Prosze pomóżcie ... INTERNET Austria/Niemcy

Pozostałe zagadnienia (sprzętowe i programowe), które nie pasują do powyższych kategorii np. optymalizacja łącza, liczniki danych, bezpieczeństwo w sieci, informacje podstawowe.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
lustrzanka
Początkujący użytkownik forum

Prosze pomóżcie ... INTERNET Austria/Niemcy

Post autor: lustrzanka »

Mam nadzieje ze ktos mi tu pomoze bo ja wolgole na tym sie nie znam...
Moj narzeczony od dwoch lat jezdzi do pracy za granice Lato-Austria, Zima-Niemcy i niby niema nic w tym zlego ale oboje mamy juz dosc braku kontaktu ze soba.

Mam laptopa ktorego wolgole nie uzywam i tu nasuwa sie moje pytanie.
Czy jest szansa kupic jakis internet bezprzewodowy w Austrii i Niemczech, ktory bedzie dzialal w gorach ( Austria - Alpy oraz Niemcy ) i ktory bede mogla skonfigurowac w Polsce ( narzeczony raczej sam tego nie skonfiguruje )
Jak to wyglada cenowo?
Czytalam o takiej sieci A1, do tego trzeba jakis modem. Jaki to ma byc modem , sa takie np. na allegro? (Moze ktos mi wyslac linka jaki np.?) Na ile starcza 1GB transferu przy rozmowach tylko na Gg...? Bo chodzi mi szczegolnie o Gg i drobne korzystanie z internetu...
Czy internet zakupiony w sieci A1 w Austrii bedzie rowniez dzialal z Niemczech? Czy przy tym internecie podpisuje sie jakas umowe ? (Chyba nie, ale lepiej spytac)

Bardzo Was prosze o informacje, wiem ze ktos z Was <font color="#FF00FF"><b>»»na pewno««</b></font> sie na tym zna i mi pomoze...
Chris-Kr
Mistrz bezprzewodowy

Re: Prosze pomóżcie ... INTERNET Austria/Niemcy

Post autor: Chris-Kr »

lustrzanka pisze:Mam nadzieje ze ktos mi tu pomoze bo ja wolgole na tym sie nie znam...
W Dzień Kobiet grzechem byłoby nie odpowiedzieć ;)
Czy jest szansa kupic jakis internet bezprzewodowy w Austrii i Niemczech, ktory bedzie dzialal w gorach ( Austria - Alpy oraz Niemcy ) i ktory bede mogla skonfigurowac w Polsce ( narzeczony raczej sam tego nie skonfiguruje )
Jak to wyglada cenowo?
Z kupnem nie ma żadnego problemu, jeśli na miejscu kupi zestaw modem+karta SIM, to i z konfiguracją nie powinno być żadnego problemu, bo instalacja i konfiguracja powinny nastąpić automatycznie, po podłączeniu modemu do laptopa.
Czytalam o takiej sieci A1, do tego trzeba jakis modem. Jaki to ma byc modem , sa takie np. na allegro? (Moze ktos mi wyslac linka jaki np.?)
A1 to austriacki operator narodowy, ma najlepsze pokrycie w Austrii.
Nie ma sensu kupować modemu na Allegro, lepiej kupić cały zestaw na miejscu, choćby na poczcie.
Tu masz link do oferty takiego zestawu prepaid operatora A1: http://www.a1.net/privat/bfreebreitbandinfo
Za 55 EUR masz doskonały modem Huawei E173 + pakiet transferu wielkości 1,5 GB, ważny przez 12 miesięcy. Sam pakiet 1,5 GB kosztuje 19,90 EUR.
Ważne, żeby narzeczony przypadkiem nie dał się ubrać w jakiś abonament!
Na ile starcza 1GB transferu przy rozmowach tylko na Gg...? Bo chodzi mi szczegolnie o Gg i drobne korzystanie z internetu...
Zakładając tylko używanie GG, to wystarczy na lata :)
Czy internet zakupiony w sieci A1 w Austrii bedzie rowniez dzialal z Niemczech?
Prawdopodobnie tak, ale wypadnie to dosyć drogo, więc lepiej dokupić niemiecką kartę prepaid i używać odpowiedniej karty w zależności od miejsca pobytu. Tu masz zestawienie niemieckich prepaidów: http://prepaid-wireless-internet-access.wetpaint.com/page/Germany
Czy przy tym internecie podpisuje sie jakas umowe ?
Nie daj boże! ;)
Tylko prepaid!
Krzysztof
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

Chris-Kr pisze:Tylko prepaid!
Umowy się nie podpisuje ale karta SIM musi zostać zarejestrowana (w PL to nie jest wymagane).
Nie pomagam na PW!
Chris-Kr
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: Chris-Kr »

Właśnie doczytałem, że ten modem z sieci A1 ma założonego SIM-locka, czyli żeby korzystać z niego w Niemczech trzeba by albo zdjąć tego SIM-locka , albo na miejscu kupić jakiś inny modem.

[ Dodano: 2011-03-08, 14:48 ]
wojteks pisze:Umowy się nie podpisuje ale karta SIM musi zostać zarejestrowana
W Niemczech tak, ale w Austrii nie ma takiego obowiązku.
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez Chris-Kr, łącznie zmieniany 1 raz.
Krzysztof
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Post autor: ja.michal »

Chris-Kr pisze:czyli żeby korzystać z niego w Niemczech trzeba by albo zdjąć tego SIM-locka , albo na miejscu kupić jakiś inny modem.
Kodem się nie zdejmie z tego modelu? Byłoby za darmo, po włożeniu karty niemieckiego operatora.

[ Dodano: 2011-03-08, 18:59 ]
No jeszcze jest coś takiego jak abroadband:
http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t=28248

O ile do GG to by było ok to do stron www raczej drogo wyjdzie. Jak tylko w dwóch krajach ma być używane to lepiej jak koledzy piszą.
ODPOWIEDZ