Wkrótce ( w kwietniu) kończy mi się umowa na Orange FreedomPro i muszę się powoli zastanawiać, co dalej wybrać. Mieszkam na wsi, lecz pewnie wkrótce przeniosę się do Warszawy. Dlatego przedłużanie OFP raczej nie ma sensu. Miesięcznie moŋe wydawać ok. 50 zł. Zastanawiam się nad dwiema opcjami:
1. Przeniesienie się, a właściwie przedłużenie umowy z OFP na OF, opcja bez modemu. Chyba tak się da. Korzystałbym nadal z Axestella. Przedłużając przez neta dostaję 6GB, umowa na 16 miesięcy, brak limitu w nocy, 53zł/mies. Z zasięgiem raczej nie byłoby problemu, ale gorzej z prędkością neta. Czasem po prostu można dostać szału na CDMA. Nie wiem jak jest na HSDPA
2. Nowa umowa w Play Online http://blogplay.pl/2011/02/prezentacja- ... inclusive/ . Umowa byłaby brana na mojego brata, który jest studentem i abonentem Play. W związku z tym za 50zł dostałbym 14GB, brak limitu w nocy, zniżkę 50% na dwa mies. i umowa na 12 mies. Problem mógłby być z zasięgiem. Mój dom znajduje się jakieś 10km od najbliższego BTSa UTMS900 Playa (według mapy BTSów). Mam telefon w Play i czasem chwyta mi zasięg Playa (GSM900). Telefon pokazuje 2-4 kreski, -90dBm - -100dBm. UTMS900 powinno być chyba podobnie. A w mieście raczej nie powinno być problemu. Moja siostra ma neta w Play, mieszka w Warszawie, i gdy byłem u niej to byłem bardzo zadowolony z prędkości. Wolałbym tą opcję, ale jak u mnie w domu nie ma zasięgu (albo nie będzie do połowy marca - wtedy muszę zdecydować) to będzie z tego lipa. Niby jest możliwość testowania przez 7 dni, ale dużo zachodu z tym.
A wy którą opcję byście mi polecali? Ewentualnie co innego byście polecali?