Zagadnienia dotyczące technice w szerokim tego pojęcia znaczeniu czyli luźne dyskusje o zagadnieniach technicznych ale nie związanych z główną tematyką forum, m.in, komputery, oprogramowanie, systemy operacyjne - techniczny Hyde-Park.
Widzę , że się chłopaki rozkręcacie ale ja nadal nie wiem jaki wybrać . Ten co podał Blido jest chyba godny uwagi . Jak oceniacie ten monitorek ?Czy za taką cenę można kupić coś lepszego ?(500-600zł)
krystianb pisze:To jest rgb led. Standard to jest white led (które ponoć świecą na niebiesko i chyba UV a resztę załatwiają barwniki podobne do tych ze świetlówek)
Aha, to w takim razie luminofor nie powinien zmieniać koloru z czasem... Ale ok nie ma co wnikać, bo nie to jest tematem naszego forum.
paweliplus pisze:Widzę , że się chłopaki rozkręcacie ale ja nadal nie wiem jaki wybrać . Ten co podał Blido jest chyba godny uwagi
Kupuj ten, bo sprawdzony. Jak coś to będzie na mnie
Kierując się podanym testem, początkowo miałem kupić BenQ E2220HD, ale zrezygnowałem z uwagi na pobór mocy i większy od LG input lag, który o dziwo nie wymieniono w wadach. Ma za to lepsze kąty widzenia od mojego LG W2245T. LG ma też lepsze warunki gwarancji.
YaHooo pisze:Aha, to w takim razie luminofor nie powinien zmieniać koloru z czasem.
Niestety zmienia, mniej z wplywem czasu, wiece pod wplywem temperatury. Na szczescie oko to kompensuje - jesli nie pracujesz z grafika, jest to bez znaczenia.
key pisze:Niestety zmienia, mniej z wplywem czasu, wiece pod wplywem temperatury.
Być może
key pisze:Na szczescie oko to kompensuje - jesli nie pracujesz z grafika, jest to bez znaczenia.
Wiesz, oko to taki ciekawy narząd, że przy różnym oświetleniu różne jest postrzeganie barw U mnie z kolorów to potrzeba tylko podświetlania składni w IDE
LED to dobra technologia, ktoś wyżej napisał, że nie ma żadnej poprawy w jakości obrazu, przecież kontrast w technologii LED jest o wiele lepszy niż w LCD (link ), 23 calowy monitor LG możesz kupić za coś około 650zl, mój brat ma 22, jednak lepiej się gra na dużym monitorze, już nie wspominając o filmach.
Też stoję przed problemem zakupu monitora i do wyboru zostało mi 3 modele z wbudowanym tunerem TV (dodatkowo muszą mieć DVI lub 2x HDMI) czego nie mają tanie monitory LCD (te po 400-500zł).
Propozycje
Samsung P2270HD
LG M227WDP-PC
LG M2280D-PZ ze wskazaniem na ten, ma podświetlenie LED.
karmelowen pisze:LED to dobra technologia, ktoś wyżej napisał, że nie ma żadnej poprawy w jakości obrazu, przecież kontrast w technologii LED jest o wiele lepszy niż w LCD (link )
Te podświetlenia led które sprzedają ni jak mają się do kontrastu. Jak by lcd były podświetlane ledem powierzchniowym to by miało wpływ, ale póki co jeszcze takiego typu nie prowadzili do seryjnej produkcji.
A tak to kontrast zależy tylko od jakości zastosowanego panelu lcd.
Panele OLED właściwie też jeszcze nie występują.
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
Ja osobiście wybrałbym model LG. Zresztą miałem już do czynienia z monitorem firmy Samsung i przyznam, że nie spełnił moich oczekiwań. Może to przypadek, że właśnie ten model taki był, nie wiem jakoś ciężko mi w to uwierzyć. Obecnie od jakiegoś czasu posiadam monitor LG i jestem zadowolony.
chyba mnie źle zrozumiałeś, chodziło mi o kontrast dynamiczny, przy podświetleniu led, łatwiej jest operować wygaszaniem podświetlenia, szybciej niż w przypadku świetlówek, co w efekcie daje szybki powrót obrazu np z czarnego do jakiejś dynamicznej, kolorowej sceny
karmelowen pisze:przy podświetleniu led, łatwiej jest operować wygaszaniem podświetlenia, szybciej niż w przypadku świetlówek
Nie do konca prawda. Sam projektowalem TFT w ktorym CCFL byl taktowany z szybkoscia 15 kHz. 100..120 Hz nie jest zadnym problemem. Niestety przy mocnym wyciemnieniu CCFL nie swieci jednomiernie - zimna strona jest ciemna, goraca swieci. Mozna temu zapobiec stosujac przeciwbiezne CCFL.
Problemem jest natomiast czesciowe wygaszenie powierzchni jak to jest mozliwe w przypadku LED. LCD podswietla cala powierzchnie.
a jakie monitory nie mają podświetlania krawędziowego? przecież z tego co mi wiadomo w tv jest zastosowane częściowe wygaszanie, tzn jeżeli by porównał ekran tv do szachownicy to można by wygaszać pewne pola szachownicy, w monitorach tego się nie praktykuje na razie.