Mam nadzieje ze ktos mi tu pomoze bo ja wolgole na tym sie nie znam...
Moj narzeczony od dwoch lat jezdzi do pracy za granice Lato-Austria, Zima-Niemcy i niby niema nic w tym zlego ale oboje mamy juz dosc braku kontaktu ze soba.
Mam laptopa ktorego wolgole nie uzywam i tu nasuwa sie moje pytanie.
Czy jest szansa kupic jakis internet bezprzewodowy w Austrii i Niemczech, ktory bedzie dzialal w gorach ( Austria - Alpy oraz Niemcy ) i ktory bede mogla skonfigurowac w Polsce ( narzeczony raczej sam tego nie skonfiguruje )
Jak to wyglada cenowo?
Czytalam o takiej sieci A1, do tego trzeba jakis modem. Jaki to ma byc modem , sa takie np. na allegro? (Moze ktos mi wyslac linka jaki np.?) Na ile starcza 1GB transferu przy rozmowach tylko na Gg...? Bo chodzi mi szczegolnie o Gg i drobne korzystanie z internetu...
Czy internet zakupiony w sieci A1 w Austrii bedzie rowniez dzialal z Niemczech? Czy przy tym internecie podpisuje sie jakas umowe ? (Chyba nie, ale lepiej spytac)
Bardzo Was prosze o informacje, wiem ze ktos z Was <font color="#FF00FF"><b>»»na pewno««</b></font> sie na tym zna i mi pomoze...
Prosze pomóżcie ... INTERNET Austria/Niemcy
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
-
- Mistrz bezprzewodowy
Re: Prosze pomóżcie ... INTERNET Austria/Niemcy
W Dzień Kobiet grzechem byłoby nie odpowiedziećlustrzanka pisze:Mam nadzieje ze ktos mi tu pomoze bo ja wolgole na tym sie nie znam...

Z kupnem nie ma żadnego problemu, jeśli na miejscu kupi zestaw modem+karta SIM, to i z konfiguracją nie powinno być żadnego problemu, bo instalacja i konfiguracja powinny nastąpić automatycznie, po podłączeniu modemu do laptopa.Czy jest szansa kupic jakis internet bezprzewodowy w Austrii i Niemczech, ktory bedzie dzialal w gorach ( Austria - Alpy oraz Niemcy ) i ktory bede mogla skonfigurowac w Polsce ( narzeczony raczej sam tego nie skonfiguruje )
Jak to wyglada cenowo?
A1 to austriacki operator narodowy, ma najlepsze pokrycie w Austrii.Czytalam o takiej sieci A1, do tego trzeba jakis modem. Jaki to ma byc modem , sa takie np. na allegro? (Moze ktos mi wyslac linka jaki np.?)
Nie ma sensu kupować modemu na Allegro, lepiej kupić cały zestaw na miejscu, choćby na poczcie.
Tu masz link do oferty takiego zestawu prepaid operatora A1: http://www.a1.net/privat/bfreebreitbandinfo
Za 55 EUR masz doskonały modem Huawei E173 + pakiet transferu wielkości 1,5 GB, ważny przez 12 miesięcy. Sam pakiet 1,5 GB kosztuje 19,90 EUR.
Ważne, żeby narzeczony przypadkiem nie dał się ubrać w jakiś abonament!
Zakładając tylko używanie GG, to wystarczy na lataNa ile starcza 1GB transferu przy rozmowach tylko na Gg...? Bo chodzi mi szczegolnie o Gg i drobne korzystanie z internetu...

Prawdopodobnie tak, ale wypadnie to dosyć drogo, więc lepiej dokupić niemiecką kartę prepaid i używać odpowiedniej karty w zależności od miejsca pobytu. Tu masz zestawienie niemieckich prepaidów: http://prepaid-wireless-internet-access.wetpaint.com/page/GermanyCzy internet zakupiony w sieci A1 w Austrii bedzie rowniez dzialal z Niemczech?
Nie daj boże!Czy przy tym internecie podpisuje sie jakas umowe ?

Tylko prepaid!
Krzysztof
- wojteks
- *** Administrator ***
Umowy się nie podpisuje ale karta SIM musi zostać zarejestrowana (w PL to nie jest wymagane).Chris-Kr pisze:Tylko prepaid!
Nie pomagam na PW!
-
- Mistrz bezprzewodowy
Właśnie doczytałem, że ten modem z sieci A1 ma założonego SIM-locka, czyli żeby korzystać z niego w Niemczech trzeba by albo zdjąć tego SIM-locka , albo na miejscu kupić jakiś inny modem.
[ Dodano: 2011-03-08, 14:48 ]
[ Dodano: 2011-03-08, 14:48 ]
W Niemczech tak, ale w Austrii nie ma takiego obowiązku.wojteks pisze:Umowy się nie podpisuje ale karta SIM musi zostać zarejestrowana
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez Chris-Kr, łącznie zmieniany 1 raz.
Krzysztof
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Kodem się nie zdejmie z tego modelu? Byłoby za darmo, po włożeniu karty niemieckiego operatora.Chris-Kr pisze:czyli żeby korzystać z niego w Niemczech trzeba by albo zdjąć tego SIM-locka , albo na miejscu kupić jakiś inny modem.
[ Dodano: 2011-03-08, 18:59 ]
No jeszcze jest coś takiego jak abroadband:
http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t=28248
O ile do GG to by było ok to do stron www raczej drogo wyjdzie. Jak tylko w dwóch krajach ma być używane to lepiej jak koledzy piszą.