Windows 7 vs Windows XP

Zagadnienia dotyczące technice w szerokim tego pojęcia znaczeniu czyli luźne dyskusje o zagadnieniach technicznych ale nie związanych z główną tematyką forum, m.in, komputery, oprogramowanie, systemy operacyjne - techniczny Hyde-Park.

Moderator: Moderatorzy

Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Re: Windows 7 vs Windows XP

Post autor: Jo_gurt »

ja.michal, to co mówisz ma sens. W utopii ;) Tutaj jest jeden mankament: ludzi do pracy bierze się gdzie indziej niż to sprzedaje ;)
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

ja.michal pisze:w tym jest nawet jakiś sens. Cały czas trzeba produkować
Ja to rozumiem i mam świadomość ale przykładowo wyprodukowanie lodówki która po 5 latach nadaje się tylko na złom (a takich teraz wiele) przez celowe używanie materiałów i ich kombinacji tak, żeby korozja niszczyła połączenia to przegięcie chyba. Przykładowo połączenie aluminium/miedź bezpośrednio. Ale to nie o tym temat.
Nie pomagam na PW!
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Post autor: ja.michal »

Dlatego napisałe, że jeśli chodzi o proporcje to inna sprawa. Utopia tutaj nie jest potrzebna tylko trochę więcej rozumu. Na razie tak jak to wszystko działa teraz to w końcu walnie.

[ Dodano: 2011-03-02, 18:50 ]
wojteks, to jest celowo i o to chodzi. Te 5 lat to i tak dużo. Normalnie to gwarancja się kończy i potem nowe.

Kolejna sprawa to, że powinno się to przetwarzać bo conajmniej 80% materiałów da się odzyskać.

Faktycznie to nie temat do tego.
Awatar użytkownika
Norfnet
Stały użytkownik forum

Post autor: Norfnet »

Moja odpowiedź do tematu to XP ale idąc z duchem czasu to 7
Profesor Doktor Wiktor Wektor
Awatar użytkownika
Patryk
Guru bezprzewodowy

Post autor: Patryk »

siódmy pisze:Baterie lubią szybko się kończyć
Bo ludzie lubią je nieprawidłowo eksploatować - np. większość laptopów jedzie przecież non stop na biurku zasilane z sieci.
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

Post autor: krystianb »

ja.michal pisze:w tym jest nawet jakiś sens. Cały czas trzeba produkować -> cały czas potrzeba surowców i ludzi do pracy -> ludzie zarabiają i wydają potem te pieniądze.
To jest tylko marnowanie zasobów i energii. Oczywiście nie ma sensu robić wiecznych kompów, bo po krótkim czasie i tak do niczego nie będą się nadawać. Ale lodówka czy pralka nie zużywa się mentalnie (jest taki termin) A to że trochę staroświecko wygląda nie ma wpływu na jej działanie.
Teraz żyjemy w dobie społeczeństwa usług a produkcja schodzi na dalszy plan(czyt: przenosi się na wschód nawet rolnicza) . W europie zachodniej nie wiem czy już nie 2/3 PKB nie jest generowane przez usługi.

Tak samo wielkim wałem są żarówki "energooszczęne" ilość energii potrzebnej do ich wyprodukowania i utylizacji (zwykłą można wyrzucić do śmietnika i nic się nie stanie, nie zanieczyści rtęcią środowiska) równają się temu co zwykła żarówka zużyje. No żeby jeszcze świeciły tyle ile stare, mam jedną ponad 10 letnią używaną po kilka godzin dziennie i ma się świetnie. A nie teraz 2 czy 3 lata i koniec.
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Post autor: Jo_gurt »

Patryk pisze:większość laptopów jedzie przecież non stop na biurku zasilane z sieci.
Fakt, trzeba by go czasem odłączyć, niech pośmiga na baterii. Ale też nie popadajmy w skrajności, tj. odkładanie do szuflady na miesiąc, a tym bardziej do lodówki ;)
krystianb pisze: Ale lodówka czy pralka nie zużywa się mentalnie
A nie moralnie raczej? ;)
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

Post autor: krystianb »

Jo_gurt pisze:A nie moralnie raczej?
A możliwe dawno temu był ten wykład.
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
Awatar użytkownika
siódmy
Stały użytkownik forum

Post autor: siódmy »

Używałem XP teraz mam 7 i wybieram jednak 7 jest bardziej dopracowana lepiej chodzi (prosto mówiąc)

PS.Odnośnie drugiego tematu.
Ludzie nastawili się na produkcję śmieci (szybko i tanio wyprodukować-szybko zużyć-wyrzucić-kupić nowe)Według mnie powinno być odwrotnie.
Pzdr
Szarmuta
ODPOWIEDZ