przemieszczanie komputera pomiedzy zasiegami roznych AP

Sieci bezprzewodowe w technologii 2.4 GHz i 5 GHz oraz usługi polskich operatorów WiFi / Wi-Max / HiperLAN, dyskusje o routerach.
Reklama: Szukasz dostawcy internetu? Sprawdź https://isp.today/pl/ ogólnoświatowy katalog dostawców internetu.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
norbic
Początkujący użytkownik forum

przemieszczanie komputera pomiedzy zasiegami roznych AP

Post autor: norbic »

Mam zadanie skonstruowac siec WiFi, w ktorej komp nie bedzie tracil polaczenia przemieszczajac sie miedzy roznymi AP.

Oczywiscie kazdy powie ze starczy wpuscic siec do jednego AP a potem reszte ustawic jako Repeater, sam na pierwszy rzut oka tak odpowiedzilem :) ale pojawia sie problem pytajac czy ktos juz w praktyce to sprawdzil.

Dodatkowym urozmaiceniem jest to ze w planach jest okolo 10 szt repeaterow umieszczonych niemalze szeregowo, czyli sygnal od AP ma isc do pierwszego potem od pierwszego do drugiego itd...

Celem jest utworzenie "drogi" repeaterow wzdloz ktorej pedzie kursowal komputer z uruchomionym programem, ktory nie moze stracic nawet na chwile kontaktu z serverem,
moznaby to porownac z roamingiem telefonu przemieszczajacego sie pomiedzy stacjami przekaznikowymi nie zrywajac polaczenia.

Bardzo prosze o w miare mozlisci sprawdzone opinie na ten temat, mile widziane takze sugestie dotyczace sprzetu ktory najlepiej byloby tu zastosowac.
Ostatnio zmieniony 2011-03-11, 12:23 przez norbic, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Re: przemieszczanie komputera pomiedzy zasiegami roznych AP

Post autor: wojteks »

norbic pisze: w ktorej komp niebedzie tracil polaczenia przemieszczajac sie miedzy roznymi AP.
Jeżeli znajdziesz sprzęt który oferuje roaming w WiFi to może się udać.
norbic pisze: urozmaiceniem jest to ze w planach jest okolo 10 szt repeaterow umieszczonych niemalze szeregowo,
Tak nie ma prawa zadziałać. Często z 1 repeaterem jest już problem.
Nie pomagam na PW!
key
*Mistrz bezprzewodowy*

Post autor: key »

norbic pisze:Dodatkowym urozmaiceniem jest to ze w planach jest okolo 10 szt repeaterow umieszczonych niemalze szeregowo, czyli sygnal od AP ma isc do pierwszego potem od pierwszego do drugiego itd...
Zdajesz sobie sprawe, ze kazdy nastepny repeater to dzielenie pasma przez 2?

Dla takiej infrastruktury w zasadzie tylko kabel.
Celem jest utworzenie "drogi" repeaterow wzdloz ktorej pedzie kursowal komputer z uruchomionym programem, ktory niemoze stracic nawet na chwile kontaktu z serverem, moznaby to porownac z roamingiem telefonu przemieszczajacego sie pomiedzy stacjami przekaznikowymi niezrywajac polaczenia.
Jesli juz, to ja bym probowal zastosowac jeden AP i odpowiednio dobrany zestaw anten. O jakiej odleglosci mowimy? Jak wyglada teren?
Nie pomagam na PW.
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Post autor: Jo_gurt »

No właśnie z roamingiem w WiFi jest problem, bo to głównie zależy od urządzenia klienckiego.
norbic

Moje doswiadczenia z WiFi siegaja konca lat 90 i poczatkow 2k, kiedyto na owczesnych urzadzeniach (np. WAP-1950 firmy planet, jeszcze bez certyfikatu WiFi) przesylalem internet na 2,4 GHz do poszczegolnych blokow sieci osiedlowej, osiagajac czasem dystans ponad 10km, dlatego wlasnie jedna z moich mysli byla tez aby utworzyc system anten, jednak pamietam doswiadczenia doswiadczenia sprzed 10 lat iz zbyt dlugie okablowanie do anten niebardzo wchodzi w gre.
Czasy sie troszke zmienily i technologia w tej dziedzinie takze, ale fizyka dalej pozostaje tasama :)

Zalaczylem schemat magazynu ktory jest "gwozdziem programu" :)
schemat magazynu
jak na nim widac problemem sa uwarunkowania konstrukcyjne, i to ze regly (oczywiscie uziemione zgodnie z obowiazujacymi normami europejskimi) stanowia swego rodzaju klatka Faradaya co znacznie obniza zasieg.
Przeprowadzajac doswiadczenie z laptopem i prostym AP firmy Netgear (wlasna mala antenk) ktorego na odpowiednio dlugiej skretce ciagalem w zakamarki magazynu, i na tej podstawie wyciaglem wniosek ze aby pokryc cala powierzchnie potrzebowalbym max 10 AP zakladajac ze da sie uruchomic roaming w WiFi, lata temu bylem przekonany ze cos w tym stylu jest mozliwe i niewiedziec czemu utkwil mi w pamieci obrazek z user manual od WAP-1950, ktory niezwlacznie odnalazlem:
http://www.cyberstrefa.pl/planet/new_site/glowna/wapy/wap1950.htm

A to cytat z odnalezionej stronki:
"STATION ADAPTER - AP
Opcja ta pozwala na dołączenie kilku WAP-ów do sieci strukturalnej, których zadaniem jest pozwolić na dostęp do sieci użytkownikom z kartami bezprzewodowymi typu WL-8300, 3550 w dowolnym punkcie objętym przez zasięg tych WAP-ów. Ponadto opcja ta ma za zadanie automatyczne przełączenie użytkownika zalogowanego do sieci z jednego punktu dostępowego do drugiego w momencie np. przemieszczania się użytkownika bez potrzeby przelogowywania się. (roaming)"

Problem polega na tym ze dzis pewnie niesposob spotkac WAP-1950, choc mam 2 szt. wycofane z niegdys prowadzonej sieci jako przestarzale z czego jeden ma spalona siecowke od wyladowania atmosferycznego :) no i pozatym te radiowki niesa kompatybilne z certyfikatem WiFi (chyba ze istnieje software ktory zmienia parametry radia, modulacji itp.) a wlasnie zalezy mi na tym aby kazdy nowy komputer, palmtop, smartphone, barcod scanner ladnie z tym wszystkim wspolpracowaly :)

Myslalem ze jesli w zeszlym stuleciu radiowki mogly roamingowac to dzis tez to robia :)

Dla zainteresowanych dodam ze caly problem to fakt iz w firmie wszystko pracuje na bazie AS400 firmy IBM ktorego interface wykonujacy np. rejestracje musi w ciagu calej pracy byc poodlaczony, jesli na chwile straci komunikacje z serverem wymaga ponownego logowania a dane z poprzedniej przerwanej sesji nieda sie odtworzyc.

PS. wszystkim wypowiadajacym sie z gory dziekuje, niespodziewalem sie tak szybkich odpwoiedzi :)
key
*Mistrz bezprzewodowy*

Mowisz o rozwiazaniu dla firmy ;)

Poczytaj ten white paper:
http://www.cisco.com/en/US/products/hw/ ... c5223.html
Nie pomagam na PW.
norbic

key pisze:Mowisz o rozwiazaniu dla firmy ;)

Poczytaj ten white paper:
http://www.cisco.com/en/US/products/hw/ ... c5223.html
czyzby kolega polecal mi zakupic AP i karty WiFi do kompow w firmie cisco ? :)
a co ze smartphone'ami ? tez trzebaby do nich jakis hardware z software cisco ? :) ... to oczywiscie zart i mam nadzieje ze kolega sie niepogniewa :), niezdazylem przeczytac od dechy do dechy, ale juz widze ze rozwiazanie wedrowania IP jest gwarantowane przez cisco :) wiec bardzo prawdowpodobne ze isytnieje tez w innych sprzetach :)

rozwiazanie jest dla firmy ale niestety ta firma jest na dzien dzisiejszy na dobrej drodze do zamkniecia z powodu "swiatrowego kryzysu" a ja staram sie znalezc w miare dobre i w miare tanie rozwiazanie modernizujace :)

ps. tu na sycyli w wielu firmach uzywa sie prowizorycznych rozwiazan ktorych ja osobiscie u siebie w domu bym staral sie niestosowac :)
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

norbic pisze: wiec bardzo prawdowpodobne ze isytnieje tez w innych sprzetach
W tym problem że raczej nie istnieje. Kiedyś jeszcze Linksys oferował przy niektórych urządzeniach roaming ale to było w czasach 802.11b z tego co pamiętam.
Nie pomagam na PW!
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Post autor: Jo_gurt »

I Edimax miał swój pół-autorski protokół roamingu. Problem z tym, że w przeciwieństwie do sieci mobilnych, w sieciach 802.11 to klient (karta klienta, jej soft) decyduje o tym, że sygnał jest za słaby i trzeba się przełączyć na coś innego. I dopiero wtedy jest rozłączany i poszukiwane jest nowe połączenie. Czyli handover następuje po zerwaniu połączenia, a w rezultacie nie ma ciągłości. Dlatego, żeby coś takiego działało cały sprzęt musi być od jednego producenta, łącznie z klientami.
Nie jestem pewny, ale wydaje mi się, że Intel w swoim PRO/Wireless implementował coś na kształt obsługi roamingu, ale przyznam, że do Inteli zawsze instalowałem sam sterownik, bo PRO/Wireless jest mułowatą kobyłą.
pio
Użytkownik forum

Post autor: pio »

Standard na roaming w WIFI istnieje i nazywa sie IAPP:

http://en.wikipedia.org/wiki/Inter-Acce ... t_Protocol

Natomiast od jakiegoś czasu nie zajmuje się wifi i nie wiem czy ktoś go wspiera, ale teraz to już macie jakiś ślad do poszukiwać sprzętu to wspierającego.

Dawno, dawno temu (czyli jakieś 5-6 lat temu) miałem do czynienia w pewnej firmie z takim rozwiązaniem, tylko że wypadło mi z głowy jak się te AP nazywały (ale to nie Cisco). W każdym razie to była wielka hala magazynowa, w której mieliśmy zamontowane kilkanaście Access Pointów z antenami sektorowymi, do tego tej samej firmy terminalne typu "pistolet" z LCD i czytnikiem kodów kreskowych. Urządzenia te wspierały roamining i można było sobie chodzi z tymi pistoletami po magazynie (pełnym żelastwa w postaci wąskich alejek między regałami i części samochodowych na tych regałach) i testy robione pingiem nie pokazywały żadnych strat.

Oczywiście same AP były wpinane kablem.
Piotrek
key
*Mistrz bezprzewodowy*

Cudze chwalicie, swojego nie znacie...

Przeciez doklandnie ta funkcja dziala u nas w fabryce w Portugalii. Laptopy wyposazone sa w karty na BCM4353, soft DW-WLAN, autentyfikacja przy pomocy LEAP.
norbic

pio pisze:Standard na roaming w WIFI istnieje i nazywa sie IAPP:

http://en.wikipedia.org/wiki/Inter-Acce ... t_Protocol.
problem w tym ze cytujac zgodnie z artykulem z wikipedia ...
"Zalecenie 802.11f zostało ratyfikowane oraz opublikowane w roku 2003 jako tymczasowe (ang. Trial Use Recommended Practice). 3 lutego 2006 komitet wykonawczy IEEE 802 zatwierdził jego wycofanie."
wiec moze byc problem ze znalezieniem rozwiazania,
pio pisze: Dawno, dawno temu (czyli jakieś 5-6 lat temu) miałem do czynienia w pewnej firmie z takim rozwiązaniem, tylko że wypadło mi z głowy jak się te AP nazywały (ale to nie Cisco). W każdym razie to była wielka hala magazynowa, w której mieliśmy zamontowane kilkanaście Access Pointów z antenami sektorowymi, do tego tej samej firmy terminalne typu "pistolet" z LCD i czytnikiem kodów kreskowych. Urządzenia te wspierały roamining i można było sobie chodzi z tymi pistoletami po magazynie (pełnym żelastwa w postaci wąskich alejek między regałami i części samochodowych na tych regałach) i testy robione pingiem nie pokazywały żadnych strat.
Oczywiście same AP były wpinane kablem.
spotkalem sie takze z podobnym roziwazaniem ale niezapewnialo ono roamingu, jedynie klient ustanawiajac polaczenie wybieral mozliwie najwiekszy sygnal z AP i na niego nakierowywal swoja antene, lubtez czytnik kodow paskowych ustanaiwal polaczenie przesylal dane po czym sie wylogowywal i przechodzac w zasieg innego ap na nowy przekaz danych otwieral nowe polaczenie.

ja jednak mam nadzieje ze standardowe karty zamieszczone w laptopach, telefonach itp. sa w jakis sposob do roamingu przystosowane jednak trzeba je do tego "przekonac" uztywajac odpowiednich AP i odpowiedniej konfiguracji :), bycmoze nawet nieobedzie sie bez dodatkowego softu "zmuszajacego" :)
key pisze:Cudze chwalicie, swojego nie znacie...
Przeciez doklandnie ta funkcja dziala u nas w fabryce w Portugalii. Laptopy wyposazone sa w karty na BCM4353, soft DW-WLAN, autentyfikacja przy pomocy LEAP.
nie wiem co kolega ma na mysli mowiac o chwaleniu cudzego :) chcialbym jednak sie dowiedziec, czy rozwiazanie w fabryce o ktorej kolega wspominal, zapewniloby dzialanie w owej sieci jakiegokolwiek urzadzenia zaopatrzonego w certyfikat WiFi ? bo niewydaje mi sie ze powoduje to sam software DW-WLAN, a przynajmniej w opisie ktore znalazlem w necie niewspominaja o mozliwosci roamingu, a z tego co pamietam to soft ten to jedynie troszke bardziej skomplikowana wersja interfejsu obslugi wireless ktory istnieje w windows, jednak w tym temacie <font color="#FF00FF"><b>»»nie mam««</b></font> doswiadczenia i moge sie mylic.
key
*Mistrz bezprzewodowy*

norbic pisze:nie wiem co kolega ma na mysli mowiac o chwaleniu cudzego
W sumie powinno byc "Du sehst denn Wald von lauter Bäumen nicht", ale nie znam polskiego odpowiednika.
norbic pisze: czy rozwiazanie w fabryce o ktorej kolega wspominal, zapewniloby dzialanie w owej sieci jakiegokolwiek urzadzenia zaopatrzonego w certyfikat WiFi ?
Nie mam zielonego pojecia. W firmie mamy wszyscy te same laptopy, obcym sprzetem sie nei wepniesz, wiec trudno mi powiedziec, czy cos innego bedzie dzialac. Zreszta szczerze mowiac nie bardzo sie temu przygladalem - to po prostu dzialalo, a biorac pod uwage odleglosci z jakimi przemieszczalem sie w fabie, jestem pewien ze nie mogl to byc jeden AP, do ktorego sie logowalem. Nie wiem jak z innymi aplikacjami, netmeeting dziala bez problemu.
Nie pomagam na PW.
norbic

chyba temat zaczalem od nie tej strony co trzeba :) i zamiast na samym poczatku zapoznac sie ze wszystkimi mozliwymi specyfikacjami standardu IEEE802.11 to dopiero teraz to robie :) ....
... no ale do rzeczy, jedna ze specyfikacji standardu "r" opisuje funkcje szybkiego roamingu :)
http://pl.wikipedia.org/wiki/IEEE_802.11r
niestety ale na to wyglada ze jeszcze cos takiego niezostalo znormatyzowane, i jedynie prace nad tym trwaja, ale w artykuje a wikipedii znajduje sie fragment :
"Obecnie standardy grupy 802.11 zapewniają opóźnienia rzędu 100 ms"
i w rezultacie nie wiem co mam przez to rozumiec ? :)
w networkworld.com znalazlem text:
"The 802.11r working group of the IEEE is drafting a protocol that will facilitate the deployment of IP-based telephony over 802.11-enabled phones. The 802.11r standard is designed to speed handoffs between access points or cells in a wireless LAN. The working group is drafting the final protocol, which should be approved toward the end of 2006."
ale nie wiem czy w efekcie zostal zatwierdzony czy nie :)
coprawda standard "r" jest tworzony dla pracy telefonow ale mysle ze zastosowanie by mial tez w moim przypadku :)

w opisie sprzetu na stronie:
http://www.realtek.com/products/productsView.aspx?Langid=1&PNid=41&PFid=9&Level=6&Conn=5&ProdID=176

znalalem text:
"..... the RTL8192U-VC-GR can perform fast roaming without link interruption."

jednak nie wiem jak na razie czy ta mozliwosc ograniczalaby sie do roamingu jedynie w obrebie urzadzen realtek ?
key
*Mistrz bezprzewodowy*

norbic pisze:"Obecnie standardy grupy 802.11 zapewniają opóźnienia rzędu 100 ms"
IMHO chodzi tu nie o czas miedzy zmiana AP a czas obrobki pakietu przez system. 100 ms jest slyszalne.

Realtek produkuje Chipsety.
Nie pomagam na PW.
norbic

key pisze:Realtek produkuje Chipsety.
.. no i wlasnie to te chipsety nadaja odpowiednie wlasciwosci sprzetom na nich opartych, w przytoczonym przezemnie fragmecie opisujacym funkcje chipa RTL8192U mamy info o szybkim roamingu i o Standards Supported IEEE 802.11a/b/g/n/e/h/i oraz "Cisco Compatible Extensions (CCX4)" jednak nie moge znalezc co to takiego jest to cisco extension :), poza tym ze ktos tam sie chwali ze w jakiejs nokii jest tez CCX4, poszczegolne literki rozszerzajace standard 802.11 sa mi znane i niewyszczegolniaja roamingu wiec moze to cisco by cos takiego formuowalo ? :)

edit:
wlasnie chyba znalazlem specyfikacje:
http://www.ciscozine.com/2008/10/06/cisco-compatible-extensions/
wiec wnioskuje ze trzebaby do konstrukcji tejze sieci wybrac urzadzenia zatwierdzone przez cisco i po sprawie :) .... chyba ze to niejest takie proste jak mysle :)
pio
Użytkownik forum

Post autor: pio »

A mi się przypomniało, co to za sprzęt mieliśmy w tej hali gdzie roamowały się ładnie terminale z czytnikami kodów. To była firma SYMBOL. Z tego co znalazłem to jest wykupiona przez Motolore i jest ten sprzęt dalej w ofercie. W specyfikacjach jest podane że wspierają "fast and secure roaming".
Piotrek
norbic

Juz prawie zrezygnowalem z dalszych poszukiwan jak natknolem sie na... :
http://www.hwupgrade.it/forum/showthread.php?s=&threadid=856763

"....ho collegato 3 access point dotati di standard differenti (B e G) al Router ADSL D-Link G604T per verificare il funzionamento del Roaming. In pratica mi ritrovo con un unico SSID e 4 canali di trasmissione diversi. Canale 6 per il Router wireless e canali 1 e 11 per gli AP che si ritrovano nella stessa area di ricezione (per evitare interferenze) e canale 3 per un AP che ho collocato al terzo piano in un'area non raggiunta dai canali 1 e 6
Il risultato è eccellente, spostandosi nell'ambiente (oltre 600 mq su 3 piani) i miei notebook passano con ottima disinvoltura da un AP all'altro senza minimamente rallentare nè tantomeno perdere la connessione. Non ho nessun punto scoperto ..."

w skrucie tlumaczac:
....polaczylem skretka 3 access point o roznych standardach B i G do routera ADSL D-Link G604T aby sprawdzic czy da sie uruchomic roaming. ustawilem wszedzie ten sam SSID i 4 rozne kanaly. kanal 6 na router wireless kanal 1 i 11 na AP ktore znajduja sie w zasiegu routera z kanalem 6 aby uniknac interferencji i kanal 3 dla AP ktory znajduje sie na 3 pietrze poza zasiegiem nadajnikow z kanalem 1 i 6.
rezultat jest wspanialy, poruszajac sie z moim notebookiem po calej strefie ponad 600 m2 na 3 pietrach nietrace ani na moment sygnalu ani tez polaczenie niestaje sie wolniejsze nawet na chwile...

czy ktos z obecnych tu na forum probowal podobnie ?
jakos <font color="#FF00FF"><b>»»nie mam««</b></font> zaufania do wloskich "fachowcow" :) tutaj od mowic do robic to daleka droga zakladajac ze <font color="#FF00FF"><b>»»w ogóle««</b></font> istnieje co zdaza sie niezmiernie zadko :)
qubek

Post autor: qubek »

Odświeżę trochę temat, bo interesuje mnie od niedawna.

Robiłem ostatnio szybki test dwóch AP ustawionych na ten sam ssid i klucz, oddalone kanały. APeki nie mają obsługi protokołu IAPP. Spostrzeżenia: laptop z kartą Intel PRO/Wireless 3945ABG przełączał się pomiędzy nimi na tyle szybko, że żaden ping nie zgubił się (win7 64bit, konfiguracja wifi przez zero config). Sieć widoczna jako jedna, identyfikacja po ssid (wystarczy połączyć się tylko raz). Ciekawi mnie jednak bardziej to, jak różne karty różnych producentów w różnych urządzeniach (palmpoty, telefony,...) zachowują się w takiej konfiguracji APeków, czy również obłsuguja mają taki pseudo roaming? Do tej porty sprawdziłem to na dwóch laptopach, w jednym wspomniana wyżej karta Intela, w drugim (stary hp) jakaś karta b/g Broadcoma. W drugim przypadku nastąpiła utrata 1 pingu, ale dla mnie jest to dopuszczalne.

Zastanawiam się, czy chcąc zbudować sieć wifi np. w hotelu (kilka pięter kilka APeków), wystarczy zastosować zwykłe AP (spięte do switcha) czy jednak przy większej ilości AP koniecznie powinny one już wspierać IAPP. W grę wchodzi jedynie rozsyłanie internetu.
Lepiej zastosować AP ze wsparciem a/b/g (np. model Zyxel NWA-3500 z IAPP i wbudowanym kontrolerem) czy 2x tańszy Ubiquiti UniFi z b/g/n (bez a) lub EnGenius EAP-9550 - oba bez wsparcia IAPP (to tylko przykłady).

Może miał ktoś z Was do czynienia w praktyce z siecią wifi składającą się z kilku/kilkunastu AP w budynku i podzieliłby się spostrzeżeniami? Problem jest o tyle zawiły, że nigdy nie wiadomo jakim urządzeniem klient będzie chciał się podłączyć do sieci, a ważne by przełączanie między AP następowało automatycznie. Jak wspomniałem, udało się to osiągnąć na dwóch najzwyklejszych AP, ale tutaj wsparcie było ze strony kart w komputerach (obie miały opcje odnośnie "roamingu", czyli w jakimś stopniu go wspierają). Nie jest to fast roaming, ale wystarczy.

Pytanie zasadnicze: czy 99% kart wifi we wszelakiej maści urządzeniach zachowa się tak samo, tzn. szybko przełączy się z AP do AP przy przemieszczaniu pomiędzy nimi oraz będzie widziało sieć jako 1 SSID i wystarczy jednorazowe logowanie do niej)
ODPOWIEDZ