Antena do modemu HUAWEI E169

Informacje na temat podłączania i doboru anten GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA), lokalizacji nadajników, zasięgów, wymuszania EDGE/3G, funkcjonowania sieci i awarii BTS-ów.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
mackoddz
Początkujący użytkownik forum

Antena do modemu HUAWEI E169

Post autor: mackoddz »

Witam!
Posiadam internet iplus a do niego modem huawei e169.Na infolinii pan z plusa powiedział że można kupić antenę za 40zł na allegro i polepszyć zasięg ale znając życie taka antenka da wielkie nic.
Najbliższa antena plusa w moim mieście znajduje się ok.1.5km od mojego domu. Obecnie łapie sygnał 3G/HSDPA lecz mam 0 albo 1 kreskę zasięgu na pięć możliwych.
Nie wiem czy kupić małą antenkę która stała by w pokoju na parapecie czy antenę kierunkowa ale byłby to większy wydatek i czy polepszy mi to zasięg i prędkość internetu.
Mam także możliwość kupienia DIALOGU ale w większej cenie.
Proszę o pomoc.
Maćko ;)

[ Komentarz dodany przez: wojteks: 2011-02-22, 20:13 ]
Na forum nie używamy wulgaryzmów!
Ostatnio zmieniony 2011-02-22, 20:13 przez mackoddz, łącznie zmieniany 2 razy.
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Re: Antena do modemu HUAWEI E169

Post autor: YaHooo »

mackoddz jak już było wiele razy napisane na forum, takie antenki nie nadają się do niczego ;) Polecamy antenkę panelową 15dBi z Bestpartnera :)
mackoddz pisze:Mam także możliwość kupienia DIALOGU ale w większej cenie.
Ja bym zdecydowanie brał tą opcję. No chyba, że potrzeba Ci mobilności. Jednak skoro pytasz się o antenkę zewnętrzną to sądzę, że korzystasz z internetu stacjonarnie.
Pozdrawiam YaHooo :)
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
mackoddz

Dzięki za pomoc ,może uda namówić się mojego ojca na dialog, albo ostatecznie na ta antenę. ;)
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Nie ma za co. W razie pytań wal śmiało :ok:
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
mackoddz

aha i jeszcze jedno pytanie czy ta atena dużo polepszy jakość sygnału i czy wpłynie to na szybsze ściąganie i przeglądanie stron internetowych :)
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

mackoddz pisze:czy ta atena dużo polepszy jakość sygnału
Powinna polepszyć zasięg moim zdaniem o jakieś minimum 15dBm. Jednak może być więcej. Bo po pierwsze omijasz ściany domu oraz antena ma lepszą widoczność z anteną BTS'a. Z drugiej strony kabel tłumi zasięg. Przy 2.1GHz (częstotliwość wykorzystywana w 3G) na każdy 1m kabla tracisz około 0.5dBm zasięgu. Można jeszcze doliczyć koło 0.5-0.75 dB straty na każdym złączu.
mackoddz pisze:czy wpłynie to na szybsze ściąganie i przeglądanie stron internetowych :)
Antena powinna zmniejszyć ping oraz zwiększyć prędkość ściągania/wysyłania. Jednak aby nie było zbyt pięknie, to jest małe ale. Mianowicie antena poprawi działanie internetu jeśli słaby wynik jaki osiągasz nie jest spowodowany obciążeniem sieci. Możesz to sprawdzić mierząc jakie masz osiągi wtedy gdy obciążenie sieci jest znikome, czyli koło 2-3 w nocy.
spokorobi
Użytkownik forum

Post autor: spokorobi »

Witam, piszecie o tym modelu e169 i antenie, a u mnie nie ma wejscia na antene, chociaz mam model e169, gdzie je wcielo jak tak ?
ODPOWIEDZ