Orange freedom pro

SubForum obecnych i przyszłych użytkowników internetu w technologii CDMA - Centertel (Orange Freedom PRO), Sferia, Nordisk, Plus (CDMA2000 1xEVDO itd.)

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
kowalmilosz12
Początkujący użytkownik forum

Orange freedom pro

Post autor: kowalmilosz12 »

Witam ostatnio byłem w orange i poinformowano mnie , ze jest możliwość założenia usługi orange freedom pro. Jednak martwi mnie ten mały limit transferu danych jakim jest 3 Gb. Na róznych forach czytałem , ze można jakoś temu zapobiec kupując oddzielnie modem a do tego inna ofertę z orange z większym limitem , gdzie karte sim włożymy do tego rutera i bedzie większy limit + do tego szybkość na poziomie CDMA. Powiedzicie mi coś więcej o tym. Jak to zrobić ? CO kupić ? CO jest potrzebne ? Czy to jest legalne ?
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Re: Orange freedom pro

Post autor: wojteks »

kowalmilosz12 pisze:Powiedzicie mi coś więcej o tym. Jak to zrobić ?
Normalnie.
kowalmilosz12 pisze:CO kupić ?
Router Axesstel MV400/410 albo 510 lub modem AnyData ADU635WA, ADU770, ADU500

Do tego abonament Orange Free z przewidywanym limitem (oprócz 39.5)
kowalmilosz12 pisze:Czy to jest legalne ?
Tak.
Nie pomagam na PW!
szkura
Użytkownik forum

Post autor: szkura »

Ja zrobiłem tak: zamówiłem Orange Free59 z limitem 4GB i nielimitowanym nocnym transferem, do tego dali jakiś modem za 1zł. Kupiłem na własną rękę modem/router Axesstel MV410 i jest tak jak Freedom Pro tyle że na lepszych warunkach. Ten modem co dostałem to sprzedałem i koszty się mniej więcej wyrównały.
kowalmilosz12

To tak : gdybym wziął opcje Orange Free 99 + do tego ten router co jest w orang freedom pro + do tego antenę kierunkową to by jak najbardziej działało ?

Teraz się tylko zastanawiam jaki wybrać pakiet czy 6 Gb wystarczy do takiego swobodnego surfowania ( youtube , allegro,facebook, gry , PS3) ?
Czy brać ten największy pakiet Orange Free 159 ? Dodam również , ze internet dzielił bym z PS3.

Jak myślicie czy na takim zestawie dało rade by pograć w jakieś gry multiplayer ?
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

kowalmilosz12 pisze:czy 6 Gb wystarczy do takiego swobodnego surfowania ( youtube , allegro,facebook,
Youtube pożre każdą ilość danych.
kowalmilosz12 pisze:czy na takim zestawie dało rade by pograć w jakieś gry multiplayer
Zależy od obciążenia stacji bazowej do której będziesz się łączył.
Nie pomagam na PW!
kowalmilosz12

Najbliższy nadajnik znajduje się około 7-10 km od mojej miejscowości gdybym kupił router_axesstel_mv410r + Antena FREEDOM CDMA-10 400-470 MHz to jaki tak około powinienem uzyskać transfer ?
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

kowalmilosz12 pisze:jaki tak około powinienem uzyskać transfer
Nie da się tego określić, od powiedzmy 100kbps jak stacja będzie obciążona do ponad 2Mbps jak będziesz sam (w co wątpię).
Nie pomagam na PW!
kowalmilosz12

A gdybym zamawiał Orange Free 99 to trzeba się upomnieć o tą taką kartę która działa na CDMA czy dadzą taka od razu ?

A lepiej jest wziąć modem AnyData ADU-635WA czy Axesstel MV410 ?

I jaką najlepiej antenę wziąć i w jakiej odległości od routera ją ustawić ?
Czy jakbym postawił ją na dachu ok 10 m kabla to byłoby wszystko ok ?
Ostatnio zmieniony 2011-03-06, 12:12 przez kowalmilosz12, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

kowalmilosz12 pisze:czy dadzą taka od razu ?
Dadzą od razu białą kartę dualną SIM/R-UIM
kowalmilosz12 pisze: lepiej jest wziąść modem AnyData ADU-635WA czy Axesstel MV410 ?
Ja bym brał router i z komputerem po WiFi się łączył.
kowalmilosz12 pisze:I jaką najlepiej antenę wziąść i w jakiej odległośći od routera ją ustawić ?
Antena z dipola na 450MHz nad dachem ustawiona w kierunku stacji bazowej CDMA (o ile będzie konieczna).
Nie pomagam na PW!
EmTeeDee

Post autor: EmTeeDee »

kowalmilosz12 pisze:Jak myślicie czy na takim zestawie dało rade by pograć w jakieś gry multiplayer ?
Owszem :D Korzystam z tego od ponad 2lat gram w gry multiplayer -dawałem radę nawet po przekroczeniu limitu 3GB (teraz mam 6GB) do gry najważniejszy jest PING po limicie masz 10Kb/s i normalnie grasz ;) PING u mnie zawsze jest ponad 100 chociaż i miewałem 300 wtedy to wywalają z serwera :cfaniak:
Polip
Użytkownik forum

Post autor: Polip »

Weź orange freedom pro na próbę, zobaczysz, jakie osiągasz prędkości oraz pingi.
Ja tak zrobiłem, w południe mam transfer do 100kB/s, nocami ponad 300kB/s, ping ciągle w okolicach 100ms, w grę online League of Legends gram bez problemów. Dodatkowo przez jakieś 2 tygodnie testowania połączenie nie zerwało się ANI razu :D
Gdy tylko będzie mi się kończył okres próbny, to zrywam umowę próbną i biorę Orange Free z 4gb i nielimitowanym transferem nocnym.
kowalmilosz12

A jak to jest z tymi szczęśliwymi godzinami ? Trzeba je jakoś aktywować czy same się aktywują ?

A czy usługa Nowy Business Everywhere Premium z abonamentem 80,10 zł + VAT ( oferta bez modemu ) będzie kompatybilna z modemem Axesstel MV410R i będzie można z takiego zestawu korzystaś w technologii CDMA oraz Egde ?
ODPOWIEDZ