a właściwie przedłużenie umowy z OFP na OF, opcja bez modemu. Chyba tak się da. Korzystałbym nadal z Axestella. Przedłużając przez neta dostaję 6GB, umowa na 16 miesięcy, brak limitu w nocy, 53zł/mies. Z zasięgiem raczej nie byłoby problemu, ale gorzej z prędkością neta. Czasem po prostu można dostać szału na CDMA. Nie wiem jak jest na HSDPA

2. Nowa umowa w Play Online http://blogplay.pl/2011/02/prezentacja- ... inclusive/ . Umowa byłaby brana na mojego brata, który jest studentem i abonentem Play. W związku z tym za 50zł dostałbym 14GB, brak limitu w nocy, zniżkę 50% na dwa mies. i umowa na 12 mies. Problem mógłby być z zasięgiem. Mój dom znajduje się jakieś 10km od najbliższego BTSa UTMS900 Playa (według mapy BTSów). Mam telefon w Play i czasem chwyta mi zasięg Playa (GSM900). Telefon pokazuje 2-4 kreski, -90dBm - -100dBm. UTMS900 powinno być chyba podobnie. A w mieście raczej nie powinno być problemu. Moja siostra ma neta w Play, mieszka w Warszawie, i gdy byłem u niej to byłem bardzo zadowolony z prędkości. Wolałbym tą opcję, ale jak u mnie w domu nie ma zasięgu (albo nie będzie do połowy marca - wtedy muszę zdecydować) to będzie z tego lipa. Niby jest możliwość testowania przez 7 dni, ale dużo zachodu z tym.

A wy którą opcję byście mi polecali? Ewentualnie co innego byście polecali?
marioking
Specjalista bezprzewodowy-junior

Re: Orange Free czy Play Online

Post autor: marioking »

Sprawdz lepiej ten wariant na studenta. bo wydaje mi sie ze wedlug nowych warunkow jakie przedstawili to umowy sa na 18/24 miesiace(EDIT: Sorki pomylilo mi sie z wersja dla abonentow). Tylko dla posiadaczy modemow jest 12 miesiecy. Na twoim miejscu strzelilbym modem e173u-2 z allegro i bral umowe dla posiadaczy. Sam taki kupilem, noweczke za 120zl, najsensowniejszy sprzet, 900/2100, zlacze antenowe. Co prawda "tylko" 7.2Mbs, ale realnie ani w playu wiecej ci nie pozwola ani u tych co nie maja ograniczen ciezko to sporadycznie osiagnac. No moze poza cyfrowym polsatem :)

Z wlasnym modem moglbys tez sprawdzic wariant na te pre-paidowe karty orange. Bo 12gb na na 5 miesiecy mozna kupic za 45zl na allegro, wiec po co ci abonament na te 6gb za 53 na miesiac jak tu wychodzi taniej bez zobowiazan. Bo nie ma przecwiskazan by zuzyc te 13gb w dwa miesiace :)
Awatar użytkownika
Norfnet
Stały użytkownik forum

Post autor: Norfnet »

Też bym proponawał wariant pre-paid.Starter Play kupisz i sprawdzisz od razu jak działa ci w domu.Modem kupisz na Allegro i nie musisz się wiązać umową a startery Orange z dużymi limitami kupisz taniej niż miesięcznie chcesz przeznaczyć na internet.
Profesor Doktor Wiktor Wektor
Awatar użytkownika
Cezar1871
Stały użytkownik forum

Post autor: Cezar1871 »

Oferta na kartę w Orange jest ok ale ma olbrzymią wadę, nie można wyłączyć tego zakichanego optimizera czy jak to tam zwał który powoduje to że wszelkie miniaturki są okropnej jakości, samo przeglądanie przedmiotów po miniaturkach na allegro mija się z celem nie wspomnę o oglądaniu nieco większych zdjęć.
marioking

To chyba nie do konca prawda. Sa jakies programy dzialajce w tle do obchodzenia tego. Bodajze do firefoxa jest wtyczka ktora robi to samo. Sam wlasnie zamowilem ta karcioszke z nadzieje ze wtyczka do FF rozwiaze problem. To wszystko opiera sie na picu ze cos musi za kazdym razem w komunikacji z internetem przekazywac zmieniac naglowki ze nie ma byc kompresji.
Awatar użytkownika
Cezar1871
Stały użytkownik forum

Post autor: Cezar1871 »

Może i coś jest ale nie każda przeglądarka to obsługuje a klient powinien mieć prawo wybory czy chce kompresję czy nie a oni rodem z Tpsa jednym umożliwiają a innym nie.
marioking

Nie od dzis wiadomo ze silniejsi dyktuja warunki. Wiadomo ze to niefajnie z ich strony ale ludzie sie z tym godza i korzystaja, mimo ze narzekaja. Wiec nie ma co liczyc ze cos sie zmieni w tym wypadku. Ja na szczescie korzystam z ff na codzien, wiec jak wtyczka bedzie dzialac nie przewiduje problemow z innymi przegladarkami :) A i ludzie maja wybor, o ile korzystaja z oferty abonamentowej, moga zazyczyc sobie wylaczenia, tylko prepaidowcy sa pozbawieni tego luksus. Co oczywiscie nie zmienia kwesti ze tego w ogole nie powinno byc jesli ktos sobie tego nie zyczy.
Maciek764
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: Maciek764 »

Cezar1871 pisze:Oferta na kartę w Orange jest ok ale ma olbrzymią wadę, nie można wyłączyć tego zakichanego optimizera czy jak to tam zwał który powoduje to że wszelkie miniaturki są okropnej jakości, samo przeglądanie przedmiotów po miniaturkach na allegro mija się z celem nie wspomnę o oglądaniu nieco większych zdjęć.
Można, jest program, jest wtyczka do firefoxa, jest sposób z proxy. No i jest tańszy od Playa.
ODPOWIEDZ