Monitor

Zagadnienia dotyczące technice w szerokim tego pojęcia znaczeniu czyli luźne dyskusje o zagadnieniach technicznych ale nie związanych z główną tematyką forum, m.in, komputery, oprogramowanie, systemy operacyjne - techniczny Hyde-Park.

Moderator: Moderatorzy

key
*Mistrz bezprzewodowy*

Re: Monitor

Post autor: key »

krystianb pisze:"Bezwładność świecenia" barwników fluorescencyjnych jest raczej bliska 0.
To nie do konca jest prawda - jesli chodzi o CCFL. Plus: w CCFL nie mozesz dopuscic do calkowitego wygasniecia luku.
krystianb pisze:A to że za układem pwm nie ma kondensatorów wygładzających przebiegi to już wina max cięcia kosztów.
Za PWM nie moze byc kondensatorow - w przeciwnym wypadku nie bylo by to PWM :cwaniak:
Nie pomagam na PW.
Awatar użytkownika
paweliplus
Specjalista bezprzewodowy-senior

Post autor: paweliplus »

Widzę , że się chłopaki rozkręcacie :hyhy: ale ja nadal nie wiem jaki wybrać . Ten co podał Blido jest chyba godny uwagi . Jak oceniacie ten monitorek ?Czy za taką cenę można kupić coś lepszego ?(500-600zł)
Radiówka 5 Mb/s
ping ~ 20ms
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Post autor: YaHooo »

krystianb pisze:To jest rgb led. Standard to jest white led (które ponoć świecą na niebiesko i chyba UV a resztę załatwiają barwniki podobne do tych ze świetlówek)
Aha, to w takim razie luminofor nie powinien zmieniać koloru z czasem... Ale ok nie ma co wnikać, bo nie to jest tematem naszego forum.
Pozdrawiam YaHooo :)
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
Awatar użytkownika
Blido
Guru bezprzewodowy

Post autor: Blido »

paweliplus pisze:Widzę , że się chłopaki rozkręcacie :hyhy: ale ja nadal nie wiem jaki wybrać . Ten co podał Blido jest chyba godny uwagi
Kupuj ten, bo sprawdzony. Jak coś to będzie na mnie :]
Kierując się podanym testem, początkowo miałem kupić BenQ E2220HD, ale zrezygnowałem z uwagi na pobór mocy i większy od LG input lag, który o dziwo nie wymieniono w wadach. Ma za to lepsze kąty widzenia od mojego LG W2245T. LG ma też lepsze warunki gwarancji.
key
*Mistrz bezprzewodowy*

YaHooo pisze:Aha, to w takim razie luminofor nie powinien zmieniać koloru z czasem.
Niestety zmienia, mniej z wplywem czasu, wiece pod wplywem temperatury. Na szczescie oko to kompensuje - jesli nie pracujesz z grafika, jest to bez znaczenia.
Nie pomagam na PW.
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

key pisze:Niestety zmienia, mniej z wplywem czasu, wiece pod wplywem temperatury.
Być może :)
key pisze:Na szczescie oko to kompensuje - jesli nie pracujesz z grafika, jest to bez znaczenia.
Wiesz, oko to taki ciekawy narząd, że przy różnym oświetleniu różne jest postrzeganie barw ;) U mnie z kolorów to potrzeba tylko podświetlania składni w IDE ;)
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
key
*Mistrz bezprzewodowy*

YaHooo pisze:Być może
Na pewno. Zawodowo siedze w tym (m.i. takze podswietlanie TFT, tyle ze malych rozmiarow - 6.5"...8") ;)
Nie pomagam na PW.
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

key pisze:Zawodowo siedze w tym
A to może ja już lepiej się nie udzielam w tym temacie ;)
key
*Mistrz bezprzewodowy*

YaHooo pisze:A to może ja już lepiej się nie udzielam w tym temacie
Nie, spoko - zawsze sie mozna czegos nowego dowiedziec.

BTW: jedno z moich "dzieci": http://data.motor-talk.de/data/gallerie ... -16290.jpg
Nie pomagam na PW.
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

key pisze:zawsze sie mozna czegos nowego dowiedziec.
Też racja :ok:
key pisze:BTW: jedno z moich "dzieci": http://data.motor-talk.de...cd510-16290.jpg
Normalnie podziw :zdrowko:
Awatar użytkownika
paweliplus
Specjalista bezprzewodowy-senior

Post autor: paweliplus »

key pisze: BTW: jedno z moich "dzieci": http://data.motor-talk.de/data/gallerie ... -16290.jpg
Cóż to ? Nawigacja ?
Radiówka 5 Mb/s
ping ~ 20ms
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

Post autor: krystianb »

paweliplus pisze:Cóż to ? Nawigacja ?
Fabryczne "radio".
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
key
*Mistrz bezprzewodowy*

krystianb pisze:"radio"
Troszke wiecej niz tylko radio :roll: .
Nie pomagam na PW.
karmelowen
Początkujący użytkownik forum

Post autor: karmelowen »

LED to dobra technologia, ktoś wyżej napisał, że nie ma żadnej poprawy w jakości obrazu, przecież kontrast w technologii LED jest o wiele lepszy niż w LCD (link ), 23 calowy monitor LG możesz kupić za coś około 650zl, mój brat ma 22, jednak lepiej się gra na dużym monitorze, już nie wspominając o filmach.
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

Też stoję przed problemem zakupu monitora i do wyboru zostało mi 3 modele z wbudowanym tunerem TV (dodatkowo muszą mieć DVI lub 2x HDMI) czego nie mają tanie monitory LCD (te po 400-500zł).
Propozycje
Samsung P2270HD
LG M227WDP-PC
LG M2280D-PZ ze wskazaniem na ten, ma podświetlenie LED.
Nie pomagam na PW!
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

karmelowen pisze:LED to dobra technologia, ktoś wyżej napisał, że nie ma żadnej poprawy w jakości obrazu, przecież kontrast w technologii LED jest o wiele lepszy niż w LCD (link )
Te podświetlenia led które sprzedają ni jak mają się do kontrastu. Jak by lcd były podświetlane ledem powierzchniowym to by miało wpływ, ale póki co jeszcze takiego typu nie prowadzili do seryjnej produkcji.
A tak to kontrast zależy tylko od jakości zastosowanego panelu lcd.
Panele OLED właściwie też jeszcze nie występują.
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

I skończyło się na Samsung BX2350 z podświetleniem LED.
Nie pomagam na PW!
BoraBora

Post autor: BoraBora »

Ja osobiście wybrałbym model LG. Zresztą miałem już do czynienia z monitorem firmy Samsung i przyznam, że nie spełnił moich oczekiwań. Może to przypadek, że właśnie ten model taki był, nie wiem jakoś ciężko mi w to uwierzyć. Obecnie od jakiegoś czasu posiadam monitor LG i jestem zadowolony.
karmelowen

chyba mnie źle zrozumiałeś, chodziło mi o kontrast dynamiczny, przy podświetleniu led, łatwiej jest operować wygaszaniem podświetlenia, szybciej niż w przypadku świetlówek, co w efekcie daje szybki powrót obrazu np z czarnego do jakiejś dynamicznej, kolorowej sceny
key
*Mistrz bezprzewodowy*

karmelowen pisze:przy podświetleniu led, łatwiej jest operować wygaszaniem podświetlenia, szybciej niż w przypadku świetlówek
Nie do konca prawda. Sam projektowalem TFT w ktorym CCFL byl taktowany z szybkoscia 15 kHz. 100..120 Hz nie jest zadnym problemem. Niestety przy mocnym wyciemnieniu CCFL nie swieci jednomiernie - zimna strona jest ciemna, goraca swieci. Mozna temu zapobiec stosujac przeciwbiezne CCFL.

Problemem jest natomiast czesciowe wygaszenie powierzchni jak to jest mozliwe w przypadku LED. LCD podswietla cala powierzchnie.
Nie pomagam na PW.
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

key pisze:Problemem jest natomiast czesciowe wygaszenie powierzchni jak to jest mozliwe w przypadku LED.
Ale to tylko w przypadku tylnego podświetlenia. Duża część monitorów LED LCD jest staroświecko podświetlana krawędziowo.
key pisze:LCD podswietla cala powierzchnie.
CCFL LCD.
karmelowen

a jakie monitory nie mają podświetlania krawędziowego? przecież z tego co mi wiadomo w tv jest zastosowane częściowe wygaszanie, tzn jeżeli by porównał ekran tv do szachownicy to można by wygaszać pewne pola szachownicy, w monitorach tego się nie praktykuje na razie.

Ps: pracujesz jako projektant matryc ?
key
*Mistrz bezprzewodowy*

krystianb pisze: Duża część monitorów LED LCD jest staroświecko podświetlana krawędziowo.
Wiekszosc. Podswietlanie w powierzchni i dynamiczne sterowanie jasnoscia tkwia jeszcze w dzieciecych butach.
krystianb pisze:CCFL LCD.
Chodzi o to zeby palec gietkei wklepal wszystko co pomysli glowa... ;)
karmelowen pisze:pracujesz jako projektant matryc ?
Nie. To robia chinczycy i japonczycy. Moja dzialka to ten kawalek elektroniki ktory siedzi miedzy matryca (aktywna lub pasywna) a samochodem.
Nie pomagam na PW.
ODPOWIEDZ