Jaka antena do EDGE w odleglosci 8km???

Informacje na temat podłączania i doboru anten GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA), lokalizacji nadajników, zasięgów, wymuszania EDGE/3G, funkcjonowania sieci i awarii BTS-ów.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
pawelch
Początkujący użytkownik forum

Jaka antena do EDGE w odleglosci 8km???

Post autor: pawelch »

Witam!
Jestem posiadaczem modemu NetBox2 dzialajacym w iPlusie. Chce kupic antene zeby moc korzystac z EDGE. Tylko nie wiem jaka Atk10 czy atk20. Mieszkam w Szymanach k. Grajewa w wojewodztwie podlaskim. W Grajewie sa 2 BTSy Plusa. Tylko nie wiem ktory oferuje EDGE. Z mojego domu jest okolo 6-8km do tych BTSow. Jaka antene powinienem wybrac??? Poczatkowo myslalem zeby kupic atk20 ale nie wiem czy nie bedzie za mocna.
Dane tych BTSow z BTSearch: Grajewo ul.Wiorowa- komin "Pfleiderer" pasmo 900MHz LAC 11008 CID 1287 Sektory 1 2 3 8 oraz Grajewo Komin PEC os.Poludnie pasmo 900MHz LAC 11008 CID 3055 Sektory 1 2 3. Z gory dzieki za pomoc. Pozdro.
Awatar użytkownika
Jaco
Mistrz bezprzewodowy - moderator

Re: Jaka antena do EDGE w odleglosci 8km???

Post autor: Jaco »

Moim zdaniem ATK-10 wystarczy.Musisz ją tylko dokładnie ustawić.Na forum jest sporo tematów poświęconych antenom.
pawelch

Wiem ze jest sporo ale po przeczytaniu tego wszystkiego tylko sie gorzej zamotalem :? Dodam jeszcze zepo ustawieniu anteny na kominie czy na dachu bedzie widoczny komin fabryki na ktorym jest jeden z BTSow. Mam nadzieje ze to ten ktory udostepnia EDGE. Poza tym w widocznosci nie bedzie przeszkadzac zadna zabudowa tylko wierzcholki drzew w lesie.
Awatar użytkownika
Jaco
Mistrz bezprzewodowy - moderator

Post autor: Jaco »

Jesli to będzie ten BTS no to w pytkę. :lol: To że będą sie prawie widzieć też dobrze wplywa na jakość sygnału.Wierzchołkami drzew wcale sie nie przejmuj. Powodzenia :lol:
Awatar użytkownika
nawrokrz
Stały użytkownik forum

Post autor: nawrokrz »

pawelch pisze:W Grajewie sa 2 BTSy Plusa. Tylko nie wiem ktory oferuje EDGE.
Masz pewność, że przynajmniej jeden z nich oferuje EDGE? Jeżeli nie, to zachęcam do krótkiej wycieczki z laptopem pod pachą i weryfikację aktualnego stanu rzeczy.
pawelch

Jestem pewien. Zreszta nawet z map zasiegu plusa wynika ze w grajewie jest BTS z EDGE.
ODPOWIEDZ