Huawei E585 - firmware

Kwestie techniczne, konfiguracja i rozwiązywanie problemów z modemami GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA).

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
yankee12jd
Początkujący użytkownik forum

Huawei E585 - firmware

Post autor: yankee12jd »

Z góry przepraszam za naiwność pytań, ale jestem laikiem. FAQ pobieżnie przejrzałem, ale wątpliwości nie rozwiał.

Kupiłem niedawno modem Huawei E585 z sieci 3. Modem ma już ściągnięty simlock. Poza moim domem na karcie play wyciagam na nim przyrzeczone 4 Mbit/s...ba nawet udaje się mi to w pracy (w budynku). W domu niestety polaczenie hdspa jest niestabilne i czesto przeskakuje na edge (mieszkam na muranowie w warszawie, wiec nadajników mnostwo, ale modem uparcie wybiera nadajnik za 4 budynkami na andersa...mimo ze ma blizszy na karmelickiej chyba
1. czy jest jakis sposob na poprawienie zasiegu (zalogowanie do konkretnego bts?
2. czy jesli zmienie firmware to istnieje szansa na poprawienie zasiegu? i czy ktos w ogole wie skad sciagnac firmware, moze juz probowal
3. czy zmiana firmware nie spowoduje przywrocenia simlocka (bo firmware pewnie bedzie z sieci 3)?
4. na modemie zamiast nazwy play wyswietla mi sie numerek...jest jakis sposob by poprawnie wyswietlal mi nazwy polskich operatorów?)

Z góry dziękuje za pomoc
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Re: Huawei E585 - firmware

Post autor: YaHooo »

yankee12jd pisze:czy jest jakis sposob na poprawienie zasiegu
Poprawić zasięg można za pomocą anteny, najlepiej kierunkowej.
yankee12jd pisze:zalogowanie do konkretnego bts?
Bezpośrdenio nie da się tego zrobić. Jednak jeśli kupić antenę kierunkową, to istnieje szansa, że ona pozwoli wybrać żądany BTS. Tzn musisz tak ją ustawić, aby sygnał z żądnanego BTSa był najmocniejszy spośród wszystkich jakie zbiera antena.
yankee12jd pisze:czy jesli zmienie firmware to istnieje szansa na poprawienie zasiegu?
Moim zdaniem nie powinno to niczego zmienić.
yankee12jd pisze:czy ktos w ogole wie skad sciagnac firmware, moze juz probowal
Jeśli już, to trzeba szukać na stronie Huawei.
yankee12jd pisze:czy zmiana firmware nie spowoduje przywrocenia simlocka (bo firmware pewnie bedzie z sieci 3)?
Słyszałem o takich przypadkach. Jednak jeśli simlock został zdjęty poprawnie (kodem) to nie powinno nic takiego wystąpić.
yankee12jd pisze:na modemie zamiast nazwy play wyswietla mi sie numerek...jest jakis sposob by poprawnie wyswietlal mi nazwy polskich operatorów?)
Jakiego menadżera używasz? Próbowałeś <a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t=9557" target="_blank">»Top NetInfo«</a>?
Pozdrawiam YaHooo :)
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
Awatar użytkownika
valdens
Specjalista bezprzewodowy-senior

Post autor: valdens »

YaHooo pisze: yankee12jd napisał/a:
czy jest jakis sposob na poprawienie zasiegu
Poprawić zasięg można za pomocą anteny, najlepiej kierunkowej.
Ten modem nie ma wyjścia na antenę.
YaHooo pisze: yankee12jd napisał/a:
czy ktos w ogole wie skad sciagnac firmware, moze juz probowal
Jeśli już, to trzeba szukać na stronie Huawei.
Nie ma nigdzie firmware do E585. Przynajmniej ja do tej pory nie znalazłem.
YaHooo pisze:yankee12jd napisał/a:
czy zmiana firmware nie spowoduje przywrocenia simlocka (bo firmware pewnie bedzie z sieci 3)?
Słyszałem o takich przypadkach. Jednak jeśli simlock został zdjęty poprawnie (kodem) to nie powinno nic takiego wystąpić.

Simlock by nie powrócił (gdyby już znalazło się inne firmware). W E5830 nie powraca, a tu raczej jest tak samo.

[ Dodano: 2011-03-10, 17:55 ]
YaHooo pisze:yankee12jd napisał/a:
na modemie zamiast nazwy play wyswietla mi sie numerek...
Tylko w Play tak jest, w związku z roamingiem, jeśli się nie mylę. (?)

[ Dodano: 2011-03-10, 17:57 ]
W Cyfrowym Polsacie też jakieś cyferki, podobno.

[ Dodano: 2011-03-10, 18:23 ]
yankee12jd pisze:poza moim domem na karcie play wyciagam na nim przyrzeczone 4 Mbit/s...ba nawet udaje się mi to w pracy (w budynku). W domu niestety polaczenie hdspa jest niestabilne i czesto przeskakuje na edge
Na Twoim miejscu wszedłbym na 192.168.1.1 w przeglądarce (password Admin), a dalej Advanced settings> Mobile Network Settings> Network settings i wybrał "3G Only" jako Preferred Mode. EDGE już nie będzie się włączać.
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

valdens pisze:Ten modem nie ma wyjścia na antenę.
Ups moja wina.
valdens pisze:Nie ma nigdzie firmware do E585. Przynajmniej ja do tej pory nie znalazłem.
No jasne, jednak chyba na stronie Huawei byłby najszybciej.
valdens pisze:Simlock by nie powrócił (gdyby już znalazło się inne firmware). W E5830 nie powraca, a tu raczej jest tak samo.
Wiem, że w E630 czasem powracał. Tak pisali ludzie na zagranicznych forach.
valdens pisze:Tylko w Play tak jest, w związku z roamingiem, jeśli się nie mylę. (?)
Ja tych cyferek nie widziałem, ale może yankee12jd da jakiegoś screena.
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
yankee12jd
Początkujący użytkownik forum

Post autor: yankee12jd »

modem nie ma wyjscia na antene zewnętrzną.
Na stronie huawei znalazlem jakis firmware ale nie ma on zadnego rozszerzenia i nie wiem jak go zaladowac - pozatym martwię sie o strate simlocka, bo z tego co sie naczytalem to siec 3 wypuscila nowe firmware wlasnie ze wzgledu na potrzebe zablokowania mozliwosci sciagania simlockow. Wiec moze ktos to robil i ma doswiadczenie?

Co do zasiegu jak sprawdzilem na mapce to jestem dokladnie po srodku 3 nadajnikow :(
poza mieszkaniem (w sensie przed klatka wejsciowa) mam predkosci rzedu 4mbit (serio, w playu :-) ale juz przy biurku ciezko 0.5 mbit wyciagnac (no zes..k$*&$*@...)

co do cyferek - to sprawa najmniej bolaca, bo czy bedzie sie mi pokazywac 26006 czy inne to malo wazne skoro dziala, ale fakt jest taki ze modem nie ma nazw polskich operatorow, co moze troche zabawe czasem utrudniac. To 26006 nie pokazuje sie w zwiazku z roamingiem, bo zablokowalem roaming krajowy w play - musi to byc wiec cyferka przypisana do play.

[ Dodano: 2011-03-11, 09:46 ]
Cos sie nie zalaczyl za pierwszym razem...
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

yankee12jd pisze:juz przy biurku ciezko 0.5 mbit wyciagnac
No to chyba bez zmiany modemu się nie obejdzie. Bo potrzeba Ci anteny zewnętrznej.
yankee12jd pisze:musi to byc wiec cyferka przypisana do play.
Tak to oznacza Play:
260-06
260 - MCC odpowiadający Polsce
06 - MNC odpowiadający Play.
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Post autor: ja.michal »

YaHooo pisze:Tak to oznacza Play:
260-06
260 - MCC odpowiadający Polsce
06 - MNC odpowiadający Play.
http://en.wikipedia.org/wiki/Mobile_Network_Code#P
ODPOWIEDZ